Μοσκοβισί: Να κρατήσουμε το ρυθμό και το momentum

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, για να συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργός Α. Τσίπρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Κομισιόν είναι ισχυρός εταίρος για την Ελλάδα. Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, θα βοηθήσουμε στην επίτευξη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Αυτό δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στο Μ. Μαξίμου.

Συζητήσαμε σε ποια σημεία μπορούν να γίνουν και άλλες βελτιώσεις. Είμαι βέβαιος ότι με προσπάθεια μπορούμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις. Κοινός μας στόχος είναι η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Είμαστε σε καλό δρόμο, δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε: Να κρατήσουμε το ρυθμό μας και το momentum.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε πως ξέρουμε ποια είναι η ατζέντα που έχουμε μπροστά μας. Όπως σημείωσε πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν τα πρώτα προαπαιτούμενα, κατόπιν το Eurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Μετά θα πρέπει να υιοθετηθεί η δεύτερη δέσμη προαπαιτουμένων και η πρώτη αξιολόγηση. Αφού ολοκληρωθούν τα παραπάνω τότε θα δούμε το θέμα του χρέους.

Ερωτηθείς για το αν συζήτησαν με τον πρωθυπουργό για το θέμα των κόκκινων δανείων, ανέφερε πως με τον έλληνα πρωθυπουργό συζήτησαν τα πάντα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Τι ανέφερε νωρίτερα το TheToc

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, για να συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργός Α. Τσίπρα. Η συνάντηση των δύο ανδρών βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Μοσκοβισί: Να κρατήσουμε το ρυθμό και το momentum

Υποδεχόμενος τον κ. Μοσκοβισί, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τα συλληπητήρια του για το θάνατο της μητέρας του Επιτρόπου της ΕΕ, που ήταν και ο λόγος της μετάθεσής της επίσκεψης του στην Αθήνα, η οποία αρχικώς είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Μοσκοβισί: Να κρατήσουμε το ρυθμό και το momentum - εικόνα 2

«Χαίρομαι που σας συναντώ σε καλύτερες συνθήκες από την τελευταία φορά που σας είδα στις Βρυξέλλες», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στο βράδυ που «έκλεισε» η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.

Δείτε το βίντεο:

Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο κ. Μοσκοβισί ανήρτησε στo twitter το εξής σχόλιο: «Με τον Α. Τσίπρα: η θετική δυναμική πρέπει να διατηρηθεί. Η Κομισιόν στηρίζει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Ελλάδα».

Tι ζητά η Αθήνα, ποιους όρους θέτει ο Μοσκοβισί

Με το βλέμμα στα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευση ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται στο Μαξίμου με τον ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με Τσακαλώτο και Χουλιαράκη στο υπουργειο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση προσβλέπει στη μεσολάβηση του γάλλου Επιτρόπου έτσι ώστε να «ξεκλειδώσουν» μια σειρά από ζητήματα που έχουν «παγώσει» στη διαπραγμάτευση και εμπιδίζουν την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παραμένει το θέμα των «κόκκινων δανείων», που αποτελεί άλλωστε και μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Αυτό και άλλα ανοιχτά ζητήματα, όπως το χρέος, η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και των ισοδυνάμων που εναγωνίως αναζητούνται, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο συζητήσεων που θα έχει ο κ. Μοσκοβισί με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις 6.30 μμ το απόγευμα της Τρίτης.

Από τη μεριά του ωστόσο ο κ. Μοσκοβισί, με σειρά δηλώσεων του τις τελευταίες ημέρες, έχει καταστήσει παραπάνω από σαφές πως όλες οι εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν άμεσα, ενώ διαμηνύει πως η Αθήνα θα κληθεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Υπάρχουν περίπλοκα θέματα και θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς» τόνίσε πριν από λίγες ημέρες, επιμένοντας στην ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων πριν οποιαδήποτε μελλοντική πληρωμή από το πακέτο διάσωσης.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος φαίνεται να θέτει ως όρο για οποιαδήποτε «χείρα βοηθείας» προς την Αθήνα τη διατήρηση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής στη χώρα και μάλιστα χωρίς χρονοτριβή.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Πιέρ Μοσκοβισί έρχεται στην Αθήνα για να επιβλέψει την εφαρμογή του συνόλου του προγράμματος και η παρουσία στην ελληνική πρωτεύουσα αναμένεται να συνδυαστεί με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των προαπαιτούμενων και την εκκίνηση του δεύτερου «σκληρού πακέτου» που περιλαμβάνει τα ανοίγματα των κλειστών επαγγελμάτων, το νέο ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό των αγροτών.

Ενδεικτικό των παραπάνω, είναι ότι ο κ. Μοσκοβισί εκτός από τον Α. Τσίπρα, θα έχει σειρά επαφών με στελέχη της κυβέρνησης που χειρίζονται τα «καυτά» πολιτικά ζητήματα.

Μετά το Μαξίμου θα βρεθεί στο υπουργείο Οικονομικών όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Χουλιαράκη.

Την Τετάρτη, στις 10.30 το πρωί θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντεξη Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα. Εν συνεχεία θα έχει γεύμα εργασίας με τον υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκη και τον υφυπουργό Α. Χαρίτση.

«Ο Επίτροπος Μοσκοβισί έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σταθερά και σθεναρά από την πρώτη στιγμή της θητείας του. Καθ' όλη την κρίσιμη περίοδο που πέρασε η χώρα μας τους τελευταίους μήνες, ο κ. Μοσκοβισί άνοιξε δρόμους συνεννόησης και συνέβαλε αποφασιστικά στην επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Π. Καρβούνης ενόψει της επίσκεψης Μοσκοβισί. «Οι συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του έχουν ένα και μόνο στόχο: να σημειωθεί άμεσα πρόοδος σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εξάλλου πάντα έτοιμη να συνδράμει, σε κάθε βήμα και κάθε φάση, στη μεγάλη προσπάθεια που καλείται να καταβάλει η χώρα για να ανακάμψει και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Τα κόκκινα δάνεια

Τις τελευταίες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και οι Έλληνες εμπειρογνώμονες φαίνεται ότι είναι κοντά στην συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια που φαίνεται να «κλειδώνει» η προστασία των κατοικιών από πλειστηριασμούς στις 150-170.000 και με εισόδημα κατ΄έτος από 20-25.000 ευρώ.

Το θέμα των κόκκινων δανείων πρέπει να λήξει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας καθώς αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η παρουσία του Π. Μοσκοβισί στην Αθήνα θα αποτελούσε μοναδική ευκαιρία να σφραγιστεί ηπρόταση για τα κόκκινα δάνεια και να δημοσιοποιηθεί, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη που ευελπιστούν ότι η παρουσία του Γάλλου Επιτρόπου θα μειώσει και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τι θα επιβλέψει ο Μοσκοβισί

Ο Π. Μοσκοβισί αναμένεται να επιβλέψει την εφαρμογή του συνόλου του προγράμματος καθώς εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις που θα αλλάζει το τοπίο των δημοσίων έργων, ενώ εντός των επόμενων 10 ημερών αναμένεται νομοσχέδιο για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, το φορολογικό των αγροτών και το νέο ασφαλιστικό.

Παράλληλα και με αφορμή του προσφυγικό θα επισκεφτούν την Αθήνα τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας και οι δύο επίσημοι προσκεκλημένοι της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να παρακολουθήσουν από το «Ελ. Βενιζέλος» την οργανωμένη αναχώρηση ομάδας προσφύγων για το Λουξεμβούργο. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα πέραν της εκπροσώπησης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου από τον Γερμανό Αξιωματούχο, περιλαμβάνει και στοιχεία προσέγγισης των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΔΟΧΕΣ 24 Οκτ 2021 | 08:13

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είπε ναι στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Γιατί πήρε αυτή τη θέση ο Αλέξης Τσίπρας όταν έτσι θα μοιραστεί εξ αντικειμένου την ευθύνη με την κυβέρνηση, σε περίπτωση νέας έξαρσης στη Βόρεια Ελλάδα.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 23 Οκτ 2021 | 13:50

Τσίπρας: Στόχος καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές - Να νικηθεί το παρακράτος της διαπλοκής

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Ζήτησε καθαρή νίκη για προοδευτική κυβέρνηση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 19:07

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει με φόρα στην άθλια, διχαστική και μισαλλόδοξη ρητορική του 2011

Στο στόχαστρο της ΝΔ όσα είπε ο γραμματέας της ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, στην έναρξη του 2ου συνεδρίου - "Με τον κ. Τσίπρα στην πρώτη σειρά να τον χειροκροτάει..."

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:43

Αλέξης Τσίπρας: Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 24-27 Φλεβάρη - Καμπάνια για ακρίβεια και πρόταση για 800 ευρώ κατώτατο μισθό

Πρωτοβουλίες για την ακρίβεια, την πανδημία, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον κατώτατο μισθό πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 10:44

Καρφιά Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη: Το σχόλιο με στίχους του Ελύτη

Την αποφυλάκιση του "πυρηνάρχη" της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.

Η ΤΙΚΤΟΚΕR ΜΕ ΤΟΥΣ 79.000 ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ 16 Οκτ 2021 | 18:08

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με την Tik Toker που ''δίνει φωνή'' σε άτομα με προβλήματα όρασης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Άννα Μπαλάν