Νέο γκάλοπ Alco στο OPEN: Μπροστά η ΝΔ με 6,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 5,6% στην πρόθεση ψήφου και με 6,3% στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Alco για τις ευρωεκλογές

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 5,6% στην πρόθεση ψήφου και με 6,3% στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Alco για τις ευρωεκλογές που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του OPEN με την Έλλη Στάη.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταλαμβάνει ποσοστό 26,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,8%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5%, η Χρυσή Αυγή με 5%, το ΚΚΕ με 4,4%, η Ένωση Κεντρώων με ποσοστό 2,3%, η Ελληνική Λύση με ποσοστό 2,2%, το Ποτάμι με ποσοστό 1,7%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,6%, το Μερα25 με ποσοστό 1,5%, οι ΑΝΕΛ με ποσοστό 1,4% και η Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 1%.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται στο 11,3%, ενώ ποσοστό 9,6% δηλώνει ότι θα απέχει από την ψηφοφορία. 3,7% αναφέρει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα και 2,1% λευκό.

Νέο γκάλοπ Alco στο OPEN: Μπροστά η ΝΔ με 6,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 29,9%, ΣΥΡΙΖΑ 23,6%, ΚΙΝΑΛ 5,7%, Χρυσή Αυγή 5,7%, ΚΚΕ 5%, Ένωση Κεντρώων 2,6%, Ελληνική Λύση 2,5%, Ποτάμι 1,9%, Λαϊκή Ενότητα 1,8%, Μέρα25 1,7%, ΑΝΕΛ 1,6%, Πλεύση Ελευθερίας 1,1%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει ένα ποσοστό 4,2%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστών βρίσκεται στο 12,7%.

Νέο γκάλοπ Alco στο OPEN: Μπροστά η ΝΔ με 6,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ - εικόνα 2

Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με το προηγούμενο γκάλοπ της Alco που είχε παρουσιαστεί στην εκπομπή OPEN Mind με την Ελλη Στάη στις 9 Μαίου, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μειώνεται ελαφρώς. Τότε βρίσκόταν στις 5,9 μονάδες στην πρόθεση ψήφου και στις 6,5 μονάδες στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων. Σημειώνεται ότι εκείνη η δημοσκόπηση δεν είχε συμπεριλάβει τον αντίκτυπο των ανακοινωθέντων από την κυβέρνηση μέτρων.

Δείτε την παρουσίαση της δημοσκόπησης εδώ:

Στατιστικά όρια και συσπειρώσεις

Αναφορικά με τα στατιστικά όρια στα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στη δημοσκόπηση αυτά διαμορφώνονται ως εξής: Για τον ΣΥΡΙΖΑ από 21% μέχρι 26,2% και για τη ΝΔ από 27,1% μέχρι 32,7%. Για τα υπόλοιπα κόμματα τα στατιστικά όρια έχουν ως εξής:

Νέο γκάλοπ Alco στο OPEN: Μπροστά η ΝΔ με 6,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ - εικόνα 3

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τις συσπειρώσεις των κομμάτων και τις μετακινήσεις ψηφοφόρων. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για παραμονές εκλογικής αναμέτρησης και συγκεκριμένα στο 56%. Ποσοστό 12% από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι, ενώ ένα ποσοστό 11% δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΝΔ. Ποσοστό 3% εκείνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΚΙΝΑΛ, ένα άλλο 3% ΚΚΕ και ένα άλλο 3% αναφέρει ότι θα απέχει. Τέλος ποσοστό 12% αναφέρει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα.

Νέο γκάλοπ Alco στο OPEN: Μπροστά η ΝΔ με 6,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ - εικόνα 4

Αντιθέτως, σταθερά υψηλή εμφανίζεται η συσπείρωση της ΝΔ, η οποία φτάνει το 85%. Από εκείνους που ψήφισαν ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2015, ποσοστό 8% δηλώνει σήμερα αναποφάσιστο, ποσοστό 2% δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό 2% αναφέρει ότι θα ψηφίσει Ελληνική Λύση, ενώ ένα ποσοστό 2% εμφανίζεται έτοιμο να ψηφίσει άλλο κόμμα. Ένα άλλο 2% δηλώνει ότι θα απέχει.

Νέο γκάλοπ Alco στο OPEN: Μπροστά η ΝΔ με 6,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ - εικόνα 5

Το προφίλ των αναποφάσιστων

Μεγάλη κουβέντα γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τους αναποφάσιστους και το πως αυτοί θα καθορίσουν εν τέλει το ποσοστό της διαφοράς. Η έρευνα της Alco παρέχει και σε αυτό το σημείο ιδιαίτερες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το προφίλ των αναποφάσιστων.

Ειδικότερα, ένας στους τρεις είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ενώ ποσοστό 15% είχε ψηφίσει ΝΔ. Δείτε αναλυτικά τον πίνακα.

Νέο γκάλοπ Alco στο OPEN: Μπροστά η ΝΔ με 6,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ - εικόνα 6

Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας

Στο ερώτημα ποιον ευνοεί η σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, το μεγαλύτερο ποσοστό (37%) απαντά κανέναν από τους δύο. Ποσοστό 20% απαντά τον ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό 12% τη ΝΔ και ποσοστό 18% απαντά ότι ευνοεί άλλα κόμματα.

