Follow us

Αγοραστή Αρβανίτη στο TheTOC: Η ασθένεια είναι χρήσιμη, γιατί μας μαθαίνει να ζούμε

Η Αγοραστή Αρβανίτη πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Φιλιά, Όσκαρ…", μία από τις πιο επιτυχημένες της φετινής σεζόν, μαζί με τον σύντροφό της, Θανάση Τσαλταμπάση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΣΚΟΥΡΑ
ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

"Το παρόν έχει σημασία, να το ζούμε και να απολαμβάνουμε την κάθε μέρα...".

Αυτό μας λέει η Αγοραστή Αρβανίτη, η οποία πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Φιλιά, Όσκαρ…", μία από τις πιο επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις της φετινής σεζόν, μαζί με τον σύντροφό της, Θανάση Τσαλταμπάση.

Πρόκειται για μια γλυκόπικρη ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης. Σπαρακτική, αστεία και τρυφερή, η μοναδική ιστορία του μικρού Όσκαρ, που αψηφά τον θάνατο με χιούμορ και φαντασία, μιλά για την αξία της ζωής, την καθαρότητα των συναισθημάτων και την ειλικρίνεια.

Αγοραστή Αρβανίτη στο TheTOC: Η ασθένεια είναι χρήσιμη, γιατί μας μαθαίνει να ζούμε

"Αυτό το έργο με μάγεψε από την πρώτη στιγμή. Ένιωσα μία απίστευτη τρυφερότητα και αισιοδοξία για τη ζωή. Θυμάμαι την πρώτη φορά που έκλαψα από συγκίνηση και χαρά", λέει στο TheTOC η Αγοραστή Αρβανίτη.

"Έχουν έρθει άνθρωποι πάνω από μια φορά, γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους και άλλοι που μας λένε ότι η παράσταση αλλάζει την κοσμοθεωρία τους και μετακίνησε βαθιά το μυαλό και την ψυχή τους...".

Όπως λέει η ίδια, φέτος, λόγω του ρόλου της, έχει αποκτήσει πολλά μότο ζωής. Όμως σημειώνει ένα: "Η ασθένεια είναι χρήσιμη γιατί μας μαθαίνει να ζούμε".

Όσο για τη συνύπαρξη με τον σύντροφό της επί σκηνής, η ηθοποιός λέει μεταξύ άλλων: "Μόνο εύκολο είναι πλέον να συνεργάζομαι με τον Θανάση. Έχουμε βρει σε μεγάλο βαθμό τα πατήματα μας και η συνδημιουργία στη δουλειά μας είναι πολύ εποικοδομητική".

Ολόκληρη η συνέντευξη της Αγοραστής Αρβανίτη στο TheTOC:

Στην παράσταση "Φιλιά, Οσκαρ", υποδύεσαι την κ. Ροζ, μία ηλικιωμένη γυναίκα που φροντίζει τον 10χρονο Οσκαρ πριν φύγει από τη ζωή. Ποια θα έλεγες πως είναι τα κοινά χαρακτηριστικά του δικού σου χαρακτήρα με αυτόν του ρόλου σου;

Η θεία Ροζ δημιουργήθηκε από εμένα και το όραμα του σκηνοθέτη και ενώ μοιάζει να διαφοροποιούμαστε πολύ, πρωτίστως λόγω ηλικίας, παρ΄όλα αυτά έχουμε πολλά κοινά. Η θεία Ροζ θα μπορούσε να αποκαλεστεί και σωτήρας του Όσκαρ και σωτήρας για τους ανθρώπους που αγαπώ γίνομαι και εγω πολλές φορές. Μας ενώνει λοιπόν κυρίως η προστατευτικότητα, το νοιάξιμο και η εξωστρέφεια των συναισθημάτων γενικότερα. Σε κοντινούς μας ανθρώπους δεν διστάζουμε ακόμα και να λυγίσουμε για να πάρουν δύναμη και να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε ίσοι απέναντι στη ζωή και στον θάνατο.

Πες μας για τα συναισθήματα που σου "γέννησε" το έργο διαβάζοντάς το για πρώτη φορά.

Αυτό το έργο με μάγεψε από την πρώτη στιγμή. Ένιωσα μία απίστευτη τρυφερότητα και αισιοδοξία για τη ζωή. Θυμάμαι την πρώτη φορά που έκλαψα από συγκίνηση και χαρά. "Χτυπάει” κατευθείαν στην καρδιά αυτό το έργο και τη δική μου καρδιά όπως και πολλών άλλων την έχει κερδίσει!

Ποιο είναι το μήνυμα του έργου;

Το μήνυμα του έργου είναι να μιλήσει για την αξία και τη χαρά του να είσαι ζωντανός. Πόσο δύσκολο και παράδοξο ακούγεται όταν το κάνει αυτό ο συγγραφέας μέσα από ένα τόσο βαρύ θέμα, τον θάνατο ενός παιδιού. Το καταφέρνει στο ακέραιο όμως και το αναδεικνύει απόλυτα η σκηνοθεσία του Γκραουζίνις που δεν μελοδραματίζει και μεταφέρει τον κόσμο του παιδιού μέσα από τα μάτια του. Ένα απόλυτα ανθρώπινο, τρυφερό έργο που ενώ δύο άνθρωποι στη δύση της ζωής τους φιλοσοφούν, καταφέρνει να μην γίνεται καθόλου διδακτικό και να ξεχειλίζει συναισθήματα.

Τα σχόλια που λαμβάνετε από τους θεατές που παρακολουθούν την παράσταση;

Εγώ προσωπικά αυτό που έχω ζήσει φέτος δεν το το έχω ξαναζήσει. Είναι σπάνια και μοναδική αυτή η συνάντηση ανθρώπων -κοινού και ηθοποιών- κάθε βράδυ. Στο τέλος νιώθεις μια ένωση και πρόσωπα κλαμμένα και βγαίνοντας αισθάνομαι ότι όλοι έχουμε γίνει καλύτεροι άνθρωποι, πιο γλυκείς, πιο προσιτοί, με λίγα λόγια οι καρδιές έχουν ανοίξει. Έχουν έρθει άνθρωποι πάνω από μια φορά, γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους και άλλοι που μας λένε ότι η παράσταση αλλάζει την κοσμοθεωρία τους και μετακίνησε βαθιά το μυαλό και την ψυχή τους...

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνεργάζεσαι με τον σύντροφό σου επί σκηνής; Επηρεάζεται η σχέση και η καθημερινότητά σας;

Μόνο εύκολο είναι πλέον να συνεργάζομαι με τον Θανάση. Έχουμε βρει σε μεγάλο βαθμό τα πατήματα μας και η συνδημιουργία στη δουλειά μας είναι πολύ εποικοδομητική. Οι ηθοποιοί έχουν ανάγκη την επαφή, αποζητάμε το βλέμμα του άλλου ηθοποιού, τη ζεστασιά του στη σκηνή, αυτό το περιβόητο "μπαλάκι”. Έχουμε αναπτύξει δυσεύρετους κώδικες που αυτό το μπαλάκι παίρνει φωτιά! (γέλιο) Επίσης, θεωρώ ότι αυτή η δουλειά χρειάζεται πάθος, αλλιώς δεν θα αντέξεις να την κάνεις, οπότε και η καθημερινότητα, ανάλογα και τις περιόδους γεμίζει από αυτό το πάθος, και το ζούμε από κοινού αυτό γιατί μας εκφράζει και τους δύο.

ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Στην τηλεόραση σε έχουμε δει ελάχιστα. Είναι μια συνειδητή επιλογή ή κάτι που έτυχε; Υπάρχουν τηλεοπτικά σχέδια για το μέλλον;

Ποτέ δεν ήταν ζητούμενο για εμένα να υπάρχω οπουδήποτε ή να δουλεύω ασταμάτητα, ακόμα και αν δεν μου αρέσει κάπου, νομίζω αν φτάσω σε αυτό το σημείο θα αλλάξω δουλειά. Οπότε είναι και τα δύο, και συνειδητή επιλογή και θέμα συγκυριών και τύχης. Προς το παρόν δεν έχω κάτι σίγουρο να πω για την τηλεόραση, θα ήθελα όμως, ειδικά και με την άνθιση της μυθοπλασίας όπου υπάρχουν αξιόλογες σειρές, να κάνω κάτι που θα μου αρέσει στην τηλεόραση.

Ποιο είναι το μότο της ζωής σου;

Τα μότο μου φέτος με τη Θεία Ροζ έχουν γίνει πολλά, θα τα υιοθετήσω όλα! Θα δανειστώ ένα από αυτά που λέει λοιπόν: "Η ασθένεια είναι χρήσιμη γιατί μας μαθαίνει να ζούμε".

Κάτι που διαβάζεις αυτή την εποχή;

Το "Πολιτισμός είναι το Σώμα”, κείμενα για το θέατρο του Tadashi Suzuki, σε μετάφραση-σχόλια του Αναστάση Ροϊλού. Τον Suzuki τον πρωτοάκουσα απο τον Τσεζάρις και θέλησα άμεσα να τον μελετήσω.

Τι εύχεσαι στον εαυτό σου για το μέλλον;

Το παρόν έχει σημασία, να το ζούμε και να απολαμβάνουμε την κάθε μέρα σαν να είναι η πρώτη φορά. Δύσκολο μοιάζει πολλές φορές, αλλά όχι ακατόρθωτο. Ένα ακόμα μήνυμα του έργου είναι αυτό. Το μόνο που εύχομαι για το μέλλον είναι υγεία και μπόλικη αγάπη.

Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΑΛΤΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 01 Ιουν 2023 | 14:48

Ποδηλατοβόλτα... με θέα τη θάλασσα- Μια πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά

Η ποδηλατοβόλτα θα γίνει στις 4 Ιουνίου το πρωί- Σημείο Συνάντησης στο ΓΕΛ Καλλίπολης(Μ. Χατζηκυριακού & Λ. Χατζηκυριακού)

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 31 Μαϊ 2023 | 20:26

Πέθανε στα 59 του ο γνωστός Κουβανός μουσικός Χουάν Κάρλος Φορμέλ - Έπαθε καρδιακή προσβολή στη σκηνή

Ο Χουάν Κάρλος Φορμέλ έχασε τη ζωή του στη σκηνή του Lehman Center for the Performing Arts στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης στις 26 Μαΐου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ 31 Μαϊ 2023 | 15:40

Καταγγελία ΣΕΗ: Ζητάνε από τους ηθοποιούς στα casting τον αριθμό των followers τους στα social

Για απαξιωτικές συμπεριφορές κάνει λόγο το ΣΕΗ μετά τις μαρτυρίες για τα τηλεοπτικά casting.

ΓΙΑ 5 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 31 Μαϊ 2023 | 12:48

Το "Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας" του Σαίξπηρ στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Οι "Παραβάσεις", η σειρά δραματοποιημένων αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), βγαίνουν για πρώτη φορά στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 31 Μαϊ 2023 | 12:06

Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη, στον "Θάνατο του Εμποράκου"

Ο Γιώργος Νανούρης θα σκηνοθετήσει τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη στο βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο "Ο Θάνατος του Εμποράκου", του Άρθουρ Μίλερ.

«ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ» 31 Μαϊ 2023 | 11:59

Ο Δημήτρης Καταλειφός πρωταγωνιστεί για πρώτη φορά στην Επίδαυρο - Οι πρώτες εικόνες της παράστασης

Ο Γιώργος Σκεύας σκηνοθετεί το αριστούργημα του Σοφοκλή "Οιδίπους επί Κολωνώ" με τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό, στην ωριμότερη στιγμή της σπουδαίας του πορείας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 29 Μαϊ 2023 | 21:40

29 Μαΐου 1453: Αλήθειες και ψέματα για την Άλωση της Πόλης, από τον συγγραφέα Βασίλη Τσιάμη

Ο συγγραφέας του ιστορικού μυθιστορήματος "54 ημέρες - Η πολιορκία και η Άλωση της Κωνσταντινούπολης", Βασίλης Τσιάμης, μάς ταξιδεύει στον χρόνο και φωτίζει σκοτεινές και άγνωστες πτυχές της Ιστορίας

26 Μαϊ 2023 | 10:49

LAComicsFestival: Από 26 Μαΐου μέχρι 1η Ιουνίου ο παλμός των κόμικ χτυπά στη Λάρισα

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, το αγαπημένο σε όλους/ες LAComicsFestival, επιστρέφει στον Μύλο του Παππά στην Λάρισα, από τις 26 Μαϊου μέχρι την 1η Ιουνίου.

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 25 Μαϊ 2023 | 07:28

Στις ηθοποιούς Σοφία Κόκκαλη και Αμαλία Καβάλη το θεατρικό βραβείο "Μελίνα Μερκούρη"

Το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" απονέμεται από το 2007 σε νέες ηθοποιούς του θεάτρου.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2023 24 Μαϊ 2023 | 21:18

Cinderella's Curse: Έρχεται η "Σταχτοπούτα" του... τρόμου - Το παραμύθι γίνεται θρίλερ

Το κλασικό παραμύθι της Σταχτοπούτας ετοιμάζει να γίνει νέα ταινία τρόμου

ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΣ 24 Μαϊ 2023 | 16:12

Τζίνα Πολίτη: Πέθανε η σπουδαία καθηγήτρια και συγγραφέας

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών η σπουδαία καθηγήτρια, συγγραφέας και ερευνήτρια Τζίνα Πολίτη

24 Μαϊ 2023 | 08:44

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ο Κρίστοφ Έσενμπαχ και η ΚΟΑ στηρίζουν το "Μαζί για το Παιδί"

Μια μοναδική συναυλία Κυριακή 28 Μαϊου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΑΤΑΚΕΣ 21 Μαϊ 2023 | 15:25

Εκλογές 2023: Η Φίνος Φιλμς μας εύχεται καλή ψήφο με ένα σπαρταριστό βιντεάκι [βίντεο]

Το σπαρταριστό βίντεο συνοδεύουν ατάκες από τους πρωταγωνιστές της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.