Αφιέρωμα του Ηellas Filmbox Berlin στον νέο κυπριακό κινηματογράφο

Θα προβληθούν έξι ταινίες, αντιπροσωπευτικές τόσο της κινηματογραφικής ιστορίας των τελευταίων δεκαετιών.

afierwma-tou-iellas-filmbox-berlin-ston-neo-kupriako-kinimatografo
SHARE THIS
0
SHARES

Αφιέρωμα στον νέο κυπριακό κινηματογράφο επιφυλάσσει το Ηellas Filmbox Berlin, που διεξάγεται στη γερμανική πρωτεύουσα από τις 24 έως 28 Ιανουαρίου του νέου έτους.

Θα προβληθούν έξι ταινίες, αντιπροσωπευτικές τόσο της κινηματογραφικής ιστορίας των τελευταίων δεκαετιών, όσο και των θεμάτων που έχουν απασχολήσει τους Κύπριους δημιουργούς.

Χρονική αφετηρία του αφιερώματος αποτελεί η δεκαετία του 90 με μια ταινία-σταθμό για το σινεμά της Κύπρου, τη «Σφαγή του Κόκορα» (1996) του Ανδρέα Πάντζη.

Το πέρασμα στην επόμενη δεκαετία κάνει στο αφιέρωμα η ταινία «Ψυχή στο Στόμα» (2001), δεύτερη ταινία μυθοπλαστίας μεγάλου μήκους του Γιάννη Οικονομίδη, που είχε παρουσιαστεί στην Εβδομάδα Κριτικής στο Φεστιβάλ των Καννών. Από μια εξερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης ηθικής που το ένστικτο έρχεται να διαταράξει στην ταινία του Ανδρέα Πάντζη, o Γιάννης Οικονομίδης μάς ωθεί σε μια ελεύθερη πτώση σε μια κοινωνία, η οποία τελεί υπό μόνιμη και μη αναστρέψιμη σήψη.

Δέκα χρόνια αργότερα το «Fish'n Chips» (2011) του Ηλία Δημητρίου και το «Conveyor Belt» (2015) της Αλεξίας Roider έρχονται να φωτίσουν από νέα σκοπιά το ζήτημα της ταυτότητας, αλλά και της αποξένωσης.

Το ντοκιμαντέρ «Ύστερα μένει η θάλασσα» (2016) των Χρίστου Γεωργίου και Γιώργου Κούμουρου δίνει μια παραστατική περιγραφή της τουρκικής εισβολής του 1974 όπως την έζησαν οι κάτοικοι της κατεχόμενης πλέον Γιαλούσας, ενώ η ταινία μυθοπλαστίας «Το Αγόρι στη Γέφυρα» του Πέτρου Χαραλάμπους μας μεταφέρει στην Κύπρο του '80, όταν οι μνήμες της εισβολής στοιχειώνουν ακόμη τον κόσμο των μεγάλων που στα μάτια των παιδιών φαίνεται να χρήζει σημαντικών αλλαγών.

Το αφιέρωμα στον νέο κυπριακό κινηματογράφο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Την επιλογή των ταινιών και την επιμέλεια του προγράμματος έκαναν η Ιωάννα Κρυωνά και ο Δαρείος Χαλίλι.

Παράλληλα με το αφιέρωμα και στο πλαίσιο του νεοσύστατου Artists Forum του Αστέρη Κούτουλα στο Βερολίνο, θα παραβρεθεί για συζήτηση ο Κύπριος συνθέτης Μάριος Ηλίας Iωάννου και μετά τη συζήτηση θα γίνει παγκόσμια πρεμιέρα του φιλμ «Μarios Ioannou Elia - Sound of Vladivostok» του Κωστή Νικόλα.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook