Follow us

Τατόι: Φωτογραφίες από το "άγνωστο" γήπεδο τένις και το θερμοκήπιο - Το χθες και το σήμερα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της ανασύνταξης του περιβάλλοντος χώρου και του δικτύου μονοπατιών, πέριξ του Ανακτόρου, που συνδέουν αρμονικά τα μνημειακά κτήρια με το φυσικό τοπίο, στο π. βασιλικό κτήμα Τατοΐου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
τατοι 343

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο της συνολικής ανασύνταξης του περιβάλλοντος χώρου και του δικτύου μονοπατιών, πέριξ του Ανακτόρου, που συνδέουν αρμονικά τα μνημειακά κτήρια με το φυσικό τοπίο, στο π. βασιλικό κτήμα Τατοΐου, επιτρέποντας στους επισκέπτες να βιώσουν τη μοναδική ταυτότητα του κτήματος, ως μια ενιαία εμπειρία ιστορίας και φύσης.

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, το έργο αφορά στην αποκατάσταση του τοπίου, στην ανακτορική και την αγροκτηνοτροφική ενότητα του κτήματος, εντός της οποίας περιλαμβάνονται το θερμοκήπιο και το γήπεδο τένις, τα οποία αποκαθίστανται και επαναχρησιμοποιούνται.

Τατόι: Φωτογραφίες από το "άγνωστο" γήπεδο τένις και το θερμοκήπιο - Το χθες και το σήμερα

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: "Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου του Ανακτόρου και των λοιπών κτηρίων μνημείων στο π. βασιλικό κτήμα αποτελεί μία ολοκληρωμένη παρέμβαση εξίσου σημαντική με την αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημειακού κτηριακού αποθέματος. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση και ανασύνταξη του υπαίθριου χώρου, με έμφαση στην αισθητική και λειτουργική ποιότητα της περιήγησης, ώστε να δημιουργήσουμε μία ενιαία και απρόσκοπτη εμπειρία για τον επισκέπτη.

Ο σχεδιασμός βασίζεται στην αντίληψη του χώρου ως ενιαίου συνόλου που συνδέει αρμονικά το εσωτερικό και το εξωτερικό των κτηρίων, διαμορφώνοντας διαδοχικές εικόνες ανακάλυψης του τοπίου και των ιστορικών του αναφορών.

τατοι 1

Η οργάνωση των κινήσεων, η επιλογή κατάλληλων υλικών και φυτεύσεων, καθώς και η ανάδειξη των επιμέρους ενοτήτων του χώρου υπηρετούν τον στόχο της δημιουργίας ενός επισκέψιμου και βιώσιμου ιστορικού και πολιτιστικού τοπίου. Το έργο μαζί με την αποκατάσταση των ανακτορικών κήπων που είναι σε εξέλιξη, καλύπτει συνολική έκταση 34 στρεμμάτων. Το θερμοκήπιο και το γήπεδο τένις, αναπόσπαστα στοιχεία του ιστορικού κήπου, αποκαθίστανται πλήρως, ενισχύοντας τη συνοχή της επέμβασης. Έτσι, διαμορφώνεται ένας ενιαίος, επισκέψιμος και οργανωμένος χώρος υψηλής ιστορικής, αρχιτεκτονικής και φυσικής αξίας, αναδεικνύοντας τον μοναδικό χαρακτήρα των κτηρίων-μνημείων του ιστορικού τόπου του Τατοϊου".

τατοι εργα

τατοι εργα

Αποκατάσταση του τοπίου στην ανακτορική και αγροκτηνοτροφική ενότητα

Το έργο -σύμφωνα με το ΥΠΠΟ- εστιάζει στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο της Ανακτορικής Ενότητας, έκτασης 5.127 τ.μ. καθώς και σε τμήμα της Παραγωγικής Ενότητας, έκτασης 19.764 τ.μ.

Οι βασικές παράμετροι και αρχές της μελέτης, που εφαρμόζεται, περιλαμβάνουν:

α) αξιοποίηση τεκμηρίωσης (φωτογραφίες, τοπογραφικά),

β) σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορική συνέχεια του χώρου,

γ) ανάλυση μορφολογίας εδάφους και υπάρχουσας βλάστησης,

δ) χρήση φυτικού υλικού για ανάδειξη του τοπίου και της συλλογικής μνήμης,

ε) ανάδειξη πανοραμικών και περιορισμένων θεάσεων,

στ) τήρηση του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας (2023) με διάκριση σε τρεις ζώνες φύτευσης γύρω από τα κτήρια.

τατοι εργα

Ανακτορική ενότητα

Στην ανακτορική ενότητα το έργο αφορά στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, στο επίπεδο του Ανακτόρου και των Μαγειρείων, η οποία συγκροτεί την εισαγωγική ενότητα στην περιήγηση των επισκεπτών, στο ιστορικό σύνολο. Βόρεια της ανακτορικής ενότητας, ο υπαίθριος χώρος ορίζεται από την Αλέα με τις Αριές. Η Αλέα ενισχύεται με νέες αριές και διατηρείται το φυσικό ανάγλυφο. Δυτικά, ανασυστήνεται συστάδα δέντρων, σύμφωνα με αρχειακές πηγές, και ενισχύεται η πορεία προς τα Μαγειρεία με νέα πλατάνια και θάμνους.

Στα νότια, αποκαθίστανται ιστορικά παρτέρια γεωμετρικής διάταξης, με ροδώνες και ιστορικές ποικιλίες, ενώ αποκαθίσταται και ο μαρμάρινος καθιστικός πάγκος. Ανατολικά του Ανακτόρου διαμορφώνεται μονοπάτι, η πορεία του οποίου συνδέει το νότιο προαύλιο του Ανακτόρου με το ιστορικό μονοπάτι που διασχίζει το άλσος στο βόρειο τμήμα, σε μία προσπάθεια σύνδεσης των υπαίθριων χώρων γύρω από το Ανάκτορο.

τατοι εργα

Παραγωγική ενότητα

Ο σχεδιασμός στην παραγωγική ενότητα έχει ως στόχο τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του τοπίου, τη διατήρηση και την ενίσχυση της υφιστάμενης βλάστησης. Κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού είναι η δημιουργία Αλέας με Πλατάνια κατά μήκος άξονα Βορά-Νότου προς τα κοιμητήρια, συνοδευόμενη από σπορά αγριολούλουδων και τοποθέτηση φυσικών καθιστικών. Η παρουσία δένδρων εκατέρωθεν του άξονα κίνησης ταυτοποιείται από φωτογραφικό αρχειακό υλικό. Βόρεια του Παλιού Βουστασίου, διαμορφώνεται η Πλατεία με τις Βελανιδιές.

Οι υφιστάμενοι θάμνοι διατηρούνται στην περίμετρο του χώρου ενισχύοντας τον χαρακτήρα εσωστρέφειας., Στην επόμενη υπαίθρια χωρική ενότητα, νότια του Παλιού Βουστασίου και Ιπποστασίου και βόρεια του Νέου Βουστασίου διαμορφώνεται Υπαίθριος Χώρος με Φλαμουριές.

Η φύτευση ενισχύει τη λειτουργικότητα και την αισθητική και γίνεται με βάση το μικροκλίμα και σε αρμονία με τη φυσική παλέτα της περιοχής. Συνολικά, φυτεύονται 95 νέα δένδρα διαφόρων ειδών, σεβόμενα τη φυσική και πολιτιστική ταυτότητα του τοπίου.

τατοι εργα

Διαμόρφωση μονοπατιών

Τα μονοπάτια στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του Ανακτόρου και των Μαγειρείων διαμορφώνονται σε συσχετισμό με τις πορείες που συνδέουν τα δύο κτήρια. Τα μονοπάτια κατασκευάζονται με υδατοπερατά υλικά (θραυστή πέτρα, άμμο, χώμα) και τοποθετούνται πάνω σε τρισδιάστατα γεωπλέγματα για υψηλή αντοχή και σταθερότητα. Η λύση αυτή βελτιώνει τις μικροκλιματικές συνθήκες, ενισχύει τη βιοποικιλότητα, περιορίζει τις πλημμύρες και εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα.

Αλσος και χωρική ενότητα πέριξ Ανακτόρου

Βόρεια και σε άμεση γειτνίαση με την ανακτορική ενότητα και την Αλέα με τις Αριές, διατηρείται άλσος με πλατύφυλλα δέντρα, το οποίο εντάσσεται στον ευρωπαϊκό τύπο bosco που απαντά συχνά γύρω από ανάκτορα της ίδιας περιόδου. Το 'Αλσος βόρεια του Ανακτόρου πλαισιώνει χωρικά το κτήριο με την παρουσία του να συμμετέχει ενεργά στην χωρική αντίληψη των κτιριακών συνόλων, λειτουργώντας παράλληλα ως προέκταση του άμεσου περιβάλλοντος χώρου. Για την εν λόγω χωρική ενότητα συνολικής έκτασης περίπου 6.500 τ.μ. προβλέπεται δημιουργία άτυπων διαδρομών, με στόχο τη σύνδεση του άλσους με τον περιβάλλοντα χώρο του Ανακτόρου και το δίκτυο ιστορικών μονοπατιών. Στο βορειοδυτικό άκρο του άλσους εντοπίζεται πρανές που καταλήγει σε ημικυκλικό πλάτωμα, το οποίο τεκμηριώνεται από αρχειακό υλικό και τοπογραφικό σχέδιο του 1897. Το πλάτωμα περιλάμβανε παρτέρια σε ημικυκλική διάταξη γύρω από κυκλικό χώρο με φύτευση, στο κέντρο του οποίου βρισκόταν το 'Αγαλμα του Ψαρά του Δημήτρη Φιλιππότη. Η διαμόρφωση αυτή αποκαθίσταται ως στοιχείο του περιβάλλοντος χώρου του Ανακτόρου, με φύτευση ψηλών θάμνων στην περίμετρο.

τατοι εργα

Το κτήμα Τατοΐου απέκτησε ο Γεώργιος Α΄ το 1872 και στα επόμενα χρόνια αναπτύχθηκε με την κατασκευή του Ανακτόρου (1886) και των Κήπων (1890). Η μεγάλη πυρκαγιά του 1916 κατέστρεψε μέρος του κτήματος, αλλά διασώθηκε το Νέο Ανάκτορο και οι Κήποι. Το 1937 το Ανάκτορο ανακαινίστηκε μετά την επάνοδο της Βασιλείας. Το 2003, το κτήμα αποδόθηκε στο Δημόσιο και χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος. Το 2021, πυρκαγιά κατέστρεψε μέρος του κτήματος, συμπεριλαμβανομένων και των κήπων του Ανακτόρου και του περιβάλλοντος χώρου του. Η διαμόρφωση των κήπων γύρω από το Ανάκτορο, καθώς και οι εργασίες ανάπλασης όλου του κτήματος είναι έργο του Λουδοβίκου Μύντερ, Δανού δασολόγου και φιλέλληνα, διευθυντή του κτήματος (1873-1892), τον οποίο προσέλαβε ο Γεώργιος Α' καθώς και στη συνέχεια, ο διάδοχός του στη διεύθυνση του κτήματος, Ότο Βάισμαν (1893-1914).

Αποκατάσταση θερμοκηπίου

Η παρέμβαση στο κτίσμα του θερμοκηπίου στοχεύει στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας του, στην αποκατάσταση της αρχικής μορφής και χρήσης και στην εξασφάλιση της δομικής ευστάθειάς του. Η επέμβαση στο θερμοκήπιο αποσκοπεί στην επαναλειτουργία του και στην ένταξή του στο γενικότερο σχέδιο αποκατάστασης των κήπων του Ανακτόρου. Βασικοί στόχοι είναι η διατήρηση και ανάδειξη των ιστορικών καταλοίπων με σεβασμό στις ιστορικές φάσεις του κτίσματος.

Η κατασκευή των θερμοκηπίων έχει διαδοθεί ήδη από τον 17ο και 18ο αιώνα στη βόρεια Ευρώπη. Τον 19ο αιώνα κατασκευάζονται εντυπωσιακά ιστορικά θερμοκήπια, έργα υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας, όπου φιλοξενούσαν βοτανικούς κήπους. Στην Ελλάδα, λόγω του μεσογειακού κλίματος και των ιστορικών συνθηκών, δεν κατασκευάστηκαν θερμοκήπια με αντίστοιχη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία. Σήμερα διατηρούνται μόνο δύο. Το θερμοκήπιο του Εθνικού Κήπου, το οποίο δεν χρησιμοποιείται, και το συγκεκριμένο. Από τις πηγές διαφαίνεται ότι πρόκειται για θερμοκήπιο ανθώνα. Το θερμοκήπιο κατασκευάστηκε αρχικά την περίοδο 1890-1895 και επεκτάθηκε μεταξύ 1930-1944. Στην πρώτη φάση ήταν μεγαλύτερο και διαρθρωμένο σε τρία μέρη, ενώ στη δεύτερη χρησιμοποιούνταν μόνο το κεντρικό του τμήμα.

Αποκατάσταση γηπέδου τένις

Η μελέτη για το γήπεδο τένις έχει ως στόχο την αποκατάσταση της αρχικής του μορφής, βάσει των διαθέσιμων ιστορικών τεκμηρίων και τη λειτουργική σύνδεσή του με τον κήπο του Ανακτόρου. Το γήπεδο τένις, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1890, έχει υποστεί σοβαρές φθορές, με αποτέλεσμα την καταστροφή του ασφαλτοτάπητα και της περίφραξης, καθώς και την επέκταση δασώδους βλάστησης που έχει προκαλέσει ζημιές στο ανάλημμα και τον χώρο του γηπέδου. Στόχος είναι η πλήρης αποκατάστασή του και η επαναφορά της χρήσης του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Γιατί όλοι μιλάνε για αυτό το νέο εστιατόριο στην Ομόνοια;

Το μεγάλο σουξέ της νέας χρονιάς έχει αισθητική που σου γλυκαίνει την καρδιά και μαγειρική άποψη που ιντριγκάρει, ψάχνοντας το μίτο που ενώνει τη σύγχρονη ελληνική γεύση με τις ανατολίτικες επιρροές της.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 16 Ιαν 2026 | 15:35

Μενδώνη για Μέλπω Ζαρόκωστα: Ερμηνεύτρια μεγάλης γκάμας, ευρύτατου διαμετρήματος και διακριτού αποτυπώματος

Η υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για τον θάνατο της Μέλπως Ζαρόκωστα

ΣΤΟ ΤΑΤΟΙ 16 Ιαν 2026 | 10:20

Οι φωτογραφίες από το μνημόσυνο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου - Σε πολύ κλειστό κύκλο στο Τατόι

Η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους Ντε Γκρες. Λίγο πριν από το μνημόσυνο του τέως βασιλιά έφυγε από τη ζωή η θεία τους, πριγκίπισσα Ειρήνη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 Ιαν 2026 | 14:05

Οι εντυπωσιακές αρχαιότητες της "Οικίας Κοκοβίκου" στην Πλάκα [εικόνες]

Το κτήριο έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με τον περιβάλλοντα χώρο του, ως εξαιρετικό δείγμα συγκροτήματος αθηναϊκής οικίας.

ΔΗΛΩΣΗ 09 Ιαν 2026 | 09:50

Μενδώνη για την απώλεια του Χρ. Πολίτη: "Ακάματος εργάτης του θεάτρου, σεμνός υπηρέτης της τέχνης

Πληροφορούμενη την απώλεια του Χρίστου Πολίτη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε δήλωση.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ 20 Δεκ 2025 | 20:19

Πέθανε η σπουδαία αρχαιολόγος Λίλα Μαραγκού

"Ανεκτίμητη και διαρκής η συμβολή της", δήλωσε η Λ. Μενδώνη

ΛΟΓΩ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ 17 Δεκ 2025 | 14:38

Οργή Αλαφούζου με την κυβέρνηση για το ντοκιμαντέρ της 17Ν - Αρνήθηκε να παρουσιάσει το δελτίο του ΣΚΑΪ η Κοσιώνη

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου Οπτικοακουστικών Μέσων και ΜΜΕ ανακάλεσε τη χρηματοδότηση στο ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά για τη 17Ν

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 21 Νοε 2025 | 19:03

Συνάντηση Λίνας Μενδώνη με Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στον τομέα του Πολιτισμού

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 10 Νοε 2025 | 20:12

Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα: "Ο στόχος είναι πιο κοντά από ποτέ μέσα στην 50ετία"

"Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εργάζεται ομόψυχα και μεθοδικά για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα" ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

ΟΣΑ ΕΙΠΕ 04 Νοε 2025 | 17:32

Μενδώνη στη Γενική Συνέλευση της UNESCO: "Ολα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα"

"Η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών", σημείωσε η Λίνα Μενδώνη, "εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμια απειλή

ΠΡΩΗΝ ΠΤΔ 30 Οκτ 2025 | 18:44

Πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ η Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Αποδέχθηκε την πρόταση της Μενδώνη

Η Λίνα Μενδώνη επισκέφτηκε, στο γραφείο της, την τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και της απηύθυνε πρόσκληση να αναλάβει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Φεστιβάλ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 21 Οκτ 2025 | 14:34

Γιατί η Ακρίτα επιτέθηκε σε Μαρέβα και Λίνα Μενδώνη για το δείπνο στο Βρετανικό Μουσεία - "Δεν ντράπηκε καμία..."

Κριτική προς τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι αλλά και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ασκεί η Ελενα Ακρίτα, με αφορμή, το δείπνο στο Βρετανικό Μουσείο.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 19 Οκτ 2025 | 12:24

Παύλος Ντε Γκρες: Η εξομολόγηση για το Τατόι - "Χαίρομαι που θα ανοίξει ξανά, λυπάμαι που δεν είναι το σπίτι μας"

Το προσωπικό του όραμα του Παύλου Ντε Γκρες για το Τατόι, οι μνήμες και η νοσταλγία

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ 17 Οκτ 2025 | 19:38

Τατόι: 70.000 θησαυροί του έρχονται στο φως - Προσβάσιμη στο κοινό η μεγαλύτερη συλλογή του είδους της [εικόνες]

Οι Συλλογές Τατοΐου εκτείνονται από την αρχαιότητα έως τα καθημερινά αντικείμενα της δεκαετίας του ’60.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ 09 Οκτ 2025 | 20:10

Πτώση αεροσκάφους στο Τατόι: Χειρουργήθηκε ο ένας πιλότος, σε καταστολή ο άλλος - Επιτροπή θα ερευνήσει τα αίτια

Οι καταθέσεις των πιλότων και των μαρτύρων, αλλά και το βιντεοληπτικό υλικό, αναμένεται να ρίξουν φως στα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους στο Τατόι την Τετάρτη 8/10

ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ 09 Οκτ 2025 | 07:35

Τατόι: Τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους αναζητά η Πολεμική Αεροπορία - Τα δύο πιθανά σενάρια

Εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Πολεμικής αεροπορίας, έχασε ύψος και κατέπεσε σε χωράφι.

ΔΙΘΕΣΙΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ P2002-JF 08 Οκτ 2025 | 14:51

Τατόι: Πώς έγινε το ατύχημα με το εκπαιδευτικό αεροσκάφος - Σε βαριά κατάσταση ο ένας από τους δύο χειριστές [βίντεο]

Οι δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, διακομίστηκαν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας έχοντας τις αισθήσεις τους και υποβάλλονται σε εξετάσεις.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 08 Οκτ 2025 | 11:54

Ατύχημα με εκπαιδευτικό αεροπλάνο στο Τατόι - Δύο τραυματίες στο νοσοκομείο [εικόνες - βίντεο]

Ατύχημα με εκπαιδευτικό αεροσκάφος σημειώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Τατόι. Τραυματίες οι δύο πιλότοι.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 28 Σεπ 2025 | 09:51

Τατόι: Ηλεκτροπληξία έπαθαν μητέρα και το 1,5 έτους κοριτσάκι της από γυμνά καλώδια

Σύμφωνα με συγγενείς, στον χώρο δεν υπήρχε προειδοποιητική ταμπέλα για κίνδυνο από εκτεθειμένα ηλεκτροφόρα καλώδια.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΕΝΔΩΝΗ 26 Σεπ 2025 | 18:49

Πέθανε ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός Νίκος Περέλης

Λ. Μενδώνη: "Ο Ν. Περέλης διέγραψε μια μετεωρική πορεία στην Τέχνη"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 17 Σεπ 2025 | 18:23

Σταμάτης Κραουνάκης: Ο Τσίπρας δεν θέλει να κάνει κόμμα, θέλει να γίνει πρωθυπουργός - Έριξα ένα κράξιμο στη Μενδώνη...

Ο Σταμάτης Κραουνάκης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα σενάρια που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει νέο κόμμα

ΤΟ 60% ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ 17 Σεπ 2025 | 12:09

Κηφισιά: Ελληνες οι αγοραστές της κατοικίας της Ασπασίας Μάνου - Ο απαγορευμένος έρωτας και o γάμος με τον Βασιλιά Αλέξανδρο

Τέσσερα από τα επτά σπίτια έχουν ήδη πουληθεί, αυξημένο το ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές για τα υπόλοιπα.

ΠΟΛΥΕΤΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ 09 Σεπ 2025 | 18:31

Ναύπλιο: Ετσι είναι πλέον ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, μετά από πολλά χρόνια αποκατάστασης

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2.700.000 ευρώ, υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με πόρους ΕΣΠΑ

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟ 19 Αυγ 2025 | 12:43

Η Φαραντούρη αφιέρωσε τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη στη Μενδώνη και έγινε χαμός στα social media

Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση της Μαρίας Φαραντούρη να αφιερώσει το τραγούδι "Της Αγάπης Αίματα" του Μίκη Θεοδωράκη, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΥΤΟΨΙΑ ΜΕΝΔΩΝΗ 28 Ιουλ 2025 | 11:41

Το νέο πρόσωπο του Τατοΐου: Σε εξέλιξη τα έργα - Το 2026 αναμένεται να παραδοθούν τα μουσεία [εικόνες]

Αυτοψία στα έργα που εκτελούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στον ιστορικό πυρήνα του π. βασιλικού κτήματος στο Τατόι, πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 17 Ιουλ 2025 | 17:02

Μονεμβασιά: "Διώξτε τη Μενδώνη" - Έντονες αποδοκιμασίες κατά της υπουργού Πολιτισμού για το τελεφερίκ [βίντεο]

"Ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει, κρατήστε το μουσείο, και διώξτε τη Μενδώνη", φώναζαν οι συγκεντρωμένοι στη Μονεμβασιά

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ 12 Ιουλ 2025 | 19:32

Τα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO - Το μήνυμα Μητσοτάκη

Την απόφαση της 47ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ χαιρέτισε με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 29 Ιουν 2025 | 15:47

Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Τατόι: Καίει κοντά στο αεροδρόμιο

Στην περιοχή επιχειρούν 3 οχήματα με 9 πυροσβέστες.

23 Ιουν 2025 | 12:08

Σαντορίνη: Αυτοψία Μενδώνη στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Θήρας και στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία, στους δύο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της Σαντορίνης -την Αρχαία Θήρα και τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου.

ΙΕΡΟΣ ΒΡΑΧΟΣ 01 Ιουν 2025 | 20:40

Λίνα Μενδώνη: Άνοιξαν οι επί έτη κλειστές διαδρομές στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και το νέο Πωλητήριο

Η απόδοση αυτών των χώρων σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την εμπειρία των επισκεπτών στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού

ΣΕ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ 01 Ιουν 2025 | 15:35

Ακρόπολη: Άνοιξε τις πύλες του το νέο Πωλητήριο - Νέες διαδρομές στον αρχαιολογικό χώρο [εικόνες - βίντεο]

Παράλληλα, αποδόθηκαν ο διαμορφωμένος χώρος στο πλάτωμα νοτίως του βράχου του Αρείου Πάγου, όπως και η πευκόφυτη κλιτύς στα βορειοδυτικά του πλατώματος, η οποία ανοίγει για πρώτη φορά.

ΥΠΠΟ 30 Μαϊ 2025 | 10:13

Αλλάζει το μουσειακό τοπίο στην Ελλάδα: Τα 26 νέα και ανακαινισμένα Μουσεία που παραδόθηκαν στο κοινό

Όπως τόνιζαν στελέχη του ΥΠΠΟ "ιδρύουμε μουσεία που απευθύνονται στο νου και στην ψυχή. Μουσεία ανοιχτά, προσβάσιμα, ελκυστικά και συμπεριληπτικά".

