15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής: Οσα γίνονται στο Ελληνικό Περίπτερο

Εργαστήρια, συζητήσεις και περφόρμανς στρέφουν στο ενδιαφέρον στην ελληνική συμμετοχή στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, με τον τίτλο #ThisIsACo-op.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής: Οσα γίνονται στο Ελληνικό Περίπτερο

Η ελληνική συμμετοχή στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, με τον τίτλο #ThisIsACo-op, διοργανώνει μια σειρά από εργαστήρια, συζητήσεις και περφόρμανς που θα λάβουν χώρα στο Ελληνικό περίπτερο στην Βενετία από τις 10 μέχρι τις 12 Ιουνίου με την ονομασία PeripheRealities αλλά και σε ένα εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού «Η πόλη ως εργαστήριο» την Παρασκευή 10 Ιουνίου στην Αθήνα.

15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής: Οσα γίνονται στο Ελληνικό Περίπτερο

Εχοντας στόχο να συμβάλει στη κεντρική συζήτηση που διοργανώνεται από τον γενικό επιμελητή της φετινής Μπιενάλε, Αλεχάνδρο Αραβένα, στις 11 Ιουνίου, η ελληνική συμμετοχή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ θέτει ζητήματα συμμετοχικών εδαφικών και κοινωνικών φαινομένων, δημόσιου χώρου και της ιδιότητας του πολίτη, στην Ελλάδα και στον παγκόσμιο Νότο. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν οι Al Borde, η Biennale Urbana, το S.O.M.A. και το Università IUAV di Venezia.

15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής: Οσα γίνονται στο Ελληνικό Περίπτερο - εικόνα 2

Μάλιστα, η ελληνική συμμετοχή του #ThisIsACo-op φιλοξενεί το αρχιτεκτονικό σχήμα Al Borde Arquitectos collective, σε μια συνέντευξη στον Νίκο Αναστασόπουλο, την Παρασκευή 10/6 στις 11 το πρωί στο Ελληνικό Περίπτερο , -μια μέρα πριν ανέβουν στην σκηνή του Teatro alle Tese, ως επίσημοι καλεσμένοι του Αραβένα, στο πλαίσιο του «Meetings on Architecture - Peripheries» μαζί με τους Mexico Project, BeL Sozietät für Architektur και Assemble.

15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής: Οσα γίνονται στο Ελληνικό Περίπτερο - εικόνα 3

Παρασκευή 10 Ιουνίου

Ελληνικό Περίπτερο Βενετίας

11.00-12.15

Αρχιτεκτονική στα πλαίσια μίας εναλλακτικής οικονομίας: Συνέντευξη με Al Borde Arquitectos

(Συνέλευση)

Το αρχιτεκτονικό σχήμα Al Borde Arquitectos collective (Pascual Gangotena, David Barragán, Marialuisa Borja & Esteban Benavides) από το Εκουαδόρ είναι μία πειραματική κολεκτίβα που λειτουργεί στα πλαίσια της συμμετοχής του σε κοινότητες και εκτός της συμβαιτκής οικονομίας. Η συνέντευξη πραγματοποιείται απο τον Νίκο Αναστασόπουλο

12.15-13.00 Ελαφρύ φαγητό και ποτά (Συμβίωση)

13.00 - 16.30 Συζήτηση (Συνέλευση)

15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής: Οσα γίνονται στο Ελληνικό Περίπτερο - εικόνα 4

Προς ένα Μουσείο των Κοινών: S.O.M.A. (Scattered Open Museum of Attica) και Biennale Urbana

Συνεργάτες του S.O.M.A. (Διάσπαρτα Ανοικτό Μουσείο Αττικής) και της Biennale Urbana θα συζητήσουν σχετικά με την έννοια των μουσείων ως «Κοινά» και πώς οι συμμετοχικές πρακτικές εδαφικού σχεδιασμού βοηθούν στο να ενσωματώνεται και να αντανακλάται η δυναμική μιας περιοχής, συνιστούν ένα δυναμικό τοπικό αρχείο, και προτείνουν νέους τρόπους διαχείρισης, προώθησης και διανομής του πολιτιστικού αποθέματος, με τη συνεργασία της τοπικής κοινότητας, αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, αρχαιολόγων, πολιτικών επιστημόνων, ειδικών μουσείων, επιμελητών, καλλιτεχνών και ανθρωπολόγων.

15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής: Οσα γίνονται στο Ελληνικό Περίπτερο - εικόνα 5

Ανοιχτή συζήτηση με τους Andrea Curtoni, Αλέξανδρο Κιουπκιολή, Giulia Mazzorin και Χαρίκλεια Χάρη.

Ex Ospedale al Mare,Teatro Marinoni

17.30 @Vaporetto station S. Maria Elisabetta, Lido

Περιήγηση (Συμβίωση)

Επίσκεψη στο εγκαταλελειμμένο Ospedale Al Mare όπου βρίσκεται το Teatro Marinoni.

