Αμφίπολη: ο γρίφος του τέταρτου θαλάμου

Βρέθηκαν ακόμη δύο κομμάτια της μαρμάρινης πόρτας του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Η ομάδα έχει «διανύσει» 23 μέτρα. Τι θα συμβεί στον τέταρτο θάλαμο.

amfipoli-o-grifos-tou-tetartou-thalamou
SHARE THIS
0
SHARES

Ο μυστηριώδης τέταρτος θάλαμος, ο οποίος βρίσκεται δύο μέτρα χαμηλότερα από τους δύο προηγούμενους χώρους -εξού και ο χαρακτηρισμός «υπόσκαφος»- πιθανώς είναι ο κυρίως ταφικός θάλαμος.

Τα κομμάτια της θύρας, τα οποία έχουν όλα βρεθεί στον χώρο μπροστά από τον τρίτη «πύλη» ανέρχονται τώρα συνολικά σε πέντε

Κι ενώ οι αποχωματώσεις συνεχίζονται, εντοπίστηκαν δύο ακόμη κομμάτια της βαριάς, δίφυλλης, μαρμάρινης πόρτας του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Τα κομμάτια της θύρας, τα οποία έχουν όλα βρεθεί στον χώρο μπροστά από τον τρίτη «πύλη» ανέρχονται τώρα συνολικά σε πέντε.

Το νέο αίνιγμα

Η σπασμένη μαρμάρινη θύρα, μίμηση ξύλινης, γεννάει ωστόσο, ερώτημα, σε σχέση με το άθικτο ιωνικό επιθύρωμα της. Εάν η θύρα έσπασε εξαιτίας σεισμικών δονήσεων ή από χτύπημα οβίδας, όπως είχε πιθανολογήσει η Κατερίνα Περιστέρη, τότε πώς παρέμεινε άθικτο το επιθύρωμα, Εκτός και αν πρόκειται για «ανθρώπινη παρέμβαση», δηλαδή τυμβωρυχία.

Το μυστηριώδες υπόσκαφο μνημείο

Η ανασκαφή βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, με το έκκεντρο άνοιγμα να στέκεται -πιθανώς- μπροστά από την τελική αποκάλυψη.

Η αρχαιολογική κοινότητα συνεχίζει ωστόσο, να διατυπώνει ερωτήματα όπως ότι, ο φαραωνικού τύπου, ο τεράστιος τύμβος, ενδεχομένως κρύβει επιπλέον τάφους από αυτόν που ανασκάπτεται τώρα.

Ενα άλλο «σενάριο» που ακούγεται, αφορά στην ύπαρξη και δεύτερης εισόδου στον τεράστιο περίβολο, η οποία όμως, κατασκευάστηκε, όχι για να καταστήσει το μνημείο «ευάλωτο» στους τυμβωρύχους, αλλά για να τους αποτρέψει. Ότι επρόκειτο δηλαδή, για ένα σημείο «τυφλό», αδιέξοδο.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook