Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε

ΚΙ όμως στη Μύκονο θα βρείτε ταβέρνες με 39 ευρώ - τα δυο άτομα. Ο Α. Φασιανός που εκθέτει στη Χώρα του νησιού μας ξεναγεί στη Μύκονο.Αγνωστες παραλίες και περίπατοι

Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε

«Καλώς ήρθες φίλε Segui στην Ελλάδα. Μου αρέσει η ζωγραφική σου. Είσαι κι εσύ ανθρωποκεντρικός.Ας ευχηθούμε να μας φωτίζει ο ήλιος της Μυκόνου, να μείνουμε οι ίδιοι…»

Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε

Μ’ αυτά τα λόγια ο Αλέκος Φασιανός καλωσορίζει στη Μύκονο τον, Αργεντίνικης καταγωγής ομότεχνό του, Antonio Segui, με τον οποίο μοιράζονται τους χώρους της Kapopoulos Fine Arts στη Χώρα του νησιού σε μια κοινή έκθεση έργων που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες. Παρ’ ότι συνδέονται με φιλία από το Παρίσι - μια πόλη που τους ενώνει όπου εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται ο Antonio Segui κι όπου επίσης έχει παρουσιάσει τη δουλειά του ο Φασιανός – είναι η πρώτη φορά που συν-εκθέτουν και μάλιστα στη Μύκονο. ΄Ένα νησί που νιώθει ευτυχής που φιλοξενεί τη δουλειά του ο Segui μετά τη μεγάλη έκθεση με το Φερνάντο Μποτέρο η οποία εγκαινιάστηκε στην γκαλερί Opera της Νέας Υόρκης.

Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε - εικόνα 2

Τι έργα περιλαμβάνει η έκθεση; «Περίπου δέκα έργα δικά μου με ψαράδες. Καινούργια έργα εμπνευσμένα από τη θάλασσα, μικρών και μεγάλων διαστάσεων», μας λέει ο Αλέκος Φασιανός.

Και συνεχίζει: «Δεν παρουσιάζω έργα μόνος μου αλλά μ’ έναν Αργεντίνο ζωγράφο, τον Segui που τον γνωρίζω πολλά χρόνια από το Παρίσι. Είναι γνωστός ζωγράφος κι έχει εκθέσει ξανά στη Μύκονο. Αγαπά ιδιαίτερα την Ελλάδα. Κι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζουμε έργα μαζί. Εκείνος ζωγραφίζει ανθρώπους στην πόλη που κάνουν διάφορα επαγγέλματα», εξηγεί στο TheTOC ο Αλέκος Φασιανός.

Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε - εικόνα 3

Σε τι κοινό απευθύνεται η έκθεση; «Το νησί έχει πολλούς ξένους που με γνωρίζουν από το εξωτερικό, μεταξύ αυτών και πολλούς Γάλλους Απευθυνόμαστε στους ξένους. Κι είναι η τρίτη φορά που δείχνω στη Μύκονο».

Αλήθεια είναι ένα παρεξηγημένο νησί η Μύκονος; «Δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο. Είναι ένα “φυσιολογικό” νησί κι έχει δημιουργήσει, όμως, μεγάλη φήμη γιατί έχει 36 παραλίες με άμμο. Κι αυτό την έχει κάνει διάσημη».

Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε - εικόνα 4

Ο Αλέκος Φασιανός πρωτογνώρισε τη Μύκονο τη δεκαετία του 1960. « Ηταν όλο πέτρα κι οι άνθρωποι φτωχοί», θυμάται. «Στη συνέχεια, όμως, αποδείχτηκαν διορατικοί κι ανεκτικοί. Προείδαν τις εξελίξεις και αποδεχόντουσαν πράγματα που τα άλλα νησιά δεν δέχονταν. Γιατί δηλαδή να μην παραχωρούν τις παραλίες τους για γάμους αν οι πελάτες δεν λερώσουν και τα μαζέψουν όλα; Ενώ άλλα νησιά δεν το δέχονταν, οι Μυκονιάτες απάντησαν θετικά. Είναι μοντέρνοι και σκέφτονται μπροστά. Βεβαίως τους έχει πιάσει κι ο επεκτατισμός αλλά δεν είναι σοβαροφανείς».

