Achillea Gallery: Μια διάσημη γκαλερί από το Παρίσι στην Παροικιά της Πάρου

Η Achillea Gallery στην Πάρο αποτελεί παράρτημα της αντίστοιχης γκαλερί στο Παρίσι υπό τη διεύθυνση της Anne Bateson, αγαπημένο στέκι φιλότεχνων της πόλης του Φωτός.

achillea-gallery-mia-diasimi-gkaleri-apo-to-parisi-stin-paroikia-tis-parou
SHARE THIS
0
SHARES

Το όνομά της συνδέεται με το επουλωτικό φυτό αχιλλέα, το οποίο, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, έδωσε ο κένταυρος Χείρων στον ήρωα Αχιλλέα για να γιατρεύει με τα φύλλα του τις πληγές των Μυρμιδόνων.

Ο λόγος για την Achillea Gallery, την αίθουσα τέχνης που, μετά από ένα σύντομο πέρασμα, το προηγούμενο καλοκαίρι, στην Αντίπαρο, δημιουργεί τη μόνιμη έδρα της στην Πάρο, στον πεζόδρομο που οδηγεί από το λιμάνι προς την Παροικιά. Η Achillea Gallery στην Πάρο αποτελεί παράρτημα της αντίστοιχης γκαλερί στο Παρίσι που λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της Anne Bateson εδώ και τρία χρόνια αποτελώντας ένα από τα αγαπημένα στέκια των φιλότεχνων της πόλης του Φωτός.

Στόχος αυτής της επέκτασης δεν είναι άλλος από το να γνωρίσει το τουριστικό κοινό, που έχει ανακηρύξει την Πάρο ως ένα από τους περισσότερο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, την ελληνική εικαστική σκηνή, αλλά και να εξοικειωθούν οι Έλληνες επισκέπτες του νησιού με τα διεθνή εικαστικά ρεύματα. Κι αυτό διότι η αίθουσα τέχνης θα φιλοξενεί έργα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών.

Εγκαίνια με «Summertime

Μυστηριώδεις μορφές από τη Γουαδελούπη στρέφουν το βλέμμα τους σε τρισδιάστατα λευκά πορτρέτα που μοιάζουν να έχουν ξεγλιστρήσει μόλις από μία ζούγκλα του γαλλικού Μπορντό. Συνθετικά κρύσταλλα στο εσωτερικό των οποίων έχουν εγκλωβιστεί μηνύματα που ισορροπούν ανάμεσα στο χιούμορ και τον σαρκασμό ταξιδεύουν από το Παρίσι για να συναντήσουν ελεύθερους καμβάδες από ακατέργαστο βαμβάκι που «γεννήθηκαν» στο Άστι της Ιταλίας.

Πρόκειται για 18 έργα τέχνης που συνθέτουν την έκθεση «Summertime» (Καλοκαίρι) με την οποία εγκαινιάζεται το Σάββατο 1 Ιουνίου ο χώρος τέχνης Achillea Gallery στην Παροικιά της Πάρου . Και με αφορμή την οποία τέσσερις καλλιτέχνες από το εξωτερικό– ο ζωγράφος Jocelyn Akwaba-Matignon από τη Γουαδελούπη, η κεραμίστρια Juliette Clovis από το Μπορντό, η ζωγράφος Gisella Penna από το Άστι και ο γλύπτης Alexandre Nicolas από το Παρίσι – συναντώνται στο δημοφιλές νησί των Κυκλάδων για να παρουσιάσουν τόσο στο ελληνικό, αλλά και διεθνές κοινό που απολαμβάνει τις διακοπές του, ένα χαρακτηριστικό κομμάτι της δουλειάς τους.

Jocelyn Akwaba-Matignon
Jocelyn Akwaba-Matignon

«Το νήμα που συνδέει τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες και επελέγησαν να συνθέσουν την εναρκτήρια έκθεση της Achillea Gallery στην Πάρο είναι το ότι στο έργο τους αποτυπώνονται διαφορετικές εκφράσεις σημαντικών εκφάνσεων της ανθρώπινης διάθεσης. Οι χωρίς πλαίσιο καμβάδες της Gisella Penna εκπέμπουν μια ζωτική ενέργεια. Ο χρόνος και ο πολιτισμός συναντώνται στα πορσελάνινα πορτρέτα της Juliette Clovis. Ο Jocelyn Akwaba-Matignon βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση του μυστηρίου της ζωής και ο Alexandre Nicolas αντιμετωπίζει την καθημερινότητα με χιούμορ μέσα από τα κρυστάλλινα βότσαλά του», εξηγεί η ιδιοκτήτρια της γκαλερί Anne Bateson.

Πρωταγωνιστής των ζωγραφικών του έργων του Jocelyn Akwaba-Matignon είναι ο Kioukan, το όνομα του οποίου σημαίνει Ποιος-Που –Πότε. Πρόκειται για έναν φανταστικό χαρακτήρα με πολλαπλά άκρα και περίεργο κεφάλι που φέρει πολλά στοιχεία από τις ρίζες του 58χρονου καλλιτέχνη οι οποίες απλώνονται στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Άλλοτε δε, αποκαλύπτει κι άλλοτε κρύβει την πραγματικότητα κι αποτελεί το όχημα για την αναζήτηση του ζωγράφου σχετικά με υπαρξιακά ζητήματα και ερωτήσεις σχετικά με το μυστήριο της ζωής.

Juliette Clovis
Juliette Clovis

Η γυναίκα αποτελεί το κεντρικό θέμα στη δουλειά της 41χρονης Juliette Clovis, την οποία μεταμορφώνει και παρουσιάζει σε υβριδικές μορφές που σχετίζονται με τον μύθο, την Ιστορία και τα ανοίκεια κι απραγματοποίητα όνειρα. Και την εξαφανίζει ανάμεσα σε φίδια, λουλούδια και πεταλούδες, καθώς επιχειρεί να δημιουργήσει έναν διάλογο ανάμεσα στο παραδοσιακό και το μοντέρνο αποδίδοντας ταυτοχρόνως και την ιδέα του κύκλόυ της ζωής. Αξίζεί να σημειωθεί ότι η σχέση της Juliette Clovis με την πορσελάνη αναπτύχθηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια μετά τη συμμετοχή της σε πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών σε ένα από τα παλιότερα εργοστάσια παραγωγής πορσελάνης Limoge, το La Seynie, που ιδρύθηκε το 1774.

Σε ελεύθερους καμβάδες – χωρίς πλαίσιο – και με ακρυλικά χρώματα ζωγραφίζει η ιταλίδα Gisella Penna, η οποία στα ταξίδια της αναζητά κομμάτια ακατέργαστου βαμβακιού, τα οποία εν συνεχεία τεμαχίζει δημιουργώντας επιφάνειες με ανάγλυφη όψη πάνω στις οποίες δημιουργεί τα έργα της κυρίως σε ανοικτούς χώρους. Στόχος της είναι μέσα από τα έργα της να μεταφέρει μια πρωτόγονη ενέργεια, την οποία η ίδια αποκαλεί «ώθηση ζωτικής σημασία».

Alexnadre Nicolas
Alexnadre Nicolas

Γνωστός για τις δημιουργίες του από ρητίνη και την αγάπη του για την ποπ κουλτούρα ο 49χρονος Γάλλος Alexnadre Nicolas, δημιουργεί συνθετικούς κρυστάλλους επιχειρώντας να ασκήσει κριτική για τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην κοινωνία, επιστρατεύοντας το χιούμορ του – σαρκαστικό ορισμένες φορές -καλώντας τον θεατή να προβληματιστεί πάνω σε έννοιες όπως της φυλής, της φύσης και της μετάλλαξης.

Το πρόγραμμα της Achillea Gallery για το καλοκαίρι του 2019 έχει ως εξής:

  • Ομαδική έκθεση Summertime από 1η έως 19 Ιουνίου.
  • Ατομική έκθεση της Βένιας Δημητρακοπούλου από 21η Ιουνίου έως 16 Ιουλίου
  • Ατομική έκθεση του Δημήτρη Κουτσιαύτη από 19 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου
  • Ατομική έκθεση της Βάσως Τρίγκα από 10 έως 30 Αυγούστου
  • Τον Σεπτέμβριο θα επαναληφθεί η έκθεση Summertime

ΙΝFO

Achillea Gallery, οδός Μαρινοπούλου, Παλιά Πόλη, Παροικιά.Πάρου, τηλ. +336 13 108293

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.30 -13.30 και 18.0 -23.30, εκτός Δευτέρας.

(Κεντρική φωτογραφία: Η ζωγράφος Gisella Penna από το Άστι (αριστερά) κι η κεραμίστρια Juliette Clovis από το Μπορντό, από τους καλλιτέχνης που συμμετέχουν στην έκθεση Summertime στην νέα γκαλερί στην Παροικιά της Πάρου).

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook