Follow us

Open House Athens 2024 & Εθνική Τράπεζα: Η Αθήνα μας καλεί να γνωρίσουμε τα ιστορικά της κτίρια και την αρχιτεκτονική τους

Πολλά σημαντικά κτίρια του Αθηναϊκού τοπίου ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό αυτό το Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Απριλίου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΜΧ

Το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Απριλίου η Αθήνα θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

Το Open House Athens 2024, η διοργάνωση που γιορτάζει την αρχιτεκτονική στην Αθήνα και τη σημασία της, επιστρέφει φέτος για ενδέκατη χρονιά και εμείς έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να λάβουμε μέρος σε αυτή την ανοιχτή γιορτή για την πόλη μας, γνωρίζοντας εκ των έσω ιστορικά κτίρια που μέχρι σήμερα φανταζόμασταν το εσωτερικό τους.

Πάνω από 70 ιστορικά κτίρια της πόλης είναι έτοιμα να μας υποδεχτούν, ενώ περισσότερα από 40 εξ αυτών θα ανοίξουν φέτος για πρώτη φορά τις πόρτες τους στο κοινό.

Η μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρωτοβουλία πραγματοποιείται με τη βοήθεια κατάλληλα εκπαιδευμένων εθελοντών και στοχεύει στο να μας μυήσει στον κόσμο της αρχιτεκτονικής με δωρεάν ξεναγήσεις σε πληθώρα κτιρίων αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.

Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά σε αυτή την πολιτιστική δράση, με πέντε ιστορικά κτίριά της τα οποία αποτελούν σημαντικά στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συνδέονται με τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας.

Όπως είναι το Μέγαρο Μελά στην πλατεία Κοτζιά του Ερνέστου Τσίλλερ, που υπήρξε το μεγαλύτερο ιδιωτικό κτίριο της εποχής του.

Open House Athens 2024 & Εθνική Τράπεζα: Η Αθήνα μας καλεί να γνωρίσουμε τα ιστορικά της κτίρια και την αρχιτεκτονική τους
Το εξωτερικό του Μεγάρου Μελά στην πλατεία Κοτζιά

Επιβλητικό, με όμορφες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, το ιδιαίτερης αισθητικής και αναλογιών κτίριο περιλαμβάνει ένα εσωτερικό κλειστό αίθριο πλήρους ύψους με περιμετρικές στοές και χτίστηκε το 1874. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και έχει "ζήσει" Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, κατοχή, εμφύλιο, χούντα.

Open House ΜΜ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
Εσωτερική άποψη του Μεγάρου Μελά στην πλατεία Κοτζιά

Το 1977 το Μέγαρο Μελά μισθώθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και μέχρι και σήμερα στεγάζει σε αυτό ορισμένες από τις υπηρεσίες της.

Ανοιχτό για δύο ημέρες θα είναι και το Μικρό Χρηματιστήριο στην οδό Πεσματζόγλου που κατασκευάστηκε το 1881, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως έργο Τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο με τον περιβάλλοντα χώρο του.

Open House ΜΧ ΡΕΣΕΨΙΟΝ
Η ρεσεψιόν του Μικρού Χρηματιστηρίου

Η μελέτη αποκατάστασης έγινε το 1997 και το 2012 αποδόθηκε στην Εθνική Τράπεζα, όπου με μέριμνα της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, έγιναν κατάλληλες εργασίες αποκατάστασης και βελτίωσης της ακουστικής της κεντρικής αίθουσας, χωρίς να αλλοιωθεί η υφιστάμενη αισθητική της.

Open House ΜΧ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
Ο επιβλητικός εσωτερικός χώρος του Μικρού Χρηματιστηρίου
ΜΧ
Λεπτομέρειες από το εσωτερικό του Μικρού Χρηματιστηρίου

Ακόμα, θα έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε τις μαρμάρινες κολώνες του κτιρίου του Παλαιού Χρηματιστηρίου στην οδό Πεσματζόγλου που στέγασε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από το 1934 ως το 2005. Χτίστηκε το 1931 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Νικόλαου Ζουμπουλίδη, ενώ την περίοδο 1965-1968 επεκτάθηκε σε ύψος.