Ο Αλέκος Φασιανός αναγνωρίζει την Μύκονο του ’60 παρά την οικιστική ανάπτυξη διότι τα …βουνά είναι ίδια. «Δεν έχει δέντρα πολλά, είναι έρημος ο τόπος, καλλιεργούν λίγες γαίες αλλά το νησί αυτό είναι γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Επιπλέον, είναι φιλόξενοι οι Μυκονιάτες. Και δεν είναι ένα νησί που έχει χάσει τίποτα. Μακάρι κι άλλα νησιά να ήταν έτσι… Τα κρουαζιερόπλοια που μεταφέρουν χιλιάδες ανθρώπους δεν έρχονται εδώ τυχαία…».

Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε - εικόνα 5

Για τον Αλέκο Φασιανό ο τουρισμός – όχι μόνο δεν χάλασε, αλλά – “έφτιαξε” τη Μύκονο. «Γιατί να έχουμε δαιμονοποιήσει το ότι έρχονται οι τουρίστες; Εμείς είμαστε ένα πτωχευμένο κράτος. Δεν θα τους εμποδίσουμε να έρθουν και βεβαίως δεν θα καταστρέψουμε την πατρίδα μας. Όλα πρέπει να γίνονται με σωστή ανάπτυξη και με μέτρο. Μπορούμε να κάνουμε πολύ ωραία αρχιτεκτονήματα με σεβασμό στην παράδοση».

Κι ο ίδιος συνεχίζει: «Λένε ότι η Μύκονος έχει χαλάσει κι έχει χτιστεί πάρα πολύ. Κι η ΄Ιμπιζα, όμως, κι η Κορσική και το Μόντε Κάρλο έχουν κτισθεί πολύ χωρίς να χάσουν τη φυσιογνωμία τους. Μπορώ να φτιάξω όμορφα αρχιτεκτονήματα χωρίς να χαλάω τις κορυφογραμμές; Εκεί παίζει ρόλο ο αρχιτέκτονας και πως θα κάνει το σχέδιο. Δεν με ενοχλεί, λοιπόν, η ανάπτυξη και τα πολλά ξενοδοχεία, αλλά το πώς θα κάνει κανείς τα ξενοδοχεία αυτά. Μόνο τα γαϊδουράκια σήμερα δεν φτάνουν για να μείνουν χρήματα στη χώρα».

Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε - εικόνα 6

Ποιες αλήθεια είναι οι ταβέρνες που θα ήθελε να μας προτείνει στο νησί; «΄Η Μύκονος έχει ένα σωρό υπέροχα ταβερνάκια. Αν πας να φας στο Νικόλα στην Αγία ΄Αννα, στο Πέραν στον Αγιο Στέφανο ή στο Φωκό, δεν το ξεχνάς ποτέ - με 39 ευρώ δυο άτομα…».

΄Αραγε, η Μύκονος προσφέρεται για περίπατο; «Βέβαια. Ένα από καλά της που αναπτύχθηκε είναι ότι έγιναν δρόμοι που προσφέρουν πρόσβαση στις παραλίες. Εκτός από τη Χώρα που είναι τεράστια και μπορείς να περπατήσεις απ’ άκρη σ’ άκρη ατελείωτες ώρες – αν πας στον Πάνορμο, ή στον ΄Αγιο Σώστη στην ταβέρνα που δεν έχει ρεύμα αλλά πετρέλαιο, θα απολαύσεις ένα μαγευτικό περίπατο. Η Μύκονος έχει επίσης Αρχαιολογικό Μουσείο κι ας μη μιλήσουμε για τη Δήλο και το Αρχαιολογικό της Μουσείο που δεν πρέπει να το χάσει κανείς – και φθάνει από τη Μύκονο σε είκοσι λεπτά με το καραβάκι. Επίσης καλό είναι να επισκεφθεί κανείς το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου, το Ναυτικό Μουσείο Μυκόνου κ.α. Υπάρχει κι ένας πολύ δραστήριος Πολιτιστικός σύλλογος. Προχθές είχε συναυλία του Μητσιά στο θεατράκι της Μυκόνου κι ήταν πολύ όμορφη βραδιά… Στην Ανω Μερά το τι πανηγύρια κάνουν! Αυτή είναι μια κοινωνία μέσα στην κοινωνία».

Και στο τέλος το πιο δύσκολο: «Πώς να διαλέξεις παραλία; Θα τις αδικήσεις. Ακόμα και στο Super Paradise θα βρεις το απόλυτο γαλάζιο. Τι να πρωτοπώ; Ο Φωκός, η Αγία ΄Αννα ακόμα κι ο Πλατύς Γιαλός που είναι γεμάτη ξενοδοχεία…»

Info

H έκθεση των Αλέκου Φασιανού Antonio Sequi στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts θα διαρκέσει ως τις 26 Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 11.00-15.00, 19.00-1.00.

