Αναλόγιο:Μην προσπεράσετε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φεστιβάλ

Αναλόγιο 2019: με έμφασηστη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και στόχο την ανάδειξη της ελληνικής δραματουργίας, του θεατρικού λόγου, της γραφής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αναλόγιο:Μην προσπεράσετε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φεστιβάλ

ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2019: 4 τιμώμενες χώρες, 30 εκδηλώσεις, 20 παραστάσεις, 15 νέα ελληνικά και 5 ξένα έργα, 15 συγγραφείς, 20 σκηνοθέτες, συγγραφείς και Ακαδημαϊκοί από 20 χώρες, ολονύκτιο αφιέρωμα, διεθνές επιστημονικό συνέδριο, 5 εργαστήρια γραφής και μετάφρασης, 120 καλλιτέχνες

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς θεσμούς, διοργανώνεται για 16η συνεχή χρονιά στην Αθήνα από το Σάββατο 21 έως και την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, με θεματικό άξονα την Μνήμη και με μότο «In memory we trust».

Με έμφαση στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και στόχο την ανάδειξη της ελληνικής δραματουργίας, του θεατρικού λόγου, της γραφής, των Γραμμάτων και των Τεχνών, το Αναλόγιο παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα με παραστάσεις, εργαστήρια, συναντήσεις, συμπόσια και διεθνείς δράσεις.

Το Αναλόγιο 2019 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, με τη συνεργασία του 48ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειοκαι του Κύκλου Ποιητών και με την υποστήριξη του ΕΚΠΑ, του Μουσείου Μπενάκη και των Πρεσβειών της Ελβετίας, του Ιράν, της Ινδονησίας και της Βραζιλίας.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις (7 - 15 Σεπτ.)
Του Κυρίως Προγράμματος προηγούνται προπομποί - Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που ξεκινούν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30-20:00 στο Ζάππειο, με την παρουσίαση της έκδοσης «Αναλόγιο 2005-2017 - Δραματική και Σκηνική Γραφή στην Ελλάδα». Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει και η παρουσίαση του Προγράμματος «ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2019». Από 13 έως 15 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η «Βιβλιοθήκη Περιπάτων: A GPS writing performance & a locative media walk for mobile devices», ένας περίπατος με τη χρήση smartphones και ψηφιακών βιβλίων, ενώ στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου του κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την «Ecumenopolis», ένα ψηφιακό περίπατο στην περιοχή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αθηνών, στην οδό Πανεπιστημίου, και τα δύο projects σε σύλληψη - επιμέλεια Geert Vermeire, με σημείο εκκίνησης το Ζάππειο Μέγαρο (έξω από την κεντρική είσοδο). Τέλος, στις 15 Σεπτεμβρίου, στην Κεντρική Σκηνή της Έκθεσης, θα γίνει Στρογγυλή Τράπεζα για την ψηφιακή λογοτεχνία(λογοτεχνία και ψηφιακή αφήγηση).

Κυρίως Πρόγραμμα (21-26 Σεπτ.)
Οι εκδηλώσεις του Κυρίως Προγράμματος του ΑΝΑΛΟΓΙΟΥ θα φιλοξενηθούν σε χώρους όπως η Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ο Αύλειος χώρος του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών – Παλαιό Πανεπιστήμιο, το Μουσείο Μπενάκη (στην οδό Κουμπάρη), το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν-Φρυνίχου, το Θέατρο Σταθμός, το Θέατρο Άττις – Νέος Χώρος, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κ.ά.

Ενδεικτικά, στο φετινό πρόγραμμα του Αναλογίου περιλαμβάνονται:

