Αλίσια Αλόνσο: Ο θρύλος του μπαλέτου που αρνήθηκε να φύγει από την Κούβα

Ξεπέρασε την τύφλωση για να γίνει μια χαρισματική μπαλαρίνα ασυνήθιστης εμβέλειας και δύναμης, και χόρευε χωρίς να βλέπει ως τα 70 της.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ

Η Αλίσια Αλόνσο, χορεύτρια και χορογράφος και θρύλος του μπαλέτου, η οποία ξεπέρασε την τύφλωση για να γίνει μια χαρισματική μπαλαρίνα ασυνήθιστης εμβέλειας και δύναμης, και που βοήθησε στην ίδρυση του Εθνικού Μπαλέτου της Κούβας με την υποστήριξη του Φιντέλ Κάστρο, πέθανε την Πέμπτη στην Αβάνα. Ήταν 98 ετών.

Την ανακοίνωση έκανε το Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας.

Αλίσια Αλόνσο: Ο θρύλος του μπαλέτου που αρνήθηκε να φύγει από την Κούβα
ΕΡΑ

Η Αλόνσο, η οποία γεννήθηκε στην Κούβα και συνέχισε να χορεύει μέχρι τα 70 της χρόνια, ήταν ένα θαυμαστό αστέρι του Αμερικανικού Θεάτρου Μπαλέτου και του Ballet Russe de Monte Carlo.

Το 1957, στα βάθη του Ψυχρού Πολέμου, έγινε η πρώτη μπαλαρίνα από το δυτικό ημισφαίριο που εμφανίστηκε ως φιλοξενούμενη καλλιτέχνις στη Σοβιετική Ένωση.

ΕΡΑ
ΕΡΑ

Ήταν η μόνη λατινοαμερικάνα στην Ιστορία που υπήρξε "prima ballerina assoluta" -- ένας συμβολικός τίτλος που δίνεται στις πλέον εξαίρετες μπαλαρίνες της γενιάς τους.

Δεν θέλησε ποτέ να εγκαταλείψει την Κούβα, παρά τις προτάσεις που είχε οι οποίες θα της χάριζαν πλούτη και δόξα στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα όρασης

Αυτό που έκανε τη μακρά καριέρα της Αλόνσο ακόμα πιο αξιοσημείωτη ήταν τα χρόνια προβλήματα όρασης που αντιμετώπιζε.

Το 1942, όταν ήταν ακόμα νεαρή χορεύτρια υπέφερε από αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Χρειάστηκε τρεις εγχειρήσεις και ανάρρωση που διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο.

Εκείνο το διάστημα έμεινε καθηλωμένη στο κρεβάτι, με τα μάτια της δεμένα ενώ απαγορευόταν να γελάσει, να κλάψει ή ακόμα και να κουνήσει το κεφάλι της.

Αλλά αρνήθηκε να αφήσει τον χορό. Παρόλο που ήταν σχεδόν ακίνητη, έφερνε καθηγητές στο κρεβάτι της για να την προπονούν για τη Ζιζέλ, ενώ έκανε προπόνηση κουνώντας μόνο τα δάχτυλα των ποδιών της.

Αλίσια Αλόνσο - Wikipedia
Αλίσια Αλόνσο - Wikipedia

Με τον καιρό τα μάτια της βελτιώθηκαν, ωστόσο σύντομα επιδεινώθηκαν ξανά. Έτσι η ζωή της στιγματίστηκε από μια σειρά επεμβάσεων για να αποκαταστήσει ένα μέρος της χαμένης της όρασης και να διατηρήσει όση της είχε μείνει.

Όταν η κατάσταση επιδεινώθηκε πολύ, ήταν σχεδόν αδύνατο να δει τον δρόμο της προς τη σκηνή ή να φύγει από εκεί. Για να τα καταφέρει, οι συνεργάτες της της ψιθύριζαν οδηγίες ενώ χρησιμοποιούσε τη λάμψη των φώτων σκηνής για να βρει τη θέση της.

Ωστόσο, η Αλόνσο υπέμεινε στωικά την αναπηρία της. "Μπορώ να αποδεχθώ την τύφλωσή μου", είπε το 1971. "Δεν θέλω το κοινό μου να σκέφτεται ότι εάν χορεύω άσχημα, είναι εξαιτίας των ματιών μου. Ή αν χορεύω καλά, είναι παρά της κακής όρασής μου. Αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται ένας καλλιτέχνης".

ΕΡΑ
ΕΡΑ

H ασυνήθιστης εμβέλειας και δύναμης μπαλαρίνα συνέχισε να χορεύει ως τα 70 της.

Η τελευταία της παράσταση ήταν το 1995, όταν ήταν 74 ετών. Ακολούθως έγινε μια απαιτητική χορογράφος, πάντα αεικίνητη και κομψή με το ροζ κραγιόν στα χείλη και τα βαμμένα μακριά νύχια, που επαναλάμβανε ακούραστα κάθε κίνηση μέχρι να φτάσει στην τελειότητα, ακόμη κι αν δεν μπορούσε να δει τίποτα. "Εγώ χορεύω μέσα στο κεφάλι μου", συνήθιζε να λέει.

ΕΡΑ
ΕΡΑ

Η σχολή μπαλέτου

Ένας από τους λόγους που την έκαναν να μείνει για πάντα στην Αβάνα ήταν η ξεχωριστή σχολή μπαλέτου της οποίας ήταν επικεφαλής. Η ιστορία αυτής της σχολής ξεκίνησε το 1931, όταν η απόλυτη πρίμα μπαλαρίνα και χορογράφος, ο πρώην σύζυγός της Φερνάντο Αλόνσο και ο αδελφός του Αλμπέρτο, έκαναν τα πρώτα τους μαθήματα μπαλέτου στη χώρα.

Αργότερα, η Αλόνσο,έγινε επικεφαλής του Εθνικού Μπαλέτου της Κούβας.

Η σχολή, στεγάζεται σε ένα πανέμορφο παλάτι αποικιακής εποχής στην Παλιά Αβάνα το οποίο έκλεισε το 2011 για αποκατάσταση, αφού τα κτίρια είχαν γίνει πολύ επικίνδυνα για τους μαθητές. Η σχολή ξανάνοιξε το 2013 μετά από μια ανακαίνιση που κόστισε περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια.

REUTERS
REUTERS

REUTERS
REUTERS

REUTERS
REUTERS

REUTERS
REUTERS

EPA
EPA

Κεντρική φωτο: ΕΡΑ

"ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ" ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ 22 Μαϊ 2020 | 07:33

Οι 12 φορές που ο Χάρι και η Μέγκαν επιχείρησαν να εκσυγχρονίσουν τη μοναρχία, αλλά δεν τα κατάφεραν

Καρέ καρέ οι καινοτομίες που έφεραν στο παλάτι, από την την αρχή του δεσμού τους μέχρι το τελειωτικό "χτύπημα" της παραίτησής τους από ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας.

ΚΑΘΟΡΙΖΕ ΤΟ ΣΤΙΛ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ 20 Μαϊ 2020 | 07:53
"ΕΚΕΙ ΚΛΟΝΙΣΤΗΚΑ" 19 Μαϊ 2020 | 10:13

Άκης Πετρετζίκης: Η epic fail συνταγή στο Πρωινό που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τα εστιατόρια

"Υπήρχε άπειρος κόσμος που με έβριζε. Μου έστελναν μηνύματα πως είμαι ανεύθυνος και δίνω συνταγές που δε βγαίνουν."

12 Μαϊ 2020 | 11:33

P&G: Φροντίζει στην πράξη αυτούς που έχουν ανάγκη - Το τραπέζι της αγάπης και η κοινωνική προσφορά ύψους 300.000 ευρώ

Πώς τα εμβληματικά και αγαπημένα προϊόντα που "μπαίνουν" κάθε μέρα στα σπίτια μας, φροντίζουν όσους έχουν ανάγκη #foodforgood

12 Μαϊ 2020 | 11:33

Η P&G βάζει τα δυνατά της για καλό σκοπό αυτή τη δύσκολη περίοδο #forceforgood

Στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά και κάνει τη ζωή τους καλύτερη #forceforgood #podforgood

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 11 Μαϊ 2020 | 10:52

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα και το Stelios Philanthropic Foundation ανοίγουν δρόμους στο μέλλον, δίνοντας υποτροφίες σε τρεις μαθητές

Ο sir Στέλιος Χατζηϊωάννου ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο για τρεις μαθητές, προετοιμάζοντάς τους για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική επιτυχία.

07 Μαϊ 2020 | 14:39

Ποτέ δεν ήταν τόσο εύκολο να κάνουμε τις τραπεζικές μας συναλλαγές από το σπίτι, με ασφάλεια και αξιοπιστία

Με λίγα απλά βήματα έχουμε πρόσβαση στους λογαριασμούς μας, ελέγχουμε τα πάντα από το σπίτι μας και πραγματοποιούμε μεταφορές χρημάτων χωρίς να κάνουμε βήμα!

07 Μαϊ 2020 | 14:37

Ένα φωτογραφικό θαύμα: Η Huawei επαναπροσδιορίζει την ομορφιά μέσα από την κάμερα των νέων P40

Τα νέα μοντέλα της σειράς Ρ θα ανεβάσουν τόσο πολύ το επίπεδο των εικόνων που θα ποστάρετε, που κανείς δεν θα πιστεύει ότι τις τραβήξατε με το κινητό σας.

05 Μαϊ 2020 | 14:28

Το Αriel "καθαρίζει" και χαρίζει αξιοπρέπεια στους ευάλωτους συνανθρώπους μας

Στήριξη με πράξεις και όχι με λόγια, προσφέροντας πάνω από 70.000 κιλά καθαρά ρούχα σε πάνω από 5.500 άστεγους συνανθρώπους μας #forceforgood #podforgood

05 Μαϊ 2020 | 14:28

Όταν το "μαζί" προσFairy χαρά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη

Με μότο της το Force For Good, η P&G συνεχίζει τον αγώνα της προσφοράς για καλό σκοπό

ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 30 Απρ 2020 | 10:52
27 Μαϊ 2020 | 09:31
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΤΖΗΣ ΕΞΗΓΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑ 25 Μαϊ 2020 | 16:54