Ανανέωση Κοσκινά στο ΕΜΣΤ: «Κοντός ψαλμός αλληλούια»

Τι θα γίνει στο ΕΜΣΤ μετά τις 28 Νοεμβρίου;

ananewsi-koskina-sto-emst-kontos-psalmos-allilouia
SHARE THIS
0
SHARES

Έτσι απάντησε η Υπουργός Λυδία Κονιόρδου στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Κοσκινά στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η θητεία της Κ. Κοσκινά λήγει στις 28 Νοεμβρίου, ενώ μια μέρα πριν από τη λήξη της θητείας της, εγκαινιάζεται στο ΕΜΣΤ η έκθεση των νέων αποκτημάτων του μουσείου.

Η συνέχεια της θητείας της Κ. Κοσκινά βρίσκεται στον ...αέρα ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως της έχει προταθεί να παραμείνει έναν ακόμα χρόνο στη θέση της και στη συνέχεια να παραιτηθεί. Η ίδια έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας πλήρη τετραετή θητεία, όμως η απόφαση αναβάλλεται διαρκώς.

Το μουσείο αδυνατεί να λειτουργήσει και δεν έχει ανοίξει μέχρι σήμερα ολόκληρο παρά μόνο για την Ντοκουμέντα, οπότε αναμένεται η απόφαση της Υπουργού να λύσει τις εκκρεμότητες. 

Την ερχόμενη Δευτέρα 27/11, το ΕΜΣΤ θα παρουσιάσει στο κοινό για πρώτη φορά τα νέα του αποκτήματα της περιόδου 2014-17.

Ακόμα, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα παρουσιάζεται ένα πρότζεκτ που εστιάζει σε ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα.

 

Το Face Forward …into my home αποτελεί διαδραστικό πρόγραμμα, το οποίο εστιάζει σε ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα.

Περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια αφήγησης στα οποία πρόσφυγες, με έναυσμα την παρουσίαση έργων από τη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), αφηγούνται προσωπικές τους ιστορίες, φωτογράφιση των συμμετεχόντων και έκθεση με τα φωτογραφικά πορτρέτα των συμμετεχόντων και ηχητικά κείμενα των προσωπικών ιστοριών τους.

Στο Face Forward …into my home συμμετέχουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που ζουν στην Αθήνα και υποστηρίζονται μέσω του προγράμματος ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση και την ένταξη), που υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα έργα της συλλογής του μουσείου, είπε η κ. Κοσκινά, αποτέλεσαν «μια δίοδο, ένα δίαυλο επικοινωνίας των προσφύγων με τον χώρο της τέχνης και μια ευγενή αφορμή για να πατήσουν κάπου και να ξετυλίξουν το δικό τους κουβάρι αναμνήσεων».

«Δώσαμε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να μιλήσουν ελεύθερα για την περιπέτειά τους, το ταξίδι τους, τα βιώματά τους. Μιλούν για ό,τι έζησαν και ό,τι θέλουν να ζήσουν στο μέλλον» παρατήρησε από την πλευρά της η Μαρίνα Τσέκου, που μαζί με τον Γιάννη Βασταρδή επιμελούνται την έκθεση.

 

«Μέσα από την έκθεση ελπίζω να δείξουμε τη δημιουργικότητα των προσφύγων, όχι αριθμούς, αλλά πρόσωπα, άτομα, ιστορίες. Δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για το παρελθόν και τις δυσκολίες τους, αλλά για το παρόν και το μέλλον αυτών των ανθρώπων» τόνισε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook