Follow us

28η Οκτωβρίου: Οι δέκα καλύτερες ελληνικές ταινίες για το έπος του ‘40, την κατοχή και την αντίσταση

Ας θυμηθούμε τις δέκα καλύτερες ταινίες για εκείνες τις δύσκολες εποχές, που αναδεικνύουν το ταλέντο ορισμένων συντελεστών, πίσω και μπροστά από την κάμερα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Συμπληρώνοντας 84 χρόνια από το "Όχι" και 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές, ιστορικές μέρες για τη χώρα μας, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις θυσίες και τα βάσανα του ελληνικού λαού, τους ήρωες που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα ελληνοαλβανικά σύνορα, τις μητέρες που έκλαψαν τα παιδιά τους, τα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι ναζιστές.

Κατά τη διάρκεια των μαχών του ‘40 στα ελληνοαλβανικά σύνορα και τα τα περισσότερα από τρία χρόνια σκλαβιάς, οι σελίδες της ιστορίας γέμισαν από ηρωισμό και γεγονότα φρίκης. Παλικαράκια και κορίτσια που ήταν έτοιμα να θυσιαστούν για να γράψουν ένα σύνθημα ελπίδας και αγώνα στους τοίχους, χιλιάδες που πήραν τα βουνά για να ενταχθούν στην εθνική αντίσταση, αλλά και για το αντίθετο. Όλους αυτούς που βρήκαν ευκαιρία να πλουτίσουν στις μαύρες χρονιές της κατοχής και βεβαίως οι δοσίλογοι που πλήγωσαν τη χώρα μας περισσότερο και από τους κατακτητές .

Όλη αυτή η πλούσια ιστορία ήταν λογικό να έχει μία εξέχουσα θέση στην ελληνική κινηματογραφία, αλλά δυστυχώς το έπος του ‘40, η κατοχή και η αντίσταση έπεσαν στα νύχια των μηχανισμών της χούντας, με ταινίες βγαλμένες από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό των πραξικοπηματιών, με ελάχιστες εξαιρέσεις, που ξεπέρασαν τη λογοκρισία.

Οι "ηρωικές ταινίες" είναι συνυφασμένες στη συνείδηση του κοινού με γραφικότητες, την εξόφθαλμη προπαγάνδα, τις μεγαλοστομίες, τις "υπερπαραγωγές" του Τζέιμς Πάρις, πολλές φορές τη χαμηλού επιπέδου αισθητική, ανύπαρκτη κινηματογραφική αξία και το γκροτέσκο.

Μπορεί όταν ακούμε για τις ταινίες του είδους αυτού, να πηγαίνει το μυαλό των περισσοτέρων στον Κώστα Πρέκα και ειδικά όταν κραυγάζει "ελάτε να τα πάρετε" ή "Στην υπολοχαγό Νατάσα" με την Αλίκη Βουγιουκλάκη , αλλά το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν και ορισμένες εξαιρετικές ταινίες και τουλάχιστον μεγάλου ενδιαφέροντος, τόσο από κινηματογραφικής άποψης όσο και για την ιστορική περίοδο.

Με αφορμή την επέτειο, ας θυμηθούμε τις δέκα καλύτερες ταινίες για εκείνες τις δύσκολες εποχές, που αναδεικνύουν το ταλέντο ορισμένων συντελεστών, πίσω και μπροστά από την κάμερα, κάποιες απ’ τις οποίες σπανίως βλέπουμε στην τηλεόραση.

Διαβάστε Επίσης

Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση

Η καλύτερη ταινία για την κατοχή και την αντίσταση στην Ελλάδα, δίχως εξόφθαλμους ηρωισμούς και μεγάλα λόγια και με έναν Θανάση Βέγγο να δίνει ρεσιτάλ και να ακροβατεί μοναδικά μεταξύ του δραματικού και του κωμικού. Δυνατή και η σκηνοθεσία τού ικανότατου και πάντα ευρηματικού Ντίνου Κατσουρίδη, καλογραμμένο σενάριο και εξαιρετική φωτογραφία του Γιώργου Αρβανίτη. Η ταινία αγαπήθηκε από το κοινό (έκοψε πάνω από 640.000 εισιτήρια στην Α’ προβολή) και κέρδισε τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1971 (Α’ ανδρικού ρόλου, καλλιτεχνικής επιμέλειας, φωτογραφίας), εν μέσω αποθέωσης από ένα κοινό που κατάλαβε καλά το νόημά της. Η ιστορία αφορά έναν απλό φοβισμένο και πεινασμένο άνθρωπο, που δουλεύει σε επιταγμένο από τους Γερμανούς εργοστάσιο και εμπλέκεται άθελά του με μία αντιστασιακή ομάδα. Δεν είναι λίγες οι σκηνές της ταινίας που μπαίνουν στο ανθολόγιο των καλύτερων του ελληνικού σινεμά, με τον αγαπημένο μας Θανάση να παραδίδει την ωριμότερη ερμηνεία της ζωής του. Δίπλα του η Έφη Ροδίτη και ο έξοχος Αντώνης Παπαδόπουλος.

Το ξυπόλητο τάγμα

Ακόμη και το πώς γυρίστηκε η ταινία του Γκρεγκ Τάλλας είναι από μόνο του ένα γοητευτικότατο στόρι για ταινία. Βρισκόμαστε στα 1952 σε μια Ελλάδα που προσπαθεί να βγει από τα ερείπια. Πόλεμος, κατοχή, εμφύλιος, κατεστραμμένη οικονομία και υποδομές. Ο Ελληνοαμερικανός Γκρεγκ Τάλλας (Γρηγόρης Θαλασσινός) έχει ακούσει από τον ηθοποιό Νίκο Κατσιώτη την ιστορία με τα ορφανά που έβγαλαν οι Γερμανοί από τα ιδρύματα, για να επιτάξουν τα κτίρια και αυτά αναγκάστηκαν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, κλέβοντας από τους κατακτητές για να επιβιώσουν, βοηθώντας παράλληλα όσους είχαν ανάγκη, ακόμη και αντιστασιακές ομάδες.

Μία συγκλονιστική ιστορία, απ’ τις πολλές εκείνης της εποχής. Ο Τάλλας, βρίσκοντας ανύπαρκτα τεχνικά μέσα, αναγκάζεται να γυρίσει την ταινία με μια κινηματογραφική μηχανή της δεκαετίας του ‘20. Ωστόσο, δεν είναι αυτά που συνθέτουν τη μοναδικότητα της παραγωγής, αλλά ότι χρησιμοποιήθηκαν για τους ρόλους 60 παιδιά από ορφανοτροφεία, ενώ χρησιμοποιήθηκαν μόνο δυο ηθοποιοί, ο Νίκος Φέρμας και η Μαρία Κωστή. Το συγκινητικό φιλμ, που γνώρισε μεγάλες διακρίσεις, διασώθηκε χάρις την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης γράφει, για πρώτη φορά σε ταινία, τη μουσική.

Ξυπόλητο τάγμα

Το μπλόκο

Η μοναδική ταινία που αναφέρεται στο ιστορικό μπλόκο των Γερμανών στην Κοκκινιά, που γύρισε ο Άδωνις Κύρου, σαφώς επηρεασμένος από τον ιταλικό νεορεαλισμό, με ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Άλλωστε του αξίζει τουλάχιστον ένα μεγάλο μπράβο γιατί καταπιάνεται με ένα θέμα ταμπού, δηλαδή την ύπαρξη των κουκουλοφόρων συνεργατών των ναζί. Κυριαρχεί η μουσική επένδυση του Θεοδωράκη, ενώ ο Κώστας Καζάκος κάνει τον καλύτερο ρόλο του στο σινεμά, έχοντας δίπλα του τους Μάνο Κατράκη, Γιάννη Φέρτη και Ξένια Καλογεροπούλου. Μια οικογένεια γλεντά στο σπίτι της, για έναν γάμο, όταν ξημερώνει μία από τις μελανότερες ημέρες της σύγχρονης ιστορίας, καθώς Γερμανοί και Έλληνες συνεργάτες τους κυκλώνουν την Κοκκινιά και παίρνουν τους άνδρες για εκτέλεση. Ήταν 7 Αυγούστου του 1944.

Ουρανός

Ο Τάκης Κανελλόπουλος, ένας προικισμένος καλλιτέχνης και ευαίσθητος άνθρωπος, υπογράφει την καλύτερη ταινία του, που γύρισε με ελάχιστα μέσα. Ένα δράμα με αντιηρωικό πνεύμα και λυρισμό.

Η ταινία του παρότι ήταν στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών το 1962 και είχε πολλές διακρίσεις (μία από τις δέκα καλύτερες σύμφωνα με τον Ομπσέρβερ, για εκείνη τη χρονιά), στην Ελλάδα παραμένει σχεδόν άγνωστη για το ευρύ κοινό. Το θέμα της βασίζεται στην αφήγηση ανθρώπων που επέζησαν από τον πόλεμο, ενώ τα κεντρικά πρόσωπα χάθηκαν στον πόλεμο του ‘40. Παίζουν Τάκης Εμμανουήλ, Φαίδων Γεωργίτσης, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Λάζος Τερζάς, Νίκος Τσαχιρίδης κα.

Ψηλά τα χέρια Χίτλερ

Συμπαθέστατη δραματική κωμωδία, που γύρισε ο Ροβήρος Μανθούλης το 1962, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στους απλούς ανθρώπους, που όταν τους τέθηκε το κρίσιμο δίλημμα πήραν την απόφαση να θυσιάσουν τη βολή τους, ακόμη και τη ζωή τους. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο των Θανάση Βέγγου και Βασίλη Διαμαντόπουλου έξοχο και ειδικά όταν εκφράζουν το φόβο τους ή ακόμη και την πείνα τους. Η ιστορία ξεκινά μετά την απελευθέρωση, όταν θα συναντηθούν δυο αδελφικοί φίλοι, που χάθηκαν στην κατοχή, πέφτοντας σε ένα μπλόκο των Γερμανών και θυμούνται τη μεγάλη περιπέτεια που έζησαν στην κατοχή.

Προδοσία

Πολυβραβευμένη ταινία (1964) του Κώστα Μανουσάκη, σε παραγωγή Κλέαρχου Κονιτσιώτη, που προκάλεσε το ενδιαφέρον, καθώς οι Γάλλοι κριτικοί έκαναν λόγο για ύμνο στο ναζισμό λόγω της χρησιμοποίησης εκτεταμένων στιγμιότυπων από ναζιστικές εκδηλώσεις, από τα επίκαιρα της εποχής, ενώ οι Έλληνες συνάδελφοί τους εκθείασαν τα αντιπολεμικά μηνύματά της. Πάντως, το σενάριο ήταν του σημαντικού ποιητή Άρη Αλεξάνδρου, ενώ πολύ καλό και το πρωταγωνιστικό ζευγάρι Πέτρου Φυσσούν και Έλλης Φωτίου. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής, ένας Γερμανός αξιωματικός καταδίδει την αγαπημένη του όταν μαθαίνει την εβραϊκή της καταγωγή.

Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο

Η μοναδική ίσως παραγωγή της Φίνος Φιλμς (1970) που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχετικά ενδιαφέρουσα και αυτό κυρίως λόγω της ύπαρξης ορισμένων πολύ καλών ηθοποιών, όπως ο Μάνος Κατράκης και ο Παντελής Ζερβός ή του αξιαγάπητου Χρόνη Εξαρχάκου, σε δραματικό ρόλο. Η σκηνοθεσία και το στομφώδες σενάριο είναι του Γιάννη Δαλιανίδη. Η ιστορία αφορά μία παρέα φοιτητών, που διαλύεται με την έναρξη του πολέμου και ξαναβρίσκεται στην κατοχή. Θέλουν να συμμετάσχουν στην αντίσταση, αλλά ο πατέρας ενός από τους νέους, είναι συνεργάτης των Γερμανών.

Αδούλωτοι Σκλάβοι

Η πρώτη και τελευταία σκηνοθετική απόπειρα του κριτικού Μάριου Πλωρίτη, που τα παράτησε στα μισά για να συνεχίσει τα γυρίσματα ο επίσης κριτικός Βίων Παπαμιχάλης, δύο χρόνια μετά την απελευθέρωση. Αντιστασιακές ιστορίες νέων ανθρώπων μέσα στην κατοχή σε μια ταινία πρωτόγνωρα γυρισμένη από όλες τις απόψεις, αλλά που έχει δυο πρωτιές. Είναι η πρώτη ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί η υπέροχη Έλλη Λαμπέτη και η πρώτη στην οποία έγραψε μουσική ο Μάνος Χατζιδάκις. Η Λαμπέτη ήταν 20 και ο Χατζιδάκις 21 ετών.

Το τελευταίο σημείωμα

Σε μια από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του, ο Παντελής Βούλγαρης υπογράφει την πιο πρόσφατη ταινία του είδους. Ένα εξαιρετικό αντιστασιακό δράμα, στο οποίο συνδέονται κάτω από το στιβαρό βλέμμα του, το συναίσθημα με τα ντοκουμέντα της βαριάς ιστορίας που διηγείται με συγκινησιακή φόρτιση. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο κομμουνιστής και συνδικαλιστής Ναπολέοντας Σουκατζίδης, ο οποίος συνελήφθη από το καθεστώς Μεταξά και παραδόθηκε στους Γερμανούς, μαζί με άλλους πολιτικούς κρατούμενους. Θα βρεθεί στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, όπου ασκεί χρέη διερμηνέα για τον διοικητή του και τελικά θα εκτελεστεί μαζί τους στην Καισαριανή. Εξαιρετικός ο Αντρέας Κωνσταντίνου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το τελευταίο σημείωμα

Οι Γερμανοί ξανάρχονται

Και ως επιμύθιο του αφιερώματος δεν πρέπει να παραλείψουμε το αξέχαστο φιλμ του Αλέκου Σακελλάριου, με το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία. Μία ταινία (1948), που δεν είναι για τον πόλεμο ή την κατοχή, αλλά για τον εμφύλιο, που ήταν σε εξέλιξη ενώ γίνονταν τα γυρίσματα. Ένας ανθρωπάκος, που ζει με την οικογένειά του σε μία μικρή αυλή της Αθήνας, με τους γείτονές του, θα δει έναν εφιάλτη – την επιστροφή των Γερμανών ναζί ως κατακτητών. Μετριοπαθής αλλά και αστική προσέγγιση για τον διχασμό των Ελλήνων, με έξυπνους διαλόγους και ένα θαυμάσιο επιτελείο ηθοποιών, του οποίου ηγείται ο συγκλονιστικός Βασίλης Λογοθετίδης.

Οι Γερμανοί ξανάρχονται

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Το υπεραιωνόβιο εστιατόριο που συγκινεί με τη θαλασσινή του κουζίνα

Το ιστορικό εστιατόριο διατηρεί τα ατού του και επενδύει ακόμη περισσότερο στα βάθη της εκλεκτής θαλασσοφαγίας.

ΜΠΑΛΑΚΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ 30 Οκτ 2025 | 17:32

"Δεν δόθηκε καμία άδεια": Τι απαντά η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για την συμμετοχή της ΕΟΝ στην παρέλαση

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "οποιαδήποτε άλλη παρουσία ή εμφάνιση ομάδας εκτός του επίσημου προγράμματος και χωρίς σχετική άδεια, δεν τελεί υπό την έγκριση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας"

ΣΤΟ INSTAGRAM 30 Οκτ 2025 | 15:41

Γιορτή του Σινεμά 2025: Η σινεφίλ Μιλένα Αποστολάκη μάς καλεί να το γιορτάσουμε

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, προτρέπει το κοινό να πάει σινεμά απόψε, επιλέγοντας όποια αίθουσα και όποια ταινία θέλει, με μόλις 2 ευρώ

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ 30 Οκτ 2025 | 10:07

Επιμένει η Λατινοπούλου: Ζήτω ο φωτισμένος ηγέτης Μεταξάς - Τι θέλετε να πω, ζήτω το ΕΑΜ; [βίντεο]

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σελίδα με επιστροφή νόμου, τάξης και ασφάλειας στις εθνικές μας αξίες, δηλαδή "στην πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια".

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 29 Οκτ 2025 | 18:48

Ο Νίκος Παπανδρέου καταγγέλλει ότι συμμετείχε ακροδεξιά οργάνωση στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη [βίντεο]

Ο Νίκος Παπανδρέου καταγγέλλει τη συμμετοχή ακροδεξιάς οργάνωσης στη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου - Ζητά παρέμβαση της κυβέρνησης.

ΤΙ ΑΝΕΒΑΣΕ 29 Οκτ 2025 | 16:51

Σε... γραμμή Λατινοπούλου ο Στέφανος Τσιτσιπάς: Η ανάρτηση για την 28η Οκτωβρίου με Ιωάννη Μεταξά

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αναφέρθηκε στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, όμως φαίνεται πως... επηρεάστηκε από την Αφροδίτη Λατινοπούλου και τους ύμνους της για τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 29 Οκτ 2025 | 14:56

28η Οκτωβρίου: Η γκάφα του Στέλιου Πέτσα με την... λάθος ελληνική σημαία - Το σχόλιο της Γιάμαλη [εικόνα]

Ο Στέλιος Πέτσας αναζήτησε τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης για το μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου, όμως δεν πήγε πολύ καλά αυτό...

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 29 Οκτ 2025 | 13:09

Μητσοτάκης για παρελάσεις: Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στην τοξικότητα - Βάζουμε τέλος στην ανομία στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Όσον αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο πρωθυπουργός είπε ότι "είναι ειλημμένη απόφαση να μπει τέλος στην ανομία".

ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΡΤ3 29 Οκτ 2025 | 12:59

Στρατιωτική παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Ρεκόρ τριετίας στην τηλεθέαση - Στην πρώτη θέση η ΕΡΤ3

Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου σημείωσε μέσο μερίδιο τηλεθέασης 36,6%, το υψηλότερο από το 2023.

ΣΤΗ ΓΑΒΑΛΟΥ 29 Οκτ 2025 | 11:17

Αγρίνιο: Ο τυφλός σημαιοφόρος που συγκίνησε όλη την Ελλάδα - "Αισθάνθηκα πολύ περήφανος"

Η περηφάνια και η συγκίνηση ήταν έκδηλες στη Γαβαλού του δήμου Αγρινίου κατά τη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, όταν ο τυφλός μαθητής Γιάννης Παπαθανασίου παρέλασε ως σημαιοφόρος.

"ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ" 29 Οκτ 2025 | 11:01

Αυτό είναι το ιστορικό μαγαζί που πρωτοτραγούδησε η Σοφία Βέμπο στη Θεσσαλονίκη [εικόνες]

"Από εδώ ξεκίνησε την πορεία της στο τραγούδι η "Τραγουδίστρια της Νίκης" Σοφία Βέμπο το 1933", αναγράφεται στη μαρμάρινη επιγραφή.

ΜΗΝΥΜΑ 28 Οκτ 2025 | 20:31

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος Το "Όχι" είναι ένα παντοδύναμο "Ναι" στην ελευθερία και στην αλήθεια"

Στο βαθύτερο και διαχρονικό μήνυμα του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940 αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 28 Οκτ 2025 | 18:58

Δένδιας: Παρέλαση καινοτομίας η φετινή για την 28η Οκτωβρίου - Μετάβαση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή

"Δεν ήταν απλώς μια παρέλαση φρονήματος. Ήταν μια παρέλαση καινοτομίας, η οποία μπορεί πλέον να ενισχύει το φρόνημα" έγραψε ο υπουργός Άμυνας στην ανάρτησή του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 28 Οκτ 2025 | 18:17
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Οκτ 2025 | 16:23

Ανδρουλάκης: Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες

"Να πούμε ένα μεγάλο "Όχι" στη διαφθορά, την αδικία, την ατιμωρησία", τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 28 Οκτ 2025 | 15:19

Ο "Κένταυρος" και ο "Αρχύτας": Tα drones και αντι-drones που μαγνήτισαν τα βλέμματα στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Παρουσιάστηκε και το ελληνικής σχεδίασης αντι-drone σύστημα "Κένταυρος".

ΠΛΕΥΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 28 Οκτ 2025 | 14:49

Κωνσταντοπούλου: Δεν ανέβηκε στην εξέδρα των επισήμων στη μαθητική παρέλαση - Στάθηκε απέναντι με την Αλεξάνδρα Σάντα

Μαζί με την Αλεξάνδρα Σάντα, κόρη του αντιστασιακού Λάκη Σάντα, έφτασε στο Σύνταγμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη μεγάλη παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ 28 Οκτ 2025 | 14:31

Μητσοτάκης: Να μεταλαμπαδεύσουμε το μήνυμα της ενότητας του '40 - Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ για να υπερασπιστούν την ελευθερία

Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

28 Οκτ 2025 | 14:12

28η Οκτωβρίου: Συγκίνησε ο πιλότος του μαχητικού F-16 - "Συνεχίζουμε να φυλάμε τον ουρανό της Ελλάδας" [βίντεο]

Συγκίνησε με τα λόγια του ο επισμηναγός Γεώργιος Σωτηρίου, που "έσκισε" τους αιθέρες με το μαχητικό αεροσκάφος F-16, στις αεροπορικές επιδείξεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ 28 Οκτ 2025 | 13:52

Χωρίς μαθητές η παρέλαση στη Γαύδο – Κράτησαν οι κάτοικοι τη σημαία [εικόνες]

Για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό, η παρέλαση στο Καστρί, τον κεντρικό οικισμό του νησιού, πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία μαθητών,

28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 28 Οκτ 2025 | 13:33

Σημαία 1.440 τετραγωνικών μέτρων υψώθηκε στο Ηράκλειο

Η γιγαντιαία γαλανόλευκη σημαία είναι ορατή από πολλά σημεία του Ηρακλείου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Οκτ 2025 | 12:33

Η θερμή χειραψία Μητσοτάκη – Δένδια λίγο πριν την παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου

Παρόντες στο τρισάγιο και στη κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των νεκρών του ελληνοϊταλικού πολέμου στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ 28 Οκτ 2025 | 11:14

28η Οκτωβρίου: Με λαμπρότητα η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη - Εντυπωσίασαν τα νέα drones, αντι-drones και όπλα τεχνητής νοημοσύνης

Ολοκληρώθηκε με λαμπρότητα στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 28 Οκτ 2025 | 10:35

Ισχυρή η παρουσία της αστυνομίας στο Σύνταγμα ενόψει της μαθητικής παρέλασης [εικόνες]

Ετοιμες για το crash test των παρελάσεων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, με την εφαρμογή των νέων μέτρων στον Άγνωστο Στρατιώτη, είναι οι Αρχές.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΜΑΡΑ 28 Οκτ 2025 | 10:20

Σαμαράς για 28η Οκτωβρίου: Πριν 85 χρόνια ο λαός είπε ΟΧΙ στην υποταγή

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε στο μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου ότι ο λαός "δεν υπολόγισε "διεθνείς συσχετισμούς" κι ας ήταν όλα εναντίον του".

ΤΟ ΠΡΩΙ 28 Οκτ 2025 | 10:15

28η Οκτωβρίου: Έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη [βίντεο]

Πραγματοποιήθηκε, στις 08:00, η επίσημη τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 28 Οκτ 2025 | 09:10

28η Οκτωβρίου: Έκλεισε ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα – Πώς λειτουργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Με πρόγραμμα δρομολογίων Κυριακής κινούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς σήμερα 28η Οκτωβρίου.

28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 28 Οκτ 2025 | 08:45

Στις 11:00 η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας – Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Με σύμμαχο τον καλό καιρό πλήθος κόσμου αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και τον Πειραιά, προκειμένου να παρακολουθήσει τις μαθητικές παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 28 Οκτ 2025 | 08:42

"Έπεσαν" οι κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου [βίντεο]

Με τους καθιερωμένους 21 κανονιοβολισμούς από τον λόφο του Λυκαβηττού σηματοδοτήθηκε στην Αθήνα ο εορτασμός για την 28η Οκτωβρίου.

28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 28 Οκτ 2025 | 08:12

Ολα έτοιμα για τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη: Drones, anti-drones και όπλα τεχνητής νοημοσύνης "κλέβουν" την παράσταση

Η φετινή στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Θεσσαλονίκη θα έχει το "άρωμα" της νέας εποχής στην οποία εισέρχονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 27 Οκτ 2025 | 23:36

28η Οκτωβρίου: Τα νέα οπλικά συστήματα που θα δούμε πρώτη φορά στη στρατιωτική παρέλαση - Πρεμιέρα για τα Spike NLOS [εικόνες]

Στις 28 Οκτωβρίου το κοινό θα δει για πρώτη φορά τα αντιαρματικά βεληνεκούς 32 χλμ. Spike NLOS που έφτασαν στην Ελλάδα πριν λίγες ημέρες

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ 27 Οκτ 2025 | 23:15

28η Οκτωβρίου: Αναβίωσε και φέτος στην Πέρδικα το πύρινο "Όχι"

Το έθιμο ξεκίνησε το 1966 από τον τότε δάσκαλο του χωριού Αχιλλέα Νούτσο, από τους Μελιγγούς Δωδώνης

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 27 Οκτ 2025 | 21:07

Το πρώτο crash test για τον Άγνωστο Στρατιώτη - Τι θα γίνει με την παρέλαση και την "αγρυπνία" των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη

Πότε θα εφαρμοστεί στην πράξη ο νέος νόμος για το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη - Όλα έτοιμα για τη μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου - Αποφασισμένοι οι συγγενείς των θυμάτων για αγώνα "μέχρι τέλους"

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ 27 Οκτ 2025 | 20:27

"Αντιφασιστικός μουσακάς": Ιταλοί και Έλληνες αντιστασιακοί θα γιορτάσουν μαζί την 28η Οκτωβρίου

Στην πρωτοβουλία, όπως έγινε γνωστό, έχει κληθεί να συμμετάσχει και η Τούλα Μητσέα, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 27 Οκτ 2025 | 20:14

Μαρία Καρυστιανού για μαθητική παρέλαση: "Παιδιά μου, να θυμάστε ότι μπροστά στον ένδοξο πολεμιστή, είναι γραμμένα και 57 ονόματα"

"Στην παρέλασή σας, θα σας συνοδεύουν και οι 57 ψυχές που καθοδηγούν το ΟΧΙ του αγώνα όλων μας ενάντια στους σημερινούς εχθρούς της χώρας μας, που την έχουν βουλιάξει στον βούρκο, στη σήψη και τη διαφθορά"

"ΠΥΡΑ" ΑΠΟ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗ 27 Οκτ 2025 | 19:30

28η Οκτωβρίου: Οργή στη Θεσσαλονίκη για την κάλυψη της παρέλασης από την Αθήνα - Στάση εργασίας στην ΕΡΤ3

Στην ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης γίνεται λόγος για απαξίωση του δημοσιογραφικού προσωπικού της ΕΡΤ3 για το πώς καλυφθεί η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

ΤΙ ΕΙΠΕ 27 Οκτ 2025 | 19:25

28η Οκτωβρίου: Η ανάρτηση της Αφροδίτης Λατινοπούλου με εγκώμια για τον Μεταξά - "Αυτός είπε το ΟΧΙ και όχι ο ελληνικός λαός"

Με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η πρόεδρος της Φωνής Λογικής, Αφροδίτη Λατινοπούλου, επέλεξε να πλέξει το εγκώμιο του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 27 Οκτ 2025 | 17:08

28η Οκτωβρίου: Εφτασε τους 34 βαθμούς ο υδράργυρος - Με τι καιρό θα γίνουν αύριο οι παρελάσεις σε 7 πόλεις

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας ανάρτησε στο Facebook και τις περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας - Ο καιρός αύριο 28η Οκτωβρίου

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Οκτ 2025 | 15:16

28η Οκτωβρίου: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί αύριο Τρίτη - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Λόγω των μαθητικών παρελάσεων και των εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου, θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Τι ισχύει για μετρό, λεωφορεία και τραμ

ΜΕ ΟΜΠΡΕΛΕΣ 27 Οκτ 2025 | 11:51

28η Οκτωβρίου: Υπό βροχή η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη [εικόνες - βίντεο]

Η παρέλαση δεν ματαιώθηκε και οι μαθητές την πραγματοποίησαν κανονικά, με τους Θεσσαλονικείς να παρακολουθούν περήφανοι, με τις ομπρέλες τους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 27 Οκτ 2025 | 10:55

Δένδιας: "Ερχονται αδυσώπητοι καιροί, πρέπει να έχουμε εθνική δύναμη αποτροπής, αλλιώς μας περιμένει φινλανδοποίηση"

Ο κ. Δένδιας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι "η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ορόσημο της εθνικής μας συνέχειας".

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 27 Οκτ 2025 | 07:33

Συναγερμός στην κυβέρνηση ενόψει παρελάσεων μετά την επίθεση στον Βορίδη - Στο κόκκινο η πόλωση

Η επίθεση στον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη, "τέντωσε" τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 26 Οκτ 2025 | 10:26

Θεσσαλονίκη - Γιορτάζει τον Άγιο Δημήτριο και την απελευθέρωσή της - Οι τριήμερες εκδηλώσεις

Στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση την Τρίτη θα παραστεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 25 Οκτ 2025 | 09:40

Ο παλιός κινηματογράφος φέτος στο θέατρο - 4 ελληνικές ταινίες που έχουμε αγαπήσει ζωντανεύουν στο σανίδι

Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος ζωντανεύει αυτή τη σεζόν στο θεατρικό σανίδι.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ 25 Οκτ 2025 | 06:10
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 24 Οκτ 2025 | 15:17

28η Οκτωβρίου: "Αν αγαπάς την οικογένειά σου, προσοχή στον δρόμο" - Το μήνυμα του Υπ. Μεταφορών στους οδηγούς

