Follow us

10 χρόνια Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

Συνολικά θα προβληθούν πάνω από 160 ταινίες και αφιέρωμα στο Μάρκο Μπελόκιο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
10 χρόνια Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, ο αγαπημένος θεσμός της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, το Νοέμβριο έχει γενέθλια: κλείνει τα δέκα και το γιορτάζει με πολλές εκπλήξεις.

Το 10ο AΑGFF, θα διεξαχθεί από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2019 στην Ταινιοθήκη (Αίθουσες A, B) και το Exile Room, με κάποιες από τις δράσεις του να φιλοξενούνται και στο Γαλλικό Ινστιτούτο, φιλοδοξώντας να αναδείξει ό, τι πιο φρέσκο και ρηξικέλευθο έχει συμβεί στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Τις τελετές έναρξης (Τετάρτη 20/11) και λήξης (Σάββατο 30/11) του 10ου ΦΠΚΑ θα επιμεληθεί σκηνοθετικά ο Γιάννης Σακαρίδης. Eίσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Συνολικά θα προβληθούν πάνω από 160 ταινίες.

*Το φετινό, εξαιρετικά πλούσιο, Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 10ου ΦΠΚΑ περιλαμβάνει εννέα ταινίες, νέων κατά βάση σκηνοθετών, οι οποίοι πειραματίζονται με νέες μορφές αφήγησης και συχνά χρησιμοποιούν τεχνικές που συνδυάζουν την μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ για να διερευνήσουν προβλήματα ταυτότητας, εντάσεις σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες, ή τις συνέπειες της κρίσης στην σημερινή νεολαία, ενώ συχνά φέρνουν στο προσκήνιο αυτούς που βρίσκονται στο περιθώριο των κοινωνιών τους.

Θα παρουσιάσει ταινίες μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ από Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Πορτογαλία, Ιαπωνία, Αργεντινή, Βραζιλία, Ιράν, Ινδία, Αλγερία και Κατάρ, που μας έρχονται από σπουδαία φεστιβάλ (από τις Κάνες έως το Λοκάρνο), σχεδόν όλα σε πανελλαδική πρεμιέρα, επιχειρώντας να καταργήσει τους φραγμούς που θέτουν τα είδη και οι διαφορετικές κατηγορίες ταινιών. Αποστολή του είναι να ανακαλύψει και να χαρτογραφήσει το νέο χώρο που έχει επινοήσει η τέχνη του σύγχρονου κινηματογράφου.

Στην Αθήνα θα βρεθούν για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους, οι σκηνοθέτες Ρόνι Σεν (Σπίρτα) και Εχσάν Κοσμπάχτ (Φιλμφαρσί), καθώς και η πρωταγωνίστρια της ταινίας Λοβ μι τέντερ Μπάρμπαρα Τζορντάνο.

Κριτική επιτροπή Διεθνούς Διαγωνιστικού:

Χέιντεν Γκεστ (αμερικανός καθηγητής, διευθυντής του Κινηματογραφικού Αρχείου του Χάρβαρντ), Βασίλης Κ. Καραμητσάνης (πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, πρόεδρος ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος (διακεκριμένος έλληνας σκηνοθέτης), Ιρένα Μπίλιτς (γαλλοσέρβα σκηνοθέτις και διευθύντρια του Φεστιβάλ L’Europe autour de l’Europe στο Παρίσι), Γκαέλ Τζόουνς (γαλλίδα παραγωγός).

To 10ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας έχει εξασφαλίσει μια σειρά από εξαιρετικά αφιερώματα:

*Στο σπουδαίο πορτογάλο σκηνοθέτη Μανοέλ ντε Ολιβέιρα σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Πορτογαλίας και την Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Ελλάδα. Θα προβληθούν 12 μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ταινίες, οι περισσότερες από τις οποίες θα παρουσιαστούν σε πανελλαδική ή αθηναϊκή πρεμιέρα.

Δεν είναι τυχαίο πως το πανέμορφο, εκφραστικό πρόσωπο που κυριαρχεί στη φετινή αφίσα του επετειακού 10ου ΦΠΚΑ, είναι αυτό της μούσας του Ολιβέιρα, Λέινορ Σιλβέιρα η οποία πρωταγωνιστεί στην Κοιλάδα του Αβραάμ.

Γεννημένος το 1908, στο Πόρτο, από ευκατάστατους γονείς, ο Ολιβέιρα μυήθηκε στον κινηματογράφο το 1927. Πέθανε το 2015, στα 106 του χρόνια, έχοντας διανύσει 88 χρόνια μιας θαυμαστής κινηματογραφικής πορείας.

Βασικός ομιλητής για τον Ολιβέιρα θα είναι ο Ζοζέ Μανουέλ Κόστα (διευθυντής της Πορτογαλικής Ταινιοθήκης), ενώ για τις πρώτες του ταινίες θα μιλήσει ο Μιγκουέλ Σάμπρα (Miguel Seabra Lopes), σεναριογράφος της ταινίας Πυρετός (Α Febre) της Maya Da-Rin που θα προβληθεί στην ενότητα Athenian Premieres. Στην ίδια ενότητα θα προβληθεί μεταξύ άλλων και η νέα, βραβευμένη με Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Λοκάρνο, ταινία του Πέδρο Κόστα Vitalina Varela την οποία, επίσης θα παρουσιάσει στο κοινό του Φεστιβάλ ο Ζοζέ Μανουέλ Κόστα.

*Στο διακεκριμένο ιταλό σκηνοθέτη Μάρκο Μπελόκιο σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο. Ο Μάρκο Μπελόκιο είναι ένας από τους σημαντικότερους και δημιουργικότερους σκηνοθέτες του ιταλικού κινηματογράφου. Στο αφιέρωμά του 10ου ΦΠΚΑ αναδεικνύεται η αντισυμβατική του ματιά, μέσα από 6 εμβληματικές ταινίες του. Η πορεία του ακολούθησε τις πολιτικές αναταραχές της χώρας του, ενώ το έργο του δεν σταμάτησε να αφουγκράζεται την πηγή του κακού, στα πρόσωπα του φασισμού, της πολιτικής βίας και της μαφίας.

*Στη σημαντική ελληνίδα ντοκιμαντερίστα, Εύα Στεφανή, η οποία θα μας δείξει ένα μεγάλο μέρος του έργου της (15 ταινίες που επιλέχθηκαν σε συνεργασία με την σκηνοθέτιδα). Η Εύα Στεφανή έχει, από την αρχή της σταδιοδρομίας της, αφιερωθεί στον κινηματογράφο της παρατήρησης (Γράμματα από το Άλμπατρος, Το κουτί κ.α.), στρέφοντας την κάμερά της σε αυτούς που η κοινωνία έχει καταστήσει αόρατους (φυλακισμένους, τρόφιμους ιδρυμάτων, άστεγους και νυκτόβιους, άνεργους και άεργους, ηλικιωμένους) αλλά αργότερα διαπρέπει και στην πιο ποιητική φόρμα του πειραματικού ντοκιμαντέρ (Ακρόπολις, Χειρόγραφο).

H Εύα Στεφανή θα δώσει Masterclass την Δευτέρα 25/11 (15:30, Ταινιοθήκη - Aίθουσα Α)

* Προσκεκλημένος του 10ου ΦΠΚΑ θα είναι επίσης ο σημαντικός γάλλος ντοκιμαντερίστας Φλοράν Μαρσί για τον οποίο το φεστιβάλ έχει ετοιμάσει ξεχωριστή ενότητα (με 7 ταινίες). Εδώ και 30 χρόνια ο Φλοράν Μαρσί διασχίζει πολεμικά μέτωπα και πεδία συγκρούσεων ανά τον κόσμο και καταγράφει με την κάμερά του πολέμους, ξεσηκωμούς, απελευθερώσεις, αλλά και τις πιο καταφανείς στερήσεις της εποχής μας, στο σταυροδρόμι δημοσιογραφίας, βίντεο-τέχνης, πολεμικού φώτο-ρεπορτάζ και κινηματογράφου, μακριά από τη συμβατική δημοσιογραφία. Γυρίζει, μοντάρει και χρηματοδοτεί ο ίδιος τις ταινίες του, χρησιμοποιώντας τη νέα ψηφιακή οπτικοακουστική τεχνολογία με ριζοσπαστικό τρόπο ως μια δική του απάντηση στην προπαγάνδα των μέσων. Το αξίωμά του είναι «όσο δεν πάμε να δούμε από μόνοι μας, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί έξω».

*Θα δούμε επίσης τη δουλειά της πρωτοποριακής και τολμηρής γαλλίδας σκηνοθέτιδας Μαρί Λοζιέ, η οποία θα παρουσιάσει το αφιέρωμα στο έργο της που φιλοξένησε πρόσφατα το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoΜΑ), και θα προλογίσει την τελευταία ταινία της Felix inwonderland για το γνωστό μουσικό Φέλιξ Κούμπιν (ηλεκτρονική μουσική) . Η ταινία θα προβληθεί σε πανελλαδική πρεμιέρα.

Η Μαρί Λοζιέ, κινηματογραφίστρια και επιμελήτρια, σπούδασε λογοτεχνία στη Γαλλία και Καλές Τέχνες στη Ν.Υόρκη, όπου και εργάστηκε για 22 χρόνια. Οι ταινίες της έχουν προβληθεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ και μουσεία, όπως η Μπερλινάλε, το φεστιβάλ Tribeca, η Tate Modern, το MoMA και η Γαλλική Ταινιοθήκη. Στην εποχή του ψηφιακού κινηματογράφου, εκείνη επιμένει στο αναλογικό φιλμ. Έχει γυρίσει τα κινηματογραφικά πορτραίτα πολλών αβαν γκαρντ καλλιτεχνών (σκηνοθετών, μουσικών και συνθετών) – πορτραίτα αντισυμβατικά, που εξερευνούν τη ζωή και τη δουλειά των καλλιτεχνών αυτών, τους οποίους πείθει να αναπαραστήσουν σκηνές από τις ζωές τους.

Ο Φλοράν Μαρσί και η Μαρί Λοζιέ θα δώσουν Masterclass, την Τετάρτη 27/11 (15.30, Ταινιοθήκη - Αίθουσα Β) ο πρώτος, και την Πέμπτη 28/11 (19:00, Exile Room) η δεύτερη.

*Από τις εκπλήξεις της φετινής διοργάνωσης: με αφορμή το αμερικανικό ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής Hitchcock/Truffaut (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο το οποίο καταγράφει τη σειρά μαραθώνιων συνεντεύξεων του Άλφρεντ Χίτσκοκ προς τον νεαρό Φρανσουά Τριφό το 1962, όταν ο Χίτσκοκ τέλειωνε το μοντάζ της ταινίας του Τα πουλιά), θα προβληθεί ένας σημαντικός αριθμός ταινιών του κάθε σκηνοθέτη σε μια μεταξύ τους «συνομιλία». Θα δούμε από το Ψυχώ μέχρι το Οπωσδήποτε την Κυριακή και τον Άνδρα που αγαπούσε τις γυναίκες, αλλά και τις δύο αγαπημένες χιτσκοκικές ταινίες του Τριφό: Νύχτα αγωνίας και Υπόθεση Νοτόριους.

Μεταξύ άλλων, την Κυριακή 1/12 (17:00, Ταινιοθήκη - Αίθουσα Α) θα παρουσιαστεί η βωβή ταινία του Χίτσκοκ O νοικάρης (1927). Συνθέτει και συνοδεύει με πρωτότυπη μουσική ο Μηνάς Ι. Αλεξιάδης.

* Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης το αφιέρωμα «Απελευθερώσεις σεξουαλικές, Επαναστάσεις ορατές» σε επιμέλεια της Νικόλ Μπρενέζ και του Στεφάν Ζεράρ με προκλητικά

ενδιαφέρουσες ταινίες που εξερευνούν διάφορες εκφάνσεις της σεξουαλικότητας –ταινίες, που σύμφωνα με την επιμελήτρια, “με το κουράγιο, την ενέργεια και την ομορφιά τους, προκάλεσαν στην εποχή τους και έπειτα συντέλεσαν στη δική μας απελευθέρωση”, καθώς κι ένα ακόμα στον αμερικανικό πειραματικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο: θα παρουσιαστούν επιλογές από το έργο (ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους) του πειραματικού κινηματογραφιστή, επιδραστικού καλλιτέχνη Ρόμπερτ Μπίβερς, στενού συνεργάτη του Γκρέγκορι Μαρκόπουλος. Επίσης θα παρουσιάσει το έργο της συντρόφου του: της γερμανίδας σκηνοθέτιδας και καθηγήτριας UteAurand. Στο ίδιο αφιέρωμα θα παρουσιαστεί το έργο της σημαντικής καλλιτέχνιδας του πειραματικού αμερικανικού κινηματογράφου, της animator Σούζαν Πιτ (Suzan Pitt), που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, σε επιμέλεια του διευθυντή του Harvard Film Archive, καθηγητή και προέδρου της κριτικής επιτροπής Χέιντεν Γκεστ (Haden Guest).

O Ρόμπερτ Μπίβερς θα δώσει το δικό του Masterclass την Τρίτη 26/11 (16:00, Ταινιοθήκη - Αίθουσα Α).

*Ο ελληνικός κινηματογράφος εκπροσωπείται με δύο αφιερώματα που περιλαμβάνουν ταινίες σταθμούς στην ελληνική κινηματογραφία: Το Μοντέρνο ως πείραμα σε επιμέλεια της Μαρίας Κομνηνού, παρακολουθεί τις επιδράσεις της δεκαετίας του ’30 μέχρι την καθυστερημένη εμφάνιση της νεωτερικότητας στον ελληνικό κινηματογράφο (Δράκος) και την ανάδυση του ελληνικού πειραματικού και εικαστικού κινηματογράφου (Κ. Σφήκας, Θ. Ρεντζής, Α. Αγγελίδη).

Το Κάτι τρέχει με την οικογένεια, σε επιμέλεια του Δημήτρη Παπανικολάου, περιλαμβάνει ταινίες από τον Κακογιάννη και τον Αγγελόπουλο μέχρι τον Λάνθιμο, τον Οικονομίδη και τον Κούτρα και μια σειρά από πρόσφατες μικρού μήκους ταινίες που καταπιάνονται με το θέμα της οικογένειας.

Όπως σημειώνει η Μαρία Κομνηνού, «η διερεύνηση των οικογενειακών μυστικών που ακόνισε τη μοντερνιστική διάθεση ενός Αγγελόπουλου και ενός Κακογιάννη, θα οδηγήσει στην ανάδυση ενός νέου αλλόκοτου/λοξού κύματος που θα ανανεώσει τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο».

Μια καλή ευκαιρία να ξαναδούμε στη μεγάλη οθόνη ταινίες που έγραψαν ιστορία: από την Αναπαράσταση μέχρι το Σπιρτόκουτο και από το Φόβο μέχρι τον Κυνόδοντα και τη Στρέλλα. Το αφιέρωμα αυτό έχει σχεδιαστεί ως μια κινηματoγραφική αναφορά στο βιβλίο του καθηγητή Δημήτρη Παπανικολάου Κάτι τρέχει με την οικογένεια: Έθνος, πόθος και συγγένεια την εποχή της κρίσης (Πατάκης 2018), όπου όλες αυτές οι ταινίες αναλύονται.

Την Πέμπτη 21/11, στις 21:15, μετά την προβολή της ταινίας Το τελευταίο ψέμα του Μιχάλη Κακογιάννη (19:00, Ταινιοθήκη - Αίθουσα Β), θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Δημήτρη Παπανικολάου, την διευθύντρια του ΦΠΚΑ Μαρία Κομνηνού, την συγγραφέα Μαρία Ευσταθιάδου και την ακαδημαϊκό Ιουλία Μέρμηγκα.

*Για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται το Φεστιβάλ Φοιτητικού Κινηματογράφου, με επίσημους καλεσμένους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Καρλσρούης και τον καθηγητή τους Ζοάο Ταμπάρα, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις δικές τους ταινίες στο κοινό του 10ου ΦΠΚΑ. Παράλληλα, οι φοιτητές του Τμήματος Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ καθώς και του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ θα παρουσιάσουν δικές τους δουλειές καθώς και επιλογές από την εκπομπή του Καναλιού της Βουλής «Φοιτητιβίσματα». Η είσοδος, στο Exile Room, θα είναι δωρεάν.

*Παράλληλα, συνεχίζεται και φέτος η γνωστή ενότητα του ΦΠΚΑ «Μερικοί το προτιμούν μικρό» (με ελληνικές και ξένες επιλογές μικρού μήκους, οι περισσότερες σε πρεμιέρα). Όπως σημειώνει η Νίνα Βελιγράδη, που επιμελείται το αφιέρωμα, η ενότητα αυτή «είναι ένας χώρος για ανεξάρτητους σκηνοθέτες που επιλέγουν να εκφράσουν το συλλογισμό τους με πιο περιεκτικό τρόπο. Δημιουργίες από όλον τον κόσμο, το σκηνικό των οποίων εκτείνεται από τα Σκόπια έως την πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, και από το Λούβρο σε μια πισίνα της πίσω αυλής. Μυθοπλασία, δοκίμια σε μορφή βίντεο, αρχιτεκτονική και ποίηση συνδέονται για να συγκροτήσουν μία από τις πιο πυκνές ενότητες του φεστιβάλ».

*Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει η αγαπημένη ενότητα του ΦΠΚΑ «Αποκατεστημένες και υπέροχες» που φέτος περιλαμβάνει την ταινία έναρξης Χρυσή εποχή του Λουί Μπουνιουέλ, τηνταινία λήξης Θαύμα στο Μιλάνο του Βιτόριο ντε Σίκα και τις εμβληματικές ταινίες Το τσίρκο του Τσάρλι Τσάπλιν και ο Ξένοιαστος Καβαλάρης του Ντένις Χόπερ.

Στην τελετή λήξης θα προβληθεί και η νέα μικρού μήκους ταινία Nimic του Γιώργου Λάνθιμου, με τον Ματ Ντίλον και τη Δάφνη Πατακιά.

*Masterclass θα δώσει επίσης ο καθηγητής Ζοάο Ταμπάρα (Παρασκευή 22/11, 19:00, Εxile Room), ενώ την Πέμπτη 28/11 (Ταινιοθήκη - Αίθουσα Α, 16:00) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με την παραγωγό και μέλος της κριτικής επιτροπής Γκαέλ Τζόουνς πάνω σε ζητήματα παραγωγής και συμπαραγωγής. Τέλος ο σκηνοθέτης Μενέλαος Καραμαγγιώλης θα κάνει παρουσίαση με τίτλο «Από το JACE στους Afro-Greeks» (Τρίτη 3/12, 16:00, Ταινιοθήκη, Αίθουσα Α).

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Στο ταμείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και στο viva.gr:

https://www.viva.gr/tickets/cinemas/tainiothiki-tis-ellados-lais/10o-festival-protoporiakou-kinimatografou/

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

Κάρτα 5 προβολών: 20 ευρώ

Κάρτα 10 προβολών: 35 ευρώ

Κάρτα 20 προβολών: 65 ευρώ

Ειδική κάρτα 10 προβολών (AμεA και συνοδός, άνεργοι, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, ατέλειες και άτομα άνω των 65 ετών): 25 ευρώ.

Σημείωση: Ο αριθμός των καρτών είναι περιορισμένος. Θα διατίθενται από 29 Οκτωβρίου και μέχρι εξαντλήσεως.

Η είσοδος σε όλες τις προβολές του Exile Room καθώς και στην προβολή που θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Αύριο Τρίπολη/Tomorrow Tripoli, του Φλοράν Μαρσί, την Τρίτη 26/11, 8 μ.μ.) είναι δωρεάν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Μία ιστορία που σόκαρε το πανελλήνιο ανεβαίνει στο θέατρο

Το βιβλίο (Α)Γνωστού Πατρός ζωντανεύει στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός για λίγες μόνο παραστάσεις

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 09 Ιαν 2026 | 15:43

Θέατρο ΦΙΛΙΠ: Mε τις επιτυχημένες παραστάσεις "Terror" και "Βότκα Μολότοφ" και το 2026

Το δικαστικό θρίλερ του Φέρντιναντ φον Σίραχ και η κωμωδία της Ελένης Ράντου συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους στο θέατρο "ΦΙΛΙΠ"

ΜΙΚΡΟΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ 09 Ιαν 2026 | 10:46

Η ιστορία που σόκαρε το πανελλήνιο αποκαλύπτεται στη σκηνή - Ο συνθέτης, το κρυφό παιδί και η θαμμένη κασέτα

Μια νεαρή γυναίκα φέρνει στον κόσμο, παράνομα το παιδί ενός μεγάλου συνθέτη, την εποχή της Χούντας... Στη σκηνή ο Νίκος Θεοδωράκης.

ΔΗΛΩΣΗ 09 Ιαν 2026 | 09:50

Μενδώνη για την απώλεια του Χρ. Πολίτη: "Ακάματος εργάτης του θεάτρου, σεμνός υπηρέτης της τέχνης

Πληροφορούμενη την απώλεια του Χρίστου Πολίτη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε δήλωση.

