Ανδρος: Μια έκθεση-ύμνος στην Ποίηση της Φύσης που πρέπει να προστατέψουμε

Η έκθεση «Ποιητικό αίτιο» κι οι «αντιδράσεις» μας ως αντανακλαστικές τις οποίες βιώνουμε στο κλίμα του πλανήτη που αλλάζει.

Ανδρος: Μια έκθεση-ύμνος στην Ποίηση της Φύσης που πρέπει να προστατέψουμε

Εντεκα καλλιτέχνες κι ένα έργο Installation που έχουν δημιουργήσει 36 καλλιτέχνες από τη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης: Ενα δάσος από κισσούς αναμνήσεων κι εμπειριών. Ενα υπέροχο περιβάλλον για τον θεατή που μπορεί να περπατήσει μέσα στο δάσος αυτό και να αναλογιστεί ότι μπορεί εκείνος να είναι ο μοχλός, ο παράγων, το «Ποιητικό αίτιο» για να προκαλέσει ή να αποτρέψει τον κίνδυνο εξάντλησης των πρώτων υλών πάνω στις οποίες στηρίζεται η ίδια μας η ζωή... Μια έκθεση, λοιπόν, για τις «αντιδράσεις» μας που ως αντανακλαστικές περιπτώσεις τις βιώνουμε στο κλίμα του πλανήτη που ραγδαία αλλάζει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη είναι η ομώνυμη έκθεση του Ιδρύματος Π&Μ Κυδωνιέως στην Ανδρο. Η έκθεση που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες στους χώρους του δραστήριου Ιδρύματος έδωσε την ευκαιρία μιας συνομιλίας του TheTOC με τον πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος Νίκο Λ. Σιγάλα.

Ανδρος: Μια έκθεση-ύμνος στην Ποίηση της Φύσης που πρέπει να προστατέψουμε
Η εγκατάσταση του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης

- Κύριε Σιγάλα πως φτάσαμε στιο τέταρτο και τελευταίο μέρος της τετραλογίας, στους 24ους ΠΛΟΕΣ του Ιδρύματος Κυδωνιέως στην Ανδο;

«Η επιμελήτρια της έκθεσης, Αθηνά Σχινά πριν από 4 χρόνια ξεκίνησε αυτή την τετραλογία που έχει σχέση με το περιβάλλον. Τα τρια προηγούμενα μέρη της συνδέονται με τη φετινή έκθεση. Αυτή η τετραλογία ξεκίνησε. Ο τίτλος της πρώτης έκθεσης ήταν «Νηπενθή και Εωθινά». Η έκθεση επικεντρωνόταν στις αναλογικές σχέσεις κι αντιστοιχίες ανάμεσα στη βιοποικιλότητα της φύσης και στη βιοποικιλότητα του εαυτού, (μνήμες, εμπειρίες, εντυπώσεις κλπ.) καθ' ότι περιβάλλον δεν είναι μόνο η φύση αλλά κι ο ίδιος μας ο εαυτός που ζει μέσα σ' αυτήν. Το 2016 το δεύτερο μέρος της τετραλογίας είχε τίτλο «Επικράτειες του Νότου». Εκεί παρουσιάστηκαν χωρογεωγραφικά και ιδιοσυγκρασιακά γνωρίσματα των περιοχών του Νότου, μέσα από διερμηνευτικές πτυχές έργων της τέχνης, που υποδείκνυαν την εγγύτητα και τον ετεροκαθορισμό των σχέσεων ζωής και θανάτου, φυσικής και μεταφυσικής. Πέρσι είχαμε τον τίτλο «Εύκρατη Ζώνη» με μια έκθεση που επανέφερε το θέμα της ευκρασίας, ανάμεσα στα ορατά και στα αθέατα, στα παρελθόντα και στα παρόντα, στους τόπους και στους χρόνους, στα σημαίνοντα, αλλά και στα απροσδόκητα σημαινόμενα φύσης και εαυτού, υπεδάφους και υποσυνειδήτου, όπως επίσης υπερβατότητας και συλλογικού ασυνειδήτου.

Η φετινή έκθεση με τίτλο «Ποιητικό Αίτιο» - σημειώστε πως όλες μας οι εκθέσεις είναι είναι δωρεάν για το κοινό - επικεντρώνεται στις σχέσεις ανθρώπου και φύσης που διέπονται από ευθύνες και συνέπειες, αλλοτριώσεις κι επιπτώσεις, οι οποίες προεκτείνονται κι αντικατοπτρίζονται στους τρόπους συμπεριφορών κι αντιλήψεών μας. Πρέπει να προβληματιστεί ο θεατής ότι η ευθύνη του αποτελέσματος στη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του είναι αποκλειστικά δική του. Οποιαδήποτε ενέργεια προκαλούμε σαν αντανάκλαση επιστρέφει σε εμάς. Κυρίως αρνητική. Οποιαδήποτε καταστροφική δράση από εμάς προς το περιβάλλον, την υφιστάμεθσα με όλες τις καταστροφικές συνέπειες. Αυτό μπορεί να το "διαβάσει" ο θεατής της έκθεσης σε 2ο και 3ο επίπεδο ανάγνωσης. Η έκθεση έχει ως αστόχο να εγείρει, να αφυπνίσει, να δημιουργήσει μηνύματα».

Κυριακή (Χαραλαμπίδου)
Κυριακή (Χαραλαμπίδου)

- Συνειδητά επιλέχθηκε ο όρος «Ποιητικό αίτιο» που παραπέμπει στα χρόνια της γραμματικής και του σχολείου;

«Πράγματι, εκεί πρωτακύσαμε το ποιητικό αίτιο... Μα η ίδια η φύση είναι Ποίηση. Το περιβάλλον μας δηλαδή. Τα αντικείμενα του περιβάλλοντος είναι και τα "έργα τέχνης" της φύσης. Οι καλλιτέχνες προσπαθούν να αναδείξουν το περιβάλλον μέσα απ' αυτή την "ποίηση" - αν μου επιτρέπεται να το πω ετσι. Φέτος έχουμε αυτούς τους 11 καλλιτέχνες που αποτέλεσαν επιλογή της κυρίας Σχινά βάσει του θέματος της έκθεσης».

Οθωναίου Φωτεινή
Οθωναίου Φωτεινή

- Πως διαμορφώνονται οι χώροι του Ιδρύματος και η συγκεκριμένη εγκατάσταση που έχει φιλοξενηθεί;

«Με το που εισέρχεται κανείς στο χώρο της έκθεσης, ακριβώς στο βάθος, υπάρχει αυτή η εγκατάσταση , ένα "δάσος" από κισσούς που κρέμονται από το ταβάνι και γύρω - γύρω οι τοίχοι είναι "ντυμένοι" με ένα υλικό που λέγεται χαρτκαφθρέφτης και δίνει ένα μεγαλύτερο βάθος στο "δάσος" αυτό. Ο θεατής μπορεί να πιάσει το "δάσος" και πιάνοντάς το να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι απλά φύλα. Πάνω εκεί εγγράφονται οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες του κάθε καλλιτέχνη, οι οποίες είναι κι οι ίδιες περιβάλλον. Είναι μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία κι ευχαριστούμε τους 36 καλλιτέχνες που μας εμπιστεύθηκαν στο στήσιμο της εγκατάστασης αυτής».

Κερεστετζής Κώστας
Κερεστετζής Κώστας

- Εχετε μάλον το προνόμοιο να βρίσκεστε σ' ένα νησί που υπάρχει πλύ έντονη εικαστική σφραγίδα και δραστηριότητα... Αυτό δημιουργεί μια ευγενή άμιλλα;

«Καταρχάς η αίσθηση ότι σ' αυτό το νησί γίνονται πάρα πολλά ειακστικά δρώμενα (δεν είναι τυχίο το ότι έχει ονομαστεί "νησί των εικαστικών τεχνών") επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο. Αυτό το καλοκαίρι το νησί της ΄Ανδρου φιλοξενεί περίπου 12 εκθέσεις συμπεριλαμβανομένης και της έκθεσης του Μουσείου Γουλανδρή με την αναδρομική του Δημήτρη Μυταρά. Μέχρι και το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί μια έκθεση contemporary art. Γι' αυτό και η επισκεψιμότητα του νησιού έχει να κάνει με ταξιδιώτες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα εικαστικά. Μας δημιουργεί μια ικανοποίηση ότι συμβάλλουμε σ' αυτό...»

Αλεξάκης Στέλιος
Αλεξάκης Στέλιος

- Το ζευγάρι Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως κληροδότησαν στην ΄Ανδρο ένα Ιδρυμα που μέχρι πέρσι είχε παρουσιάσει τη δουλειά 240 καλλιτεχνών...

«Φέτος έχουμε συν 11 και συν 36. Κοντεύουμε τους 300. Σημειωτέον, ΄Ελληνες καλλιτέχνες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Δεν έχουμε σε τίποτα να ζηλέψουμε από τους ξένους. Και νομίζω ότι και οι νέοι που τους παρουσιάζουμε σιγά - σιγά έχουν πολλά περισσότερα να δώσουν... Πιστεύω ότι με όλες μας τις εκθέσεις θα ήταν ικανοποημένοι και περήφανοι. Τους "βλέπω" απέναντί μου στα πορτρέτα τους στο γραφείο...»

Παντελιάς Μίλτος
Παντελιάς Μίλτος

- Μια ξεχωριστή οικολογική διάσταση με τη φετινή έκθεση λοιπόν;...

«Πράγματι, φέτος θέλουμε να δώσουμε μια πιο έντονη οικολογική διάσταση σε τοπικό επίπεδο και θα φροντίσουμε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την έκθεση να επισημάνουμε τα Ανδριώτικα είδη χλωρίδας και πανίδας που απειλούνται από εξαφάνιση. Οπως η Ανδριώτικη ορχιδέα που δεν ευδοκιμεί πουθενά στον κόσμο. Πιστεύουμε ότι και μέσα από τις εκθέσεις και σοφότεροι γινόμαστε αλλά και συμβάλλουμε στο κοινωνικό σύνολο με τις επεμβάσεις μας και τις συμβουλές μας».

Καστρίτσης Γιάννης
Καστρίτσης Γιάννης

- Πόσο έχει συμβάλλει η αύξηση του τουρισμού στο να απευθύνονται οι εκθέσεις σας σε περισσότερο κοινό;

«΄Εχετε δίκιο βλέπουμε μια αύξηση της προσέλευσης - τουλάχιστον στο χώρο της έκθεσης κάθε χρόνο. Μέχρι πέρσι είχαμε στους 2,5 μήνες επισκεψιμότητας της έκθεσης αρκετές χιλιάδες επισκεπτών. Κι όντως, όπως είπατε πριν, υπάρχει μια ευγενής άμιλλα. Το ότι έχουμε φτάσει να έχουμε 12 και πλέον εκθέσεις (κάτι που δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο νησί) το αποδεικνύει. Οχι μόνο με ΄Ελληνες επισκέπτες αλλά και με ξένους, Εγγλέζους, Γερμανούς, Γάλλους. Γι' αυτό και ο κατάλογος που συνοδεύει την έκθεση είναι δίγλωσσος. Μπορεί να μην είναι Μύκονος ή Σαντορίνη, αλλά η ΄Ανδρος υποδέχεται ολοένα και περισσότερους τουρίστες. Το βλέπουμε κι από την αύξηση των δρομολογίων από και προς το νησί...»

Ιδρυμα Κυδωνιέως. Χώρα Ανδρου
Ιδρυμα Κυδωνιέως. Χώρα Ανδρου

- Εχετε διαμορφώσει σκεπτικό για την έκθεση που θα ακολουθήσει του χρόνου;

«Ναι, αλλά θα ανακοινωθεί τον καινούργιο χρόνο, όπως συμβαίνει κάθε φορά. Πιστέψτε με θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση και με εορταστικό χαρακτήρα καθ' ότι οι ΠΛΟΕΣ του χρόνου θα συμπληρώσουν 1/4 ζωής και θα πρέπει να έχουν ένα δυνατό, επετειακό μήνυμα».

Info:

«Ποιητικό Αίτιο» σε επιμέλεια Αθηνάς Σχινά

ως 30 Σεπτεμβρίου 2018

Ιδρυμα Πέτρου και Μαρίακς Κυδωνιέως

Χώρα Ανδρου

Τηλ: +30 22820 24598

Αλεξάκης Στέλιος

Καστρίτσης Γιάννης

Κερεστετζής Κώστας

banner

Κεχαγιόγλου Χρήστος

Κυριακή (Χαραλαμπίδου)

Οθωναίου Φωτεινή

banner

Παντελιάς Μίλτος

Παπατσαρούχας Βασίλης

Πασάντας Παναγιώτης

banner

Στέφωση Μαρία

Σύλλογος Αποφοίτων Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης

Τζαμουράνης Δημήτρης

banner

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ 28 Νοε 2020 | 09:05

Μυτιλήνη: Τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή στο Οβριόκαστρο

Τα ίχνη ενός αρχαίου πολιτισμού και ένα κάστρο που χάθηκε από την πολιορκία των Οθωμανών.

ΘΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΙΒΩΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ 27 Νοε 2020 | 19:43

Τατόι: Ανοίγουν για πρώτη φορά κιβώτια, κοντέινερ και βαλίτσες της Φρειδερίκης [Εικόνες]

Οι βαλίτσες της Φρειδερίκης παρέμεναν εξαφανισμένες σε ντουλάπες και ερμάρια στο βασιλικό κτήμα στο Τατόι.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:47

Νέα διάσταση στον σάλο με τη Γαλάνη και το συσσίτιο των απόρων: Τι λέει τώρα ο άνθρωπος που την κατήγγειλε

Η νέα ανάρτηση Πολυχρονόπουλου για τη Γαλάνη και την καταγγελία ότι επιχείρησε να σταματήσει σισσύτιο απόρων. Να σταματήσει η ανθρωποφαγία.

«ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ AWAY» 26 Νοε 2020 | 15:45

Ξεσπάθωσε ξανά ο Μπαμπινιώτης: "Click away" θέλατε; Καλά να πάθετε…

Mε χιούμορ μέσα από νέα ανάρτησή του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να μας επαναφέρει στα... ελληνικά

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 10:12

Μαρία Μοσχολιού: "Εφυγε" η επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:36

Απίστευτο: Κλοπή σημειωματαρίων του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ δηλώθηκε 20 χρόνια αργότερα - Τι συνέβη

Ένα από τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που εκλάπησαν περιέχει το διάσημο σκίτσο του Tree of Life που εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών.

ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 15 Νοε 2020 | 13:50

Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας - Απεικονίζει τον θεό Ερμή

Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε πως το εύρημα απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.

ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 15 Νοε 2020 | 12:16

Βικτόρια Χίσλοπ: Προσκεκλημένη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Συζητώντας με…" και προσκεκλημένη τη Βικτόρια Χίσλοπ.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 12 Νοε 2020 | 14:59

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης

Πέθανε ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης. Νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ύστερα από ατύχημα που είχε με το μηχανάκι του.