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ 24 Μαϊ 2025 | 18:20

Κέρκυρα: Σχολή pole dancing στη Βρετανία πίσω από τη φωτογράφιση στα Ανάκτορα - Υπό κράτηση οι 5 γυναίκες

Οι πέντε γυναίκες πήραν προθεσμία για να απολογηθούν - Αρνούνται τις κατηγορίες - Αναζητείται και ένας Κερκυραίος φωτογράφος

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 24 Μαϊ 2025 | 16:16

Κέρκυρα: Στο Αυτόφωρο οι πέντε γυναίκες για το pole dancing στα Ανάκτορα: "Δεν αντιληφθήκαμε τη βαρύτητα της πράξης μας"

Όπως ανέφεραν, επισκέπτονται την Κέρκυρα εδώ και αρκετά χρόνια και ασχολούνται με διάφορες μορφές χορού.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ 23 Μαϊ 2025 | 11:07

Σάλος στην Κέρκυρα: Ημίγυμνα μοντέλα κάνουν poledancing στα παλιά ανάκτορα - Μήνυση από τον δήμο [βίντεο]

Αντιδράσεις στην Κέρκυρα από τις εικόνες ντροπής σε ιστορικό σημείο.

ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 21 Μαϊ 2025 | 14:59

Λίνα Μενδώνη: Ο ανελκυστήρας στην Ακρόπολη χάλασε από υπερβολική χρήση - Θα παραμείνει κλειστός για άλλη μία εβδομάδα

Τι απάντησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τον ανελκυστήρα στην Ακρόπολη που είναι εκτός λειτουργίας εδώ και 2 εβδομάδες

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 18 Μαϊ 2025 | 14:52

Η Μενδώνη απαντά στον Ανδρουλάκη για την τοιχογραφία των δελφινιών: Φαίνεται ότι δεν έχει επισκεφθεί πρόσφατα την Κνωσό

"ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τις ατυχείς δηλώσεις του, προσβλέπει σε μικροκομματικά οφέλη" δηλώνει η υπουργός

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 16 Μαϊ 2025 | 15:55

Στο Ζάππειο ήταν η εκδήλωση της Adidas, που είχε φόντο την Ακρόπολη- Δόθηκε άδεια για μόλις 380 ευρώ, παρέμβαση της Εισαγγελίας

Αρνητικά σχόλια στα διαδίκτυο για την παραχώρηση του Αττικού ουρανού για εκδήλωση της Adidas, με drones και με φόντο την Ακρόπολη

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΑΒΕ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ 16 Μαϊ 2025 | 15:05

Μενδώνη: Το drone show με φόντο την Ακρόπολη δεν έγινε με νόμιμη διαδικασία

"Το show δεν έγινε με νόμιμη διαδικασία", τόνισε η κ. Μενδώνη.

ΜΗΝΥΜΑ ΜΕΝΔΩΝΗ 15 Μαϊ 2025 | 12:09

Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιoλόγος Γιάννης Τζεδάκις

"Υπηρέτησε πολύπλευρα την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς", ανέφερε στo συλλυπητήριο μήνυμά της η Λίνα Μενδώνη.

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 17 Απρ 2025 | 17:33

Ψεύτικος λογαριασμός της Λίνας Μενδώνη στα social - "Έχει επιληφθεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος" λέει το υπ. Πολιτισμού

Το υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει ότι η Λίνα Μενδώνη δεν διαθέτει προσωπικό λογαριασμό σε καμία πλατφόρμα social media.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ 14 Απρ 2025 | 09:37

Πάρτι στα social media με το πορτρέτο της Αννας Παναγιωταρέα στην Πινακοθήκη: "Σύντομα να έχουμε και Πορτοσάλτε"

Ένα πορτρέτο της Άννας Παναγιωταρέα, στενής συνεργάτιδας της υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ 07 Απρ 2025 | 21:28

Άργος: Βάφτηκε το κτίριο στον αρχαιολογικό χώρο, που είχε προκαλέσει την οργή της Λίνας Μενδώνη [βίντεο]

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έντονη επίπληξη σχετικά με κτίριο το οποίο παρουσίαζε εικόνα πλήρους εγκατάλειψης, οι βαμμένοι τοίχοι και τα συνθήματα φαίνεται πως αποτελούν παρελθόν.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ 07 Απρ 2025 | 11:34

Η Λίνα Μενδώνη τίμησε τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Άουσβιτς [εικόνες]

Η Λίνα Μενδώνη κατέθεσε στεφάνι στον Μαύρο Τοίχο, στο σημείο εκτελέσεων στο Άουσβιτς και στο Μνημείο για τους Έλληνες Εβραίους στο Μπίρκεναου.

ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ 03 Απρ 2025 | 13:50

Καλλιμάρμαρο: Οι γερανοί "ξηλώνουν" την τεράστια μεταλλική κατασκευή της Coca Cola- Η εταιρεία ακύρωσε την τελετή [βίντεο]

Στο σημείο επιχειρούν γερανοί που αφαιρούν τον σκελετό, δηλαδή τα βαρέα, μεταλλικά τμήματα της κατασκευής.

ΑΛ ΤΣΑΝΤΡΙ ΝΙΟΥΖ 03 Απρ 2025 | 08:28

Λαζόπουλος για Μενδώνη: "Μήπως προσπαθούσε να μας συμπαρασύρει με την υποκριτική της"; [βίντεο]

Την έντονη παρατήρηση που έκανε στην προϊσταµένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας η Λίνα Μενδώνη σχολίασε ο Λάκης Λαζόπουλος στο "Αλ Τσαντίρι Νιουζ".

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 31 Μαρ 2025 | 15:16
ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ 31 Μαρ 2025 | 11:35

Θεσσαλονίκη: Το Τέμενος Χαμζά Μπέη-μνημείο Αλκαζάρ αποδίδεται το πρώτο εξάμηνο 2026 στην πόλη

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στο Τεμένος Χαμζά Μπέη, γνωστό ως Αλκαζάρ, στη Θεσσαλονίκη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 28 Μαρ 2025 | 12:24

"Φρένο" στην τεράστια μεταλλική κατασκευή μπροστά στο Καλλιμάρμαρο: Εντολή Μενδώνη για διακοπή εργασιών

Η υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε αυτοψία στο Καλλιμάρμαρο, έπειτα από πρωτοσέλιδο εφημερίδας για κατασκευή-έκτρωμα.

ΑΠΕΙΧΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΗΣ 27 Μαρ 2025 | 20:24

Αργολίδα: Απούσα για δεύτερη μέρα από το γραφείο της η Άλκηστις Παπαδημητρίου - Ρίχνει τους τόνους το Υπουργείο Πολιτισμού

Τόσο η ίδια η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας όσο και η Λίνα Μενδώνη δεν έχουν τοποθετηθεί εκ νέου μετά το περιστατικό - Ήταν συμφοιτήτριες στο Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών

ΝΕΑ ΚΟΝΤΡΑ 27 Μαρ 2025 | 08:35

Πολάκης κατά Καρανίκα επειδή στήριξε την Μενδώνη στο θέμα της αρχαιολόγου: "Λες αδιανόητες μπούρδες"

Ο Νίκος Καρανίκας υπερασπίστηκε τη Λίνα Μενδώνη για την επίπληξή της στην αρχαιολόγο, με τον Παύλο Πολάκη να σχολιάζει εκνευρισμένος κάτω από την ανάρτησή του.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΡΗΞΗ 26 Μαρ 2025 | 14:40

Μενδώνη: Γιατί εξοργίστηκε και κατσιάδασε on camera την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων - Το παρασκήνιο της έκρηξης

Την τελευταία πενταετία το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί στην Αργολίδα το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτιστικών υποδομών, με προϋπολογισμό άνω των 23 εκατ. ευρώ

ΓΙΑΤΙ ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΗΚΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Μαρ 2025 | 22:42

Άστραψε και βρόντηξε η Μενδώνη κατά της προϊσταμένης Αρχαιοτήτων Αργολίδας: "Σε παρακαλώ, έχετε πάρει εκατομμύρια..."

Εκνευρίστηκε η Λίνα Μενδώνη και έριξε "κατσάδα" στην προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 17 Μαρ 2025 | 11:48

Ετσι θα γίνει το Υπασπιστήριο και το Χοιροστάσιο στο "βασιλικό κτήμα" στο Τατόι - Το πριν και το μετά σε εικόνες

Δύο ακόμα κτήρια-μνημεία στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου αποκαθίστανται από το υπουργείου Πολιτισμού.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ 17 Μαρ 2025 | 10:02

Για ποδηλατάδα στο Τατόι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον ανασχηματισμό - Πρωινό στο "Tatoi Club"

Για ποδηλατάδα στο Τατόι πήγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δύο ημέρες μετά τον ανασχηματισμό.

ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 16 Φεβ 2026 | 00:09

Σάρωσε ο Akylas στον μεγάλο τελικό του Sing for Greece: Με το "Ferto" πηγαίνει η Ελλάδα στη Eurovision 2026

Ο Akylas επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και θα επροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision 2026

ΜΙΛΑ ΣΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ 15 Φεβ 2026 | 11:36

Τα ρούχα του "Καποδίστρια": Η Αρτεμις Ισουφλλάρι, μοδίστρα και σχεδιάστρια ρούχων, μιλά για την εμπειρία στην ταινία

Η Άρτεμις Ισουφλλάρι, μοδίστρα και σχεδιάστρια ρούχων, μεταφέρει την εμπειρία της για τη συμμετοχή της στην ταινία "Καποδίστριας".

ΜΑΡΤΥΡΙΑ 15 Φεβ 2026 | 11:10

Εικόνες εγκατάλειψης στον αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας: Σακούλες σκουπιδιών με νερό στη μέση της αίθουσας

Μέσα στο μουσείο υπήρχαν λίμνες νερού, το ταβάνι έσταζε πάνω στις προθήκες με τα εκθέματα.

ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ 14 13 Φεβ 2026 | 23:55

Eurovision 2026: Τα επτά τραγούδια από τον δεύτερο ημιτελικό που προκρίθηκαν στον εθνικό τελικό

Δεκατέσσερα τραγούδια διεκδικούν τη συμμετοχή τους στη Eurovision 2026 - Η σειρά εμφάνισης του εθνικού τελικού της Κυριακής 15/2

MEGA 13 Φεβ 2026 | 20:46

"Οι Αθώοι": Αντιδράσεις για την Αρετή - "Ιστορική ανακρίβεια, οι Χειμαρριώτες δεν μιλούσαν αλβανικά"

Η Ένωση Χειμαρριωτών διαμαρτύρεται για τον ρόλο της Αρετής στη σειρά του Mega και η σεναριογράφος απαντά

Η ΕΚΘΕΣΗ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΡΤΙΟΥ 13 Φεβ 2026 | 16:58

Η παρουσίαση της έκθεσης φωτιζόμενων γλυπτών του διεθνώς αναγνωρισμένου Ιταλού καλλιτέχνη Marco Lodola

Τα φωτιζόμενα γλυπτά του Maestro Lodola, κατασκευασμένα από neon και plexiglass δημιουργούν ένα δυναμικό διάλογο ανάμεσα στην pop art, το φως, την αρχιτεκτονική και το σύγχρονο living

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 13 Φεβ 2026 | 14:45

"Λόλα": Μία παράσταση για καλό σκοπό - Για την ενίσχυση του έργου του "Μαζί για το Παιδί"

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται η Έλλη Τρίγγου, ο Γιάννης Στάνκογλου και ο Γιώργος Γάλλος, πλαισιωμένοι από έναν εξαιρετικό 20μελή θίασο.

ΑΠΟ 6/3 13 Φεβ 2026 | 13:11

"Το τέλος του παιχνιδιού": Η sold out παράσταση με Χρυσοστόμου και Παπαδημητρίου, πάει Θεσσαλονίκη

Η σκηνοθετική προσέγγιση του Μάκη Παπαδημητρίου εστιάζει στον βαθιά ανθρώπινο πυρήνα του έργου

ΕΚΘΕΣΗ 13 Φεβ 2026 | 13:08

Αναπλάθοντας την παράδοση: O Πάνος Βαλσαμάκης και η γέννηση της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής

Ο Πάνος Βαλσαμάκης (1900-1986) υπήρξε πρωτοπόρος Έλληνας κεραμίστας και κεντρική φιγούρα στη διαμόρφωση της νεότερης κεραμικής τέχνης στην Ελλάδα.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛ 13 Φεβ 2026 | 12:55

HOTEL AMOUR: Τα τραγούδια του επιτυχημένου μιούζικαλ κυκλοφόρησαν στο SPOTIFY

Κάθε τραγούδι αυτού του μιούζικαλ δεν είναι απλά μελωδία — είναι μικρές ιστορίες για τον έρωτα, τη φθορά, την επιθυμία και τη σύνδεση.

13 Φεβ 2026 | 12:37

Η "Perfetta" επιστρέφει στο Θέατρο 104 τον Μάρτιο

Η Δώρα Παρδάλη σκηνοθετεί την αφήγηση μιας "κανονικής" γυναίκας, με μία "κανονική" ζωή, σε τέσσερις διαδοχικές Τρίτες ενός μήνα.

ΑΠΟ ΤΙΣ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 12 Φεβ 2026 | 12:54

ΣΤΑΣΗ // ΠΟΤΑΜΙ: Το νέο έργο της Σοφίας Γουργουλιάνη, για το δυστύχημα των Τεμπών

Το έργο αφουγκράζεται το γεγονός, σε μια από τις πρώτες του αποτυπώσεις στην ελληνική θεατρική σκηνή, εστιάζοντας στην αγάπη που κρύβεται μες στην απώλεια.

ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ 12 Φεβ 2026 | 12:46

Τα swing του Χιώτη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Η Λίνα Νικολακοπούλου σχεδιάζει και επιμελείται καλλιτεχνικά τα swing, τα mambo και τα λαϊκά του Μανώλη Χιώτη.

"OVE VAI CONTE NANO? OVE VAI?" 12 Φεβ 2026 | 12:43

Ενα βιβλίο και 5 τραγούδια για τον Ιωάννη Καποδίστρια - Ο "Κόντε Νάνο" του Ναυπλίου

Ο Ιωάννης Καποδίστριας επιστρέφει στη μοιραία πόλη μέσα από μια "μουσικοθεατρική Βαβυλωνία".

ΘΕΑΤΡΟ OLVIO 12 Φεβ 2026 | 12:00

Ο δικαστικός Χρήστος Ράμμος και ο διασώστης Ιάσων Αποστολόπουλος θα μιλήσουν σε παράσταση για το μεταναστευτικό

Μαζί με τη συνέχεια των παραστάσεων συνεχίζεται και ο κύκλος των συζητήσεων για τις επαναπροωθήσεις των μεταναστών από τις χώρες τις Δύσης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ 12 Φεβ 2026 | 08:06

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο Ολλανδός συγγραφέας Σέις Νόοτεμποομ

Η χήρα του συγγραφέα ανέφερε πως απεβίωσε "στο αγαπημένο του νησί, τη Μενόρκα" της Ισπανίας, όπου είχε εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια.

INSTAGRAM 11 Φεβ 2026 | 22:20

James Van Der Beek: Πέθανε στα 48 του χρόνια ο ηθοποιός του Dawson’s Creek - Εδινε μάχη με τον καρκίνο

Η σύζυγός του, Κίμπερλι, ανακοίνωσε τον θάνατό του την Τετάρτη

ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 Φεβ 2026 | 15:00

H Κατερίνα Παπουτσάκη υποδέχεται τον Jerome Kaluta στο Doors Live Art

Η Κατερίνα Παπουτσάκη και ο Jerome Kaluta φέρνουν τα πάνω κάτω στην αθηναϊκή διασκέδαση

ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ 11 Φεβ 2026 | 13:09

"αθανασία": Ξεκίνησε θριαμβευτικά το νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη, με την Ελλη Τρίγγου [εικόνες]

Ένα έργο τολμηρό, προκλητικό και βαθιά ανθρώπινο που διαπραγματεύεται τα όρια μεταξύ πίστης και εξαπάτησης, αγιοσύνης και θεατρινισμού, πραγματικότητας και μύθου.

ΚΑΥΣΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ 11 Φεβ 2026 | 11:59

"Killer Joe": Το βραβευμένο έργο για την ανθρώπινη απελπισία, τη βία και την εξουσία στο θέατρο Αλκμήνη

Ένα καυστικό δράμα που ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στη μαύρη κωμωδία και στο ψυχολογικό θρίλερ αποτελεί το έργο "Killer Joe" του πολυβραβευμένου συγγραφέα Tracy Letts.

ΑΠΟ 19/3 11 Φεβ 2026 | 11:38

"Astoria": Η νέα μεγάλη παραγωγή του Θεάτρου Παλλάς για τους Ελληνες μετανάστες στη Νέα Υόρκη

Η "ASTORIA" αφηγείται επί σκηνής και με ζωντανή ορχήστρα υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Στρατηγού, τον πόνο της ξενιτιάς με αλήθεια και συγκίνηση.

ΤΕΛΕΙΟ! 11 Φεβ 2026 | 10:59

Αρχαία ελληνική λύρα, φτιαγμένη στο Κιλκίς, στο soundtrack παγκόσμιας κινηματογραφικής επιτυχίας [βίντεο]

Πρόκειται για το soundtrack της animated ταινίας David, βασισμένης στη ζωή του βιβλικού βασιλιά Δαβίδ, που έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Δεκέμβριο.

13-15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 11 Φεβ 2026 | 10:10

Φεστιβάλ Ιταλικής Λογοτεχνίας στην Ελλάδα

Από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Ιταλικής Λογοτεχνίας στην Ελλάδα (ΦΙΛΕ), στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ 10 Φεβ 2026 | 21:00

Eurovision 2026: Χαμός στην Κύπρο για το τραγούδι "Jalla" - Το ΡΙΚ έκοψε σκηνές από το βίντεο κλιπ

Πλήθος αντιδράσεων για το επίσημο βίντεο κλιπ του κομματιού που ερμηνεύει η Antigoni Baxton και θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Eurovision 2026

ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 10 Φεβ 2026 | 16:05

Valentine’s Day Art Edit: Μία ατμοσφαιρική έκθεση στην αθηναϊκή ριβιέρα

Μία έκθεση που φέρνει κοντά εννέα Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, διαφορετικών γενεών και καλλιτεχνικών πρακτικών.

ΑΠΟ ΤΟ 1983 ΖΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 10 Φεβ 2026 | 15:59

Απεβίωσε η μουσικός της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αγχάραντ Γκρήφιθ

Από το 1983 ζούσε στην Ελλάδα, όπου και πήρε το δίπλωμά της με άριστα παμψηφεί και διάκριση από τον Ελευθέριο Παπασταύρου.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ 10 Φεβ 2026 | 12:39

Μετά την τεράστια επιτυχία, το KONTAKTHOF της Pina Bausch επιστρέφει την άνοιξη για 11 μόνο παραστάσεις

Ενα από τα πιο εμβληματικά έργα της σπουδαίας χορογράφου Pina Bausch, επιστρέφει από τις 17 Απριλίου στην Κεντρική Σκηνή του Κτηρίου Τσίλλερ.

ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ 10 Φεβ 2026 | 12:34

"Εφυγε με το Πατρις": Μια παράσταση καταγραφής, μνήμης και σεβασμού

Επτά δεκαετίες αργότερα, το "ΠΑΤΡΙΣ" ανοίγει και πάλι πανιά, με μια παράσταση καταγραφής, μνήμης και σεβασμού, αφιέρωμα καρδιάς στον Ελληνισμό της Αυστραλίας της δεκαετίας του ‘60.

BERLINALE 10 Φεβ 2026 | 11:33

Η ελληνική παρουσία στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου με τέσσερις ταινίες

Τέσσερις ταινίες ελληνικού ενδιαφέροντος συμμετέχουν σε κορυφαία προγράμματα της φετινής Berlinale.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 10 Φεβ 2026 | 10:52

Ο Γιάννης Σμαραγδής ετοιμάζει ταινία για τη ζωή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

"Θα είναι μια παραγωγή που θα στοιχίσει 5 εκατομμύρια. Θα υπάρχουν σκηνές πολέμου. Θα χρειαστούν πολλοί κασκαντέρ", είπε ο Λιάγκας για τη νέα ταινία του Σμαραγδή.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 09 Φεβ 2026 | 20:20

Κόντρα Στάνκογλου - Σμαραγδή για τον "Καποδίστρια": "Δεν μου αρέσει σαν σκηνοθέτης" - "Αυτό το κλίμα είναι η αριστερά"

Οι δηλώσεις του ηθοποιού Γιάννη Στάνκογλου και η απάντηση του σκηνοθέτη για τον "Καποδίστρια"

Η ΤΑΙΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΙΣ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 09 Φεβ 2026 | 17:10

"Φίλοι για Πάντα": Μια σύγχρονη ελληνική κωμωδία για τη φιλία έρχεται στους κινηματογράφους - Δείτε το τρέιλερ

Κυκλοφόρησε το επίσημο trailer της ταινίας "Φίλοι Για Πάντα", της νέας ελληνικής κωμωδίας που βάζει στο επίκεντρο τις φιλίες, τις επιλογές και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν ακόμα και οι καλύτερες προθέσεις.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 09 Φεβ 2026 | 16:58

"Τζένη Τζένη": Ο Νίκος Καραθάνος μεταφέρει θεατρικά τη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία της Τζένης Καρέζη

Με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, ανάμεσά τους τη Χάρις Αλεξίου, τον Χρήστο Λούλη και τη Ζέτα Μακρυπούλια

ΕΩΣ 1Η ΜΑΡΤΙΟΥ 09 Φεβ 2026 | 16:31

Παράταση για την πολυσυζητημένη "Λόλα" με την Έλλη Τρίγγου στον ομώνυμο ρόλο

Η εμβληματική "Λόλα" του Ηλία Λυμπερόπουλου εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα highlights της σεζόν

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 09 Φεβ 2026 | 10:30

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας: Ο,τι ανεβαίνει τώρα στις σκηνές της πόλης

Το θέατρο μάς καλεί να ανακαλύψουμε παραστάσεις που συνομιλούν με την εποχή, συγκινούν, προβληματίζουν και υπόσχονται ξεχωριστές εμπειρίες για κάθε θεατρόφιλο.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 09 Φεβ 2026 | 10:28

"Τζένη Τζένη": Ξεκίνησε η προπώληση για την πολυαναμενόμενη παράσταση με Αλεξίου, Μακρυπούλια, Λούλη

Με αρχική έμπνευση το "Τζένη Τζένη", την κλασική ταινία της Φίνος Φίλμς, ο Νίκος Καραθάνος στρέφει το βλέμμα του στην μυθική πλέον αφήγηση των ελληνικών ταινιών, την αφήγηση μιας Ελλάδας φωτός, καλοκαιριού.

ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ 09 Φεβ 2026 | 10:19

Μεγάλο αφιέρωμα στον Ηλία Ανδριόπουλο από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ηλία Ανδριόπουλο με τίτλο "Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας", την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου στο Ολύμπια.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΩ 09 Φεβ 2026 | 10:14

"Τι γίνεται όταν μία κατσαρίδα ξυπνήσει μεταμορφωμένη σε Κάφκα;"

Ο Μάριος Ιορδάνου τη νέα θεατρική σεζόν σκηνοθετεί τη Σοφία Καζαντζιάν σε ένα διαφορετικό υπαρξιακό θρίλερ, σε μια άκρως καφκική κωμωδία, σε έναν ανατρεπτικό μονόλογο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 06 Φεβ 2026 | 16:11

Ο κόσμος της Φρίντα Κάλο ζωντανεύει στην Αθήνα

Μέσα από πολυδιάστατη αφήγηση και ψηφιακή τεχνολογία αιχμής, ξεδιπλώνονται οι πιο καθοριστικές στιγμές της ζωής, της τέχνης και της επαναστατικής σκέψης της Φρίντα Κάλο.

Η ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΥΤΡΙΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ. 06 Φεβ 2026 | 14:27

Νάνα Μούσχουρη: Θα τιμηθεί στον μεγαλύτερο μουσικό θεσμό της Γαλλίας "Victoires de la Musique" - Είναι τα "γαλλικά Grammy"

Η Νάνα Μούσχουρη θα λάβει λοιπόν το τιμητικό "Victoire d’honneur" στη μεγάλη βραδιά που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στο La Seine Musicale.

ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 06 Φεβ 2026 | 13:05

"Καρδιές παντού": Η εικαστικός Ασπασία Μουριάδου παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας kardioway

H έκθεση που ήρθε για να μας υπενθυμίσει πως η αγάπη βρίσκεται παντού, κάθε στιγμή