Open House ΠΧ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Η είσοδος του Παλαιού Χρηματιστηρίου στην οδό Πεσματζόγλου

Το 1989 αποκαταστάθηκε και χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο κτίριο από το υπουργείο πολιτισμού. Σήμερα λειτουργεί ως χώρος διαφόρων εκδηλώσεων και μελλοντικά θα αποκατασταθεί πλήρως με μέριμνα της Εθνικής Τράπεζας.

Open House  ΠΧ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
Το εσωτερικό του Παλαιού Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ένα ακόμα ιστορικό κτίριο που θα μπορέσουμε να επισκεφτούμε είναι το Μέγαρο Διομήδη του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 146 που είναι το πρώτο κτίριο που οικοδομήθηκε με σκοπό να στεγάσει αρχεία. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1923, επί διοικήσεως Αλέξανδρου Ν. Διομήδη και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1926.

Open House ΜΔ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Το Μέγαρο Διομήδη όπου στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Την ευθύνη του σχεδιασμού και την εποπτεία της κατασκευής είχε το Τεχνικό Τμήμα της Εθνικής Τράπεζας. Ο αρχιτέκτων της Τράπεζας Νικόλαος Ζουμπουλίδης εκπόνησε τα αρχιτεκτονικά σχέδια.

Open House ΜΔ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
Το εσωτερικό του Μεγάρου Διομήδη

Τέλος, στο κοινό ανοίγει τις πόρτες του και τοδιατηρητέο κτίριο του ΜΙΕΤ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης) στην Πλάκα, από τα λίγα εναπομείναντα κτίρια της οθωμανικής περιόδου, που μετά την απελευθέρωση λειτούργησε ως ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία της Αθήνας, με το συμβολικό όνομα "Ευρώπη".

ΜΙΕΤ
Το κτίριο του ΜΙΕΤ στην Πλάκα

Εκεί στεγάστηκε το Β’ Γυμνάσιο από το 1852 ως το 1880, στη συνέχεια το Φρουραρχείο Αθηνών και λίγα χρόνια αργότερα το Κακουργιοδικείο Αθηνών. Από το 1922 φιλοξενήθηκαν οικογένειες προσφύγων και κατά τη δεκαετία του ’40 και του ’60 οικογένειες νοίκιαζαν δωμάτια.

ΜΙΕΤ
Το κτίριο του ΜΙΕΤ στην Πλάκα

Το 1959 περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και το 1975 αποφασίστηκε να στεγάσει το Μορφωτικό της Ίδρυμα. Συνολικά τέσσερα χρόνια διήρκεσε η περίοδος κατασκευής του έργου (1980-1984) με μελετητές αρχιτέκτονες τους Α. Σ. Καλλιγά και Α. Γ. Ρωμανό.

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής, ο οποίος ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και η Αθήνα. Μέσα από τη συμμετοχή της σε αυτή τη μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει τον ανοιχτό της διάλογο με όλους και ανοίγει τις πόρτες της μεγάλης πολιτισμικής της κληρονομίας, που αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.

Οι ώρες ξενάγησης θα είναι Σάββατο & Κυριακή 10.00-14.00 για τα κτίρια Μέγαρο Μελά, Παλαιό Χρηματιστήριο & Μικρό Χρηματιστήριο, και 10.00-15.00 για το Μέγαρο Διομήδη του Ιστορικού Αρχείου. Το Κεντρικό κτίριο του ΜΙΕΤ θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του το Σάββατο, 10.00 - 16.00.

Η διάρκεια κάθε ξενάγησης είναι 15-20 λεπτά.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Open House Athens, πατήστε εδώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΡΙΤΙΚΗ 27 Μαϊ 2024 | 11:36

To Broadway World στη Νέα Υόρκη αποθεώνει την ελληνική παράσταση "The Cenci Family"

Το κορυφαίο site στο κόσμο για το θέατρο Broadway World αποθέωσε το ανέβασμα της διεθνούς Ελληνίδας σκηνοθέτη Ιόλης Ανδρεάδη, πάνω στο θεατρικό έργο "The Cenci Family" που συνυπογράφει με τον Άρη Ασπρούλη.

ΜΗΝ ΤΗ ΧΑΣΕΤΕ 27 Μαϊ 2024 | 11:19

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Τελευταία εισιτήρια για την υπερπαραγωγή ODYSSEUS

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά πραγματοποιεί μια ιστορική μετάκληση.

ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ 24 Μαϊ 2024 | 13:25

Το υπουργείο Πολιτισμού αποδέχτηκε τη σημαντική δωρεά 6.000 αρχαιοτήτων της Πέγκυς Ζουμπουλάκη

Το σύνολο των κινητών μνημείων που δωρίζονται θα κατανεμηθεί στα μουσεία της Χώρας, αφού ληφθεί υπόψη η αρχαιολογική τεκμηρίωση των αντικειμένων.

ΣΤΗΝ "ΟΔΟ ΟΝΕΙΡΩΝ" 24 Μαϊ 2024 | 11:53

Πέθανε στα 90 της χρόνια η ηθοποιός Νίκη Λεμπέση: Ήταν μία από τις "Αδελφές Τατά" του Μάνου Χατζιδάκη

Πέθανε η Νίκη Λεμπέση, μία από τις "αδελφές Τατά" του Μάνου Χατζιδάκη.

ΜΥΚΗΝΑΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ 23 Μαϊ 2024 | 08:20

Πανεπιστήμο Θεσσαλίας: Πανοπλία 3.500 ετών τεκμηριώνει την πολεμική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων [εικόνες]

Η εν λόγω πανοπλία θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της μάχης, και δεν ήταν απλά μία τελετουργική αμφίεση, όπως είχε αρχικά διατυπωθεί.

ΘΛΙΨΗ 22 Μαϊ 2024 | 18:21

Πέθανε ο τραγουδιστής και ηθοποιός Νάσος Πατέτσος σε ηλικία 101 ετών- Υπήρξε μεγάλη φίρμα τις διεκαετίες 40 έως 70

"Το μυστικό της μακροζωίας μου είναι το γέλιο και η καλοσύνη. Τίποτα άλλο. Να αγαπάτε αλλήλους" είχε πει στα γενέθλιά του πέρσι.

22 Μαϊ 2024 | 14:58

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: RESPUBLIKA Łukasz Twarkowski - Lithuanian National Drama Theatre

Μια "ελεύθερη" παράσταση για ελεύθερους θεατές. 1000 άνθρωποι, 1000 εμπειρίες.

21 Μαϊ 2024 | 13:06

"Καλό καλοκαίρι" με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στον Κήπο του Μεγάρου

Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 9:00 μ.μ., η αγαπημένη ερμηνεύτρια μάς εύχεται "Καλό καλοκαίρι", μέσα από μια ξεχωριστή βραδιά με γνωστά αλλά και νέα τραγούδια.

«ΠΕΤΡΑ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ» 18 Μαϊ 2024 | 13:44

Ρίτα Μπάσσο: Ποια ήταν η πριμαντόνα του 19ου αιώνα που τρέλανε τον ανδρικό πληθυσμό της Αθήνας [εικόνες]

Εμφύλιος ανάμεσα σε "Ριτικούς" και "Αντιριτικούς" στην Αθήνα μίας άλλης εποχής.

"ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ" 16 Μαϊ 2024 | 13:44

Πέθανε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Δήμητρα Ζέρβα - Η συγκινητική ανάρτηση της αδελφής της

Η κηδεία της Δήμητρας Ζέρβα θα τελεστεί την Παρασκευή, όπως έγινε γνωστό από τον Σπύρο Μπιμπίλα

ΜΕΤΑ ΤΗ EUROVISION 14 Μαϊ 2024 | 12:00

Θα παίξει στην Επίδαυρο η Μαρίνα Σάττι - Σε ποια παράσταση θα τη δούμε

Σε παράσταση στην Επίδαυρο η Μαρίνα Σάττι μετά τη Eurovision - Με έναν εξαιρετικό θίασο ηθοποιών και χορευτών

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 12 Μαϊ 2024 | 13:19

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος στα 91 του - Η ανάρτηση του Σπύρου Μπίμπιλα

Ο Γιάννης Μαλούχος είχε παίξει σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

ΘΛΙΨΗ 11 Μαϊ 2024 | 15:47

Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης Σπύρος Βλασσόπουλος - Έπασχε από Αλτσχάιμερ

"Έσβησε" σε ηλικία 78 ετών ο γνωστός καλλιτέχνης.