Τσίπρας: Προϋπολογισμός μονόμερειας και πολιτικής απάτης

«Έχετε γεμίσει με απάτη την πολιτική ζωή του τόπου», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Προυπολογισμό ταξικής μονομέρειας και πολιτικής απάτης» χαρακτήρισε το κορυφαίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας, παραχωρώντας πάντως ταυτόχρονα συναίνεση και για την προσφυγή της χώρας στη Χάγη, αλλά και για την αύξηση των κονδυλίων για τα εξοπλιστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε εκτενώς στην ρητορική της ΝΔ πριν τις εκλογές.

Συγκεκριμένα για τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τη μείωση του πλεονάσματος, για το χρέος, την υποτιθέμενη ανάπτυξη και ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, την αύξηση του κατώτατου μισθού που όπως είπε δεν τήρησε μετά τις εκλογές.

Ειδικά για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού στην οποία επιμένει η κυβέρνηση ότι βρήκε στα δημόσια ταμεία, ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στην ΝΔ ότι εκβιάζει του υπαλλήλους του ΓΛΚ να την καλύπτουν στα νέα greek statistics.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε φυσικά και στις αστυνομικές επιχειρήσεις.

Παραλλήλισε τα όσα συμβαίνουν, με την κατάσταση που επικρατεί σε κατεχόμενη χώρα και μίλησε για πολίτες που τους φορούν κουκούλες σαν να προορίζονται για το Γκουαντάναμο.

Απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι ασφάλεια δεν εξασφαλίζει η υπερβολική και κάποτε φασιστικού τύπου βία εναντίον πολιτών και εξέφρασε την άποψη ότι η επίδειξη αστυνομικής βίας δεν αποσκοπεί στη δημόσια τάξη, αλλά στην στήριξη μιας βάρβαρης πολιτικής και στην καταστολή των αντιδράσεων που αυτή προκαλεί.

Ζήτησε δε από τον αρχηγό της κυβέρνησης να καταδικάσει τα σημερινά περιστατικά στο Κουκάκι «σε αντίθεση με μια σειρά υπουργών της κυβέρνησης που υπερασπίστηκαν με πάθος την αστυνομική επέμβαση».

Μεγάλο κομμάτι της τοποθέτησης του πρώην πρωθυπουργού ήταν αφιερωμένη στα πεπραγμένα της κυβέρνησης του

Ο Αλέξης Τσίπρας με άξονα τις δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεσαία τάξη αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, των εισφορών, τις προσλήψεις, και την παροχή των επιδομάτων στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και στο σημείο αυτό προχώρησε σε μια σύγκριση με τα μέτρα που έχει λάβει η σημερινή κυβέρνηση, συνοψίζοντας ότι η ΝΔ για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι το γέμισμα του πιάτου των λίγο και ισχυρών.

«Εμείς λοιπόν είχαμε σχέδιο και έχουμε σχέδιο βασισμένο στην αξιοποίηση του μαξιλαριού ρευστότητας για τη μείωση από τώρα των πλεονασμάτων και όχι σε ένα χρόνο και αν» είπε και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι με τις πολιτικές της ΝΔ η χώρα δεν χάνει απλά τον βηματισμό της, αλλά γυρίζει πίσω.

Το τελευταίο κομμάτι της ομιλίας του ήταν αφιερωμένο στην εξωτερική πολιτική και κυρίως στα ελληνοτουρκικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αρνήθηκε ότι ήταν ορθή επιλογή το ξεκλείδωμα της τουρκικής ενταξιακής πορείας την περιόδο 1999-2004, όπως και η συμφωνία του Ελσίνκι.

«Δυστυχώς όμως, υπογράμμισε, αυτή η Τουρκία δεν υπάρχει πια».

Παρά πάντως την επιδείνωση των συνθηκών γειτνίασης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει την Τουρκία στο κατήφορο που έχει επιλέξει ο Ερντογάν.

«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει σταθερή στην ευρωπαική πυξίδα, ασκώντας φιλειρηνική πολιτική, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν θα φροντίζει για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της αναβάθμισης της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων και δήλωσε ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε στοχευμένη και καθαρή προσπάθεια ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων.

«Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι ικανές να εγγυηθούν και σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέψουν την παραμικρή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Ωστόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις και με τη χρήση βέτο αν χρειαστεί για την επέκταση των ευρωπαικών κυρώσεων.

«Και αυτό έπρεπε να γίνει χθες» είπε.

Πρόταξε επίσης την ανάγκη εντατικοποίησης των συνομιλιών με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ, το διάλογο για το μέλλον της Λιβύης, αλλά κυρίως την εξασφάλιση από την πλευρά των ΗΠΑ ότι ο EastMed πρόκειται να προχωρήσει μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και ότι το σχήμα 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ θα επσνασυγκληθεί.

