Αμφίπολη: Παριανοί γλύπτες έφτιαξαν τις Καρυάτιδες

Εντυπωσιακή «η σχέση του ενδύματος με τη σάρκα» λέει για τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης, η Λίλα Μαραγκού, ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο TheTOC.gr.

Αμφίπολη: Παριανοί γλύπτες έφτιαξαν τις Καρυάτιδες

Διευκρινίζοντας ότι «εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή, δεν μπορούμε να πιέζουμε τη συναγωγή συμπερασμάτων», αρνούμενη να κάνει εκτίμηση χρονολόγησης, αλλά και υποθέσεις για τον «ένοικο» του τάφου, η Λίλα Μαραγκού, ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μιλά στο TheTOC.gr για την αίσθηση που της δημιούργησαν οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης.

Παρότι, μόνο με αυτοψία θα μπορούσε να εξάγει κάποια πρώτα συμπεράσματα, η Λίλα Μαραγκού κάνει λόγο για έργο Παριανών γλυπτών και για πρόσωπο με «μία ευγένεια ιωνική»

Παρότι, μόνο με αυτοψία θα μπορούσε να εξάγει κάποια πρώτα συμπεράσματα, η Λίλα Μαραγκού κάνει λόγο για έργο Παριανών γλυπτών, για «το πρόσωπο που έχει μία ευγένεια ιωνική», τη «σχέση του ενδύματος με τη σάρκα» και το «λοξό ιωνικό ιμάτιο».

Απαράδεκτη η παρέμβαση τόσων πολλών

«Θα ήθελα να σημειώσω ότι, κατ’ αρχάς θεωρώ απαράδεκτη την παρέμβαση τόσων πολλών και μάλιστα, μη ειδικών στην υπόθεση της ανασκαφής του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη. Εάν κάποιος έπρεπε τώρα να ερωτηθεί είναι ο μέγας δάσκαλος Γιώργος Δεσπίνης, η Ισμήνη Τριάντη, τέως καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Αγγελος Δεληβοριάς, διεθνούς φήμης αρχαιολόγοι -μιλώντας ειδικά για τη γλυπτική (αφού προς το παρόν δεν έχουμε τοιχογραφίες). Ως προς την αρχιτεκτονική έπρεπε να ερωτηθεί και ο Μανόλης Κορρές…»

Χρονολόγηση πρώτα από τους ανασκαφείς

«Αποκαλύπτεται ένα μνημείο αλλιώτικο από τα άλλα. Ως αρχιτεκτόνημα συνδεδεμένο με γλυπτικό έργο είναι κάτι μοναδικό και εξαιρετικό. Αλλά χωρίς να έχουν κάνει μία πρώτη εκτίμηση, π.χ. χρονολόγησης, οι ίδιοι οι ανασκαφείς, δεν μπορούμε εμείς “απ' έξω” να μιλήσουμε. Το θεωρώ και ασέβεια απέναντι σε αυτούς που δουλεύουν στο μνημείο μέρα - νύχτα…»

Παριανή γλυπτική

«Ετσι όπως βλέπω τα γλυπτά, από τις φωτογραφίες –γιατί χωρίς να έχω κάνει αυτοψία, χωρίς να έχω δει το πρωτότυπο, δεν μπορώ να πω τίποτα- θυμίζει πάρα πολύ την παριανή πλαστική.

Και βεβαίως, αναρωτιέμαι γιατί υπάρχει έκπληξη με τις νέες φωτογραφίες… Εννοώ, για ποιο λόγο επισημαίνεται ότι οι Καρυάτιδες είναι ολόσωμες; Δηλαδή, τι θα ήταν; Προτομή; Ενα κεφάλι με ένα καλάθι (στην κεφαλή);

Εχει γράψει η μεγάλη αρχαιολόγος Καρούζου, ήδη από τη δεκαετία του ’60, ότι παρατηρούνται κλασικιστικές τάσεις και αρχαϊστικές, δηλαδή, στο τέλος του 4ου αιώνα και ήδη από τα μέσα, έχουμε μία συνειδητή επιστροφή σε παλαιότερα πρότυπα. Οπως είναι το λοξό ιωνικό ιμάτιο. Οπως η διαφάνεια του ενδύματος και ο τρόπος με τον οποίον το ύφασμα, το ένδυμα, «κολλάει» στο στήθος. Ναι, το πρώτο που θυμήθηκα βλέποντας το λοξό ιωνικό ιμάτιο, είναι η παριανή γλυπτική. Το έχει γράψει και η Κώστογλου – Δεσπίνη ότι απαντάται στα ελληνιστικά χρόνια… Και το πρόσωπο επίσης, έχει μία ευγένεια ιωνική.

Αλλά από τις φωτογραφίες δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα. Είναι ζήτημα των αρχών της αισθητικής όρασης. Πώς θα δεις το γλυπτό, πώς θα το προσεγγίσεις. Αν δεν το δεις στο πρωτότυπο, πώς να καταλάβεις…»

Θάσος, Πάρος - τι σχέση μπορεί να έχουν;

«Οι Παριανοί γλύπτες συνεχίζουν να εργάζονται στα ελληνιστικά χρόνια. Οι Παριανοί ήταν οι πρώτοι άποικοι της Θάσου. Σκάλισαν σε μάρμαρο Θάσου τα ωραιότερα γλυπτά. Αναφέρομαι σε εξαιρετικά γλυπτά που βρέθηκαν στη Νέα Καλλικράτεια, στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική. Οταν οι Παριανοί γίνονται ανέστιοι, άνεργοι στα χρόνια τα ελληνιστικά, φεύγουν. Τους τραβάει η άλλη Ελλάδα.

Οι Μακεδόνες δεν είχαν ούτε γλύπτες, ούτε ζωγράφους. Ο Μανόλης Ανδρόνικος τα έχει γράψει πολύ ωραία. Οι Μακεδόνες έφεραν τον Αριστοτέλη και μαζί έφεραν ζωγράφους και γλύπτες.

Δεν έχει αττικούς γλύπτες η Μακεδονία στα ελληνιστικά χρόνια, έχει Παριανούς. Θυμίζω ότι, ελληνιστικά χρόνια ορίζεται η περίοδος από το 330 π.Χ., την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έως το 31 π.Χ. Και επίσης, θυμίζω ότι η λέξη «ελληνιστικά» προέρχεται από το ρήμα «ελληνίζω» που σημαίνει «μιμούμαι τους Ελληνες».

Ηφαιστίωνας, Νέαρχος και άλλες υποθέσεις

«Δεν μπορούμε να πούμε εάν είναι ο τάφος του Ηφαιστίωνα, του Νεάρχου, ή όποιου. Μπορείς να μιλήσεις για το ιστορικό πλαίσιο από τις πηγές; Τις πηγές είτε τις συμπληρώνουν, είτε τις ανασκευάζουν τα αρχαιολογικά δεδομένα. Τα οποία εν προκειμένω είναι ακόμα άγνωστα. Δεν μπορούμε να τα παραβιάζουμε και να τα εκβιάζουμε. Αρνούμαι, θεωρώ ότι είναι τελείως αντιεπιστημονικό…»

Συλημένος;

«Αρνούμαι να κάνω υποθέσεις. Δεν μπορώ να μπω στον πειρασμό να αφήσω τη φαντασία να καλπάζει. Είναι σημαντική η συνδυαστική φαντασία, αλλά είναι ολέθρια η καλπάζουσα φαντασία. Το μόνο που μπορώ να πω είναι να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Λαζαρίδη, στον άνθρωπο που έβαλε τον θεμέλιο λίθο για την ανίχνευση και διάσωση της Αμφίπολης».

Αμφίπολη: Παριανοί γλύπτες έφτιαξαν τις Καρυάτιδες
Αμφίπολη: Παριανοί γλύπτες έφτιαξαν τις Καρυάτιδες - εικόνα 2

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ 21 Σεπ 2021 | 07:07

Ο Σμαραγδής κάνει ταινία για τον Καποδίστρια με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Σαράντη και ένα εξαιρετικό καστ

Η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Ιωάννη Καποδίστρια θα προβληθεί στις αίθουσες το φθινόπωρο του 2022.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ 21 Σεπ 2021 | 06:30

Ενας διαφορετικός "Προμηθέας" έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με τον "Προμηθέα", μία παράσταση βασισμένη στον "Προμηθέα Δεσμώτη" του Αισχύλου.

ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ 20 Σεπ 2021 | 16:31
21, 22, 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 20 Σεπ 2021 | 12:33

Μόνικα Μπελούτσι: Ανοίγουν έξτρα θέσεις για τις sold out παραστάσεις της στο Ηρώδειο

Ανοίγουν εκτάκτως έξτρα θέσεις για τις sold out παραστάσεις της Μόνικα Μπελούτσι στο Ηρώδειο, για το έργο "Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 20 Σεπ 2021 | 11:48

Αυτές είναι οι 20 πολυαναμενόμενες ταινίες για το φθινόπωρο

Τα θερινά σινεμά παραμένουν ανοιχτά, οι κινηματογραφικές αίθουσες θα λειτουργούν εκτός απροόπτου για τους εμβολιασμένους και αρκετές από τις παραγωγές θα γίνουν διαθέσιμες σε πλατφόρμες streaming.

ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΥΡΙΟΥ 20 Σεπ 2021 | 08:23

"Προμηθέας Δεσμώτης": Η sold out παράσταση του καλοκαιριού σε ένα και μοναδικό live streaming

Ο "Προμηθέας Δεσμώτης", με τον Γιάννη Στάνκογλου, ολοκληρώνει τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων του, με ένα και μοναδικό Live Streaming την Κυριακή 26/9.

Η ΙΤΑΛΙΔΑ ΣΤΑΡ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 19 Σεπ 2021 | 17:01

Μπελούτσι: Συγκινημένη που είμαι εδώ για την Κάλλας - Αγαπώ την Ελλάδα

Με αφορμή τις εμφανίσεις της στο Ηρώδειο, όπου θα αναγνώσει τις επιστολές της Ελληνίδας ντίβας της Όπερας, η Ιταλίδα ηθοποιός μίλησε για τον μύθο Μαρία Κάλλας

ΠΟΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ 17 Σεπ 2021 | 13:35

Νύχτες Πρεμιέρας 2021: 14 ημέρες προβολών και 140 ταινίες δίνουν ξανά τον παλμό στην πόλη

Ολες οι ταινίες και τα αφιερώματα που θα δούμε στις Νύχτες Πρεμιέρας 2021.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 17 Σεπ 2021 | 13:17

Τα "Αξύριστα Πηγούνια" του Γιάννη Τσίρου στη σκηνή του "Μικρού Χορν" - Πιο επίκαιρο από ποτέ

Το θεατρικό έργο "Αξύριστα Πηγούνια" του Γιάννη Τσίρου παρουσιάζεται στο Θέατρο Μικρό Χόρν, με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη.

21, 22 ΚΑΙ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 17 Σεπ 2021 | 09:41

Μόνικα Μπελούτσι: Το πιάνο της Μαρίας Κάλλας, δώρο του Ωνάση, θα τη συνοδεύσει στο Ηρώδειο - Η ιστορία του

Μόλις λίγες ημέρες απομένουν για τις πολυαναμενόμενες εμφανίσεις της Μόνικα Μπελούτσι στο Ηρώδειο, με το έργο "Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις".

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 17 Σεπ 2021 | 07:48

Το Θέατρο Πορεία επιστρέφει με έξι παραστάσεις τη νέα θεατρική σεζόν - Ολα όσα θα δούμε

Το Θέατρο Πορεία υποδέχεται φέτος, από τον Οκτώβριο, το κοινό του, σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας με έξι σπουδαίες παραγωγές.

ΑΠΟ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 17 Σεπ 2021 | 07:05

Νύχτες Πρεμιέρας: Τα δύο αφιερώματα που δεν πρέπει να χάσετε

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας, μετά την επιτυχημένη περσινή διεξαγωγή του, επιστρέφει και φέτος σε υβριδική μορφή.

ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙ ΠΡΕΜΙΕΡΑ 16 Σεπ 2021 | 14:08

Κυκλοφόρησε το trailer της ταινίας για την Σφαγή των Καλαβρύτων το 1943

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας Καλάβρυτα 1943.