110 χρόνια γιορτάζει το "Αθανασάκειο" αρχαιολογικό μουσείο Βόλου

Γνωριμία με ένα από τα κορυφαία και παλαιότερα μουσεία στην Ελλάδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
110 χρόνια γιορτάζει το "Αθανασάκειο" αρχαιολογικό μουσείο Βόλου

Την επέτειο-ορόσημο των 110 χρόνων λειτουργίας του γιορτάζει το «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, που θεωρείται ένα από τα κορυφαία και παλαιότερα μουσεία της Ελλάδας, όπου εκτίθενται σπουδαία ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

Οι εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια του Μουσείου θα πλαισιωθούν από μεγάλη έκθεση σπάνιων αρχαιολογικών ευρημάτων, η δε έκθεση θα διαρκέσει δύο χρόνια και θα είναι αφιερωμένη σε μια εμβληματική φυσιογνωμία, τον πρωτοπόρο αρχαιολόγο Απόστολο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος ήταν ο πρώτος έφορος αρχαιοτήτων της Θεσσαλίας.

110 χρόνια γιορτάζει το "Αθανασάκειο" αρχαιολογικό μουσείο Βόλου

Στην εξαιρετικής σπουδαιότητας έκθεση που θα γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, θα παρουσιαστούν 90 αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Τα σπάνια ευρήματα που θα εκτεθούν και που χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ, συνθέτουν την έκθεση τιμής στη μνήμη του Απόστολου Αρβανιτόπουλου, που έφερε στο φως σημαντικά τεκμήρια της μακραίωνης ιστορικής πορείας της Μαγνησίας, στη διάρκεια των πολυετών ανασκαφών που διεξήγαγε, αποκαλύπτοντας θησαυρούς της αρχαίας Δημητριάδας και άλλων αρχαιολογικών θέσεων.

110 χρόνια γιορτάζει το "Αθανασάκειο" αρχαιολογικό μουσείο Βόλου - εικόνα 2

Μεταξύ των σπανίων ευρημάτων θα εκτεθούν και μοναδικές παγκοσμίως επιτύμβιες στήλες της Φίλας και του Ζωπύρου που ανακαλύφθηκαν στην αρχαία Δημητριάδα, πιο γνωστές ως επιτύμβιες στήλες των Παγασών, όπου ο Απόστολος Αρβανιτόπουλος διενήργησε εκτεταμένες ανασκαφές, ευρήματα που σχετίζονται με τον Ηρακλή από το ιερό που βρέθηκε στη θέση Σπαρτιά, εξαιρετικά ευρήματα από το αρχαϊκό και κλασικό νεκροταφείο των Φθιωτίδων Θηβών και άλλα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

110 χρόνια γιορτάζει το "Αθανασάκειο" αρχαιολογικό μουσείο Βόλου - εικόνα 3

Αναφορικά με την ανακάλυψη των περίφημων επιτύμβιων γραπτών στηλών, αυτές χρονολογούνται στην ελληνιστική εποχή και αποτελούν έως και σήμερα ένα μοναδικό παγκοσμίως σύνολο εξαιρετικής σπουδαιότητας και αξίας για τη μελέτη της αρχαίας ζωγραφικής. Το 1909 για τη στέγαση και την έκθεση των στηλών ιδρύθηκε το «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου με δωρεά του Αλέξιου Αθανασάκη, καταγόμενου από την Πορταριά.

110 χρόνια γιορτάζει το "Αθανασάκειο" αρχαιολογικό μουσείο Βόλου - εικόνα 4

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθή Μπάτζιου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι «τιμούμε τη μνήμη του πρώτου εφόρου αρχαιοτήτων, ο οποίος εστάλη στη Θεσσαλία το 1906 από την αρχαιολογική υπηρεσία και αμέσως άρχισε να διενεργεί ανασκαφές σε πολλές θέσεις, όπως η αρχαία Δημητριάδα, που συνεχίζουν να ανασκάπτονται μέχρι σήμερα. Μέσα από την έκθεση θα επιδιώξουμε να γίνει γνωστό το έργο που ξεκίνησε από τις αρχές του 20ου αιώνα ένας πρωτοπόρος αρχαιολόγος για την περιοχή, όχι μόνο της Μαγνησίας, αλλά και όλης της Θεσσαλίας».

110 χρόνια γιορτάζει το "Αθανασάκειο" αρχαιολογικό μουσείο Βόλου - εικόνα 5

Στη σπουδαία αυτή έκθεση στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου τα εκθέματα που θα παρουσιαστούν στο κοινό, προέρχονται, από την αρχαία Δημητριάδα, το ιερό του Θαυλίου Διός στις αρχαίες Φερές, το ιερό του Απόλλωνα στις Αμφάνες, στην περιοχή του Σωρού, από το λατομείο στη θέση Σπαρτιά, και από τις Φθιώτιδες Θήβες.

«Σε όλες αυτές τις θέσεις-περιοχές από όπου προέρχονται τα εκθέματα πραγματοποίησε ανασκαφές ο Απόστολος Αρβανιτόπουλος, από το 1906 μέχρι το 1921 περίπου, ενώ οι έρευνες συνεχίστηκαν τα τελευταία σαράντα χρόνια, με την ίδρυση της ΙΓ Εφορείας Αρχαιοτήτων και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα» κατέληξε η Ανθή Μπάτζιου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

110 χρόνια γιορτάζει το "Αθανασάκειο" αρχαιολογικό μουσείο Βόλου - εικόνα 6

Ο σπουδαίος ερευνητής και αρχαιολόγος Απόστολος Αρβανιτόπουλος υπήρξε στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και πρώτος έφορος Αρχαιοτήτων Θεσσαλίας, που τοποθετήθηκε το 1906, με έδρα τον Βόλο, και εργάστηκε έως το 1926. Την εξαετία 1920-1926 διενήργησε επίσης σημαντικές ανασκαφές στην περιοχή των αρχαίων Φερών, σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, μεταξύ άλλων και στο Ιερό του Θαυλίου Διός, όπου ήλθαν στο φως τα ερείπια ενός μεγάλου δωρικού ναού κλασικής εποχής, καθώς και πλήθος χάλκινων αναθημάτων που φυλάσσονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Το 1926 ο Απ. Αρβανιτόπουλος εξελέγη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έπαψε να διενεργεί ανασκαφές, συνέχισε όμως να δημοσιεύει ευρήματα παλαιότερων ανασκαφών από τη Θεσσαλία και για το σκοπό αυτό εξέδιδε το αρχαιολογικό περιοδικό «Πολέμων».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΟΚΑΡΕΙ Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ 08 Σεπ 2020 | 19:42

Νέα επίθεση με βενζίνη του "Κάμελ" στο Βόλο: Έβαλε στο μάτι οικογένεια με παιδάκι 2 ετών

Σοκάρει η περιγραφή του πατέρα που δέχθηκε επίθεση με βενζίνη από τον "Κάμελ"

ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 03 Σεπ 2020 | 19:17

Επίθεση με βενζίνη στον Βόλο: "Μου έδωσε σφαλιάρα, έπαθα σοκ" - Νέα συγκλονιστική μαρτυρία [Βίντεο]

Στο φως της δημοσιότητας άλλη μία μαρτυρία κοπέλας που της επιτέθηκε ο άνδρας, ο οποίος ρίχνει βενζίνη σε γυναίκες στο Βόλο

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 02 Σεπ 2020 | 20:33

Επίθεση με βενζίνη στον Βόλο: "Θυμήθηκα το βιτριόλι" - Σοκάρει η 29χρονη γυμνάστρια [Βίντεο]

Επίθεση με βενζίνη, που θυμίζει... το βιτριόλι στην Ιωάννα, δέχθηκε 29χρονη γυμνάστρια στον Βόλο

ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 02 Σεπ 2020 | 10:25

Τρόμος στον Βόλο: Ο 37χρονος "Κάμελ" επιτίθεται σε γυναίκες με βενζίνη

Ενας 37χρονος άνδρας, ο οποίος στο παρελθόν είχε καταδικαστεί, φέρεται να επιτίθεται κατά γυναικών με βενζίνη, στην πόλη του Βόλου.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΙΝΕΜΑ 24 Σεπ 2020 | 08:35

Ταινίες Πρώτης Προβολής: "Η εποχή της Βροχής" και του... Covid 19

Για τη νέα κινηματογραφική εβδομάδα υπάρχουν μόλις δύο καινούργιες ταινίες.

ΣΤΙΣ 28, 29 ΚΑΙ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 22 Σεπ 2020 | 20:57

Μόνικα Μπελούτσι: Την... ξεχνάμε λόγω κορονοϊού - Τα νέα μέτρα ακυρώνουν την παράσταση στο Ηρώδειο

Θλίψη και απογοήτευση στους θαυμαστές της Μόνικα Μπελούτσι για την παράσταση που τελικά δεν θα γίνει στο Ηρώδειο λόγω των νέων μέτρων

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ 22 Σεπ 2020 | 09:43

"Αντιστίξεις" από την ΕΛΣ: Όταν η ελληνική μουσική συναντά την δημόσια αρχιτεκτονική

Απώτερος στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της μουσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας μας.

ΟΛΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ 22 Σεπ 2020 | 08:20

Παραιτήθηκε το Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου - "Άμεσα δεκτή" η παραίτηση από την υπουργό Λίνα Μενδώνη

Με καταγγελίες για μη νόμιμες διαδικασίες και κατάφορες και κραυγαλέες παραβιάσεις της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ 21 Σεπ 2020 | 11:07

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Πώς οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες και λόγω... καιρού - Η πρωτότυπη έρευνα του Χρήστου Ζερεφού

Ο φετινός Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την επέτειο των 2.500 ετών από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός φωτίζει μια άγνωστη πτυχή της.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ 18 Σεπ 2020 | 13:56

Σοκ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης - Τον βρήκε νεκρό η σύζυγός του

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 18 Σεπ 2020 | 10:55

Νέσμπο: Θα μπορούσα αντί για αστυνομικά μυθιστορήματα, να παίζω μπάλα και να βάζω πολλά γκολ

Ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Γιου Νέσμπο, συνομίλησε για το πρόσφατο βιβλίο του "Το βασίλειο", με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο.

ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ 17 Σεπ 2020 | 15:27

Ορκίστηκε Ελληνίδα η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ- Η συνάντηση με τον Μητσοτάκη [εικόνες]

Και επίσημα Ελληνίδα πολίτης είναι από σήμερα η πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 Σεπ 2020 | 13:50

Η "Θαλασσινή ηχώ" της Ζάννας Αρτέμη στην αίθουσα τέχνης Artshot-Sophia Gaitani

Η αίθουσα τέχνης Artshot – Sophia Gaitani παρουσιάζει την ατομική της έκθεση από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020, με τίτλο "Θαλασσινή ηχώ".