Η υπεύθυνη οδική συμπεριφορά, όπως τονίζει το υπουργείο, δεν αφορά μόνο την προσωπική ασφάλεια, αλλά και τη ζωή των συνεπιβατών και των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 24 Οκτ 2025 | 09:55

Μαρινάκης: "Δεν υπάρχει θέμα Δένδια - Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διακινδυνεύσει τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου"

Κατηγορηματικός ότι "δεν υπάρχει θέμα με τον Νίκο Δένδια" ήταν σε συνέντευξή του σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

ΤΑΞΙΔΙΑ 24 Οκτ 2025 | 09:31

Οι επιλογές για το 4ημερο της 28ης Οκτωβρίου - Ολοι οι προορισμοί για αποδράσεις της τελευταίας στιγμής

Η 28η Οκτωβρίου είναι μπροστά και πολλοί είναι εκείνοι που φαίνεται να αξιοποιούν την ευκαιρία για ένα τετραήμερο αποδράσεων τόσο σε Ελλάδα όσο και εξωτερικό.

ΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ 23 Οκτ 2025 | 17:44

28η Οκτωβρίου: Επισκέψιμα πολεμικά πλοία σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στα εξωτερικά καταστρώματα των Πλοίων και του Υποβρυχίου, συνοδευόμενοι από μέλη του πληρώματος, προκειμένου να γίνεται παρουσίαση των συστημάτων και δυνατοτήτων αυτών

23 Οκτ 2025 | 12:48

Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακές εικόνες από την πρόβα για τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες στη Θεσσαλονίκη για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

23 Οκτ 2025 | 12:29

Ο Μάνος Χατζιδάκις στο σινεμά - Μαραθώνιος ταινιών στο Μέγαρο Μουσικής

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποτίει φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη μέσα από έναν κινηματογραφικό μαραθώνιο, αφιερωμένο στο έργο του για τη μεγάλη οθόνη.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Οκτ 2025 | 15:23

28η Οκτωβρίου: Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια - Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων

Μέτρα από την Τροχαία από Παρασκευή 24 Οκτωβρίου έως και την Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2025, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙ 21 Οκτ 2025 | 10:35

Απόδραση την 28η Οκτωβρίου: 8 προορισμοί για το τετραήμερο μέσα στη φύση, σε γραφικά πανέμορφα χωριά

Το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου προσφέρεται για μια μικρή απόδραση στη φύση που αυτή την εποχή έχει ντυθεί με τα πιο όμορφα χρυσοκόκκινα χρώματα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 21 Οκτ 2025 | 10:18

Μαρουσάκης: Από την 24ωρη κακοκαιρία στους 28 βαθμούς - Τι καιρό θα κάνει την 28η Οκτωβρίου

Άστατος είναι ο καιρός με βροχές και καταιγίδες να σημειώνονται σε πολλές περιοχές των Κυκλάδων και βροχή -κατά διαστήματα έντονη- στην Αττική.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 20 Οκτ 2025 | 16:19

Καιρός: Πλούσιο "κοκτέιλ" με νέα κακοκαιρία από την Τετάρτη και μετά... καλοκαίρι - Πώς θα κάνουμε 28η Οκτωβρίου

To πρώτο κύμα αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα σήμερα και αύριο. Το δεύτερο θα φέρει έντονα φαινόμενα - Από Παρασκευή το "καλοκαιράκι του Άι Δημήτρη"

20 Οκτ 2025 | 11:22

Εκπτώσεις έως και 30% στα δρομολόγια της Blue Star Ferries, της Hellenic Seaways, της Anek Lines και της Superfast Ferries για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

Εκπτώσεις έως και 30% για τα δρομολόγια που θα εξυπηρετήσουν την φθινοπωρινή απόδραση της 28ης Οκτωβρίου

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 16 Οκτ 2025 | 11:26

"Σούζυ τρως, και ψεύδεσαι και τρως" - Το ξεκαρδιστικό βίντεο της Finos Film για την Ημέρα Διατροφής

Η Φίνος Φιλμ δημοσίευσε ένα απολαυστικό αφιέρωμα με σκηνές από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Διατροφής.

13 Οκτ 2025 | 09:00

Τι βλέπουμε στις αίθουσες την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου: Κιάνου Ριβς και Ίθαν Χοκ στα προσεχώς

Χρυσός Φοίνικας, Λούκα Γκουαντανίνο, Κιάνου Ριβς και Ίθαν Χοκ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

10 Οκτ 2025 | 09:00

Ποια είναι τα κορυφαία θρίλερ της δεκαετίας; Τα μυστήρια και οι ανατροπές που δεν θα ξεχάσουμε

Μια αναδρομή στις πιο αγωνιώδεις ταινίες των τελευταίων δέκα ετών.

09 Οκτ 2025 | 09:00

30 Οκτωβρίου μην κανονίσετε - έχει Γιορτή του Σινεμά με είσοδο 2€

Για μία μέρα και μόνο οι κινηματογράφοι έχουν κοινό ελάχιστο εισιτήριο στο πλαίσιο της εξαιρετικά επιτυχημένης δράσης που επιστρέφει.

06 Οκτ 2025 | 10:44

Αληθινές Ιστορίες που έγιναν ταινίες: Νέο αφιέρωμα στο ERTFLIX για τα βράδια του Οκτωβρίου

Μπορείτε να τις απολαύσετε όλες, έως τις 31 Οκτωβρίου, στο νέο αφιέρωμα και την ειδική κατηγορία, "Αληθινές Ιστορίες", μόνο στο ERTFLIX.

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 05 Οκτ 2025 | 09:27

Μπάστερ Κίτον: Από τον ρόλο "σφουγγαρίστρα" και τις ιδιοφυείς σκηνοθεσίες στο μεγάλο σφάλμα της ζωής του

Ηεμβληματική μορφή του παγκόσμιου κινηματογράφου, που πανάξια θα μπορούσε να σταθεί δίπλα στον Τσάρλι Τσάπλιν, έμεινε στην ιστορία ως ο "αγέλαστος κωμικός".

17 Σεπ 2025 | 12:16

Ο ΣΚΑΪ αποχαιρετά τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ με δύο εμβληματικές ταινίες του

Ο ΣΚΑΪ τιμά τον μεγάλο ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ρέντφορντ, που έφυγε από τη ζωή, εντάσσοντας στο πρόγραμμά του δύο αγαπημένες ταινίες.

ΘΡΥΛΟΣ 16 Σεπ 2025 | 17:39

Ρόμπερτ Ρέντφορντ: O ωραίος ξανθός - Ο γιος βιοπαλαιστή που ήθελε να γίνει ζωγράφος αλλά τελικά ξετρέλανε το Χόλιγουντ

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ μεσουράνησε πρωταγωνιστώντας σε ταινίες σταθμούς ενώ άφησε ισχυρό αποτύπωμα για τον αριστερό ακτιβισμό του

12 Σεπ 2025 | 10:00

"Συμπαραγωγές σε Α’ προβολή": Αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο στο ERTFLIX 15-30 Σεπτεμβρίου

Από 15 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου, μη χάσετε το αφιέρωμα και την ειδική κατηγορία με τίτλο "Συμπαραγωγές σε Πρώτη Προβολή" με ελληνικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, μόνο στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 29 Αυγ 2025 | 12:40

Δ. Αθηναίων: Δωρεάν κινηματογραφικές προβολές για ένα μήνα στα σχολικά προαύλια - Οι ταινίες

Από την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου ξεκινούν και πάλι οι δωρεάν προβολές παιδικών ταινιών στα προαύλια των σχολείων.

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ 27 Αυγ 2025 | 10:38

Θερινό σινεμά τον Σεπτέμβριο στην αυλή του Επί Κολωνώ - 6 ταινίες με ελεύθερη είσοδο

Μετά την εξαιρετικά θερμή ανταπόκριση του κοινού στις προβολές του Ιουλίου, το Επί Κολωνώ ανακοινώνει νέες προβολές σημαντικών και βραβευμένων ταινιών και για τον Σεπτέμβρη!

20 Αυγ 2025 | 09:00

Ποιες είναι οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς (ως τώρα);

Ο κριτικός του "α" επιλέγει τα σπουδαιότερα φιλμ της σεζόν 2024-2025.

14 Αυγ 2025 | 09:00

Τζέιμς Μποντ, ένα περιπετειώδες θρίλερ και κλασικά έργα από σήμερα στα σινεμά

Ο πρώτος Τζέιμς Μποντ, ένα περιπετειώδες θρίλερ και δύο ακόμα κλασικές επανεκδόσεις προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

09 Αυγ 2025 | 09:00

Όλα όσα μας μαθαίνει για τις σχέσεις το "Ταιριάζουμε", η πιο χοτ ταινία της εβδομάδας

Η σκηνοθέτρια των σπαρακτικών "Περασμένων Ζωών" επιστρέφει με μια ιστορία που βρίσκει τους Ντακότα Τζόνσον, Πέδρο Πασκάλ και Κρις Έβανς σε ένα ιδιότυπο ερωτικό τρίγωνο.

23 Ιουλ 2025 | 10:27

Δωρεάν προβολές παιδικών ταινιών σε προαύλια σχολείων για παιδιά και γονείς από τον Δήμο Αθηναίων

"Η Αθήνα μετατρέπεται σε μία μεγάλη οθόνη γεμάτη περιπέτεια και θέαμα, που κανείς δεν θέλει να χάσει" τόνισε ο Χάρης Δούκας.

ATHENS OPEN AIR FILM FESTIVAL 27 Ιουν 2025 | 07:56
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 10 Ιουν 2025 | 11:01

Με νέες ταινίες και ντοκιμαντέρ υποδέχεται το ERTFLIX το καλοκαίρι

Η ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ ανανεώνεται διαρκώς με επιλογές για όλους!

09 Ιουν 2025 | 09:00

Προτάσεις για σινεμά: Οι τοπ ταινίες της εβδομάδας

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

06 Ιουν 2025 | 09:00

Η Ballerina, το Karate Kid και τα υπόλοιπα: Τι ταινίες βλέπουμε στα θερινά σινεμά αυτή την εβδομάδα

Η άποψη του "αθηνοράματος" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 5 Ιουνίου.

03 Ιουν 2025 | 09:00
28 Μαϊ 2025 | 09:00

Όλες οι ταινίες τρόμου που θα δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Τα horror που θα σπείρουν ανατριχίλες κάτω από τα αστέρια τους επόμενους μήνες.

ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ 05 Μαϊ 2025 | 09:05

Βασίλης Γεωργιάδης: Η Τρούμπα, τα Οσκαρ, η λογοτεχνία στην τηλεόραση και το μεγάλο παράπονο

Ο Βασίλης Γεωργιάδης, θα πεθάνει στις 4 Μαΐου, ανήμερα του Πάσχα το 2000 και θα ταφεί στο αγαπημένο του Ξυλόκαστρο, αφήνοντας πίσω του σπουδαίο έργο και ένα μεγάλο παράπονο.

ΜΕΣΩ TRUTH SOCIAL 05 Μαϊ 2025 | 06:42

Κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο ο Τραμπ: Ανακοίνωσε δασμούς 100% στις ταινίες που παράγονται στο εξωτερικό

"Η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία πεθαίνει πολύ γρήγορα, το Χόλιγουντ και πολλές άλλες περιοχές στις ΗΠΑ καταστρέφονται", υποστήριξε ο Τραμπ μέσω Truth Social.

24 Απρ 2025 | 09:00

Από το Forrest Gump μέχρι τον Νονό: Ταινίες που είναι καλύτερες από το βιβλίο στο οποίο βασίζονται

Τι συμβαίνει όταν το σενάριο ξεπερνάει το μυθιστόρημα; Μια λίστα με τέτοιες περιπτώσεις, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

19 Απρ 2025 | 09:00

Τρεις νέοι τίτλοι στη μαρκίζα: Οι νέες ταινίες στους κινηματογράφους

Η άποψη του "αθηνοράματος" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 17 Απριλίου.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΧΩΡΑ 14 Απρ 2025 | 12:00

Ο εμπορικός πόλεμος χτυπά και το Χόλιγουντ: Η Κίνα "μειώνει" τις εισαγωγές ταινιών από τις ΗΠΑ

Η Κίνα ανακοίνωσε επίσημα ότι θα "μειώσει αρκετά" τον αριθμό των αμερικανικών ταινιών που εισάγει εν μέσω του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου του Τραμπ.

14 Απρ 2025 | 09:00

Εαρινές ανατριχίλες: Τα θρίλερ και οι ταινίες τρόμου που θα δεις έως το καλοκαίρι στους κινηματογράφους

Έαρ γεμάτο ανατριχίλες ενόψει καθώς οι μαρκίζες πρόκειται να φιλοξενήσουν τίτλους γεμάτους σασπένς τους επόμενους μήνες, τους οποίους μπορείτε να απολαύσετε χωρίς άγχος με ένα UberTaxi.

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ 14 Απρ 2025 | 08:51

Πάσχα στην τηλεόραση: Από τον Ιησού από τη Ναζαρέτ στον Καζαντζάκη - Ολο το πρόγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας

Τροποποιήσεις στο πρόγραμμά τους πραγματοποιούν καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, όλα τα κανάλια.

10 Απρ 2025 | 09:00

Βγαίνει τίποτε καλό στα σινεμά αυτή τη βδομάδα;

Η άποψη του "αθηνοράματος" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 10 Απριλίου.

ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ 01 Απρ 2025 | 18:04

Έξαλλοι οι φαν των θρυλικών Σκαθαριών: Αναρωτιούνται αν είναι πρωταπριλιάτικη φάρσα το καστ της τετραλογίας για τους Beatles

Δεν άρεσαν σε όλους οι επιλογές των τεσσάρων διάσημων ηθοποιών που θα ερμηνεύσουν τη χρυσή τετράδα των Beatles - Το πήραν για πρωταπριλιάτικο αστείο

28 Μαρ 2025 | 09:00

Ένας ιπτάμενος μουσακάς, τα φουγάρα του Τζέλα Δέλτα και ένας νίντζα στο Πάντειο: αν δεν έχεις δει αυτές τι ταινίες δεν ξέρεις τι σημαίνει καλτ

Το νέο ντοκιμαντέρ του Μελέτη Μοίρα με τίτλο "Λατρεία" μας δίνει την τέλεια αφορμή να… απαντήσουμε, αναδεικνύοντας το δικό μας top-5.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΟΧΗ 25 Μαρ 2025 | 11:58

Η Επανάσταση του '21 στο ελληνικό σινεμά: Καλτ ταινίες γυρισμένες στη χούντα, με γραφικότητες, φανφάρες και γκροτέσκο σκηνές

Οι περισσότερες ταινίες γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια της χούντας και είχαν αποκλειστικό στόχο την προπαγάνδα, με εθνικιστικές κορώνες και ηρωικές φανφάρες

ΜΙΑ "ΦΟΡΤΩΜΕΝΗ" ΕΒΔΟΜΑΔΑ 20 Μαρ 2025 | 07:51

Πάμε σινεμά: Δέκα πρεμιέρες με κωμωδίες, θρίλερ, κοινωνικά δράματα, τρόμο και animation

Ακόμη μία παραφορτωμένη από πρεμιέρες εβδομάδα ξεκινά απόψε, με δέκα καινούργιες ταινίες, που θα αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη απ' αυτές του απογοητευτικού εισπρακτικά προηγούμενου επταήμερου.

08 Μαρ 2025 | 09:00

100 ταινίες γυρισμένες από γυναίκες που πρέπει να δείτε

Ανακαλύψτε μια εκατοντάδα σπουδαίων φιλμ από παραγνωρισμένες ωστόσο σκηνοθέτριες όπως τις επέλεξε το έγκριτο BFI.

28 Φεβ 2025 | 09:00

Οι αναγνώστες μίλησαν! Αυτές είναι οι 10 καλύτερες ταινίες του 2024

Δείτε πώς διαμορφώθηκε η τελική κατάταξη με βάση τις δικές σας ψήφους.

BAFTA 2025 17 Φεβ 2025 | 07:58

Εκανε την έκπληξη το πολιτικό θρίλερ "Conclave" στα φετινά BAFTA - Ποιοι κέρδισαν τα βραβεία [εικόνες]

Το "Conclave" απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και Καλύτερου Μοντάζ.

06 Ιαν 2025 | 09:00

"Νοσφεράτου": Μιλήσαμε με τους συντελεστές του horror ριμέικ της χρονιάς

Ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Έγκερς και οι πρωταγωνιστές Λίλι-Ρόουζ Ντεπ, Νίκολας Χουλτ και Γουίλεμ Νταφόε αποκαλύπτουν στο "α" τις προκλήσεις της τολμηρής ταινίας τους.

ΟΙ ΑΠΟΝΟΜΕΣ 06 Ιαν 2025 | 08:38

Χρυσές Σφαίρες: Μεγάλοι νικητές το "Emilia Perez" και το "The Brutalist" - Βραβείο και για την εκπληκτική Ντέμι Μουρ

Το μιούζικαλ-θρίλερ "Emilia Pérez" του Ζακ Οντιάρ και Το "The Brutalist" του Κορμπέ, το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός Εβραίου αρχιτέκτονα που επέζησε του Ολοκαυτώματος, σάρωσαν τα βραβεία στις Χρυσές Σφαίρες

03 Ιαν 2025 | 09:00

Το "Υπάρχω" συνεχίζει να σαρώνει τα σινεμά όλης της χώρας

Η βιογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη προσελκύει αθρόους αριθμούς θεατών πανελλαδικά και δε δείχνει σημεία επιβράδυνσης.

16 Δεκ 2024 | 09:00

Μετά τις Χρυσές Σφαίρες, ποιες ταινίες είναι φαβορί για Όσκαρ;

"Ανάβουν" οι συζητήσεις και οι προβλέψεις για τις μεγάλες κινηματογραφικές απονομές της σεζόν μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ.