30/11: Εκδηλώσεις στην επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης το 1944

Θεσσαλονίκη: Έκθεση για τον παράνομο Τύπο της Κατοχής, εκδήλωση για τα θύματα και εκπαιδευτικό υλικό στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της 30ης Οκτωβρίου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
30/11: Εκδηλώσεις στην επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης το 1944

Έκθεση για τον παράνομο Τύπο της Κατοχής, εκδήλωση για τα θύματα της περιόδου εκείνης και εκπαιδευτικό υλικό που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οι εκδηλώσεις του Δήμου με αφορμή τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, την 30η Οκτωβρίου του 1944.

Την αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει η έκθεση ντοκουμέντων, με θέμα: "Εθνική αντίσταση 1941-1944, ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα" που θα φιλοξενείται από τις 28 Οκτωβρίου ως τις 30 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 30 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, ενώ θα διοργανωθούν επισκέψεις σχολείων στην έκθεση, σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Την ίδια μέρα και ώρα ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Δημήτρης Μαυροσκούφης, θα μιλήσει σε ειδική εκδήλωση, στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Για το πρωί της 30ης Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί κατάθεση λουλουδιών στην αναθηματική πλάκα που τοποθετήθηκε στην περιοχή μεταξύ του Λευκού Πύργου και του Βασιλικού Θεάτρου, με αφορμή και την μετονομασία του δρόμου σε 30ής Οκτωβρίου. Παράλληλα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου υλικό από συγγραφείς και λογοτέχνες καθώς και ντοκιμαντέρ της δημοτικής τηλεόρασης (TV- 100) που είχε παρουσιαστεί σε προηγούμενες επετείους για την συγκεκριμένη μέρα.

"Είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε κάθε φορά ότι είναι πολύ πρόσφατη η καθιέρωση της συγκεκριμένης μέρας σε ημέρα μνήμης καθώς το προεδρικό διάταγμα εκδόθηκε το 2016" τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα. Ανέφερε, άλλωστε, ότι είχε προηγηθεί η πρόταση του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, τότε δημοτικού συμβούλου, που το 2014 υιοθετήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο.

Στη συνδρομή της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) στις εκδηλώσεις για την 30ή Οκτωβρίου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Νίκος Καρράς, ο οποίος επισήμανε ότι η έκθεση για τον παράνομο Τύπο της κατοχής βασίστηκε στο υλικό που είχε χρησιμοποιήσει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών για να πραγματοποιήσει σχετική έκθεση το 2008. Ωστόσο, όπως είπε, το εν λόγω υλικό εμπλουτίστηκε από υλικό που συγκέντρωσε στο αρχείο του ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής Σπύρος Κουζινόπουλος. Ο κ. Καρράς, τόνισε, ότι στην έκθεση παρουσιάζονται "φύλλα που εκδόθηκαν από το 1941 μέχρι το 1944 υπό συνθήκες βαθιάς παρανομίας σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, μέθοδοι και τεχνικές με τις οποίες διακινούνταν οι πληροφορίες και τα έντυπα αλλά και οι προσωπικότητες που είχαν σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον παράνομο μηχανισμό ενημέρωσης". Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι το υλικό αυτό μεταφέρει στον επισκέπτη "το αγωνιστικό πνεύμα και τις σκληρές συνθήκες της εποχής εκείνης".

"Αυτή η συμμετοχή του Μεγάρου σε αυτές τις εκδηλώσεις γίνεται με πάρα πολύ μεγάλη χαρά και τιμή για μας, για να υποστηρίξουμε και αυτή την ιστορία της αλλαγής του τρόπου εορτασμού, ώστε να γιορτάζουμε επιτέλους τη λήξη ενός πολέμου και την απελευθέρωση και όχι την αρχή του" επισήμανε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Νικήτας Μυλόπουλος. Στο ρόλο των εθελοντών αλλά και στο φωτογραφικό υλικό που "συνοδεύει" τις αναρτήσεις του σχετικού υλικού στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε η αν. Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων, Ελένη Χοντολίδου. Η ίδια, στάθηκε ιδιαίτερα σε μια φωτογραφία του Κλείτου Κύρου που, όπως είπε, απεικονίζει τον φοιτητή Άνθιμο Χατζηανθίμου να καταθέτει στεφάνι στο άγαλμα του Βότση.

Αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα του Οκτωβρίου του 1944, ο κ. Κουζινόπουλος σημείωσε ότι "οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ ήταν εκείνες που έσωσαν τη Θεσσαλονίκη δεδομένου ότι από μέρες πριν οι Γερμανοί είχαν υπονομεύσει τα σημαντικότερα τμήματα της πόλης για να τα τινάξουν στον αέρα", το λιμάνι, το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας, το υδραγωγείο στην Παναγία Φανερωμένη και τους μύλους Αλλατίνη. Για το ρόλο του Τύπου, τόνισε ότι την εποχή εκείνη "δεν υπήρχε ούτε τηλεόραση, ούτε ραδιόφωνο, ούτε Ίντερνετ και το μόνο μέσο επικοινωνίας ήταν ο Τύπος" και επισήμανε ότι τότε ξεκίνησε μια προσπάθεια "από τις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης να ενημερωθεί σωστά ο πληθυσμός, να τονωθεί το φρόνημά του και να κληθεί να ξεσηκωθεί να πολεμήσει με κάθε τρόπο με νύχια και με δόντια τους κατακτητές". Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας τόνισε ότι δημιουργήθηκε το έπος του Τύπου της Εθνικής Αντίστασης και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην περιοχή την περίοδο 41 – 44 εκδόθηκαν περισσότερες από 200 εφημερίδες.

Στα γεγονότα της εποχής αναφέρθηκε και το μέλος της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων, ιστορικός ερευνητής και πρόεδρος του Ιστορικού και Συλλεκτικού αρχείου Θεσσαλονίκης, Μάνος Μαλαμίδης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Στην κεντρική φωτογραφία:Φωτογραφία από την έκθεση «Στο περιθώριο του πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής (1941-1944) μέσα από τη φωτογραφική συλλογή Βύρωνα Μήτου»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΠΛΗΡΗΣ ΗΜΕΡΩΝ 02 Δεκ 2020 | 20:11

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Δάφνη Σκούρα - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η Δάφνη Σκούρα ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, ενώ ήταν μέλος της "Νεολαίας Λαμπράκη".

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΛΙΔΟΣ 30 Νοε 2020 | 15:17

Αποκάλυψη στην Ηλεία - Βρέθηκαν οκτώ αρχαίοι τάφοι σε οικόπεδο

Οι τάφοι αυτοί αποτελούν τμήμα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης της Ήλιδος, στην Ηλεία.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ 30 Νοε 2020 | 13:28

Ιερώνυμος : Απαίτησα να έχω την ίδια μεταχείριση με όλους τους Ελληνες- Δεν θα δεχόμουν κάτι άλλο

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την νοσηλεία του για τον κορονοϊό

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ 28 Νοε 2020 | 09:05

Μυτιλήνη: Τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή στο Οβριόκαστρο

Τα ίχνη ενός αρχαίου πολιτισμού και ένα κάστρο που χάθηκε από την πολιορκία των Οθωμανών.

ΘΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΙΒΩΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ 27 Νοε 2020 | 19:43

Τατόι: Ανοίγουν για πρώτη φορά κιβώτια, κοντέινερ και βαλίτσες της Φρειδερίκης [Εικόνες]

Οι βαλίτσες της Φρειδερίκης παρέμεναν εξαφανισμένες σε ντουλάπες και ερμάρια στο βασιλικό κτήμα στο Τατόι.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:47

Νέα διάσταση στον σάλο με τη Γαλάνη και το συσσίτιο των απόρων: Τι λέει τώρα ο άνθρωπος που την κατήγγειλε

Η νέα ανάρτηση Πολυχρονόπουλου για τη Γαλάνη και την καταγγελία ότι επιχείρησε να σταματήσει σισσύτιο απόρων. Να σταματήσει η ανθρωποφαγία.

«ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ AWAY» 26 Νοε 2020 | 15:45

Ξεσπάθωσε ξανά ο Μπαμπινιώτης: "Click away" θέλατε; Καλά να πάθετε…

Mε χιούμορ μέσα από νέα ανάρτησή του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να μας επαναφέρει στα... ελληνικά

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 10:12

Μαρία Μοσχολιού: "Εφυγε" η επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:36

Απίστευτο: Κλοπή σημειωματαρίων του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ δηλώθηκε 20 χρόνια αργότερα - Τι συνέβη

Ένα από τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που εκλάπησαν περιέχει το διάσημο σκίτσο του Tree of Life που εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών.

ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.