Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε

ΚΙ όμως στη Μύκονο θα βρείτε ταβέρνες με 39 ευρώ - τα δυο άτομα. Ο Α. Φασιανός που εκθέτει στη Χώρα του νησιού μας ξεναγεί στη Μύκονο.Αγνωστες παραλίες και περίπατοι

Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε

«Καλώς ήρθες φίλε Segui στην Ελλάδα. Μου αρέσει η ζωγραφική σου. Είσαι κι εσύ ανθρωποκεντρικός.Ας ευχηθούμε να μας φωτίζει ο ήλιος της Μυκόνου, να μείνουμε οι ίδιοι…»

Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε

Μ’ αυτά τα λόγια ο Αλέκος Φασιανός καλωσορίζει στη Μύκονο τον, Αργεντίνικης καταγωγής ομότεχνό του, Antonio Segui, με τον οποίο μοιράζονται τους χώρους της Kapopoulos Fine Arts στη Χώρα του νησιού σε μια κοινή έκθεση έργων που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες. Παρ’ ότι συνδέονται με φιλία από το Παρίσι - μια πόλη που τους ενώνει όπου εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται ο Antonio Segui κι όπου επίσης έχει παρουσιάσει τη δουλειά του ο Φασιανός – είναι η πρώτη φορά που συν-εκθέτουν και μάλιστα στη Μύκονο. ΄Ένα νησί που νιώθει ευτυχής που φιλοξενεί τη δουλειά του ο Segui μετά τη μεγάλη έκθεση με το Φερνάντο Μποτέρο η οποία εγκαινιάστηκε στην γκαλερί Opera της Νέας Υόρκης.

Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε - εικόνα 2

Τι έργα περιλαμβάνει η έκθεση; «Περίπου δέκα έργα δικά μου με ψαράδες. Καινούργια έργα εμπνευσμένα από τη θάλασσα, μικρών και μεγάλων διαστάσεων», μας λέει ο Αλέκος Φασιανός.

Και συνεχίζει: «Δεν παρουσιάζω έργα μόνος μου αλλά μ’ έναν Αργεντίνο ζωγράφο, τον Segui που τον γνωρίζω πολλά χρόνια από το Παρίσι. Είναι γνωστός ζωγράφος κι έχει εκθέσει ξανά στη Μύκονο. Αγαπά ιδιαίτερα την Ελλάδα. Κι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζουμε έργα μαζί. Εκείνος ζωγραφίζει ανθρώπους στην πόλη που κάνουν διάφορα επαγγέλματα», εξηγεί στο TheTOC ο Αλέκος Φασιανός.

Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε - εικόνα 3

Σε τι κοινό απευθύνεται η έκθεση; «Το νησί έχει πολλούς ξένους που με γνωρίζουν από το εξωτερικό, μεταξύ αυτών και πολλούς Γάλλους Απευθυνόμαστε στους ξένους. Κι είναι η τρίτη φορά που δείχνω στη Μύκονο».

Αλήθεια είναι ένα παρεξηγημένο νησί η Μύκονος; «Δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο. Είναι ένα “φυσιολογικό” νησί κι έχει δημιουργήσει, όμως, μεγάλη φήμη γιατί έχει 36 παραλίες με άμμο. Κι αυτό την έχει κάνει διάσημη».

Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε - εικόνα 4

Ο Αλέκος Φασιανός πρωτογνώρισε τη Μύκονο τη δεκαετία του 1960. « Ηταν όλο πέτρα κι οι άνθρωποι φτωχοί», θυμάται. «Στη συνέχεια, όμως, αποδείχτηκαν διορατικοί κι ανεκτικοί. Προείδαν τις εξελίξεις και αποδεχόντουσαν πράγματα που τα άλλα νησιά δεν δέχονταν. Γιατί δηλαδή να μην παραχωρούν τις παραλίες τους για γάμους αν οι πελάτες δεν λερώσουν και τα μαζέψουν όλα; Ενώ άλλα νησιά δεν το δέχονταν, οι Μυκονιάτες απάντησαν θετικά. Είναι μοντέρνοι και σκέφτονται μπροστά. Βεβαίως τους έχει πιάσει κι ο επεκτατισμός αλλά δεν είναι σοβαροφανείς».

Ο Αλέκος Φασιανός αναγνωρίζει την Μύκονο του ’60 παρά την οικιστική ανάπτυξη διότι τα …βουνά είναι ίδια. «Δεν έχει δέντρα πολλά, είναι έρημος ο τόπος, καλλιεργούν λίγες γαίες αλλά το νησί αυτό είναι γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Επιπλέον, είναι φιλόξενοι οι Μυκονιάτες. Και δεν είναι ένα νησί που έχει χάσει τίποτα. Μακάρι κι άλλα νησιά να ήταν έτσι… Τα κρουαζιερόπλοια που μεταφέρουν χιλιάδες ανθρώπους δεν έρχονται εδώ τυχαία…».

Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε - εικόνα 5

Για τον Αλέκο Φασιανό ο τουρισμός – όχι μόνο δεν χάλασε, αλλά – “έφτιαξε” τη Μύκονο. «Γιατί να έχουμε δαιμονοποιήσει το ότι έρχονται οι τουρίστες; Εμείς είμαστε ένα πτωχευμένο κράτος. Δεν θα τους εμποδίσουμε να έρθουν και βεβαίως δεν θα καταστρέψουμε την πατρίδα μας. Όλα πρέπει να γίνονται με σωστή ανάπτυξη και με μέτρο. Μπορούμε να κάνουμε πολύ ωραία αρχιτεκτονήματα με σεβασμό στην παράδοση».

Κι ο ίδιος συνεχίζει: «Λένε ότι η Μύκονος έχει χαλάσει κι έχει χτιστεί πάρα πολύ. Κι η ΄Ιμπιζα, όμως, κι η Κορσική και το Μόντε Κάρλο έχουν κτισθεί πολύ χωρίς να χάσουν τη φυσιογνωμία τους. Μπορώ να φτιάξω όμορφα αρχιτεκτονήματα χωρίς να χαλάω τις κορυφογραμμές; Εκεί παίζει ρόλο ο αρχιτέκτονας και πως θα κάνει το σχέδιο. Δεν με ενοχλεί, λοιπόν, η ανάπτυξη και τα πολλά ξενοδοχεία, αλλά το πώς θα κάνει κανείς τα ξενοδοχεία αυτά. Μόνο τα γαϊδουράκια σήμερα δεν φτάνουν για να μείνουν χρήματα στη χώρα».

Α. Φασιανός μας ξεναγεί στη Μύκονο: Ο τουρισμός δεν έβλαψε αλλά ωφέλησε - εικόνα 6

Ποιες αλήθεια είναι οι ταβέρνες που θα ήθελε να μας προτείνει στο νησί; «΄Η Μύκονος έχει ένα σωρό υπέροχα ταβερνάκια. Αν πας να φας στο Νικόλα στην Αγία ΄Αννα, στο Πέραν στον Αγιο Στέφανο ή στο Φωκό, δεν το ξεχνάς ποτέ - με 39 ευρώ δυο άτομα…».

΄Αραγε, η Μύκονος προσφέρεται για περίπατο; «Βέβαια. Ένα από καλά της που αναπτύχθηκε είναι ότι έγιναν δρόμοι που προσφέρουν πρόσβαση στις παραλίες. Εκτός από τη Χώρα που είναι τεράστια και μπορείς να περπατήσεις απ’ άκρη σ’ άκρη ατελείωτες ώρες – αν πας στον Πάνορμο, ή στον ΄Αγιο Σώστη στην ταβέρνα που δεν έχει ρεύμα αλλά πετρέλαιο, θα απολαύσεις ένα μαγευτικό περίπατο. Η Μύκονος έχει επίσης Αρχαιολογικό Μουσείο κι ας μη μιλήσουμε για τη Δήλο και το Αρχαιολογικό της Μουσείο που δεν πρέπει να το χάσει κανείς – και φθάνει από τη Μύκονο σε είκοσι λεπτά με το καραβάκι. Επίσης καλό είναι να επισκεφθεί κανείς το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου, το Ναυτικό Μουσείο Μυκόνου κ.α. Υπάρχει κι ένας πολύ δραστήριος Πολιτιστικός σύλλογος. Προχθές είχε συναυλία του Μητσιά στο θεατράκι της Μυκόνου κι ήταν πολύ όμορφη βραδιά… Στην Ανω Μερά το τι πανηγύρια κάνουν! Αυτή είναι μια κοινωνία μέσα στην κοινωνία».

Και στο τέλος το πιο δύσκολο: «Πώς να διαλέξεις παραλία; Θα τις αδικήσεις. Ακόμα και στο Super Paradise θα βρεις το απόλυτο γαλάζιο. Τι να πρωτοπώ; Ο Φωκός, η Αγία ΄Αννα ακόμα κι ο Πλατύς Γιαλός που είναι γεμάτη ξενοδοχεία…»

Info

H έκθεση των Αλέκου Φασιανού Antonio Sequi στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts θα διαρκέσει ως τις 26 Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 11.00-15.00, 19.00-1.00.

Kapopoulos Fine Arts: Ενόπλων Δυνάμεων 15, κεντρικό Ματογιάννι, Μύκονος, τηλ. 22890 27005.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΙΣ 14:00 18 Ιαν 2022 | 06:35

Αλέκος Φασιανός: Σήμερα η κηδεία του στο Κοιμητήριο Παπάγου

Το τελευταίο αντίο θα πουν συγγενείς και φίλοι στον ζωγράφο Αλέκο Φασιανό, σήμερα, Τρίτη, στις 14.00, καθώς η κηδεία του θα τελεστεί στο Κοιμητήριο Παπάγου.

ΗΜΕΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ 17 Ιαν 2022 | 19:53

Αλέκος Φασιανός: "Ο Αλέκος δεν είναι ύλη, είναι πνεύμα - Hθελε πάντα να δίνει τη χαρά", λέει η σύζυγός του

Η Μαρίζα Φασιανού μίλησε για τον άνθρωπο Φασιανό που "αγαπούσε τη ζωή, τον άνθρωπο και το χιούμορ".

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 17 Ιαν 2022 | 19:17

Κώστας Γαβράς: Το συγκινητικό αντίο στον Αλέκο Φασιανό - "Θα ξαναϊδωθούμε σύντομα"

Ο Κώστας Γαβράς απέτισε φόρο τιμής στον φίλο του Αλέκο Φασιανό, με τον οποίο του άρεσε να τρώει αχινούς σε μια παρθένα παραλία της Ελλάδας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 17 Ιαν 2022 | 12:10

Ανδρουλάκης για θάνατο Αλέκου Φασιανού: Η ζωή του έγινε απόδειξη ότι η τέχνη θα αντηχεί σε όλο τον κόσμο

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρει για τον Αλέκο Φασιανό πως ήταν ένας Έλληνας παγκόσμιας ακτινοβολίας.

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:35

Αλέκος Φασιανός (1935-2022): Η πορεία του σπουδαίου ζωγράφου που έκανε την καθημερινότητα τέχνη [εικόνες]

Θλίψη για την απώλεια του Αλέκου Φασιανού, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:15

Τσίπρας για Αλέκο Φασιανό: Βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που μας αφήνει

Τη βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει ο Αλέκος Φασιανός και τα συλλυπητήρια στους οικείους, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΕΦΥΓΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ 17 Ιαν 2022 | 06:46

Μητσοτάκης: Ο Αλέκος Φασιανός σφράγισε για δεκαετίες μία αισθητική που γεννούσε γνήσιο και πλούσιο συναίσθημα

"Η Ελλάδα δεν έχει πια μαζί της έναν μεγάλο καλλιτέχνη που χάρισε απλόχερα χρώμα στην καθημερινότητά της. Έναν ζωγράφο, αληθινό ποιητή", αναφέρει ο πρωθυπουργός.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 87 ΕΤΩΝ 16 Ιαν 2022 | 21:12

Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός - Ο εμβληματικός ζωγράφος που σφράγισε μια εποχή [εικόνες - βίντεο]

Ο Αλέκος Φασιανός άφησε την τελευταία του πνοή σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά.

ON DEMAND 27 Ιαν 2022 | 13:15

Ο Cartel Τεχνοχώρος προτείνει: "Ανθρωποι και Ποντίκια" του Τζον Στάινμπεκ, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη

Το ακραία ρεαλιστικό θέατρο του Βασίλη Μπισμπίκη και της Ομάδας Cartel συναντά τους κώδικες του κινηματογράφου.

ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ 27 Ιαν 2022 | 12:47

"Ματωμένος Γάμος": Στο Εθνικό το πιο διάσημο έργο του Λόρκα, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη

Ο Ματωμένος Γάμος του Λόρκα είναι η συγκλονιστική ιστορία ενός πάθους και ταυτόχρονα ένα παράφορο τραγούδι που μιλά με τρόπο σπαραχτικό για την ελευθερία, τον έρωτα, τον θάνατο.

ΑΠΟ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 27 Ιαν 2022 | 06:36

"Μαμά" της Μάρτα Μπαρσελό σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, στην Πάτρα

Το Θέατρο Όροφως της Πάτρας παρουσιάζει για πρώτη φορά εκτός Αθηνών το βραβευμένο έργο "Μαμά", της Καταλανής συγγραφέως Μάρτα Μπαρσελό, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.

ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 26 Ιαν 2022 | 16:39

Τα tweets για τον Ελληνικό Εμφύλιο που έγιναν viral- Τι αποκαλύπτουν για τις σχέσεις ΚΚΕ και Σοβιετικής Ενωσης

Tweets του Ρώσου καθηγητή Ρατζένκο, για τον ελληνικό εμφύλιο, το ΚΚΕ και τη Σοβιετική Ενωση, έγιναν viral στο διαδίκτυο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 22 Ιαν 2022 | 13:11

Φένια Παπαδόδημα στο TheTOC: Tελικά ο κόσμος έχει ανάγκη από "αλαφροΐσκιωτους";

Μοιρασμένη ανάμεσα σε θέατρο, μουσική και κινηματογράφο, δραστήρια και πολυσχιδής, η Φένια Παπαδόδημα μιλά στο TheTOC για το μουσικοθεατρικό έργο "Φλανδρώ", σε μουσική σύνθεση και σύλληψη της ίδιας.