Kapopoulos Fine Arts: Ενόπλων Δυνάμεων 15, κεντρικό Ματογιάννι, Μύκονος, τηλ. 22890 27005.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ 22 Σεπ 2020 | 08:20

Παραιτήθηκε το Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου - "Άμεσα δεκτή" η παραίτηση από την υπουργό Λίνα Μενδώνη

Με καταγγελίες για μη νόμιμες διαδικασίες και κατάφορες και κραυγαλέες παραβιάσεις της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ 21 Σεπ 2020 | 11:07

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Πώς οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες και λόγω... καιρού - Η πρωτότυπη έρευνα του Χρήστου Ζερεφού

Ο φετινός Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την επέτειο των 2.500 ετών από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός φωτίζει μια άγνωστη πτυχή της.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ 18 Σεπ 2020 | 13:56

Σοκ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης - Τον βρήκε νεκρό η σύζυγός του

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 18 Σεπ 2020 | 10:55

Νέσμπο: Θα μπορούσα αντί για αστυνομικά μυθιστορήματα, να παίζω μπάλα και να βάζω πολλά γκολ

Ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Γιου Νέσμπο, συνομίλησε για το πρόσφατο βιβλίο του "Το βασίλειο", με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο.

ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ 17 Σεπ 2020 | 15:27

Ορκίστηκε Ελληνίδα η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ- Η συνάντηση με τον Μητσοτάκη [εικόνες]

Και επίσημα Ελληνίδα πολίτης είναι από σήμερα η πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 Σεπ 2020 | 13:50

Η "Θαλασσινή ηχώ" της Ζάννας Αρτέμη στην αίθουσα τέχνης Artshot-Sophia Gaitani

Η αίθουσα τέχνης Artshot – Sophia Gaitani παρουσιάζει την ατομική της έκθεση από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020, με τίτλο "Θαλασσινή ηχώ".

ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ 15 Σεπ 2020 | 23:50

Athens Open Art: Έκθεση στο Θησείο με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο

Το Art Number 23 προσφέρει τα εκθέματά του σε έναν πολύ όμορφο χώρο στο Θησείο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 15 Σεπ 2020 | 08:52

"Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός", μια μοναδική συλλογή στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μέγαρο Σταθάτου, ένα εμβληματικό δείγμα του ελληνικού αρχιτεκτονικού Νεοκλασικισμού, θα μεταμορφωθεί σε εσωτερικό μιας μεγαλοαστικής ευρωπαϊκής κατοικίας του 19ου αιώνα.

ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΓΙΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ 14 Σεπ 2020 | 10:33

Τομ Χανκς: Επιστροφή στην Αυστραλία για την ταινία του Έλβις Πρίσλεϊ - Χωρίς τη Ρίτα Γουίλσον

Ο Τομ Χανκς και η Ρίτα Γουίλσον είχαν νοσήσει από κορονοϊό στα γυρίσματα της ταινίας για τη ζωή του Έλβις Πρίσλεϊ.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 95 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ 13 Σεπ 2020 | 17:45

"Ο Γαλαξίας του Μίκη Θεοδωράκη" θα εγκαινιαστεί στις 5 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής

Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε με 120.000 από το ΥΠΠΟΑ, ενώ την διοργάνωση ανέλαβε ο "Σύλλογος Φίλων της Μουσικής".

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 13 Σεπ 2020 | 12:08

77η Mostra: Ο Χρυσός Λέοντας στην αμερικανική ταινία "Nomadland" της Κλόε Ζάο

Η 38χρονη Ζάο είναι η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει αυτό το βραβείο τα τελευταία 10 χρόνια.

12 Σεπ 2020 | 13:57

Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών: Ανακαλύψτε το Μοναστήρι με τους 13 τρούλους [εικόνες]

Είναι χτισμένο σε μια ράχη σε υψόμετρο 1.150 μέτρα, κρυμμένο μέσα στο ελατόδασος.

ΕΝΑ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ ΜΝΗΜΗΣ 11 Σεπ 2020 | 10:28

Η Αθήνα αποκτά ένα δικό κέντρο μνήμης και μελέτης της ιστορίας της

86 χρόνια από την επίσημη ανακήρυξή της ως πρωτεύουσας της Ελλάδας.