Τσίπρας: Προϋπολογισμός μονόμερειας και πολιτικής απάτης

«Έχετε γεμίσει με απάτη την πολιτική ζωή του τόπου», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Προυπολογισμό ταξικής μονομέρειας και πολιτικής απάτης» χαρακτήρισε το κορυφαίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας, παραχωρώντας πάντως ταυτόχρονα συναίνεση και για την προσφυγή της χώρας στη Χάγη, αλλά και για την αύξηση των κονδυλίων για τα εξοπλιστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε εκτενώς στην ρητορική της ΝΔ πριν τις εκλογές.

Συγκεκριμένα για τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τη μείωση του πλεονάσματος, για το χρέος, την υποτιθέμενη ανάπτυξη και ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, την αύξηση του κατώτατου μισθού που όπως είπε δεν τήρησε μετά τις εκλογές.

Ειδικά για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού στην οποία επιμένει η κυβέρνηση ότι βρήκε στα δημόσια ταμεία, ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στην ΝΔ ότι εκβιάζει του υπαλλήλους του ΓΛΚ να την καλύπτουν στα νέα greek statistics.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε φυσικά και στις αστυνομικές επιχειρήσεις.

Παραλλήλισε τα όσα συμβαίνουν, με την κατάσταση που επικρατεί σε κατεχόμενη χώρα και μίλησε για πολίτες που τους φορούν κουκούλες σαν να προορίζονται για το Γκουαντάναμο.

Απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι ασφάλεια δεν εξασφαλίζει η υπερβολική και κάποτε φασιστικού τύπου βία εναντίον πολιτών και εξέφρασε την άποψη ότι η επίδειξη αστυνομικής βίας δεν αποσκοπεί στη δημόσια τάξη, αλλά στην στήριξη μιας βάρβαρης πολιτικής και στην καταστολή των αντιδράσεων που αυτή προκαλεί.

Ζήτησε δε από τον αρχηγό της κυβέρνησης να καταδικάσει τα σημερινά περιστατικά στο Κουκάκι «σε αντίθεση με μια σειρά υπουργών της κυβέρνησης που υπερασπίστηκαν με πάθος την αστυνομική επέμβαση».

Μεγάλο κομμάτι της τοποθέτησης του πρώην πρωθυπουργού ήταν αφιερωμένη στα πεπραγμένα της κυβέρνησης του

Ο Αλέξης Τσίπρας με άξονα τις δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεσαία τάξη αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, των εισφορών, τις προσλήψεις, και την παροχή των επιδομάτων στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και στο σημείο αυτό προχώρησε σε μια σύγκριση με τα μέτρα που έχει λάβει η σημερινή κυβέρνηση, συνοψίζοντας ότι η ΝΔ για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι το γέμισμα του πιάτου των λίγο και ισχυρών.

«Εμείς λοιπόν είχαμε σχέδιο και έχουμε σχέδιο βασισμένο στην αξιοποίηση του μαξιλαριού ρευστότητας για τη μείωση από τώρα των πλεονασμάτων και όχι σε ένα χρόνο και αν» είπε και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι με τις πολιτικές της ΝΔ η χώρα δεν χάνει απλά τον βηματισμό της, αλλά γυρίζει πίσω.

Το τελευταίο κομμάτι της ομιλίας του ήταν αφιερωμένο στην εξωτερική πολιτική και κυρίως στα ελληνοτουρκικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αρνήθηκε ότι ήταν ορθή επιλογή το ξεκλείδωμα της τουρκικής ενταξιακής πορείας την περιόδο 1999-2004, όπως και η συμφωνία του Ελσίνκι.

«Δυστυχώς όμως, υπογράμμισε, αυτή η Τουρκία δεν υπάρχει πια».

Παρά πάντως την επιδείνωση των συνθηκών γειτνίασης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει την Τουρκία στο κατήφορο που έχει επιλέξει ο Ερντογάν.

«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει σταθερή στην ευρωπαική πυξίδα, ασκώντας φιλειρηνική πολιτική, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν θα φροντίζει για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της αναβάθμισης της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων και δήλωσε ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε στοχευμένη και καθαρή προσπάθεια ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων.

«Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι ικανές να εγγυηθούν και σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέψουν την παραμικρή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Ωστόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις και με τη χρήση βέτο αν χρειαστεί για την επέκταση των ευρωπαικών κυρώσεων.

«Και αυτό έπρεπε να γίνει χθες» είπε.

Πρόταξε επίσης την ανάγκη εντατικοποίησης των συνομιλιών με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ, το διάλογο για το μέλλον της Λιβύης, αλλά κυρίως την εξασφάλιση από την πλευρά των ΗΠΑ ότι ο EastMed πρόκειται να προχωρήσει μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και ότι το σχήμα 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ θα επσνασυγκληθεί.

Στο σημείο αυτό δεν δίστασε να απευθύνει αυστηρό μήνυμα, τονίζοντας ότι η στάση τη χώρα μας δεν πρέπει να είναι δεδομένη στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιθυμούν να καταστεί η Ελλάδα ισχυρός πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης, αλλά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απειλούνται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο.

Τέλος δεν έκλεισε τη πόρτα στο ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 12:22

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα για τα 12 μίλια: "Ανεύθυνη και δημαγωγική θέση"

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Οκτ 2020 | 10:54

Τσίπρας: "Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο μετά την εκλογή του Τατάρ στα Κατεχόμενα

"Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας πως θα έρθουν μετά την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 18 Οκτ 2020 | 17:24

ΣΥΡΙΖΑ: Ενώ οι τράπεζες χαρίζουν εκατ. σε μεγαλοσχήμονες, η κυβέρνηση καταργεί την προστασία της α' κατοικίας

Για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ "οι τράπεζες χαρίζουν εκατομμύρια σε μεγαλοσχήμονες", κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση.

ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΓΔΑΝΟ 17 Οκτ 2020 | 20:03

ΝΔ: "Καθιστούμε τον ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνο για την ασφάλεια του Κωνσταντίνου Μπογδάνου"

"Την ώρα που η πλειοψηφία των ΜΜΕ αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους, η ιστοσελίδα ιδιοκτησίας Μπογδάνου απολαμβάνει δημόσια χρηματοδότηση", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 17 Οκτ 2020 | 16:35

Πέτσας για Τουρκία: Στη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες έδειξαν ότι προτίθενται να καταλήξουν σε κυρώσεις

"Ισως για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι σε προκλήσεις έναντι των ευρωπαϊκών συμφερόντων", τόνισε ο κ. Πέτσας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 17 Οκτ 2020 | 15:09

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Αγκυρα: Σπασμωδικές οι κινήσεις της Τουρκίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Για "σπασμωδικές αντιδράσεις" από την Τουρκία, κάνει λόγο το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ REAL FM 16 Οκτ 2020 | 14:09

Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια- Είναι δικαίωμά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

38% ΓΙΑ ΝΔ 16 Οκτ 2020 | 11:38

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα ΝΔ με 19,9 μονάδες - Ιστορικό χαμηλό για ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll. Πώς κρίνουν οι πολίτες κυβέρνηση και αντιπολίτευση για Χρυσή Αυγή, πανδημία και ελληνοτουρκικά.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 16 Οκτ 2020 | 07:25

Τουρκία: Η Ευρώπη συζητάει, ο Ερντογαν ψάχνει αφορμή για θερμό επεισόδιο

Μετά τις τουρκικές προκλήσεις διορία μια εβδομάδας δίνει Βερολίνο και Παρίσι στην Τουρκία για να αποχωρήσει το Oruc Reis.

ΓΙΑ ΤΟΝ ALPHA ΚΑΙ ΤΟ OPEN 15 Οκτ 2020 | 20:00

Δημοσκοπήσεις Marc και Alco: Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ με 19,7 και 15,3 μονάδες - Χαώδης η διαφορά Μητσοτάκη με Τσίπρα

Το κυβερνών κόμμα προηγείται με διψήφιο ποσοστό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο δημοσκοπήσεις

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 15 Οκτ 2020 | 12:10

"Καθίζηση" στα κρατικά έσοδα Σεπτεμβρίου - Υποχώρησαν κατά 1,904 δις. ευρώ

Αναμενόμενη… καθίζηση στα φορολογικά έσοδα του Σεπτεμβρίου, τα οποία υποχώρησαν κατά 1,904 δις, σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί κατά τον περασμένο Νοέμβριο.

15 Οκτ 2020 | 10:15

Γιατί βιάζεται ο Ερντογάν...

Η "ψυχρή" αντιπαράθεση Ελλάδας - Τουρκίας, κατέδειξε κάποια από τα δυνατά, αλλά και τα αδύναμα σημεία της κάθε πλευράς...