Σάββατο 11 Ιουνίου

Serra dei Giardini

18.00

Επίσκεψη μετά το κλείσιμο της Μπιενάλε στο Archivio Nomade Stalker το οποίο φιλοξενείται από το Microclima @ Serra dei Giardini.

Κυριακή 12 Ιουνίου

Ελληνικό Περίπτερο Βενετίας

12.00-16.00

Ο δικός μου δημόσιος χώρος: Αγορά, δημόσιος χώρος και η ιδιότητα του πολίτη. Εργαστήριο/συμπόσιο (Συμβίωση)

15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής: Οσα γίνονται στο Ελληνικό Περίπτερο - εικόνα 6

Ιδέες για το τι είναι δημόσιο και τι είναι ιδιωτικό έχουν τεθεί σε μια πολιτική προοπτική που περιλαμβάνει θέσεις για τη δημοκρατία και την ιδιότητα του πολίτη και μια κοινωνική προοπτική που ασχολείται με τις ιδέες του ανήκειν και της συνύπαρξης με τον άλλο. Σ’ ένα για πάντα μετασχηματισμένο αστικό τοπίο που έχουν δημιουργήσει η οικονομική και η προσφυγική κρίση, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, φιλόσοφοι, πολεοδόμοι και φοιτητές/τριες θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν για το δημόσιο χώρο ως πολιτικό χώρο, το ρόλο και τη λειτουργία του, το δικαίωμα στην πόλη, τις εικαστικές παρεμβάσεις και την ιδιότητα του πολίτη.

Συντονιστές: Αγγελική Αυγητίδου, Marcello Balbo, Laura Fregolent και Simona Morini.

15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής: Οσα γίνονται στο Ελληνικό Περίπτερο - εικόνα 7

Με τη συμμετοχή φοιτητών του μαθήματος φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου IUAV; Gaia Redaelli (PAXPATIOS de la Axerquía); Mohammed Salhi, Maria Del Pilar Sanchez (Comune di Venezia); Matelda Bottoni (Consulta per la casa) και της Αννίτας Κουτσονάνου.

16.30-17.00 Ελαφρύ φαγητό και ποτά (Συμβίωση)

17.00-17.30 Ανταπόκριση από την Αθήνα: Πρακτικές Συμμετοχικού Σχεδιασμού από τις ομάδες Open Architecture Collaborative Athens και NonPlan Architectural lab

(Σύνδεση Skype)

15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής: Οσα γίνονται στο Ελληνικό Περίπτερο - εικόνα 8

Με αφορμή τις ταυτόχρονες δράσεις τους στην Αθήνα και στην Αττική οι ομάδες Open Architecture Collaborative Athens και NonPlan Architectural lab θα μοιραστούν μαζί μας πρακτικές συμμετοχικού σχεδιασμού στον Κολωνό και στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας, αντίστοιχα. Οι εν εξελίξει δράσεις τους θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο 2016 στο Ελληνικό Περίπερο.

Συμμετέχουν μέσω σύνδεσης Skype

OAC Athens: Μαρίσσια Δεληγιώργη, Δέσποινα Φιλιππίδου, Στεφανία Γυφτοπούλου, Γεωργία Κότσαρη, Χρυσή Νικολούτσου, Ασημίνα Παρασκευοπούλου, Μάρα Πετρά, Μαρίλλη Σπυλιάδη, Κωνσταντίνα Τοσσούνη. NonPlan Architectural Lab: Ζωή Κιμπεζή, Αναστασία Παπαδοπούλου, Ελένη Πετούρη.

Αθήνα

Παρασκευή 10 Ιουνίου

Πλατεία Πανταζοπούλου (Πλησίον Σιδηροδρομικού σταθμού Λαρίσης)

19.00 Η πόλη ως εργαστήριο

15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής: Οσα γίνονται στο Ελληνικό Περίπτερο - εικόνα 9

Η ομάδα του Open Architecture Collaborative Αthens (OAC Athens), μέλος του συνεργατικού πειράματος της φετινής Ελληνικής Συμμετοχής στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, σας καλεί να λάβετε μέρος στο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού με σκοπό την ανάδειξη και τον σχεδιασμό των σημείων ενδιαφέροντος της γειτονιάς. Το εργαστήριο πραγματοποιείται στα πλαίσια του έργου Your city lab, το οποίο παρουσιάζεται στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας και στο Διεθνές συνέδριο [AUTONOMA] Towards the Collective City (Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, 1 2 Ιουλίου 2016).

Συνέλευση-Συνέργεια-Συμβίωση

Το τρίπτυχο Συνέλευση-Συνέργεια-Συμβίωση περιγράφει τον τρόπο διάρθρωσης των εκδηλώσεων. Επιπλέον, η ελληνική συμμετοχή περιλαμβάνει και μια σειρά δράσεων στην πόλη της Βενετίας και σε διαφορετικές τοποθεσίες στην Ελλάδα, οι οποίες θα αναμεταδίδονται στον χώρο του Περιπτέρου. Οι εκδηλώσεις κατανέμονται χρονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης ευθυγραμμιζόμενες με το πρόγραμμα των κεντρικών συναντήσεων της φετινής διοργάνωσης.

15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής: Οσα γίνονται στο Ελληνικό Περίπτερο - εικόνα 10

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 28 Νοε 2021 | 21:13

Eπιστρέφει στην Ελλάδα θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία

Δρομολογείται η επιστροφή στην Ελλάδα και στο Μουσείο Ακρόπολης θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία, με τη διαδικασία του μακροχρόνιου δανεισμού

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 27 Νοε 2021 | 14:18

Κένι Λόουτς: "Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα"

Ο Κεν Λόουτς, ένας από τους διασημότερους Βρετανούς σκηνοθέτες, τάχθηκε ξανά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

ΑΠΟ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 25 Νοε 2021 | 13:21

Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ, του Εντγκαρ Άλλαν Πόε στο θέατρο Δρόμος

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διήγημα αυτό του Πόε "Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ" μεταφέρεται στο θεατρικό σανίδι με τους πρωταγωνιστές να βγαίνουν από τα παγωμένα άρθρα των εφημερίδων και να ζωντανεύουν στη σκηνή.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΣΤΑΘΗ ΛΙΒΑΘΙΝΟΥ 25 Νοε 2021 | 13:09

"Συμφορά από το πολύ μυαλό" στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Οι πρώτες φωτογραφίες της παράστασης

Το Θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα θέατρα της αθηναϊκής σκηνής, περνάει στη νέα του εποχή.

ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ 25 Νοε 2021 | 12:55

Θέατρο Σημείο: Ντον Ζουάν σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή - Πρεμιέρα 9 Δεκεμβρίου

Va! Pour l'amour de l'Humanité" | "Εμπρός! Από αγάπη για την Ανθρωπότητα" -Ντον Ζουάν. Πράξη Γ’. Σκηνή 2.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 25 Νοε 2021 | 09:55
ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΝ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 25 Νοε 2021 | 07:29

Τα Χριστούγεννα ζωντανεύουν στο "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" - Φώτα, στολισμένα έλατα, παγοδρόμιο

Το πρώτο βράδυ του Δεκέμβρη, τα αμέτρητα γιορτινά φώτα ανάβουν, χαρίζοντας τη λάμψη τους στα πλατάνια του Καναλιού και τα στολισμένα έλατα της Αγοράς.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 Νοε 2021 | 18:44

Πέθανε ο πασίγνωστος ηθοποιός στη Γερμανία, Κώστας Παπαναστασίου - Ιδιοκτήτης του εμβληματικού εστιατορίου "Terzo Mondo"

Πέθανε στο Βερολίνο στα 84 του χρόνια ο Κώστας Παπαναστασίου, γνωστός στη Γερμανία ως ηθοποιός και ιδιοκτήτης του φημισμένου ελληνικού εστιατορίου Terzo Mondo.

ΑΠΟ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 24 Νοε 2021 | 12:46

"Εγκάρσιος Προσανατολισμός": Το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου έρχεται στη Στέγη

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επιστρέφει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 16 Ιανουαρίου, με το νέο του έργο "Εγκάρσιος Προσανατολισμός".

24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1991 24 Νοε 2021 | 07:03

Φρέντι Μέρκιουρι: 30 χρόνια από την ημέρα που έφυγε ένας θρύλος...

"Δεν θα γίνω ένας ροκ σταρ. Θα γίνω θρύλος", έλεγε ο Φρέντι Μέρκιουρι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ 23 Νοε 2021 | 20:00

Άρης Σερβετάλης: Τι απαντά σε όσους τον κατηγορούν ότι άφησε άνεργους τους συναδέλφους του

Η πρώτη αντίδραση του Άρη Σερβετάλη μετά τον σάλο για την αποχώρησή του από την παράσταση "Ρινόκερος" - Πότε το ανακοίνωσε στην παραγωγή.

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ 23 Νοε 2021 | 18:03

Σάλος με τον ανεμβολίαστο Σερβετάλη που αφήνει άνεργους τους συναδέλφους του- Τον καρφώνουν Καφετζόπουλος, Κοκκινοπούλου

Αν και βαθιά θρησκευόμενος ο Αρης Σερβετάλης δεν έχει πρόβλημα να αφήσει άνεργους τους συναδέλφους του

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣΗΜΑ 23 Νοε 2021 | 17:09

Θεσσαλονίκη: Η "περατζάδα" του Άντι Γκαρσία σε Καμάρα, Ροτόντα και παραλία - Τι δώρο του έκανε πλανόδιος πωλητής

Ο χολιγουντιανός σταρ Άντι Γκαρσία θα επιστρέψει στις ΗΠΑ με μια καλή "γεύση" Θεσσαλονίκης