Νέο γκάλοπ Alco στο OPEN: Μπροστά η ΝΔ με 6,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ - εικόνα 7

Στο ερώτημα αν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί ντιμπέιτ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη ένας στους δύο απαντά ναι (51%), ενώ ένα 39% απαντά αρνητικά.

Νέο γκάλοπ Alco στο OPEN: Μπροστά η ΝΔ με 6,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ - εικόνα 8

Στο ερώτημα ποια πολιτική, του κ. Τσίπρα ή του κ. Μητσοτάκη, διασφαλίζει περισσότερο τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς τους, ποσοστό 28% απάντησε του κ. Μητσοτάκη και ποσοστό 23% του κ. Τσίπρα. Νικητής, ωστόσο, εμφανίστηκε ο κανένας με ποσοστό 42%. Με βάση τη σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση, ο αντίκτυπος των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν φαίνεται, σύμφωνα με τα ευρήματα, να είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Νέο γκάλοπ Alco στο OPEN: Μπροστά η ΝΔ με 6,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ - εικόνα 9

Τέλος, στο ερώτημα ποιο κόμμα θα κερδίσει τις ευρωεκλογές, ποσοστό 55% απαντά η ΝΔ (33% βλέπει μικρή διαφορά και 22% μεγάλη διαφορά) και μόλις 17% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ (15% με μικρή διαφορά και 2% με μεγάλη διαφορά).

Νέο γκάλοπ Alco στο OPEN: Μπροστά η ΝΔ με 6,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ - εικόνα 10

Σκουρλέτης και Κύρτσος διασταύρωσαν τα ξίφη τους

Για την δημοσκόπηση αλλά και όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος.

Δείτε το βίντεο:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 10 Νοε 2020 | 13:43

Πλημμύρες στην Κρήτη: Καρέ καρέ η διάσωση γυναίκας από τα ορμητικά νερά [βίντεο]

Συγκλονιστικές εικόνες από την διάσωση γυναίκας - Ποτάμια οι δρόμοι από τις πλημμύρες στην Κρήτη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 29 Νοε 2020 | 18:18

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο - Ποια νομοσχέδια θα παρουσιαστούν

Η συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα γίνει στις 11.00 π.μ. μέσω τηλεδιάσκεψης,

ΣΤΟ FACEBOOK 29 Νοε 2020 | 15:53

Έλενα Ακρίτα για τον Αντιδήμαρχο Αθηναίων που νοστάλγησε την Aston Martin του: Η επιτομή της καραβλαχιάς

Τι ανέφερε σε ανάρτησή της η Έλενα Ακρίτα για τον Αντιδήμαρχο Αθηναίων που νοστάλγησε την Aston Martin του

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 29 Νοε 2020 | 14:17

Σφοδρή επίθεση της Τουρκίας στην Ελλάδα: Συνεχίζει τις προβοκατόρικες παρενοχλήσεις και παραβιάσεις - Αρνείται τον διάλογο

"H Ελλάδα εξακολουθεί να αυξάνει την ένταση στην περιοχή καθώς αρνείται τον διάλογο, επεσήμανε η Τουρκία μέσω του Ακσόι.

ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ 29 Νοε 2020 | 13:49

Βήμα της Κυριακής: Δημοσίευμα αμφισβητεί τα στοιχεία για τα κρούσματα κορονοϊού - Οργισμένη διάψευση από κυβέρνηση και ΕΟΔΥ

"Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων τονίζει ο κ. Πέτσας, απαντώντας στο Βήμα της Κυριακής.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ 29 Νοε 2020 | 12:28

Κικίλιας για το εμβόλιο κορονοϊού: Μέχρι το καλοκαίρι θα χτίσουμε την ανοσία

Το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών COVID-19, προβλέπει τουλάχιστον 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τη δυνατότητα να εμβολιαστούν 2.117.000 άτομα το μήνα.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΣΤ ΒΓΗΚΕ ΘΕΤΙΚΟ 28 Νοε 2020 | 23:07

Κορονοϊός: Στον Ευαγγελισμό ο Γιάννης Πλακιωτάκης - Η ανάρτηση στο Facebook

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό – Οι γιατροί του συνέστησαν να νοσηλευτεί.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:54

Μητσοτάκης: Καλώ τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουμε μαζί το εμβόλιο για τον κορονοϊό

"Πρώτος εγώ θα κάνω το εμβόλιo δημόσια μαζί με την οικογένειά μου" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:31

Μήνυμα Μητσοτάκη για το πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα - Το πολύ με μία οικογένεια ακόμη

"Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ 28 Νοε 2020 | 13:00

Αιχμές Δένδια για την Γερμανία: Δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο με τη στάση της απέναντι στην Τουρκία

"Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ της" επισημαίνει ο κ. Δένδιας.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 28 Νοε 2020 | 10:23

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: "Πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο για τον κορονοϊό - Θα είναι δωρεάν"

Οι εργαζόμενοι στο "Ιπποκράτειο" υποδέχτηκαν με δώρα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ 28 Νοε 2020 | 09:51

Στέλιος Πέτσας: Δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός - Πότε ανοίγει η αγορά

Ο Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει να ανοίξει την αγορά πρις τις γιορτές - Πότε αρχίζουν οι εμβολιασμοί.

ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ 28 Νοε 2020 | 08:43

Οι λοιμωξιολόγοι βάζουν "φρένο" στην άρση του lockdown – Πιθανή έξοδος στις 14 Δεκεμβρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου αλλά και τις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ - "Καμπανάκι" από τους λοιμωξιολόγους