Αι Γουέι Γουέι: Δεν έχω όρεξη να παίξω τον ακτιβιστή εδώ στην Ελλάδα

«Οι αποφάσεις που πήρε η Ελλάδα για το προσφυγικό θα τις θυμόμαστε» λέει ένας από τους πιο επίκαιρους καλλιτέχνες σήμερα, λίγο πριν την έκθεσή του στο Κυκλαδικής

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αι Γουέι Γουέι: Δεν έχω όρεξη να παίξω τον ακτιβιστή εδώ στην Ελλάδα

Στο μπαλκόνι του Μεγάρου Σταθάτου ανεμίζουν τρεις σημαίες. Η ελληνική, μια με ένα περίεργο σχήμα, μια σκιά, και η σημαία της Ευρώπης. Είναι κίτρινες και λευκές και χρυσίζουν στον ήλιο. Ένας σχολιασμός στις έννοιες της εθνικής ταυτότητας και της μετακίνησης πληθυσμών που συνδέονται με την προσφυγική κρίση. Και στις αίθουσες τα έργα από μάρμαρο, σωσίβια, ένα γρασίδι, μια αντιασφυξιογόνα μάσκα. Ο Αι Γουέι Γουέι εφαρμόζει και εδώ την πρακτική του να εξυψώνει αντικείμενα καθημερινής χρήσης σε έργα τέχνης χρησιμοποιώντας αντικείμενα που έχουν γίνει συνώνυμα της προσφυγικής κρίσης.

Αι Γουέι Γουέι: Δεν έχω όρεξη να παίξω τον ακτιβιστή εδώ στην Ελλάδα

Τα έργα του Κινέζου καλλιτέχνη Αι Γουέι-Γουέι αποτυπώνουν ομοίως και την άποψή του για την γλυπτική. «Η δουλειά και το πάθος που απαιτεί η γλυπτική σε μάρμαρο, συνεπάγεται ότι τα αντικείμενα μετατρέπονται σε συμβολικά έργα τέχνης, όπως τα τοτέμ, ενδεδυμένα με μυστικιστικές ιδιότητες».

Αι Γουέι Γουέι: Δεν έχω όρεξη να παίξω τον ακτιβιστή εδώ στην Ελλάδα - εικόνα 2

Ένα τοτέμ δεσπόζει στην κεντρική αίθουσα του δεύτερου ορόφου του Μεγάρου, ένα πελώριο ειδώλιο, ένα γλυπτό σε φυσικό μέγεθος από τη νέα σειρά έργων του, το οποίο παραπέμπει άμεσα στα ειδώλια τύπου Σπεδού που κυριαρχούσαν κατά την Πρωτοκυκλαδική τέχνη. Ο Γουέι Γουέι έχει μεταβάλει την κλίμακα, μετατρέποντας το μικρό κυκλαδικό ειδώλιο σε μια πανύψηλη θεότητα. Η Ελλάδα είναι μια κοιτίδα πολιτισμού, μια πρόκληση για έναν καλλιτέχνη. Πιστεύει ότι «ο πολιτισμός συνέβη εδώ, στον ίδιο τόπο και η μόνη διαφορά είναι κάποιες χιλιάδες χρόνια».

Ο Κινέζος καλλιτέχνης πέρασε πολλούς από τους προηγούμενους μήνες στην Ελλάδα, στη Λέσβο και στην Ειδομένη, ζώντας μαζί με τους πρόσφυγες. Είναι ο τρόπος που εργάζεται όπως έχει πει επανειλημμένα, ως καλλιτέχνης επιθυμεί να είναι στο μέρος που ξετυλίγεται κάθε σελίδα ιστορίας.

Αι Γουέι Γουέι: Δεν έχω όρεξη να παίξω τον ακτιβιστή εδώ στην Ελλάδα - εικόνα 3

«Είμαι καλλιτέχνης και αυτή είναι η δουλειά μου» μας είπε στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσής του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. «Χρησιμοποιώ μάτια και συναισθήματα για να περιγράψω τον κόσμο. Ο καλλιτέχνης διαδραματίζει ένα ρόλο, εφεύρει μια γλώσσα για να εκφράσει τον εαυτό του και πρέπει να το πιστέψει αυτό και να το μετατρέψει σε επικοινωνία. Εγώ «αναγκάστηκα» για να επικοινωνήσω το έργο μου να γίνω ακτιβιστής».

Αι Γουέι Γουέι: Δεν έχω όρεξη να παίξω τον ακτιβιστή εδώ στην Ελλάδα - εικόνα 4

Ο Αι Γουέι-Γουέι πιστεύει ότι η τέχνη βοηθά τους πρόσφυγες. Η εγκατάστασή του στο Βερολίνο με χιλιάδες σωσίβια έδωσε ένα μήνυμα από αυτά που δίνει εδώ και δεκαετίες μέσω του έργου του γνωστοποιώντας τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα. «Πέντε μήνες αργότερα, νιώθω», λέει «διαφορετικά σε σχέση με το προσφυγικό. Σε αυτό το διάστημα συναντήθηκα με πολλούς πρόσφυγες άκουσα πολλές ιστορίες έχω μιλήσει με ανθρώπους που βοηθούν και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά μιλώ και για τον Λίβανο, τη Γάζα».

Divina Proportione 2012
Divina Proportione 2012

«Είμαι καλός ερευνητής, αν όχι εικαστικός», συνεχίζει χαμογελώντας. «Προσπαθώ να καταλάβω την ιστορία μέσω της δικής μου τεκμηρίωσης. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στον πλανήτη είναι μια πολύπλοκη ιστορία. Στην Λέσβο και στην Ελλάδα έφτασα με σεβασμό για όλους τους ανθρώπους που άνοιξαν τα σύνορα. Είναι η μεγάλη ιστορία της ανθρωπιάς σε μια χώρα που γέννησε την κουλτούρα. Αυτές οι αποφάσεις που πήρε η Ελλάδα για το προσφυγικό θα τις θυμόμαστε».

Surveillance 2012
Surveillance 2012

Ο Αι Γουέι Γουέι έχει καταγγείλει ηχηρά την Ευρώπη και τη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες. Πρόσφατα απέσυρε τα έργα του από τη Δανία εξ αιτίας της στάσης της χώρας απέναντι στο προσφυγικό. Το επανέλαβε σήμερα ξανά. «Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα σε σχέση με τους πρόσφυγες δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε ηθικό. Οι Ευρωπαίοι είναι ψυχροί, αδιάφοροι, προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν το πρόβλημα και έχουν φερθεί απάνθρωπα. Η κατάσταση είναι τρελή. Κανένας δεν είναι προετοιμασμένος για να γίνει πρόσφυγας. Οι άνθρωποι μετακινούνται και το κάνουν για τα παιδιά τους, για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να πιέσουμε και να ασκήσουμε κριτική σε ένα αέναο αγώνα που θα κάνουν και τα παιδιά μας».

Αι Γουέι Γουέι: Δεν έχω όρεξη να παίξω τον ακτιβιστή εδώ στην Ελλάδα - εικόνα 7

Η έκθεση του Άι Γουέι Γουέι είναι η πρώτη σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως, αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ του καλλιτέχνη και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Περιλαμβάνει ένα νέο έργο του, μια νέα δημιουργία, αποκλειστικά εμπνευσμένη από τη συλλογή του μουσείου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι ορισμένα από τα έργα του Ai Weiwei εκτίθενται ανάμεσα στα φημισμένα αρχαιολογικά εκθέματα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου. Εστιάζει στην επαναλαμβανόμενη χρήση από τον καλλιτέχνη υλικών όπως το ξύλο και το μάρμαρο, τα οποία βρίσκουμε και στην ελληνική Τέχνη. Μεταξύ των πολλών δημοφιλών έργων του που φιλοξενούνται, συμπεριλαμβάνονται τα Divina Proportione (2012), Mask (2011), Cao (2014) και Grapes (2011).

Grapes 2011
Grapes 2011

Ένα αξιοπρόσεκτο κομμάτι της έκθεσή του είναι η εγκατάσταση Tear Bottle/Tear Gas Caniste, τα φυσίγγια από δακρυγόνα που χρησιμοποίησε η αστυνομία της ΠΓΔΜ κατά των προσφύγων και εκτίθενται δίπλα σε αρχαία δακρυδόχα, λεπτεπίλεπτα αγγεία στα οποία συνέλεγαν τα δάκρυα των πενθούντων για τον χαμό των αγαπημένων τους. Επίσης, το Iphone Wallpaper (2016) είναι ένα κολάζ με πάνω από 12.030 εικόνες που τράβηξε ο καλλιτέχνης με το κινητό του μεταξύ Ιανουαρίου 2016 και Απριλίου 2016 κατά την παραμονή του στη Λέσβο.

Iphone Wallpaper (2016)
Iphone Wallpaper (2016)

Ai Weiwei at Cycladic

Ημερομηνίες: 20 Μαΐου – 30 Οκτωβρίου 2016

Τόπος διεξαγωγής: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (ΜΚΤ)

Νεοφύτου Δούκα 4, Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1, 106 74 Αθήνα

Είσοδος: 7 €

Ελεύθερη είσοδος για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Ανταποκρινόμενο στην προσφυγική κρίση, το Μουσείο Κυκλαδκής Τέχνης θα διαθέσει το 10% των συνολικών εσόδων της έκθεσης, απευθείας σε δύο ΜΚΟ: στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) και στην ελληνική οργάνωση ΜΕΤΑδραση, που συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΕ ΚΑΙ Η ΙΝΤΕΡΠΟΛ 20 Ιαν 2021 | 09:17

Επαναπατρισμός δύο πολύτιμων κλεμμένων εικόνων του 18ου αιώνα - Φυλάσσονται στην ελληνική πρεσβεία του Λιβάνου

Δύο δεσποτικές εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Οδηγήτριας που είχαν κλαπεί από την Καρδίτσα παραδόθηκαν στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό.

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 19 Ιαν 2021 | 22:24

Ηλίας Μαρινάκης: Το τελευταίο αντίο στον μπασίστα των Πελόμα Μποκιού - Αποτεφρώθηκε στη Ριτσώνα [εικόνες-βίντεο]

Ο Ηλίας Μαρινάκης είναι το τρίτο μέλος του συγκροτήματος που "έφυγε" από ανάμεσά μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ 19 Ιαν 2021 | 19:04

Έρχεται το φθινόπωρο ο νέος Αστερίξ: Παγκόσμια κυκλοφορία στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου 5 εκατ. αντίτυπα

Το νέο κόμικ θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου πέντε εκατομμύρια αντίτυπα

"Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ", ΤΟ ΝΕΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤOΥ ΜEGA 19 Ιαν 2021 | 16:31

Δυναμικό comeback της Άντζελας Γκερέκου στην υποκριτική και την τηλεόραση - Μαζί της και η Λυδία Κονιόρδου

Η μεγάλη επιστροφή στα τηλεοπτικά πλατό μετά από πολλά χρόνια για την Άντζελα Γκερέκου

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ 19 Ιαν 2021 | 16:24

Πέθανε η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου έδινε μάχη με τον καρκίνο.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ 18 Ιαν 2021 | 21:13

Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Πόπη Κόντου

Πέθανε στην ηλικία των 94 η ηθοποιός Πόπη Κόντου

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 18 Ιαν 2021 | 16:14

Μία ανυπότακτη ιστορία στα χρόνια της πανδημίας

Η Μαρία Αποστόλου κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο και γράφει για την ανυπότακτη ιστορία. Πως η ποίηση δίνει μία άλλη εικόνα της εποχής της πανδημίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 82 ΕΤΩΝ 17 Ιαν 2021 | 12:52

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Ροζάκης

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιάννης Ροζάκης, σκορπώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 16 Ιαν 2021 | 10:46

Βασίλης Αλεξάκης: Ο σπουδαίος συγγραφέας που έζησε ανάμεσα σε δύο γλώσσες - Τι έλεγε ο ίδιος

"Αναγκάστηκα σε όλη τη συγγραφική μου πορεία να χρησιμοποιήσω δύο γλώσσες με την επίγνωση ότι κάθε αντικείμενο είχε για μένα δύο ονόματα" τόνισε σε συνέντευξή του.

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 20:30 15 Ιαν 2021 | 16:21

O Γυάλινος Κόσμος του Τενεσί Ουίλιαμς: Live streaming ζωντανά από τη Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού Θεάτρου

Ίσως το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ 15 Ιαν 2021 | 11:09

"Εγκάρσιος Προσανατολισμός": Η νέα παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου [εικόνες]

Το νέο έργο του διεθνούς Έλληνα χορογράφου, Δ. Παπαϊωάννου, μας προσανατολίζει προς μια πηγή φωτός, δίνοντάς μας το έναυσμα να ισορροπήσουμε για να μη χαθούμε

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ 15 Ιαν 2021 | 11:01

Ανοίγει τις πόρτες της η εμβληματική "Μεγάλη λέσχη" - Το εντυπωσιακό κτίριο της Καβάλας

Ένα από τα σημαντικότερα έργα αποκατάστασης, συντήρησης και ανακαίνισης ενός κτιρίου με ιστορία πάνω από έναν αιώνα στην Καβάλα

ΕΦΥΓΕ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 12 Ιαν 2021 | 20:57

Βασίλης Αλεξάκης: Η συγκλονιστική ανάρτηση του γιου του - "Ο διασώστης του ΕΚΑΒ έκλαιγε για τον πατέρα μου"

Ο Βασίλης Αλεξάκης άφησε τη τελευταία του πνοή χθες σε ηλικία 77 ετών προκαλώντας θλίψη στους ανθρώπους των γραμμάτων.