Στο σημείο αυτό δεν δίστασε να απευθύνει αυστηρό μήνυμα, τονίζοντας ότι η στάση τη χώρα μας δεν πρέπει να είναι δεδομένη στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιθυμούν να καταστεί η Ελλάδα ισχυρός πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης, αλλά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απειλούνται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο.

Τέλος δεν έκλεισε τη πόρτα στο ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 25 Οκτ 2021 | 09:36

Ανδρέας Λοβέρδος: Αν εκλεγώ, θα κάνω δηλώσεις ως πρόεδρος ΠΑΣΟΚ

"Θέλουμε να επιστρέψουμε στο προσκήνιο με το ΠΑΣΟΚ, όχι να γυρίσουμε πίσω στο ΠΑΣΟΚ, δεν είμαστε νοσταλγοί.", είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΔΟΧΕΣ 24 Οκτ 2021 | 08:13

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είπε ναι στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Γιατί πήρε αυτή τη θέση ο Αλέξης Τσίπρας όταν έτσι θα μοιραστεί εξ αντικειμένου την ευθύνη με την κυβέρνηση, σε περίπτωση νέας έξαρσης στη Βόρεια Ελλάδα.

23 Οκτ 2021 | 21:20

Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση για την αιματηρή καταδίωξη με έναν νεκρό στο Πέραμα - Αντιδράσεις στο Twitter

Εξηγήσεις για την αιματηρή καταδίωξη με έναν νεκρό 20χρονο στο Πέραμα, αλλά και για τη στάση των αστυνομικών, ζητά η αντιπολίτευση - Κριτική και από τον Κύρτσο.

23 Οκτ 2021 | 20:32

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλοί τόνοι, με τις (αναμενόμενες) αιχμές

Σε εξόχως ήρεμο κλίμα συνεδρίασε από το μεσημέρι έως τις 19.30 η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αναμενόμενες αιχμές που καμία δεν αποτελεί έκπληξη ή είδηση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 23 Οκτ 2021 | 17:21

Αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: Εξηγήσεις για τη στάση της Αστυνομίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

"Τα όσα συνέβησαν χθες στο Πέραμα, υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 23 Οκτ 2021 | 13:50

Τσίπρας: Στόχος καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές - Να νικηθεί το παρακράτος της διαπλοκής

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Ζήτησε καθαρή νίκη για προοδευτική κυβέρνηση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 19:07

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει με φόρα στην άθλια, διχαστική και μισαλλόδοξη ρητορική του 2011

Στο στόχαστρο της ΝΔ όσα είπε ο γραμματέας της ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, στην έναρξη του 2ου συνεδρίου - "Με τον κ. Τσίπρα στην πρώτη σειρά να τον χειροκροτάει..."

«NΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΡΟΛΟ» 22 Οκτ 2021 | 16:56

Πηγές ΝΔ για Εξεταστική Επιτροπή για τις δημοσκοπήσεις:"Τι φοβάται ο κ. Τσίπρας;"

Στις 3 Νοεμβρίου η συζήτησης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις "λίστες Πέτσα" και την Opinion Poll

"ΤΟ ΚΑΡΦΙ" ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ 22 Οκτ 2021 | 15:27

"Στάζει μέλι" η Ελενα Ακρίτα για τον Ανδρέα Λοβέρδο: Αν χάσει υπάρχει πάντα το ψηφοδέλτιο Επικράτειας της ΝΔ

Ο Α. Λοβέρδος σε ανάρτηση του αρνείται τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και η Έλενα ΑΚρίτα δεν την άφησε ασχολίαστη

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΙΑΤ 21 Οκτ 2021 | 18:02

Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Ας αφήσει τα κλισέ κι ας απαντήσει στον πρέσβη των ΗΠΑ που δηλώνει "έκπληκτος"

"Είναι όπως τα μνημόνια. Πρώτα θα τα έσκιζαν και στη συνέχεια έγιναν οι καλύτεροι μαθητές" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Οκτ 2021 | 14:02

Πρώτο καρφί Λοβέρδου σε Παπανδρέου: Οχι σε κυβερνητική συνεργασία ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ - Βαρουφάκη

Σε ανάρτησή του, από την Κρήτη όπου βρίσκεται, ο κ. Λοβέρδος εκφράζει κατηγορηματικά τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 21 Οκτ 2021 | 13:19

Ο Πάιατ "κάρφωσε" τον ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία με τις ΗΠΑ- Η αμήχανη απάντηση Κατρούγκαλου και τα καρφιά από τη ΝΔ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κάρφωσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις- Όλα ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε…