1.666.286 επισκέπτες τον τελευταίο χρόνο στο Μουσείο Ακρόπολης

Η ανθρωπογεωγραφία των επισκεπτών του Μουσείου που αυξάνονται. Τα ένατα γενέθλια και ο προγραμματισμός για τη ανηγυρική 10η επέτειό του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1.666.286 επισκέπτες τον τελευταίο χρόνο στο Μουσείο Ακρόπολης

Περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια (συνολικά 1.666.286) ήταν οι επισκέπτες του Μουσείου Ακρόπολης τη χρονιά που πέρασε, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2017 έως τον Μάιο του 2018. «Ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε σημαντικά πέρυσι. Αυτό που είναι σημαντικό είναι μία διαφοροποίηση: Οι αγγλόφωνοι είναι περίπου στο ίδιο νούμερο με τους ελληνόφωνους, δηλαδή περίπου 300.000. Δεν μειώθηκε ο αριθμός των Ελλήνων, αλλά αυξήθηκε πολύ ο αριθμός των ξένων. Όπως κάθε χρονιά, μετά τους αγγλόφωνους έρχονται οι Γάλλοι και αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυξήθηκε σημαντικά και ο αριθμός των Κινέζων, γεγονός που ερμηνεύει, μεταξύ άλλων, και τις προσπάθειες που κάνουμε με μία σημαντική συνεργασία με τα Μουσεία της Σαγκάης και της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, σήμερα Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018, ημέρα των ένατων γενεθλίων του Μουσείου σε συνέντευξη τύπου στους χώρους του.

Ο κ. Παντερμαλής μίλησε και για το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για τα δύο σημαντικά γεγονότα που πρόκειται, αν όλα πάνε καλά, να εγκαινιαστούν στην πανηγυρική 10η επέτειο του Μουσείου Ακρόπολης: Η ανάδειξη της ανασκαφής και των κινητών ευρημάτων της σε έναν εκθεσιακό χώρο που θα λειτουργήσει κάτω από το επίπεδο του κτιρίου, καθώς και το φιλόδοξο πρόγραμμα «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης».

«Η παρουσίαση της ίδιας της ανασκαφής και μέρους των κινητών ευρημάτων της έχει μία μοναδικότητα. Είμαστε στη φάση των κατασκευών και βασική επιθυμία μας είναι η περιήγηση που θα κάνει ο επισκέπτης να γίνεται σε ένα επίπεδο. Γι' αυτόν τον λόγο θα δημιουργηθεί μία μεγάλη εξέδρα, καθώς και μία σειρά από πασαρέλες, ώστε να περνάει κανείς ανάμεσα από τα ερείπια της ανασκαφής, αποφεύγοντας σχεδόν απόλυτα σκαλοπάτια, ράμπες κ.λπ.» ανέφερε ο πρόεδρος του Μουσείου. Όπως σημείωσε, «μέσα σ' έναν χώρο, ο οποίος δεν έχει συμμετρία, αλλά τη δική του αυθεντική εικόνα των ποικίλων επιπέδων, αυτό που προσθέτεις για να εξυπηρετείς τον επισκέπτη πρέπει να είναι απόλυτα γεωμετρικό, όπως γεωμετρικά είναι και τα στηρίγματα του Μουσείου, που βρίσκεται από πάνω. Έτσι βρίσκεται μία ισορροπία ανάμεσα στο αρχαίο και στο σύγχρονο».

Το δεύτερο μεγάλο γεγονός που αναμένεται στα επόμενα γενέθλια είναι το πρόγραμμα «Ψηφιακό Μουσείο της Ακρόπολης», το οποίο προχωράει εντατικά. «Αυτό σημαίνει ότι γίνονται πάρα πολλές ψηφιακές εφαρμογές, εκσυγχρονίζεται το Μουσείο με περισσότερα ψηφιακά μέσα. Πρέπει να είναι πάνω από 25-27 εφαρμογές, οι οποίες θα υλοποιηθούν με όριο του χρόνου τέτοιο καιρό» ενημέρωσε ο κ. Παντερμαλής, διευκρινίζοντας ότι με το Ψηφιακό Μουσείο, το Μουσείο της Ακρόπολης «θα περάσει σε μεγάλο μέρος στο διαδίκτυο, το περιεχόμενό του θα είναι προσβάσιμο σε ευρύτερο κοινό, ενώ θα υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές μέσα στο ίδιο το Μουσείο, που θα απευθύνονται σε όλους τους επισκέπτες του και ειδικά στα νέα παιδιά».

Περιοδικές εκθέσεις

Ο κ. Παντερμαλής αναφέρθηκε, επίσης, στις δύο σημαντικές περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου, που σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε: Στην έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Ίδρυμα Α. Ωνάσης στη Νέα Υόρκη και ξαναστήθηκε ενταγμένη σε νέο σκηνικό περιβάλλον στο Μουσείο Ακρόπολης. «Επιμείναμε στην παρουσίαση των συναισθημάτων, όπως αυτά απεικονίζονται πάνω στα έργα τέχνης, γιατί δεν έχουμε τους ανθρώπους και δεν μπορούμε να εκθέσουμε τα κείμενα, τα οποία αναφέρονται στα συναισθήματα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε ένα μουσείο είναι να δούμε πώς ο καλλιτέχνης απεικόνισε τα συναισθήματα στις διάφορες εποχές της αρχαίας τέχνης επάνω στα μνημεία» τόνισε ο κ. Παντερμαλής.

Η άλλη έκθεση, η οποία ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, αφορά την Ελευσίνα και τα μεγάλα μυστήρια που συντελούνταν εκεί. «Σε αυτήν εφαρμόσαμε την άποψή μας ότι μία έκθεση που σχετίζεται με συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, καλό είναι να παρουσιάζει και τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά να δίνει και μία ιδέα του φυσικού περιβάλλοντος. Γιατί όλα αυτά, ιστορικό και φυσικό περιβάλλον, αρχαιολογικός χώρος, κτίρια, αρχαία και κινητά ευρήματα, αποτελούν μία ενότητα. Αυτό είναι ένα προνόμιο που δεν το εκμεταλλευόμαστε αρκετά στη χώρα μας. Είναι η ειδοποιός διαφορά από μουσεία του εξωτερικού, τα οποία εμπλουτίζουν τις συλλογές τους, συνήθως, με ύποπτες προελεύσεις από όλον τον κόσμο. Εμείς εδώ έχουμε αυτήν τη δυνατότητα: Την αυθεντική σχέση ανάμεσα στο μουσείο και στα ευρήματα, κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον για τον σύγχρονο επισκέπτη, που, όμως, είναι και επιστημονικά σωστό. Διότι κάθε εύρημα αναφέρεται και στη συγκεκριμένη θέση που αποκαλύφθηκε όταν έγιναν ανασκαφές» πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Παντερμαλής μίλησε για τη μεγάλη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου. «Για πρώτη φορά, τρία βασιλικά διαμερίσματα θα μεταφερθούν ως προς τον εξοπλισμό και την οργάνωσή τους, αλλά και με ό,τι περιείχαν μέσα, στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα στηθούν έτσι, ώστε κανείς να πάρει μία ιδέα από τη λαμπρή περίοδο της Κίνας του 18ου αιώνα και του αυτοκράτορα Τσιανλόγκ, ο οποίος ήταν ένας σπουδαίος ηγεμόνας, που συνδύαζε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και μία τεράστια προσπάθεια ενοποίησης της αυτοκρατορίας της Κίνας, με καλλιτεχνικές προσεγγίσεις. Ο ίδιος ήταν καλλιτέχνης, ζωγράφιζε, έγραφε ποιήματα-αναφέρεται ότι έγραψε περισσότερα από 10.000 ποιήματα- οργάνωσε καλλιτεχνικό εργαστήρι στην αυλή του και παράλληλα ήταν μεγάλος συλλέκτης τής καλλιτεχνικής παραγωγής της χώρας του από τα πανάρχαια χρόνια ως την εποχή του», επισήμανε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης για την πολυαναμενόμενη έκθεση.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑ 89 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 11 Αυγ 2020 | 17:51

Πέθανε ο σπουδαίος ποιητής, Ντίνος Χριστιανόπουλος - Οι αιρετικές θέσεις, το ρεμπέτικο και η Θεσσαλονίκη

Φτωχότερος ο κόσμος των γραμμάτων μετά τον θάνατο του Ντίνου Χριστιανόπουλου που "έφυγε" ύστερα από πολυετή ασθένεια

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ 11 Αυγ 2020 | 12:25

Ξεκινά την Παρασκευή 21 Αυγούστου το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Wim Vandekeybus, Israel Galván, Karine Ponties το πρώτο σαββατοκύριακο.

ΑΠΟ ΤΙΣ 8 ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 11 Αυγ 2020 | 10:07

Διαδικτυακά η Art Athina 2020 - Ψηφιακή και ανοιχτή σε όλους

H πλατφόρμα Αrt Athina Viewing Rooms θα παρουσιαστεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 08 Αυγ 2020 | 12:36

Αισχύλεια 2020: Ξεκινά το ιστορικό και ενδιαφέρον φεστιβάλ της Ελευσίνας

Το Φεστιβάλ, από τα επιδραστικότερα και μακροβιότερα στην ελληνική επικράτεια, καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών.

ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 07 Αυγ 2020 | 11:55

Το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει τις παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο.

ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 07 Αυγ 2020 | 10:44

Αποκάλυψη: Μετά από 50 χρόνια ο Πολ Μακάρτνεϊ αποκαλύπτει γιατί μήνυσε τους Beatles

Μίλησε σχετικά με τη διαβόητη διάλυση των Beatles το 1970 και την μυστηριώδη μήνυση που είχε καταθέσει.

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ 05 Αυγ 2020 | 12:34

"Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή" - Μοναδική ματιά στον σπουδαίο πολιτισμό

150 αντικείμενα συγκεντρώνονται για πρώτη φορά και αποκαλύπτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2020 04 Αυγ 2020 | 20:18

Επίδαυρος: Οι "Όρνιθες" πετούν στο Αρχαίο Θέατρο το τριήμερο 7-8-9 Αυγούστου

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 04 Αυγ 2020 | 12:23

Επαναπατρίστηκε κλεμμένη εικόνα από την Ήπειρο, έργο του 19ου αιώνα

Η εικόνα είχε κλαπεί τον Σεπτέμβριο 2005 μαζί με άλλες έντεκα εικόνες.

ΣΕ ΝΕΟ ΧΩΡΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 03 Αυγ 2020 | 19:00

Εκθαμβωτικά τα βασιλικά αυτοκίνητα στο Τατόι: Η συντήρηση, αποκατάσταση και μεταμόρφωσή τους [Εικόνες-Βίντεο]

Εντυπωσιάζουν τα αυτοκίνητα της τέως Βασιλικής οικογένειας με ηλικία από 55 έως 82 έτη

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ 03 Αυγ 2020 | 08:25

Motorway 65: Η ελληνική ταινία που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών

Η ταινία της Εύης Καλογηροπούλου στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 2020

02 Αυγ 2020 | 20:29

Μάγεψε στη συναυλία στους Φιλίππους ο Σταύρος Ξαρχάκος - Τηρήθηκαν τα μέτρα από τους 1.000 θεατές [εικόνες,βίντεο]

Όλοι οι θεατές φορούσαν μάσκα, ενώ τηρήθηκαν και οι αποστάσεις των δύο μέτρων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02 Αυγ 2020 | 11:57

"Στο Φως του Φεγγαριού": Αρβανιτάκη, Πασπαλά, Δάρρα τραγουδούν για την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Μια μαγική βραδιά, κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο, θα χαρίσουν σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την χώρα η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Φωτεινή Δάρρα και η Έλλη Πασπαλά - Όλο το πρόγραμμα