Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε

ΚΙ όμως στη Μύκονο θα βρείτε ταβέρνες με 39 ευρώ - τα δυο άτομα. Ο Α. Φασιανός που εκθέτει στη Χώρα του νησιού μας ξεναγεί στη Μύκονο.Αγνωστες παραλίες και περίπατοι

Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε

«Καλώς ήρθες φίλε Segui στην Ελλάδα. Μου αρέσει η ζωγραφική σου. Είσαι κι εσύ ανθρωποκεντρικός.Ας ευχηθούμε να μας φωτίζει ο ήλιος της Μυκόνου, να μείνουμε οι ίδιοι…»

Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε

Μ’ αυτά τα λόγια ο Αλέκος Φασιανός καλωσορίζει στη Μύκονο τον, Αργεντίνικης καταγωγής ομότεχνό του, Antonio Segui, με τον οποίο μοιράζονται τους χώρους της Kapopoulos Fine Arts στη Χώρα του νησιού σε μια κοινή έκθεση έργων που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες. Παρ’ ότι συνδέονται με φιλία από το Παρίσι - μια πόλη που τους ενώνει όπου εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται ο Antonio Segui κι όπου επίσης έχει παρουσιάσει τη δουλειά του ο Φασιανός – είναι η πρώτη φορά που συν-εκθέτουν και μάλιστα στη Μύκονο. ΄Ένα νησί που νιώθει ευτυχής που φιλοξενεί τη δουλειά του ο Segui μετά τη μεγάλη έκθεση με το Φερνάντο Μποτέρο η οποία εγκαινιάστηκε στην γκαλερί Opera της Νέας Υόρκης.

Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε - εικόνα 2

Τι έργα περιλαμβάνει η έκθεση; «Περίπου δέκα έργα δικά μου με ψαράδες. Καινούργια έργα εμπνευσμένα από τη θάλασσα, μικρών και μεγάλων διαστάσεων», μας λέει ο Αλέκος Φασιανός.

Και συνεχίζει: «Δεν παρουσιάζω έργα μόνος μου αλλά μ’ έναν Αργεντίνο ζωγράφο, τον Segui που τον γνωρίζω πολλά χρόνια από το Παρίσι. Είναι γνωστός ζωγράφος κι έχει εκθέσει ξανά στη Μύκονο. Αγαπά ιδιαίτερα την Ελλάδα. Κι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζουμε έργα μαζί. Εκείνος ζωγραφίζει ανθρώπους στην πόλη που κάνουν διάφορα επαγγέλματα», εξηγεί στο TheTOC ο Αλέκος Φασιανός.

Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε - εικόνα 3

Σε τι κοινό απευθύνεται η έκθεση; «Το νησί έχει πολλούς ξένους που με γνωρίζουν από το εξωτερικό, μεταξύ αυτών και πολλούς Γάλλους Απευθυνόμαστε στους ξένους. Κι είναι η τρίτη φορά που δείχνω στη Μύκονο».

Αλήθεια είναι ένα παρεξηγημένο νησί η Μύκονος; «Δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο. Είναι ένα “φυσιολογικό” νησί κι έχει δημιουργήσει, όμως, μεγάλη φήμη γιατί έχει 36 παραλίες με άμμο. Κι αυτό την έχει κάνει διάσημη».

Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε - εικόνα 4

Ο Αλέκος Φασιανός πρωτογνώρισε τη Μύκονο τη δεκαετία του 1960. « Ηταν όλο πέτρα κι οι άνθρωποι φτωχοί», θυμάται. «Στη συνέχεια, όμως, αποδείχτηκαν διορατικοί κι ανεκτικοί. Προείδαν τις εξελίξεις και αποδεχόντουσαν πράγματα που τα άλλα νησιά δεν δέχονταν. Γιατί δηλαδή να μην παραχωρούν τις παραλίες τους για γάμους αν οι πελάτες δεν λερώσουν και τα μαζέψουν όλα; Ενώ άλλα νησιά δεν το δέχονταν, οι Μυκονιάτες απάντησαν θετικά. Είναι μοντέρνοι και σκέφτονται μπροστά. Βεβαίως τους έχει πιάσει κι ο επεκτατισμός αλλά δεν είναι σοβαροφανείς».

Ο Αλέκος Φασιανός αναγνωρίζει την Μύκονο του ’60 παρά την οικιστική ανάπτυξη διότι τα …βουνά είναι ίδια. «Δεν έχει δέντρα πολλά, είναι έρημος ο τόπος, καλλιεργούν λίγες γαίες αλλά το νησί αυτό είναι γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Επιπλέον, είναι φιλόξενοι οι Μυκονιάτες. Και δεν είναι ένα νησί που έχει χάσει τίποτα. Μακάρι κι άλλα νησιά να ήταν έτσι… Τα κρουαζιερόπλοια που μεταφέρουν χιλιάδες ανθρώπους δεν έρχονται εδώ τυχαία…».

Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε - εικόνα 5

Για τον Αλέκο Φασιανό ο τουρισμός – όχι μόνο δεν χάλασε, αλλά – “έφτιαξε” τη Μύκονο. «Γιατί να έχουμε δαιμονοποιήσει το ότι έρχονται οι τουρίστες; Εμείς είμαστε ένα πτωχευμένο κράτος. Δεν θα τους εμποδίσουμε να έρθουν και βεβαίως δεν θα καταστρέψουμε την πατρίδα μας. Όλα πρέπει να γίνονται με σωστή ανάπτυξη και με μέτρο. Μπορούμε να κάνουμε πολύ ωραία αρχιτεκτονήματα με σεβασμό στην παράδοση».

Κι ο ίδιος συνεχίζει: «Λένε ότι η Μύκονος έχει χαλάσει κι έχει χτιστεί πάρα πολύ. Κι η ΄Ιμπιζα, όμως, κι η Κορσική και το Μόντε Κάρλο έχουν κτισθεί πολύ χωρίς να χάσουν τη φυσιογνωμία τους. Μπορώ να φτιάξω όμορφα αρχιτεκτονήματα χωρίς να χαλάω τις κορυφογραμμές; Εκεί παίζει ρόλο ο αρχιτέκτονας και πως θα κάνει το σχέδιο. Δεν με ενοχλεί, λοιπόν, η ανάπτυξη και τα πολλά ξενοδοχεία, αλλά το πώς θα κάνει κανείς τα ξενοδοχεία αυτά. Μόνο τα γαϊδουράκια σήμερα δεν φτάνουν για να μείνουν χρήματα στη χώρα».

Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε - εικόνα 6

Ποιες αλήθεια είναι οι ταβέρνες που θα ήθελε να μας προτείνει στο νησί; «΄Η Μύκονος έχει ένα σωρό υπέροχα ταβερνάκια. Αν πας να φας στο Νικόλα στην Αγία ΄Αννα, στο Πέραν στον Αγιο Στέφανο ή στο Φωκό, δεν το ξεχνάς ποτέ - με 39 ευρώ δυο άτομα…».

΄Αραγε, η Μύκονος προσφέρεται για περίπατο; «Βέβαια. Ένα από καλά της που αναπτύχθηκε είναι ότι έγιναν δρόμοι που προσφέρουν πρόσβαση στις παραλίες. Εκτός από τη Χώρα που είναι τεράστια και μπορείς να περπατήσεις απ’ άκρη σ’ άκρη ατελείωτες ώρες – αν πας στον Πάνορμο, ή στον ΄Αγιο Σώστη στην ταβέρνα που δεν έχει ρεύμα αλλά πετρέλαιο, θα απολαύσεις ένα μαγευτικό περίπατο. Η Μύκονος έχει επίσης Αρχαιολογικό Μουσείο κι ας μη μιλήσουμε για τη Δήλο και το Αρχαιολογικό της Μουσείο που δεν πρέπει να το χάσει κανείς – και φθάνει από τη Μύκονο σε είκοσι λεπτά με το καραβάκι. Επίσης καλό είναι να επισκεφθεί κανείς το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου, το Ναυτικό Μουσείο Μυκόνου κ.α. Υπάρχει κι ένας πολύ δραστήριος Πολιτιστικός σύλλογος. Προχθές είχε συναυλία του Μητσιά στο θεατράκι της Μυκόνου κι ήταν πολύ όμορφη βραδιά… Στην Ανω Μερά το τι πανηγύρια κάνουν! Αυτή είναι μια κοινωνία μέσα στην κοινωνία».

Και στο τέλος το πιο δύσκολο: «Πώς να διαλέξεις παραλία; Θα τις αδικήσεις. Ακόμα και στο Super Paradise θα βρεις το απόλυτο γαλάζιο. Τι να πρωτοπώ; Ο Φωκός, η Αγία ΄Αννα ακόμα κι ο Πλατύς Γιαλός που είναι γεμάτη ξενοδοχεία…»

Info

H έκθεση των Αλέκου Φασιανού Antonio Sequi στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts θα διαρκέσει ως τις 26 Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 11.00-15.00, 19.00-1.00.

Kapopoulos Fine Arts: Ενόπλων Δυνάμεων 15, κεντρικό Ματογιάννι, Μύκονος, τηλ. 22890 27005.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. 09 Ιουλ 2020 | 16:07

Το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο με "Πέρσες" και "Λυσιστράτη"

Και φέτος, πιστό στο ετήσιο ραντεβο με το κοινό, τo Eθνικό Θέατρο δίνει το παρών στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ 09 Ιουλ 2020 | 09:43

Πέντε νέες ταινίες και κλασικές επανεκδόσεις αυτή την εβδομάδα

Προβάλλονται σε επανέκδοση και νέες ψηφιακές κόπιες, η αριστουργηματική "Δίκη" του Όρσον Γουέλς, "Η Νύχτα του Κυνηγού" του Τσαρλς Λότον.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ 09 Ιουλ 2020 | 09:05

Αλλάζει η Πειραϊκή - Προστασία και ανάδειξη του Θεμιστόκλειου Τείχους [εικόνες]

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι επιεικώς απαράδεκτη.

ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 08 Ιουλ 2020 | 19:31

NYT για Αγία Σοφία: Φόβος για τα μοναδικά ψηφιδωτά - Τι επισημαίνουν ιστορικοί και συντηρητές

Εάν το μουσείο γίνει τζαμί, τα μωσαϊκά θα πρέπει να καλυφθούν κατά τη διάρκεια μουσουλμανικών προσευχών.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 06 Ιουλ 2020 | 19:36

Πέθανε η αρχαιολόγος της Αμφίπολης, Πέπη Λαζαρίδου

Τα τελευταία χρόνια της υπηρεσιακής της καριέρας μοιράστηκε την αγάπη της για τη γη της Μακεδονίας με τη δουλειά της στην Εφορεία της Ακρόπολης.

06 Ιουλ 2020 | 15:51

Μαθήματα ζωής από τον ανεπανάληπτο Eνιο Μορικόνε

Ο διασημότερος maestro του κινηματογράφου απεβίωσε στα 91 του χρόνια.

ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 06 Ιουλ 2020 | 14:49

"Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος": Τέσσερις φίλοι ξέθαψαν το νεκροταφείο που γυρίστηκε η εμβληματική σκηνή [Βίντεο]

Σε μία απομακρυσμένη ισπανική πλαγιά ,κοντά στην πόλη του Μπούργκος της Ισπανίας, γνωστή ως Sad Hill.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ 06 Ιουλ 2020 | 13:13

Κηδεία Αφροδίτης Γρηγοριάδου: Συντετριμμένη η κόρη της Κοραλία Καράντη μαζί με τον γιο της Εδουάρδο Καλημέρη

Ο 24χρονος γιος της ηθοποιού με τον Τζώνυ Καλημέρη στάθηκε στο πλευρό της μητέρας του.

ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 06 Ιουλ 2020 | 09:58

Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης Ενιο Μορικόνε, σε ηλικία 91 ετών

Πέθανε ο ιταλός συνθέτης Ένιο Μορικόνε, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 04 Ιουλ 2020 | 15:19

Ανοίγει το Μουσείο του Λουβρού μετά από σχεδόν 4 μήνες - Πάνω από 40 εκατ. ευρώ η "χασούρα"

Το μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο έκλεισε στις 13 Μαρτίου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ 03 Ιουλ 2020 | 21:10

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Αφροδίτη Γρηγοριάδου

Πένθος για την οικογένεια της κόρης της, επίσης γνωστής ηθοποιού, Κοραλίας Καράντη.

02 Ιουλ 2020 | 13:43

Ο Ernest Hemingway μέσα από τα δικά του λόγια

Οι σπουδαίες φράσεις του Papa που έγραψαν ιστορία.

ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ 02 Ιουλ 2020 | 08:57

Οι ταινίες της εβδομάδας: Με θρυλικές επανεκδόσεις και μια ταινία γυρισμένη στην Ελλάδα

Στη "μάχη" μπήκαν από χθες και οι κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες.