Follow us

Αγοραστή Αρβανίτη στο TheTOC: Η ασθένεια είναι χρήσιμη, γιατί μας μαθαίνει να ζούμε

Η Αγοραστή Αρβανίτη πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Φιλιά, 'Οσκαρ…", μία από τις πιο επιτυχημένες της φετινής σεζόν, μαζί με τον σύντροφό της, Θανάση Τσαλταμπάση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΣΚΟΥΡΑ
ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

"Το παρόν έχει σημασία, να το ζούμε και να απολαμβάνουμε την κάθε μέρα...".

Αυτό μας λέει η Αγοραστή Αρβανίτη, η οποία πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Φιλιά, Όσκαρ…", μία από τις πιο επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις της φετινής σεζόν, μαζί με τον σύντροφό της, Θανάση Τσαλταμπάση.

Πρόκειται για μια γλυκόπικρη ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης. Σπαρακτική, αστεία και τρυφερή, η μοναδική ιστορία του μικρού Όσκαρ, που αψηφά τον θάνατο με χιούμορ και φαντασία, μιλά για την αξία της ζωής, την καθαρότητα των συναισθημάτων και την ειλικρίνεια.

Αγοραστή Αρβανίτη στο TheTOC: Η ασθένεια είναι χρήσιμη, γιατί μας μαθαίνει να ζούμε

"Αυτό το έργο με μάγεψε από την πρώτη στιγμή. Ένιωσα μία απίστευτη τρυφερότητα και αισιοδοξία για τη ζωή. Θυμάμαι την πρώτη φορά που έκλαψα από συγκίνηση και χαρά", λέει στο TheTOC η Αγοραστή Αρβανίτη.

"Έχουν έρθει άνθρωποι πάνω από μια φορά, γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους και άλλοι που μας λένε ότι η παράσταση αλλάζει την κοσμοθεωρία τους και μετακίνησε βαθιά το μυαλό και την ψυχή τους...".

Όπως λέει η ίδια, φέτος, λόγω του ρόλου της, έχει αποκτήσει πολλά μότο ζωής. Όμως σημειώνει ένα: "Η ασθένεια είναι χρήσιμη γιατί μας μαθαίνει να ζούμε".

Όσο για τη συνύπαρξη με τον σύντροφό της επί σκηνής, η ηθοποιός λέει μεταξύ άλλων: "Μόνο εύκολο είναι πλέον να συνεργάζομαι με τον Θανάση. Έχουμε βρει σε μεγάλο βαθμό τα πατήματα μας και η συνδημιουργία στη δουλειά μας είναι πολύ εποικοδομητική".

Ολόκληρη η συνέντευξη της Αγοραστής Αρβανίτη στο TheTOC:

Στην παράσταση "Φιλιά, Οσκαρ", υποδύεσαι την κ. Ροζ, μία ηλικιωμένη γυναίκα που φροντίζει τον 10χρονο Οσκαρ πριν φύγει από τη ζωή. Ποια θα έλεγες πως είναι τα κοινά χαρακτηριστικά του δικού σου χαρακτήρα με αυτόν του ρόλου σου;

Η θεία Ροζ δημιουργήθηκε από εμένα και το όραμα του σκηνοθέτη και ενώ μοιάζει να διαφοροποιούμαστε πολύ, πρωτίστως λόγω ηλικίας, παρ΄όλα αυτά έχουμε πολλά κοινά. Η θεία Ροζ θα μπορούσε να αποκαλεστεί και σωτήρας του Όσκαρ και σωτήρας για τους ανθρώπους που αγαπώ γίνομαι και εγω πολλές φορές. Μας ενώνει λοιπόν κυρίως η προστατευτικότητα, το νοιάξιμο και η εξωστρέφεια των συναισθημάτων γενικότερα. Σε κοντινούς μας ανθρώπους δεν διστάζουμε ακόμα και να λυγίσουμε για να πάρουν δύναμη και να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε ίσοι απέναντι στη ζωή και στον θάνατο.

Πες μας για τα συναισθήματα που σου "γέννησε" το έργο διαβάζοντάς το για πρώτη φορά.

Αυτό το έργο με μάγεψε από την πρώτη στιγμή. Ένιωσα μία απίστευτη τρυφερότητα και αισιοδοξία για τη ζωή. Θυμάμαι την πρώτη φορά που έκλαψα από συγκίνηση και χαρά. "Χτυπάει” κατευθείαν στην καρδιά αυτό το έργο και τη δική μου καρδιά όπως και πολλών άλλων την έχει κερδίσει!

Ποιο είναι το μήνυμα του έργου;

Το μήνυμα του έργου είναι να μιλήσει για την αξία και τη χαρά του να είσαι ζωντανός. Πόσο δύσκολο και παράδοξο ακούγεται όταν το κάνει αυτό ο συγγραφέας μέσα από ένα τόσο βαρύ θέμα, τον θάνατο ενός παιδιού. Το καταφέρνει στο ακέραιο όμως και το αναδεικνύει απόλυτα η σκηνοθεσία του Γκραουζίνις που δεν μελοδραματίζει και μεταφέρει τον κόσμο του παιδιού μέσα από τα μάτια του. Ένα απόλυτα ανθρώπινο, τρυφερό έργο που ενώ δύο άνθρωποι στη δύση της ζωής τους φιλοσοφούν, καταφέρνει να μην γίνεται καθόλου διδακτικό και να ξεχειλίζει συναισθήματα.

Τα σχόλια που λαμβάνετε από τους θεατές που παρακολουθούν την παράσταση;

Εγώ προσωπικά αυτό που έχω ζήσει φέτος δεν το το έχω ξαναζήσει. Είναι σπάνια και μοναδική αυτή η συνάντηση ανθρώπων -κοινού και ηθοποιών- κάθε βράδυ. Στο τέλος νιώθεις μια ένωση και πρόσωπα κλαμμένα και βγαίνοντας αισθάνομαι ότι όλοι έχουμε γίνει καλύτεροι άνθρωποι, πιο γλυκείς, πιο προσιτοί, με λίγα λόγια οι καρδιές έχουν ανοίξει. Έχουν έρθει άνθρωποι πάνω από μια φορά, γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους και άλλοι που μας λένε ότι η παράσταση αλλάζει την κοσμοθεωρία τους και μετακίνησε βαθιά το μυαλό και την ψυχή τους...

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνεργάζεσαι με τον σύντροφό σου επί σκηνής; Επηρεάζεται η σχέση και η καθημερινότητά σας;

Μόνο εύκολο είναι πλέον να συνεργάζομαι με τον Θανάση. Έχουμε βρει σε μεγάλο βαθμό τα πατήματα μας και η συνδημιουργία στη δουλειά μας είναι πολύ εποικοδομητική. Οι ηθοποιοί έχουν ανάγκη την επαφή, αποζητάμε το βλέμμα του άλλου ηθοποιού, τη ζεστασιά του στη σκηνή, αυτό το περιβόητο "μπαλάκι”. Έχουμε αναπτύξει δυσεύρετους κώδικες που αυτό το μπαλάκι παίρνει φωτιά! (γέλιο) Επίσης, θεωρώ ότι αυτή η δουλειά χρειάζεται πάθος, αλλιώς δεν θα αντέξεις να την κάνεις, οπότε και η καθημερινότητα, ανάλογα και τις περιόδους γεμίζει από αυτό το πάθος, και το ζούμε από κοινού αυτό γιατί μας εκφράζει και τους δύο.

ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Στην τηλεόραση σε έχουμε δει ελάχιστα. Είναι μια συνειδητή επιλογή ή κάτι που έτυχε; Υπάρχουν τηλεοπτικά σχέδια για το μέλλον;

Ποτέ δεν ήταν ζητούμενο για εμένα να υπάρχω οπουδήποτε ή να δουλεύω ασταμάτητα, ακόμα και αν δεν μου αρέσει κάπου, νομίζω αν φτάσω σε αυτό το σημείο θα αλλάξω δουλειά. Οπότε είναι και τα δύο, και συνειδητή επιλογή και θέμα συγκυριών και τύχης. Προς το παρόν δεν έχω κάτι σίγουρο να πω για την τηλεόραση, θα ήθελα όμως, ειδικά και με την άνθιση της μυθοπλασίας όπου υπάρχουν αξιόλογες σειρές, να κάνω κάτι που θα μου αρέσει στην τηλεόραση.

Ποιο είναι το μότο της ζωής σου;

Τα μότο μου φέτος με τη Θεία Ροζ έχουν γίνει πολλά, θα τα υιοθετήσω όλα! Θα δανειστώ ένα από αυτά που λέει λοιπόν: "Η ασθένεια είναι χρήσιμη γιατί μας μαθαίνει να ζούμε".

Κάτι που διαβάζεις αυτή την εποχή;

Το "Πολιτισμός είναι το Σώμα”, κείμενα για το θέατρο του Tadashi Suzuki, σε μετάφραση-σχόλια του Αναστάση Ροϊλού. Τον Suzuki τον πρωτοάκουσα απο τον Τσεζάρις και θέλησα άμεσα να τον μελετήσω.

Τι εύχεσαι στον εαυτό σου για το μέλλον;

Το παρόν έχει σημασία, να το ζούμε και να απολαμβάνουμε την κάθε μέρα σαν να είναι η πρώτη φορά. Δύσκολο μοιάζει πολλές φορές, αλλά όχι ακατόρθωτο. Ένα ακόμα μήνυμα του έργου είναι αυτό. Το μόνο που εύχομαι για το μέλλον είναι υγεία και μπόλικη αγάπη.

Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΑΝΤΙΟ» 14 Απρ 2024 | 19:03

Μενδώνη: Η απώλεια του Γιάννη Φέρτη γράφει το τέλος μιας ολόκληρης ζωής αφοσιωμένης στην Τέχνη

Για έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του κάνει λόγο η Λίνα Μενδώνη.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Απρ 2024 | 21:18

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των ηθοποιών

Καταγγέλλει δημόσια τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών

ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΗΤΑΝ 13 Απρ 2024 | 16:49

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: "Αμέσως" στο θέατρο ο ηθοποιός μετά το έμφραγμα - Η "σημαδιακή" παράσταση που διάλεξε

Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης πήγε στο θέατρο, με τον τίτλο της παράστασης που διάλεξε να είναι σημαδιακός, μετά και την πρόσφατη περιπέτεια υγείας του

ΓΙΑ 2 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 13 Απρ 2024 | 10:50

Η υπερπαραγωγή ODYSSEUS έρχεται στην Ελλάδα από το Δραματικό Θέατρο της Φιλιππούπολης

Μόνο για δύο παραστάσεις, στις 30 και 31 Μαΐου ώρα 21.00, στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΣΙΣ 12 Απρ 2024 | 20:23

Θοδωρής Κατσαφάδος για τον "Μάρτυρα Κατηγορίας": "Ψάχνω για δουλειά, αν έχετε κανέναν γνωστό να με βοηθήσετε"

"Το συμβόλαιό μου με την παράσταση Μάρτυρας Κατηγορίας τελειώνει την Κυριακή των Βαΐων", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Θοδωρής Κατσαφάδος

ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 09 Απρ 2024 | 14:29

Πέθανε πάνω στη σκηνή του θεάτρου ο ηθοποιός Μανώλης Γεωργιάδης - Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

" Καλό ταξίδι στον εργάτη αυτόν του θεάτρου από όλους μας", αναφέρει ο Σπύρος Μπιμπίλας για τον ηθοποιό Μανώλη Γεωργιάδη

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 09 Απρ 2024 | 12:41

"Το Καπλάνι της Βιτρίνας": Το θρυλικό μυθιστόρημα της Αλκης Ζέη, έρχεται στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το θρυλικό "Καπλάνι της Βιτρίνας" της Άλκης Ζέη έρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από τον Οκτώβριο 2024.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 05 Απρ 2024 | 09:00

Φεστιβάλ Αθηνών: What we owe Democracy - Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία

Η παράσταση - εγκατάσταση "WHAT DO WE OWE DEMOCRACY / ΤΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" είναι ένα ανοιχτό μουσείο συμπεριφορών

ΣΗΜΕΡΑ! 27 Μαρ 2024 | 07:55

Το Θέατρο Τέχνης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου προσφέροντας μειωμένα εισιτήρια για τις παραστάσεις

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου, το Θέατρο Τέχνης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου προσφέροντας σε όλες τις φίλες και φίλους του Θεάτρου Τέχνης όλα τα εισιτήρια στην τιμή των 12 ευρώ!

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ 24 Μαρ 2024 | 15:37

Από το θέατρο Ντουμπρόβκα στο Crocus City Hall: Τα τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν τη Ρωσία και η στάση του Κρεμλίνου

Οδυνηρές μνήμες από τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν εκδηλωθεί στη Ρωσία την τελευταία 20ετία - Από το θέατρο Ντουμπρόβκα στο Crocus City Hall.

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ DJ 20 Απρ 2024 | 18:58

Έφυγε από την ζωή ο Αλέξανδρος Πέρρος: Μεσουράνησε στην ελληνική ροκ σκηνή - Το αντίο της μπάντας του

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο για την χαμό του μουσικού από την Θεσσαλονίκη.

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 20 Απρ 2024 | 11:02

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη

Η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20/4 17 Απρ 2024 | 18:56

Εικαστική έκθεση "Η Τέχνη Είναι το Δέντρο της Ζωής" στο Κολωνάκι - Η 17χρονη ζωγράφος και η μητέρα της

"Η Τέχνη Είναι το Δέντρο της Ζωής": Ομαδική έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι μέχρι τις 20 Απριλίου - Συμμετέχουν η 17χρονη Δήμητρα Λουκά με το ξεχωριστό ταλέντο και η μητέρα της