Μετακλήσεις θεατρικών και μουσικών παραστάσεων από: Βραζιλία, Ιράν, Ινδονησία. Στη φετινή διοργάνωση, το αθηναϊκό κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τρεις θεατρικές παραστάσεις από τη Βραζιλία: δύο από την Coletiva Teatro και το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Μπραζίλια (Βραζιλία) σε σκηνοθεσία Nitza Tenenblat («O Amor Que Habito», «Luar de contos») και μία από την Companhia Nova de Teatro σε σκηνοθεσία Lenerson Polonini («Kassandra – Hécuba»), μία παράσταση Ινδονησιακού χοροθεάτρου από το Nusantara Arts Forum και την παράσταση «O θάνατος του Ηaman», από την Parchamdar, μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές ομάδες του Ιράν, που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Πρεμιέρες θεατρικών έργων από Ελλάδα και Ελβετία. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν 15 νέα Ελληνικά έργα και 2 Ελβετικά: ένα από τη γαλλόφωνη Ελβετία («Οι Ψαράδες» / “Les Naufrageurs" της Sophie- Valentine Borloz) και ένα από τη γερμανόφωνη («Τοκετού Δίκη» / The “Birthing Trial” της Ursula Werdenberg).
Φιλοξενία του Executive Board Meeting του International Playwrights' Forum (IPF) / Unesco στο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.
Πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας με ανάθεση συγγραφής θεατρικού έργου στην Ελληνίδα συγγραφέα - σκηνοθέτιδα Ναταλία Κατσού. Η ανάθεση της συγγραφής εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού το 2021 για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Ολονύκτιο Αφιέρωμα στο έργο της Χρύσας Σπηλιώτη. Η σκηνοθέτις – συγγραφέας Ναταλία Κατσού έχει την επιμέλεια του αφιερώματος, που παρουσιάζεται στο θέατρο Σταθμός το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου από τις 18:30 το απόγευμα έως το επόμενο πρωί.Θα παρουσιαστούν επτά (7) έργα της συγγραφέως σε σκηνοθεσία επτά (7) γυναικών:Μιχαέλα Αντωνίου, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Χρύσα Καψούλη, Μαρία Ξανθοπουλίδου, Ρούλα Πατεράκη, Αναστασία Ρεβή, Δήμητρα Χατούπη. Αποσπάσματα από την βιντεοσκοπημένη παράσταση του τελευταίου έργου της Χρύσας Σπηλιώτη «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος» σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, θα παρουσιάζονται στα διαλείμματα μεταξύ των παραστάσεων.
Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος με θέμα «Η Αρχαία Ελληνική Τραγωδία στο μεταίχμιο πολιτικής και παράστασης», σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη, στην οποία συμμετέχουν σημαντικοί Έλληνες και ξένοι Ακαδημαϊκοί από χώρες όπως: Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ινδία, Σουηδία, Κύπρος κ.α.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Πλούσιο είναι για μία ακόμη χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αναλογίου, με μία σειρά εργαστηρίων, masterclasses και workshops μετάφρασης, δραματουργίας και σκηνοθεσίας του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, με focus στην «Αντιγόνη» και τις μεταγραφές της.
Οι Περιπατητικές δράσεις στον αστικό ιστό με χρήση ψηφιακής τεχνολογίας θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του Κυρίως Προγράμματος. Συγκεκριμένα, η «Ecumenopolis», ο ψηφιακός περίπατος με smartphones στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου και τη Βιβλιοθήκη του Sao Paulo της Βραζιλίας με τη χρήση της εφαρμογής CGeomap, θα είναι διαθέσιμη στο: https://cgeomap.eu/ecumenopolis.


Το Φεστιβάλ Αναλόγιο, που λειτουργεί από το 2005 μέχρι και σήμερα, διαγράφει μια μακρά, δημιουργική και καταξιωμένη πορεία, η οποία το αναδεικνύει σε έναν από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς, σε μια από τις πιο επιτυχημένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες στο πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας.

Είναι ένας ζωντανός φορέας που προβάλλει την ελληνική θεατρική γραφή, υποστηρίζει το κείμενο, υπογραμμίζει τη θεατρικότητά του και αναδεικνύει τη μαγεία του θεάτρου. Λειτουργεί υποστηρικτικά στην πρώτη σκηνική παρουσίαση νέων έργων πρωτοεμφανιζόμενων, ανερχόμενων αλλά και γνωστών και καθιερωμένων θεατρικών συγγραφέων και δημιουργών,διαμορφώνοντας έναν τόπο προνομιακών συναντήσεων της ελληνικής δραματουργίας με τις δραματουργίες άλλων χωρών.

Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει στο κοινό 170 καινούργια ελληνικά και ξένα έργα στο κυρίως πρόγραμμά του και περί τις 300 συνολικά εκδηλώσεις, με σχεδόν 1.300 καλλιτεχνικούς συντελεστές. Περισσότεροι από 130 συγγραφείς παρακολούθησαν για πρώτη φορά τα έργα τους στη σκηνή του Αναλογίου, ενώ νέοι συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό συστήθηκαν στο θεατρόφιλο κοινό μέσω της διοργάνωσης. Αντιστοίχως, νέοι σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, χορογράφοι, φωτογράφοι και εικαστικοί που σήμερα ανήκουν στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, αναδείχθηκαν παρουσιάζοντας την καλλιτεχνική τους πρόταση στο Αναλόγιο.

Πολλές παραγωγές του Φεστιβάλ ΑΝΑΛΟΓΙΟ προωθήθηκαν σε εθνικά, δημοτικά θέατρα και ελεύθερες σκηνές. Θεατρικά έργα και λογοτεχνικά κείμενα που πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο Αναλόγιο, μεταφράστηκαν, ταξίδεψαν σε ανάλογες διοργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδας, διεκδίκησαν και κέρδισαν διεθνή βραβεία.

Πρόγραμμα Προ-Φεστιβαλικών Εκδηλώσεων του ΑΝΑΛΟΓΙΟΥ στο Ζάππειο

Παρουσίαση της έκδοσης «Αναλόγιο 2005-2017 – Δραματική και Σκηνική Γραφή στην Ελλάδα» και του Προγράμματος «ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2019»
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 6:30 – 8:00
Θα μιλήσουν:
Παύλος Κάβουρας: Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων Αναλογίου.
Ηλίας Καφάογλου: Συγγραφέας, δημοσιογράφος.
Σμαρώ Κώτσια: Κριτικός θεάτρου, μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, Εκτελεστικός Διευθυντής Αναλογίου.
Μένη Στρογγύλη: Υπεύθυνη οικονομικών ενισχύσεων, ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ.
Συντονίζει η Μένη Στρογγύλη.

Βιβλιοθήκη Περιπάτων:
A GPS writing performance & a locative media walk for mobile devices
Παρασκευή 13 / Σάββατο 14 / Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 ώρα 18.00
Περίπατος με τον Rimbô - με τη χρήση smartphones και ψηφιακών βιβλίων
Σύλληψη και επιμέλεια ψηφιακού περιπάτου: Geert Vermeire
Ήχος και σχεδιασμός: Stefaan van Biesen
Κείμενα: Panko
Φωνές: Anne Jouan, Maryse Strzelecki, Bernadette Chabbert, Michèle Litzler, MartineFerradou και Marie-Hélène Vigneron [υψίφωνος]
Με διερμηνεία από τα γαλλικά στα ελληνικά.
Σημείο εκκίνησης περιπάτου: Ζάππειο Μέγαρο, έξω από την κεντρική είσοδο.
Διάρκεια: 60 λεπτά.

Στρογγυλή Τράπεζα για την ψηφιακή λογοτεχνία (λογοτεχνία και ψηφιακή αφήγηση)
Κεντρική Σκηνή Έκθεσης, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, ώρα 12:30
Ομιλητές:
Σίσσυ Παπαθανασίου, Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Αναλόγιο, Διευθύντρια Γραμμάτων Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού· Geert Vermeire, συγγραφέας, εικαστικός επιμελητής, ψηφιακός αφηγητής - με ειδίκευση στα locative media και performer· Ιωάννης Ζιώγας, Πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στη Φλώρινα· Νίκος Μπούμπαρης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καλλιτέχνης με ειδίκευση στους ψηφιακούς περιπάτους.
Διάρκεια: 60-70 λεπτά.

Ecumenopolis, ψηφιακός περίπατος στην περιοχή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αθηνών, στην οδό Πανεπιστημίου.
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30
Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, ώρα 10:30
Σημείο Εκκίνησης: Ζάππειο Μέγαρο, Έξω από την κεντρική είσοδο
Ψηφιακός περίπατος με smartphones γύρω από την Εθνική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου και τη Βιβλιοθήκη του Sao Paulo της Βραζιλίας, με τη χρήση της εφαρμογής CGeomap. https://cgeomap.eu/ecumenopolis
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους ήχους των γύρω περιοχών των Βιβλιοθηκών του Λονδίνου και του Sao Paulo, καθώς περπατούν γύρω από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αθήνας.
Διάρκεια: 60 λεπτά
* Ecumenopolis = σύνθετη λέξη, από τις λέξεις οἰκουμένη και πόλις. Επινοήθηκε το 1967 από τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη, Αρχιτέκτονα και Πολεοδόμο, για να περιγράψει τη θεωρία μιας μελλοντικής ενιαίας παγκόσμιας πόλης, εξελισσόμενης γραμμικά μέσω της συγχώνευσης των μεγαλουπόλεων και των λοιπών αστικών περιοχών.

ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου
Θέατρο Σταθμός
18:00 -02:30: Ολονύκτιο Αφιέρωμα στη Χρύσα Σπηλιώτη. Επιμέλεια: Ναταλία Κατσού.
«Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;», σκηνοθεσία: Νικόλ Δημητρακοπούλου.
«Αγκά- σφι και φι», σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου.
«Σκοτσέζικο Ντους», σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη.
«Φωτιά και Νερό», σκηνοθεσία: Αναστασία Ρεβή.
«Ποιος κοιμάται απόψε;», σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη.
«Το μάτι της Τίγρης», σκηνοθεσία: Δήμητρα Χατούπη.
«Πόρτες», σκηνοθεσία: Μιχαέλα Αντωνίου.
Αποσπάσματα από τη βιντεοσκοπημένη παράσταση του τελευταίου έργου της συγγραφέως «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος» σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου θα παρουσιάζονται στα διαλείμματα μεταξύ των παραστάσεων.

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου
Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου
11:00-14:00: «Επαναπροσδιορίζοντας την Αντιγόνη» (Relocating Antigone): Masterclass Μετάφρασης - Δραματουργίας – Σκηνοθεσίας της Αρχαίας Τραγωδίας σήμερα.
Τρία (3) Εργαστήρια ημερησίως υπό τη διεύθυνση των Matthias Gehrt, Yagil Eliraz, Γιώργου Ζαμπουλάκη, σε συνεργασία με το Διεθνές Φόρουμ Θεατρικών Συγγραφέων (IPF) / UNESCO, και την επιμέλεια του Προέδρου του, Καθηγητή Gad Kaynar-Kissinger.

Θέατρο Σταθμός
12:00-13:30: «R-evolution ασύρματη» της Ναταλίας Κατσού. Εργαστήριο-πρώτη παρουσίαση του εν εξελίξει έργου από τη συγγραφέα. Παραγγελία συγγραφής έργου από το ΑΝΑΛΟΓΙΟ στο πλαίσιο του εορτασμού το 2021 των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
15:00:«O Amor Que Habito», devised performance με κείμενα των José Saramago, Arthur Schopenhauer, Zygmunt Bauman, Michael A. Singer και Luiz Felipe Pondé. Coletiva Teatro, Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Μπραζίλια. Σκηνοθεσία: Nitza Tenenblat (Βραζιλία)

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν-Φρυνίχου
17:00: «Όλη η τραγωδία σε μια ώρα» του Κωνσταντίνου Μπούρα. Σκηνοθεσία: Αντώνης Μόργκαν Κωνσταντουδάκης.
18:30: «Κυρία Χ» της Καλλιόπης Εξάρχου. Σκηνοθεσία: Αναστασία Ρεβή.
20:00: «Οι Ψαράδες» της Sophie-Valentine Borloz (Ελβετία). Μετάφραση: Μαρία-Λουίζα Μάρκου. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Φραγκιόγλου.

Αύλειος χώρος Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών - Παλαιό Πανεπιστήμιο
21:30: Ινδονησιακό χοροθέατρο από το Nusantara Arts Forum (Ινδονησία)

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου
Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου
10:00-14:00: «Η μετάφραση του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος: προκλήσεις, παγίδες, πειρασμοί». Σεμινάριο Μετάφρασης: Βάιος Λιαπής.
14:30-17:30: «Επαναπροσδιορίζοντας την Αντιγόνη» (Relocating Antigone). Masterclass Μετάφρασης - Δραματουργίας - Σκηνοθεσίας της Αρχαίας Τραγωδίας σήμερα.

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν-Φρυνίχου
18:00: «Εμείς κορίτσια των δεκατριών-δεκατεσσάρων χρονών - Μια σημερινή ιστορία»
του Γιώργου Χρονά. Σκηνοθεσία: Σοφία Φιλιππίδου.
19:30: «Το μπλε δωμάτιο» του Αλέξη Σταμάτη. Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης.

Αύλειος χώρος Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών - Παλαιό Πανεπιστήμιο
21:30: «Luar de Contos» (Moonlight Tales), διαδραστική παράσταση πάνω σε παραδοσιακούς Βραζιλιάνικους μύθους. Coletiva Teatro, Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Μπραζίλια. Σκηνοθεσία: Nitza Tenenblat (Βραζιλία).

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου
Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου
11:00-14:00: «Επαναπροσδιορίζοντας την Αντιγόνη» (Relocating Antigone). Masterclass Μετάφρασης - Δραματουργίας - Σκηνοθεσίας της Αρχαίας Τραγωδίας σήμερα.

ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
14:30-18:00: Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Forum Θεατρικών Συγγραφέων (IPF) / UNESCO

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν-Φρυνίχου
18:00: «Μητέρα Πατρίδα» του Θοδωρή Τσαπακίδη. Σκηνοθεσία: Χρήστος Τζιούκαλιας.
19:30: «Τοκετού Δίκη» (The Birthing Trial) της Ursula Werdenberg (Ελβετία). Μετάφραση: Σμαρώ Κώτσια. Σκηνοθεσία: Χρυσάνθη Κορνηλίου.

Αύλειος χώρος Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών - Παλαιό Πανεπιστήμιο
21:30: «O θάνατος του Ηaman». Κείμενο- σκηνοθεσία: Αμπάς Αμπντολαχζαντέ. Από την ομάδα Parchamdar (Ιράν).

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου
Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου
11:00-14:00: «Επαναπροσδιορίζοντας την Αντιγόνη» (Relocating Antigone). Masterclass Μετάφρασης - Δραματουργίας – Σκηνοθεσίας της Αρχαίας Τραγωδίας σήμερα.

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (οδός Κουμπάρη)
10:00-17:30: ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ.
«Η Αρχαία Ελληνική Τραγωδία στο μεταίχμιο πολιτικής και παράστασης».
Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο
Συμμετέχοντες:
Herman Altena: Συγγραφέας, μεταφραστής, Καλλιτεχνικός διευθυντής Antiek Theater Amsterdam (ΟΛΛΑΝΔΙΑ)
Zoltan Balazs: Καλλιτεχνικός διευθυντής Maladype Theatre of Budapest (ΟΥΓΓΑΡΙΑ)
Έρη Γεωργακάκη: Διδάκτωρ Τμ. Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Καίτη Διαμαντάκου: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμ. Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Bharat Gupt: Πρόεδρος Δ.Σ. Indira Gandi National Center for the Arts (ΙΝΔΙΑ)
Sacchidanand Joshi: Γραμματέας Δ.Σ. Indira Gandi National Center for the Arts (ΙΝΔΙΑ)
Παύλος Κάβουρας: Καθηγητής Τμ. Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Atsushi Kakumoto: Σκηνοθέτης, Διευθυντής “D’ uomo ex machina” (ΙΑΠΩΝΙΑ)
Μενέλαος Καραντζάς: Σκηνοθέτης, μεταφραστής, υποψήφιος διδάκτωρ Τμ. Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Δέσποινα Κοσμοπούλου: Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Τμ. Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Βάιος Λιαπής: Καθηγητής, επικεφαλής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Θεατρικών Σπουδών Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου
Πλάτων Μαυρομούστακος: Καθηγητής Τμ. Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, επισκέπτης ερευνητής International Research Centre Interweaving Performance Cultures Freie Universität Berlin
Margarita Mellberg: Μεταφράστρια, Phd Lund University (ΣΟΥΗΔΙΑ)
Μαίρη Μπαϊρακτάρη: Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Τμ. Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, διδάσκουσα Τμ. Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας ΕΚΠΑ
Σίσσυ Παπαθανασίου: Ιστορικός πολιτισμού, δραματουργός, Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού «Αναλόγιο», Διευθύντρια Γραμμάτων Υπουργείου Πολιτισμού
Astrid Schenka: Μεταφράστρια, Phd Freie Universität Berlin
Άννα Ταμπάκη: Καθηγήτρια Τμ. Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Oliver Taplin: Ομ. Καθηγητής Magdalen College Oxford, Επ. Διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Ιωάννα Ρεμεδιάκη: Λέκτωρ Τμ. Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Σταθάκης: Αρχαιολόγος
Χρυσόθεμις Σταματοπούλου-Βασιλάκου: Καθηγήτρια Τμ. Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Αχιλλέας Χαλδαιάκης: Καθηγητής Τμ. Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ.

«ΕΝΟΠΑΙ»: Ηχητική εγκατάσταση. Επιμελητής: Παναγιώτης Βελιανίτης, συνθέτης -μουσικοπαιδαγωγός.

18:00: «Τα Ίχνη της Αντιγόνης» της Χριστίνας Ουζουνίδου (Σουηδία). Μετάφραση: Margarita Mellberg. Σκηνοθεσία: Έλλη Παπακωνσταντίνου, ODC Ensemble.

Θέατρο Άττις – Νέος Χώρος
20:30-22:00: Σοφοκλή «Αντιγόνη». Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης. Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος.

Αύλειος χώρος Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών - Παλαιό Πανεπιστήμιο
21:30: «O θάνατος του Ηaman». Κείμενο-σκηνοθεσία: Αμπάς Αμπντολαχζαντέ. Από την ομάδα Parchamdar (Ιράν).

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου
Φιλοσοφική Σχολή – Aula ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου
11:00-16:00: ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ. «Η Αρχαία Ελληνική Τραγωδία στο μεταίχμιο πολιτικής και παράστασης»
11:00-13:00: Παρουσίαση των τριών (3) Masterclasses «Επαναπροσδιορίζοντας την Αντιγόνη» (Relocating Antigone)
14:00-16:00: Στρογγυλή Τράπεζα «Μετάφραση, σκηνοθεσία, δραματουργία Αρχαίου Δράματος: Εστιάζοντας στην Αντιγόνη». Συντονιστής: Καθηγητής Gad Kaynar-Kissinger. Συμμετέχουν: Σπύρος Βραχωρίτης, σκηνοθέτης, Λέανδρος Πολενάκης, συγγραφέας, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, Σμαρώ Κώτσια, κριτικός θεάτρου, μέλος της Ελληνικής Ένωσης κριτικών θεάτρου και παραστατικών τεχνών και οι σκηνοθέτες και συντελεστές των Masterclasses «Επαναπροσδιορίζοντας την Αντιγόνη».
16:00-17:00: «Kassandra – Hécuba» από την Companhia Nova de Teatro (Βραζιλία).
Σκηνοθεσία: Lenerson Polonini.

Μέγαρο Μουσικής - Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
20:00: ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ. «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και Σύγχρονη Ποίηση»
Θα παρουσιαστούν κείμενα από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και οι συμμετέχοντες δημιουργοί θα διαβάσουν έργα τους.
Συμμετέχουν: Μιχαέλα Αντωνίου, Γκέερτ Βερμέερε, Ούρσουλα Βέρντενμπεργκ, Ζέφη Δαράκη, Δημήτρης Ελευθεράκης, Κώστας Καναβούρης, Ναταλία Κατσού, Θεώνη Κοτίνη, Γκαντ Καϋνάρ Κίσινγκερ, Χουάν Κάρλος Μέστρε, Γιάννα Μπούκοβα, Μάριους Μπουρόκας, Νατζουάν Νταρουίς, Λένερσον Πολονίνι, Ειρήνη Ρηνιώτη, Αλέξης Σταμάτης, Αλίσια Ε. Στώλλινγκς, Νίτσα Τένενμπλατ, Τζον Τριπουλάς, Γκαμπριέλ Τσάβες Κασασόλα, Θωμάς Τσαλαπάτης, Βαγγέλης Χρόνης κ.ά. και τα Μουσικά Σύνολα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Επιμέλεια: Σίσσυ Παπαθανασίου, Δημήτρης Αγγελής, Μάνος Καρατζογιάννης.
Παρουσίαση: Μάνος Καρατζογιάννης, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη

Χώροι:

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν-Φρυνίχου. Φρυνίχου 14, 10558, Πλάκα. Τηλ.: 210.3222464.
Θέατρο Σταθμός. Βίκτωρος Ουγκώ 55, 10437, Μεταξουργείο. Τηλ.: 210.5230267.
Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος. Λεωνίδου 12, 10437, Μεταξουργείο. Τηλ.: 210.3225207.
Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Παλαιό Πανεπιστήμιο). Θόλου 5, 10556, Πλάκα. Τηλ.: 210.3989505.
Φιλοσοφική Σχολή - Aula ΕΚΠΑ. Πανεπιστημιούπολη, 15784, Ζωγράφου
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, 10674, Κολωνάκι. Τηλ.: 210.3671000.
Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Πλουτάρχου 9, 10675, Κολωνάκι
Μέγαρο Μουσικής. Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 11521 Αθήνα

Συνάντηση και συζήτηση των συντελεστών με το κοινό μετά το τέλος των παραστάσεων
Είσοδος ελεύθερη στις εκδηλώσεις στο Θέατρο Σταθμός, στα Masterclasses και στα Σεμινάρια (ΕΚΠΑ), στο Συνέδριο (Μουσείο Μπενάκη) και στην Τελετή Λήξης (Μέγαρο Μουσικής)
Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στα τηλέφωνα των θεάτρων ή / και στο ticketsanalogio@gmail.com
Εισιτήρια: Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν-Φρυνίχου: Γενική είσοδος για κάθε παράσταση: 5 €. Για όλες τις παραστάσεις: 20 €.


Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, μέλος του οργανισμού EFA/EFFE (European Festivals Association/ Europe for Festivals- Festivals for Europe), ένας επιτυχημένος θεσμός αφιερωμένος στο θέατρο και στη σύγχρονη γραφή, δραματική και σκηνική, διοργανώνεται φέτος για 16η συνεχή χρονιά, 21-26 Σεπτεμβρίου 2019.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

23 Οκτ 2020 | 13:29

Marina Abramović: "Δεν μπορούμε να δούμε την πανδημία ως μια απελπιστική κατάσταση, πρέπει να διατηρήσουμε το χιούμορ μας"

Η καλλιτέχνης - ίσως στο πιο future forward έργο της - πουλάει μια εκδοχή επαυξημένης πραγματικότητας του εαυτού της.

Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 23 Οκτ 2020 | 10:44

Βικτόρια Χίσλοπ: Μετά το "Νησί" έρχεται στην ΕΡΤ - Ετοιμάζει σειρά 12 αυτοτελών επεισοδίων

Τη συνεργασία της με την πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα, Βικτόρια Χίσλοπ, ανακοίνωσε η ΕΡΤ.

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΗΘΗΚΑΝ 22 Οκτ 2020 | 20:00

Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς Αιγίου [Εικόνες]

Ένα πλήθος ταφικών κτερισμάτων και σκευής τάφων υψηλής ποιότητας, αποκαλύφθηκε στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς,

22 Οκτ 2020 | 15:58

Ο "Ελληνικός Κόσμος" επαναλειτουργεί από τις 30 Οκτωβρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" υποδέχεται ξανά το κοινό από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2020 | 12:58

Ξάνθη: 95 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η γενέτειρά του τιμά τη μνήμη του

Με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, πλήθος εκδηλώσεων

«ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΧΑΜΗΛΟΤΟΝΗ ΒΡΑΔΙΑ» 21 Οκτ 2020 | 19:58

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": "Το θέατρο είναι ο τόπος της συγκινησιακής αμεσότητας"

"Δύναμη και έμπνευση, ώστε να συντηρήσουν το θαύμα" ευχήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου "Μελίνα Μερκούρη".

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ 21 Οκτ 2020 | 12:20

"Ας κρατήσουν οι χοροί"- Με Σαββόπουλο το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση- Η ηχογράφηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο [βίντεο]

Το βίντεο παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας, μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ REX- ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 20 Οκτ 2020 | 22:45

Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": Φετινή νικήτρια η Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 20 Οκτ 2020 | 14:10

Πέθανε ο Jose Padilla - Ο "νονός" της Chill out μουσικής

Ο Jose Padilla θεωρούνταν ο "νονός" της Chill Out μουσικής.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 09:52

Με λέμφωμα διαγνώστηκε ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες- Το μήνυμα του "Μπιγκ Λεμπόφσκι"

Ο 70χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λέμφωμα.

19 Οκτ 2020 | 14:27

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά για... τη Μελίνα στο ERTFLIX

Η Μελίνα Μερκούρη μιλάει για γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ 18 Οκτ 2020 | 20:56

Μελίνα Μερκούρη: Την τελευταία Ελληνίδα "θεά" τιμά η Αυστρία- Μεγάλη εκδήλωση αύριο στη Βιέννη

Την αυριανή εκδήλωση στο Μέγαρο της Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, θα παρουσιάσει η Αραμπέλα Φενίβες, με την μονωδό και υψίφωνο Ελπινίκη Ζερβού να ερμηνεύει τραγούδια της Μελίνας.

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑΣ ΣΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ 16 Οκτ 2020 | 23:35

Art Evolution: Το νέο στέκι της Πάτρας

Παραστατικές τέχνες, εικαστικές τέχνες, ευεξία, σεμινάρια στο Art Evolution, στο κέντρο της Πάτρας