ΕΦΤΑΣΕ ΤΑ 75 ΚΙΛΑ 08 Ιαν 2026 | 18:06

Η "τρελή" δίαιτα του Ματ Ντέιμον για να παίξει στην "Οδύσσεια" - Έφτασε τα κιλά που είχε στο Λύκειο

Ο Κρίστοφερ Νόλαν ήθελε από τον Ματ Ντέιμον να είναι "λεπτός, αλλά δυνατός" για τον ρόλο του Οδυσσέα και ο ηθοποιός πήρε... τα μέτρα του

3200–2000 Π.Χ. 08 Ιαν 2026 | 12:38

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη Ραφήνα - Βρέθηκε ταφή σε πίθο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού [εικόνες]

Ο πίθος είχε τοποθετηθεί σε λάκκο διανοιγμένο στο αργιλόχωμα της νότιας όχθης του ρέματος.

ΕΝΑ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΜΕ ΠΟΛΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΓΕΛΙΟ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ 08 Ιαν 2026 | 12:33

Το πιο φωτεινό και συγκινητικό παραμύθι έγινε μιούζικαλ - Παρατείνονται οι παραστάσεις

Λόγω της μεγάλης ζήτησης θα δοθούν δύο ακόμα παραστάσεις τα Σάββατα 10 και 17 Ιανουαρίου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΩΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 08 Ιαν 2026 | 12:31

"Φαίδρα" του Γιάννη Ρίτσου: Μία υπαρξιακή προσέγγιση στο Θέατρο Αλκμήνη

Η Φαίδρα του Ρίτσου, προχωρά σε έναν ωμό και ειλικρινή μονόλογο απευθείας προς τον Ιππόλυτο. Δεν προσπαθεί απλώς να τον αποπλανήσει, αλλά χρησιμοποιεί τον λόγο ως μέσο κάθαρσης και αυτογνωσίας.

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΙΑΡΤ 08 Ιαν 2026 | 12:26

"THE LOOP": Μια σύγχρονη ντραμεντί για τις λούπες που μας κρατούν και εκείνες που μας απελευθερώνουν

Το νέο έργο του Μίμη Καπέρδου "The Loop" συνδυάζει χιούμορ, τρυφερότητα και σκληρές αλήθειες μέσα από τη ζωή μιας νεαρής φοιτήτριας που προσπαθεί να βρει τον εαυτό της.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 08 Ιαν 2026 | 12:22

Σαρώνει το "Cleansed": Sold out ο Ιανουάριος - Με ελάχιστες θέσεις ο Φεβρουάριος, άνοιξε η προπώληση για Μάρτιο

Η πολυσυζητημένη παράσταση "Cleansed" της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, συνεχίζει την επιτυχημένη της διαδρομή, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΣΕ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ 08 Ιαν 2026 | 12:20

​"Ήμερη – Η Ανατομία μιας Πτώσης"​ του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο θέατρο Θησείον

Η παράσταση, εμπνευσμένη από το έργο, τη ζωή και τη φιλοσοφία του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα, επιχειρεί μια σύγχρονη, εσωτερική ανάγνωση πάνω στην έννοια της πτώσης — σωματικής, ηθικής και υπαρξιακής.

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 08 Ιαν 2026 | 12:17

"Ένα κάποιο κενό" της Βαλέριας Δημητριάδου στο θέατρο Εμπορικόν

Με λιτότητα, χιούμορ και συγκίνηση, οι σκηνές του έργου ισορροπούν ανάμεσα στην καθημερινότητα και την υπαρξιακή αναζήτηση, εστιάζοντας στον σύγχρονο άνθρωπο που πασχίζει να βρει φωνή και νόημα.

ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΑΜΟΣ 07 Ιαν 2026 | 22:33

Ασύλληπτα νούμερα για την ταινία "Καποδίστριας" - Στα 5.000.000 ευρώ τα έσοδα

Ο "Καποδίστριας" σπάει τα... ταμεία και τα ρεκόρ στους ελληνικούς κινηματογράφους

ΣΑΡΩΝΕΙ 07 Ιαν 2026 | 14:18

"Η μεγάλη χίμαιρα" έσπασε το φράγμα του 1.000.000 θεάσεων στο Ertflix- Ανεβαίνει το 3ο επεισόδιο την Παρασκευή

Νέο ρεκόρ θεάσεων στο ERTFLIX σημείωσε η σπουδαία σειρά "Η μεγάλη χίμαιρα", καθώς έσπασε το φράγμα του 1.000.000 views μέσα σε μόλις μία εβδομάδα από την πρεμιέρα των πρώτων δύο επεισοδίων.

ΥΠΠΟ 07 Ιαν 2026 | 12:19

Αρχαία Τενέα: Εντοπίστηκε χώρος που συνδέεται με μυστηριακές τελετές ίασης - Εντυπωσιακά τα ευρήματα [εικόνες]

Πέριξ του Ταφικού Μνημείου ΙΙΙ αποκαλύφθηκε εκτεταμένο συγκρότημα με χρήση από τους αρχαϊκούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ 07 Ιαν 2026 | 10:56

"Σαββόπουλος Long Play": Η μεγάλη εκδήλωση του ΣΚΑΪ - Φόρος τιμής στον σπουδαίο δημιουργό [εικόνες]

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, αφιερωμένη στον Διονύση Σαββόπουλο, πραγματοποίησε ο ΣΚΑΪ στο Θέατρο Άλσος ΔΕΗ, παρουσία πλήθους κόσμου από τον καλλιτεχνικό και πνευματικό χώρο.

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 06 Ιαν 2026 | 18:23

"Σαββόπουλος long play": Απόψε το 3ο επεισόδιο - Ο Μπάλλος και το Βρώμικο Ψωμί [τρέιλερ]

Το "Σαββόπουλος Long Play", το ιδιαίτερο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό, έρχεται, απόψε, στις 23.00, στον ΣΚΑΪ, με το 3ο επεισόδιο - "Ο Μπάλλος και το Βρώμικο Ψωμί".

ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΟΥΓΓΡΙΚΟΥ ΚΙΝ/ΦΟΥ 06 Ιαν 2026 | 15:35

Πέθανε στα 70 του ο εμβληματικός Ούγγρος σκηνοθέτης Μπέλα Ταρ

"Πέθανε ο πιο ελεύθερος άνθρωπος που γνώρισα ποτέ", δηλώνει ο δήμαρχος της Βουδαπέστης Γκέργκελι Καρασόνι.

ΘΕΑΤΡΟ 104 05 Ιαν 2026 | 11:37

"Κέλλυ": Αγνή Χιώτη και Βασιλική Βλάχου ενώνουν το 2026 θεατρικά τις δυνάμεις τους

Οι πολυσχιδείς Αγνή Χιώτη και η Βασιλική Βλάχου ενώνουν το 2026 θεατρικά τις δυνάμεις

ΕΡΤ 05 Ιαν 2026 | 11:00

Η "Μεγάλη Χίμαιρα" σαρώνει - Ρεκόρ θεάσεων στο Ertflix με πάνω από 600.000 views

Η τηλεοπτική πρεμιέρα στην ΕΡΤ1, έγινε το βράδυ της Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026, στις 22:00, ενώ κάθε Κυριακή, την ίδια ώρα, θα προβάλλεται και ένα νέο επεισόδιο.

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ 70 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 04 Ιαν 2026 | 11:54
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 04 Ιαν 2026 | 08:16

Γιάννης Σμαραγδής στο TheTOC: "Ο Καποδίστριας είναι η ελεύθερη φωνή ενάντια σε όσους θέλουν την Ελλάδα προτεκτοράτο"

Σε μια χειμαρρώδη συνέντευξη στο TheTOC μιλά για τον "πόλεμο" που δέχεται και καταγγέλλει οργανωμένα κέντρα που επιδιώκουν τον "εθνομηδενισμό"

ΑΙΩΝΟΒΙΟΣ 03 Ιαν 2026 | 21:02

Ο Γιάννης Βογιατζής έκλεισε τα 100! Το βίντεο-αφιέρωμα της Finos Film με τις χρυσές εποχές του ελληνικού σινέμα

Ο Γιάννης Βογιατζής έχει συμμετάσχει σε 68 ταινίες, κυρίως κωμωδίες, κομεντί και φαρσοκωμωδίες

ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ 03 Ιαν 2026 | 16:39

Ο Σμαραγδής για την κριτική στον Καποδίστρια: "Μου κάνουν πόλεμο... Nα παραμερίσουμε την αρνητικότητά μας"

Ο Έλληνας σκηνοθέτης ανέφερε χαρακτηριστικά πως δέχεται πόλεμο και ο πόνος του γι’ αυτό ξεπερνά την πικρία που νιώθει.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ 02 Ιαν 2026 | 18:23

"Smoke on the Water": Οι ομοιότητες του διασημότερου τραγουδιού των Deep Purple με την τραγωδία στο Κραν Μοντανά

Σημειώθηκαν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων το ένα από το άλλο - Η διαφορά στο περιστατικό που περιγράφει το τραγούδι είναι πως δεν υπήρξαν θύματα

ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ 31 Δεκ 2025 | 15:33

"Μεγάλη χίμαιρα": Πρωτοχρονιά με τα πρώτα δύο επεισόδια της νέας τεράστιας παραγωγής της ΕΡΤ

Καλωσορίζουμε τη νέα χρονιά με τη νέα σειρά της ΕΡΤ "Η μεγάλη χίμαιρα", τη μεγαλύτερη τηλεοπτική παραγωγή που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

ΤΕΣΤ ΠΑΠ 31 Δεκ 2025 | 12:26

"Ο γάμος, όπως γίνεται συνήθως, είναι ανήθικος": Στο φως οι άγνωστες επιστολές του γιατρού Γεωργίου Παπανικολάου

Το Αρχείο του Γεωργίου Παπανικολάου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ιδιόγραφες επιστολές ενός από τους μεγαλύτερους ερευνητές του 20ου αιώνα.

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 29 Δεκ 2025 | 19:40

"Καποδίστριας": Απανωτά sold out για την ταινία του Σμαραγδή - Οι κριτικοί τη "θάβουν, το κοινό την αποθεώνει

Ο "Καποδίστριας" έχει κόψει ήδη 144.712 εισιτήρια, κάνοντας το δεύτερο μεγαλύτερο άνοιγμα ταινίας, ανεξαρτήτως προέλευσης, των τελευταίων 15 ετών

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ 29 Δεκ 2025 | 19:30

"Jay Kelly", η σκηνή που άφησε άφωνους τους Τζορτζ Κλούνεϊ και Άνταμ Σάντλερ

Ο Κλούνεϊ αναφέρθηκε στη σκηνή όπου ο ήρωας που υποδύεται -ένας διάσημος ηθοποιός- βραβεύεται για το σύνολο της καριέρας του

29 Δεκ 2025 | 12:43

Το Αρχείο της ΕΡΤ υποδέχεται τη νέα χρονιά με σπάνια ντοκουμέντα και μοναδικά αφιερώματα

Με σπάνια ντοκουμέντα και εξαιρετικά αφιερώματα υποδέχεται τη νέα χρονιά το Αρχείο της ΕΡΤ, από τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 4 Ιανουαρίου.

SOUNDTRACK ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ VIE PRIVEE 28 Δεκ 2025 | 14:26

Όταν η Μπριζίτ Μπαρντό τραγούδησε Γιάννη Σπανό - [Βίντεο]

Sidonie, ένα κομμάτι που ηχογραφήθηκε το 1962 και έγινε το soundtrack της ταινίας Vie Privee

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ 28 Δεκ 2025 | 13:35

Μπριζίτ Μπαρντό: H απόπειρα αυτοκτονίας και η εγκατάλειψη του γιου της - Η τραγική ιστορία

Οταν η εικοσιπεντάχρονη Μπριζίτ Μπαρντό έμαθε ότι ήταν έγκυος, προσπάθησε αμέσως να βρει γιατρό για να κάνει διακοπή της κύησης

FONDATION BRIGITTE BARDOT 28 Δεκ 2025 | 12:00

Μπριζίτ Μπαρντό: Πέθανε η θρυλική BB σε ηλικία 91 ετών

Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή το ίδρυμα που φέρει το όνομά της "Fondation Brigitte Bardot".

Ο "ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΥΛ" 28 Δεκ 2025 | 11:24

Ντιν Μάρτιν: Η βελούδινη φωνή των Χριστουγέννων, ο Τζέρι Λιούις, ο Φρανκ Σινάτρα και το "Ρίο Μπράβο"

Ο Ντιν Μάρτιν, που συνέδεσε τη φωνή του με τα Χριστούγεννα, θα πεθάνει, σε μία φάρσα της ζωής, πριν από 30 χρόνια, ανήμερα των Χριστουγέννων

"ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ" 28 Δεκ 2025 | 00:36

Δυναμική κινητοποίηση των ηθοποιών που προχώρησαν σε απεργία: "Να ξαναγίνουμε επάγγελμα, δεν είμαστε εθελοντές"

Ηχηρό μήνυμα από το κέντρο της Αθήνας για συλλογικές συμβάσεις έστειλαν οι ηθοποιοί - Δεν άνοιξαν τα θέατρα το Σάββατο 27/12

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 27 Δεκ 2025 | 19:19

Guardian: Ένα ελληνικό άλμπουμ μέσα στα δέκα καλύτερα του 2025 - Σχεδόν από... το πουθενά [βίντεο]

Στη δεύτερη θέση της ετήσιας λίστας του Guardian για τα δέκα καλύτερα παγκόσμια άλμπουμ της χρονιάς

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 27 Δεκ 2025 | 18:26

Το δώρο των γιορτών από τους Pink Floyd στους οπαδούς τους - Κυκλοφόρησαν βιντεοκλίπ για το "Wish You Were Here"

Οι Pink Floyd έγιναν το συγκρότημα με το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο πρώτο και το τελευταίο άλμπουμ τους που έφτασαν στην κορυφή των charts

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 65 ΕΤΩΝ 27 Δεκ 2025 | 09:21

Βρετανία: Πέθανε ο Πέρι Μπαμόντε του θρυλικού συγκροτήματος The Cure

Ο Μπαμόντε ήταν βασικό μέλος του εναλλακτικού ροκ συγκροτήματος The Cure

ΠΩΣ ΗΤΑΝ 26 Δεκ 2025 | 12:22

Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός και ζωγράφος, Μιχάλης Κατζουράκης

Μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 26 Δεκ 2025 | 10:04

Κλειστά τα θέατρα το Σάββατο 27/12 - Τι θα γίνει με τα εισιτήρια των θεατών

Απεργία προκήρυξε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΦΙΝΑΛΕ 25 Δεκ 2025 | 11:51

Οι Peaky Blinders επιστρέφουν: Το τρέιλερ της ταινίας που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο [βίντεο]

Η ταινία φέρνει πίσω τον Cillian Murphy στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Tommy Shelby στο σύμπαν του "Peaky Blinders"

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ 25 Δεκ 2025 | 10:52

Ρεκόρ Γκίνες: Το "White Christmas" το πιο επιτυχημένο single όλων των εποχών [βίντεο]

Ο Μπινγκ Κρόσμπι το τραγούδησε για πρώτη φορά ανήμερα των Χριστουγέννων του 1941 και έκτοτε παραμένει δημοφιλές

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 60 ΕΤΩΝ 24 Δεκ 2025 | 19:43

Πέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός Πατ Φιν - Έγινε γνωστός από τη σειρά The Middle

Ο Πατ Φιν, με καταγωγή από το Ιλινόις, έγινε ιδιαίτερα γνωστός από τη συμμετοχή του στην επιτυχημένη κωμική σειρά "The Middle"

24 Δεκ 2025 | 09:34

Απονεμήθηκαν τα πρώτα βραβεία του D-Athens Διονύσια Greek 2025

Με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό και τη θεατρική κοινότητα ολοκληρώθηκαν με την τελετή απονομής βραβείων και επαίνων την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου τα D-Athens Διονύσια Greek 2025

ΑΠΟ... ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ 22 Δεκ 2025 | 23:16

Θάνατος Κρις Ρία: Η ιδιαίτερη ιστορία για το πώς γράφτηκε το "Driving Home for Christmas" [βίντεο]

Το τραγούδι που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1986, έγινε ένα από τα πλέον αγαπημένα της περιόδου των Χριστουγέννων

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 22 Δεκ 2025 | 18:31

Παρουσία Ντέιβιντ Μπέκαμ και Λίαμ Γκάλαχερ, το Μάντσεστερ αποχαιρέτισε τον θρυλικό μπασίστα Γκάρι Μάνφιλντ [εικόνες]

Ο Μάνφιλντ πέθανε τον περασμένο μήνα - σε ηλικία 63 ετών - ειρηνικά στον ύπνο του από "αναπνευστικά προβλήματα" που συνδέονται με τη μακροχρόνια πνευμονική πάθηση

ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ 22 Δεκ 2025 | 18:31

Εντυπωσιάζει το πρώτο trailer της Οδύσσειας του Κρίστοφερ Νόλαν [βίντεο]

Η Οδύσσεια, είναι μια μυθική επική ταινία δράσης γυρισμένη σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ολοκαίνουργια τεχνολογία IMAX

ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ 22 Δεκ 2025 | 17:28

Πέθανε ο τραγουδιστής Chris Rea - Γνωστός για τα "Road to Hell" και "Driving Home For Christmas"

Ο τραγουδιστής αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας που είχαν επιβαρύνει τον οργανισμό του και ξεψύχησε μετά από σύντομη νοσηλεία

88 ΕΤΩΝ 21 Δεκ 2025 | 13:18

Πέθανε η συγγραφέας Ντόρα Γιαννακοπούλου - Είχε γράψει την "Πρόβα νυφικού" και τον "Μεγάλο θυμό"

Και τα δύο μυθιστορήματα έγιναν σειρές για την τηλεόραση, το πρώτο στον ΑΝΤ1 και το δεύτερο στο MEGA, σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ! 21 Δεκ 2025 | 09:53

Βιβλιο-προτάσεις: Τα 5 ελληνικά μυθιστορήματα που θα διαβάσουμε στις γιορτές

Πέντε βιβλία ελληνικής πεζογραφίας για τις γιορτές.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ 20 Δεκ 2025 | 14:10

Πέθανε η τραγουδίστρια Κλαούντια Ντελμέρ - Είχε συνεργαστεί με τον Μίμη Πλέσσα

Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Κλαούντια Ντελμέρ, μητέρα τεσσάρων παιδιών, μετά από μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

ΣΕ ΕΡΤ ΚΑΙ ERTFLIX 20 Δεκ 2025 | 13:29

"Μεγάλη Χίμαιρα": Πότε κάνει πρεμιέρα η μεγαλύτερη τηλεοπτική παραγωγή της σεζόν

Η μεγαλύτερη τηλεοπτική παραγωγή της φετινής σεζόν θα κάνει πρεμιέρα μέσα στην εορταστική περίοδο.

ΒΙΒΛΙΑ 20 Δεκ 2025 | 09:13

Βιβλιο-προτάσεις: Τα 5 μεταφρασμένα μυθιστορήματα που θα διαβάσουμε φέτος στις γιορτές - Για όλα τα γούστα

Πέντε μυθιστορήματα από διαφορετικούς τόπους και από διαφορετικές εποχές, με μεταφράσεις που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η οποία μας αφήνει.

19 Δεκ 2025 | 10:14

Πρώτες φωτογραφίες από τον sold out "Αρχιμάστορα Σόλνες" με τον Άρη Λεμεπεσόπουλο

Με συνεχόμενα sold out ξεκίνησε ο πολυαναμενόμενος "Αρχιμάστορας Σόλνες" του Χένρικ Ίψενμε με τον Άρη Λεμπεσόπουλο στον εμβληματικό ρόλο.

ΒΙΒΛΙΟ 19 Δεκ 2025 | 10:02

"Μάλινα": Ενα μυθιστόρημα με αντιπατριαρχικό λόγο και ποιητική γλώσσα

Το Μάλινα, ένα μυθιστόρημα με αντιπατριαρχικό λόγο και ποιητική γλώσσα, κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο του 2025 από τις εκδόσεις πότλατς σε μετάφραση του Αλέξανδρου Κυπριώτη.

83 ΕΤΩΝ 18 Δεκ 2025 | 12:44

Πέθανε η Κική Μορφωνιού, κορυφαία μεσόφωνος της Λυρικής Σκηνής - Συνεργάστηκε με την Κάλλας

Η κορυφαία μεσόφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κική Μορφωνιού, απεβίωσε σήμερα, αφήνοντας μια σπουδαία κληρονομιά στην ερμηνεία της λυρικής τέχνης.

100Η ΤΕΛΕΤΗ 18 Δεκ 2025 | 12:09

Στο YouTube και δωρεάν για όλους τα Βραβεία Οσκαρ από το 2029 - Πολυετής συμφωνία με την Ακαδημία

Από το 2029 έως το 2033, το YouTube θα κατέχειτα παγκόσμια δικαιώματα μετάδοσης, καλύπτοντας ολόκληρο το περιεχόμενο των Όσκαρ, από το κόκκινο χαλί έως την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων.

5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 18 Δεκ 2025 | 10:49

Μανώλης Μητσιάς: Αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο στο Μέγαρο Μουσικής

Στον Νίκο Γκάτσο είναι αφιερωμένη η μεγάλη συναυλία του Μανώλη Μητσιά, με τραγούδια αποκλειστικά σε στίχους του ποιητή, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2026.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ 18 Δεκ 2025 | 09:58

D-Athens Διονύσια 2025: Την Κυριακή τα πρώτα βραβεία από τη σύμπραξη Δήμου Αθηναίων και Θεάτρου Τέχνης

Κορυφώνεται την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου με την απονομή βραβείων του διαγωνισμού "Μικρά Νέα Διονύσια", η διοργάνωση D-Athens Διονύσια 2025.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΠΙΜΠΙΛΑ 17 Δεκ 2025 | 17:06

Αλμπέρτο Εσκενάζυ: Στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας το τελευταίο "αντίο"

Οικογένεια και φίλοι θα αποχαιρετήσουν τον Αλμπέρτο Εσκενάζυ το μεσημέρι της Πέμπτης στη Ριτσώνα

17 Δεκ 2025 | 14:51

"Καποδίστριας": Η νέα μεγάλη συμπαραγωγή της Nova έκανε επίσημη πρεμιέρα!

Η ταινία "Καποδίστριας" έκανε Avant premiere τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ 17 Δεκ 2025 | 12:18

Μια ζωή αφιερωμένη στην Τέχνη ΙΙΙ" - Η τρίτη έκθεση με έργα από τη συλλογή του Γαβρίλου Μιχάλη

Η Πολιτιστική Εταιρεία Σαρωνικού ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ παρουσιάζει από τις 20 Δεκεμβρίου 2025 την τρίτη κατά σειρά μεγάλη έκθεση με έργα από τη συλλογή του Γαβρίλου Μιχάλη

17 Δεκ 2025 | 10:49

"Ο Μάγος του Κρεμλίνου": Το τρέιλερ της ταινίας με τον Τζουντ Λο μεταμορφωμένο σε Πούτιν

Διασκευασμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζουλιάνο ντα Έμπολι, η ταινία εμβαθύνει στους βυζαντινισμούς της μετασοβιετικής Ρωσίας και την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία.

ΤΑΙΝΙΑ 17 Δεκ 2025 | 09:28

Νέες εντυπωσιακές εικόνες από την "Οδύσσεια" του Κρίστοφερ Νόλαν

Ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν συνηθίζει να αφηγείται μικρές ιστορίες, και η επόμενη ταινία του δεν αποτελεί εξαίρεση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα έπος.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΙΟΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗ 16 Δεκ 2025 | 10:42

50 χρόνια Θεσσαλικό Θέατρο με τον "Μισάνθρωπο" του Μολιέρου - Με εξαιρετικό καστ, παραστάσεις σε Αθήνα και Λάρισα

Το Θεσσαλικό Θέατρο γιορτάζει 50 χρόνια αδιάλειπτης καλλιτεχνικής παρουσίας και δημιουργικής προσφοράς, παρουσιάζοντας στην Κεντρική Σκηνή 2025-2026 τον "Μισάνθρωπο" του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.

ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΒΡΙΑΝΟΥ 16 Δεκ 2025 | 10:11

Τελευταίες παραστάσεις για την "Πύλη της Κόλασης" στο Αμφι-θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου

Το έργο που καθήλωσε τους θεατές συνεχίζεται για δέκα μοναδικές βραδιές κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 έως τις 6 Ιανουαρίου.

ΓΕΜΑΤΟ ΔΡΑΣΗ 16 Δεκ 2025 | 00:01

Tρέιλερ για το μεγάλο φινάλε του "Stranger Things": "Ήρθε η ώρα για έναν νέο κόσμο" [βίντεο]

Κυκλοφόρησε το νέο τρέιλερ για τη συνέχεια της 5ης σεζόν του "Stranger Things" που αναμένεται να... κόψει την ανάσα

ΟΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 15 Δεκ 2025 | 21:02

Αλμπέρτο Εσκενάζυ: Οι γυναίκες της ζωής του και η τελευταία του δημόσια εμφάνιση

Ενας αθεράπευτα ερωτευμένος σύζυγος και ένας στοργικός πατέρας - Ποιος ήταν ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ μακριά από τα φώτα και τη σκηνή

Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 15 Δεκ 2025 | 16:45

Πέθανε ο ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ στα 73 του χρόνια - Είχε δίπλα του την οικογένειά του

Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του ηθοποιού Αλμπέρτο Εσκενάζυ

ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ 15 Δεκ 2025 | 16:21

"Έξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες": Πρεμιέρα για την παράσταση στο Πτι Παλαί

Η Ρένη Πιττακή ερμηνεύει και πάλι τη μοναχική Λιλύ, έναν ρόλο για τον οποίο ξεχώρισε και επαινέθηκε ιδιαίτερα

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15 Δεκ 2025 | 16:02

"Μαύρη Γαλότσα": Μία κωμωδία για όλη την οικογένεια

Η "Μαύρη Γαλότσα" της Βάσιας Αργέντη με τους: Ελένη Καστάνη, Μέμο Μπεγνή και Αντιγόνη Νάκα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15 Δεκ 2025 | 09:32

Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι ηθοποιοί τα Χριστούγεννα - Τι απαντά η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι ηθοποιοί στα θέατρα στις 27 Δεκεμβρίου διεκδικώντας μία σειρά από αιτήματα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 15 Δεκ 2025 | 08:25

Η ηθοποιός Ευσταθία Τσαπαρέλη στο TheTOC: "Το κράτος μας είναι ανάπηρο και όχι οι Κωφοί"

Η Ευσταθία Τσαπαρέλη μιλά στο TheTOC για την παράσταση "Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού", τη νοηματική γλώσσα και την αδυναμία της κοινωνίας να ακούσει τη διαφορετικότητα.

ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 13 Δεκ 2025 | 10:50

Φώτης Κόντογλου, ένας εμβληματικός ζωγράφος που αδικήθηκε από το ελληνικό κράτος

Ο Κόντογλου είναι μία δυσανάγνωστη ανήσυχη προσωπικότητα. Κοσμοπολίτης, χιουμορίστας από τη μία, κλειστός, μονοκόμματος, απότομος από την άλλη.

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ 12 Δεκ 2025 | 16:50

Το πιο φωτεινό και συγκινητικό παιδικό παραμύθι γίνεται μιούζικαλ

Ένα μιούζικαλ με πολύ τραγούδι, γέλιο, συναίσθημα και χριστουγεννιάτικη μαγεία, που μας θυμίζει πως: "Όταν μοιράζεσαι την αγάπη, ο κόσμος γελά ξανά!"

ΦΙΑΤ 12 Δεκ 2025 | 11:08

12 τελευταίες παραστάσεις για το θεατρικό φαινόμενο με Μαρκουλάκη και Τρικαλιώτη

Δωδεκα τελευταίες παραστάσεις για την ανατρεπτική βιωματική θεατρική εμπειρία "ΟΛΙΚΗ ΑΜΕΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΓΕΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ" στον πρώην βιομηχανικό χώρο της ΦΙΑΤ.

ΘΕΑΤΡΟ 104 12 Δεκ 2025 | 11:00

Αγνή Χιώτη και η Βασιλική Βλάχου ενώνουν το 2026 θεατρικά τις δυνάμεις τους

Από τις 12 Ιανουαρίου και μόνο για 10 παραστάσεις, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, στο Θέατρο 104.

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 Δεκ 2025 | 10:50

ΕΡΤ: Σε αίθουσα Γιώργου Παπαστεφάνου μετονομάζεται η ταινιοθήκη της ραδιοφωνίας στο Ραδιομέγαρο

Έναν δικό της άνθρωπο, τον Γιώργο Παπαστεφάνου, τίμησε η ΕΡΤ με αφορμή τη δωρεά του συνόλου της δισκογραφικής του συλλογής και βιβλιοθήκης στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ CLOUD 9 12 Δεκ 2025 | 10:47

Το Nice n Easy Piraeus Tower παρουσιάζει τον Δημήτρη Χριστοφορίδη με τη νέα του παράσταση

Ο Δημήτρης Χριστοφορίδης επιστρέφει φέτος με τη νέα του stand-up comedy παράσταση "Λέω να πάρω Κάκτο".

ΘΕΑΤΡΟ ΚΙΒΩΤΟΣ 12 Δεκ 2025 | 10:39

"Το Όνειρο Ενός Γελοίου": Παράταση για τη sold out μυσταγωγία της Έφης Μπίρμπα και του Άρη Σερβετάλη

Η θερμή υποδοχή του κοινού στις πρώτες sold out παραστάσεις του "Ονείρου ενός Γελοίου" ανέδειξε εκ νέου τη δυναμική του έργου και τη μυσταγωγική σκηνική του δύναμη.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ 11 Δεκ 2025 | 17:10

Νατάσσα Μποφίλιου: "Ας αφήσουμε τα τραγούδια και τη μουσική να μιλήσουν γιατί μιλούν καλύτερα" [Βίντεο]

Μετά την παρέμβαση του γιου του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος δεν επέτρεψε τη χρήση του έργου του, η περιοδεία αναμορφώθηκε.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ 11 Δεκ 2025 | 16:12

Παρουσίαση του μυθιστορήματος "Bleu" στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Τον συντονισμό της παρουσίασης έκανε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο ηθοποιός Νίκος Ψαρράς, ενώ ο εκδότης Γιώργος Χατζηιακώβου απηύθυνε χαιρετισμό στο κοινό.

ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ 11 Δεκ 2025 | 15:35

Λευτέρης Παπαδόπουλος: Υπογράφει τους στίχους του νέου άλμπουμ του Κώστα Μακεδόνα

Ο κορυφαίος στιχουργός του ελληνικού τραγουδιού, o Λευτέρης Παπαδόπουλος, γράφει τους στίχους για τα νέα τραγούδια του Κώστα Μακεδόνα

11 Δεκ 2025 | 07:38

Πρεμιέρες στα σινεμά: Μια διαφορετική ματιά στη μητρότητα, στην οικογένεια, στην αγάπη και στα Χριστούγεννα

Φεστιβαλικές δημιουργίες και δυο ταινίες τρόμου, που αναμένεται να τραβήξουν το δικό τους κοινό, κάνουν πρεμιέρα δυο εβδομάδες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ 10 Δεκ 2025 | 23:42

Αυτό είναι το φαγητό που μπήκε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας από την UNESCO

Χαμηλού κόστους και χορταστικό, καθώς φτιάχνεται με ρύζι, φακές, μακαρόνια, ρεβίθια, κρεμμύδια και πικάντικη σάλτσα, το πιάτο που ξεχώρισε η UNESCO

ΑΠΟΓΕΙΩΣΕ ΤΟ ROM-COM 10 Δεκ 2025 | 15:44

Θλίψη για τη Βρετανίδα συγγραφέα Σόφι Κινσέλα: Πέθανε σε ηλικία 55 ετών από καρκίνο του εγκεφάλου

Η οικονομική ρεπόρτερ που στα 24 της έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα και έγινε η βασίλισσα του rom-com με εκατομμύρια πωλήσεις - Πέθανε από καρκίνο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 10 Δεκ 2025 | 12:26

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Christmas market, Santa run, συναυλίες, παραστάσεις, δράσεις για όλη την οικογένεια

Εκδηλώσεις και δράσεις για κάθε ηλικία, που θα απλώνονται στις γωνιές της πόλης, προγραμμάτισε ο Δήμος Αθηναίων για την εορταστική περίοδο και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

10 Δεκ 2025 | 11:47

Ξεκίνησε με sold out το "In Motion" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Κατάλληλη για παιδιά από 4 ετών και για όλη την οικογένεια

ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ 10 Δεκ 2025 | 11:42

Ο "Φιλάργυρος" του Μολιέρου, γίνεται η πιο χριστουγεννιάτικη ιστορία

Μια αστεία, διαδραστική, ευφάνταστη και μαγική παράσταση για όλη την οικογένεια.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 10 Δεκ 2025 | 11:34

Τα Xριστουγεννιάτικα Ζαμομίνια και η μυστηριώδης εξαφάνιση του Αη Βασίλη, στο θέατρο Πορεία

Τα Ζαμομίνια, αυτή η υπέροχη μουσική ομάδα, έχει βρει τη θεατρική της στέγη στο Πορεία.

ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ 10 Δεκ 2025 | 11:27

Στην UNESCO το σπαθόλαδο Δράμας - Το θαυματουργό λαδάκι για το δέρμα, παλιό γιατροσόφι

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει την εγγραφή τριών νέων στοιχείων, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

09 Δεκ 2025 | 15:09

Claudio Monteverdi: Vespro della Beata Vergine Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής - Ο Εσπερινός του Μοντεβέρντι

Μουσική διεύθυνση: Emiliano Gonzalez Toro - Ο Εσπερινός του Μοντεβέρντι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια μυσταγωγική εμπειρία στο Μέγαρο

09 Δεκ 2025 | 14:48

Μέγαρο Μουσικής: Ουρανία Γκάσιου - Ελένη Κεβεντσίδου - 2 Οργανίστες - 4 Χέρια Στη μνήμη του Νίκολας Κύναστον

Μια μοναδική σύμπραξη στο εκκλησιαστικό όργανο προς τιμήν του Νίκολας Κύναστον - Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, 20:30, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

ΔΙΑΚΡΙΣΗ 09 Δεκ 2025 | 08:45

Λεονάρντο Ντι Κάπριο: Το περιοδικό Time τον ανακήρυξε "Καλλιτέχνη της Χρονιάς"

Καλλιτέχνη της Χρονιάς για το 2025 ανακήρυξε τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο το περιοδικό "Time".

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ 08 Δεκ 2025 | 18:31

Αυτές είναι οι υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες: "Φιγουράρει" η Bugonia του Λάνθιμου

Η BUGONIA του Λάνθιμου φαίνεται να αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα έργα της χρονιάς - Ποιες υποψηφιότες είναι φαβορί

ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 08 Δεκ 2025 | 16:51

Το ''Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" βασισμένο στο βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά για λίγες ακόμα παραστάσεις

Μετά από τρεις συνεχόμενες χρονιές γεμάτες επιτυχίες, εξαιρετικές κριτικές και θερμή ανταπόκριση από το κοινό, το έργο ολοκληρώνει το ταξίδι του στο Θέατρο Αλκμήνη.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ 07 Δεκ 2025 | 10:58

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ για το "Wisdom of Happiness" και τον Δαλάι Λάμα: Συμπόνια και προσφορά κλειδί για τη "γαλήνη του μυαλού"

Από τότε που συνάντησε τον Δαλάι Λάμα, ο Γκιρ είναι ένθερμος ακτιβιστής για την ανεξαρτησία του Θιβέτ.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ 07 Δεκ 2025 | 10:46
ΑΙΓΥΠΤΙΟΛΟΓΟΙ 05 Δεκ 2025 | 20:23

Εντυπωσιακή ανακάλυψη έφερε τη λύση ενός αινίγματος: Ταυτοποίησαν τη μούμια του φαραώ Σεσόνκ Γ΄ από αγαλματίδια υπηρετών

Αρχαιολόγοι ταυτοποίησαν τη μούμια του φαραώ Σεσόνκ Γ΄ χάρη στα αγαλματίδια υπηρετών του