Ανοίγει τις πύλες της για το κοινό η Αrt Athina: Σήμερα το talk του TheTOC

Οι μεγάλες καινοτομίες του θεσμού που αλλάζει στέγη, χρόνο διεξαγωγής και προφίλ και το εναρκτήριο talk της Art Athina powered by The TOC σήμερα το απόγευμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ανοίγει τις πύλες της για το κοινό η Αrt Athina: Σήμερα το talk του TheTOC

Με πολλές καινοτομίες θα είναι η φετινή Art Athina, η αθηναϊκή έκθεση των γκαλερί, που εγκαινιάστηκε χθες από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και από σήμερα θα είναι επισκέψιμη για το κοινό έως την Κυριακή, 24 Ιουνίου.

Για πρώτη φορά η αθηναϊκή foire ξεκινά αργότερα, σχεδόν έναν μήνα, σε σχέση με την παραδοσιακή ημερομηνία διεξαγωγής της, ενώ και η διάρκειά της θα είναι κατά μία ημέρα μεγαλύτερη.

Κυρίως όμως, η Art Athina φέτος συνδέεται με την παραδοσιακή πολιτιστική ζωή της Αθήνας, καθώς εγκαταλείπει τους γνωστούς συνεδριακούς χώρους και βρίσκει φιλόξενη στέγη στους χώρους του Ωδείου Αθηνών, ενός τόπου που έχει στεγάσει κατά καιρούς σημαντικές εικαστικές εκδηλώσεις και για λογαριασμό του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (προ της μεταστέγασής του στο Φιξ), αλλά και πιο πρόσφατα, την διεθνή έκθεση Documenta. Η κεντρική θέση του Ωδείου επίσης, την καθιστά πιο προσβάσιμή σε όλους, αλλά και φέρνει και το γεγονός της Art Athina εγγύτερα και στον μη ειδικά ενημερωμένο κάτοικο, ή τον περιστασιακό επισκέπτη της πρωτεύουσας.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στη φετινή διοργάνωση αποτελεί το γεγονός ότι μεταξύ των 53 γκαλερί που συμμετέχουν επανεμφανίζονται κάποιες από τις σημαντικές και ποιοτικές αίθουσες τέχνης, που έλειψαν σε παρελθούσες εκδηλώσεις της Art Athina, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να απολαύσει σημαντικούς καλλιτέχνες—όπως η γκαλερί Καππάτος, με έργα, μεταξύ άλλων, της Μαρίνας Αμπράμοβιτς.

Η 23η διοργάνωση ενσωματώνει και άλλους θεσμούς, ανεξάρτητες και καινοτόμες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, ιδρύματα (όπως αυτό του Ι.Κωστόπουλου, το Ίδρυμα Ιωάννου και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) στα προγράμματά της και τις δράσεις της.

Ένα από τα νέα στοιχεία που σηματοδοτούν τη φετινή διοργάνωση είναι το βραβείο συμμετοχής Έλληνα καλλιτέχνη στην Art Athina, αξίας 10.000 ευρώ σε συνεργασία με το Copelouzos Family Art Museum. Ο φετινός νικητής του βραβείου είναι ο Χρήστος Μπουρονίκος, που εκθέτει με την Γκαλερί 7. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, το βραβείο απονέμεται στον καλλιτέχνη για την επιτυχημένη προσωπική του έκθεση, αλλά και την γενικότερη εξέλιξη της τεχνοτροπίας του. Επίσης για πρώτη φορά, η Art Athina αποκτά δικό της artresidency, το Art Athina Workspace.

Ιδιαίτερο στοιχείο για την διαρκή ανανέωση του θεσμού, πέρα από τους συνήθεις θεματικούς κύκλους που απαρτίζουν τη διοργάνωση και διάταξη της έκθεσης, είναι οι προσκλήσεις σε νέες γκαλερί εκτός συνόρων, που με τον τρόπο αυτό συνεισφέρουν στην ArtAthina τις νέες και ρηξικέλευθες ιδέες και τάσεις, που δύσκολα βρίσκουν στέγη στις μεγάλες εμπορικές γκαλερί. Έτσι, κατόπιν πρόσκλησης της καλλιτεχνικής διευθύντριας, Στ. Δημητρακοπούλου, στους δύο χώρους της έκθεσης στο Ωδείο, γκαλερί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, θα παρουσιάσουν τους καλλιτέχνες τους και τις προτάσεις τους.

Μιλώντας εκ μέρους του διοργανωτή θεσμού, του Πανελλήνιου Συλλόγου Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ), η πρόεδρός του Γιάννα Γραμματοπούλου επεσήμανε πως η Art Athina, παρά τις δύσκολες στιγμές για τον χώρο, τολμά και γυρίζει σελίδα και αvαφέρθηκε στις συνεργασίες με ιδρύματα και φορείς που συνετέλεσαν στη φετινή διοργάνωση.

Από την πλευρά της, η καλλιτεχνική διευθύντρια Σταματία Δημητρακοπούλου επεσήμανε τις αλλαγές που χαρακτηρίζουν τη φετινή διοργάνωση και την προσπάθεια να ενεργοποιηθεί ξεχωριστά η κάθε θεματική κατηγορία, έτσι ώστε όλες οι πτυχές της Art Athina να αποτελούν ένα αυτοτελές εκθεσιακό γεγονός, με δική του εμβέλεια και παρουσία στους βασικούς του άξονες.

Το ΤOC στην Art Athina: «Πώς προωθείται η Τέχνη στην Ελλάδα»

Με κεντρικό άξονα ένα θέμα επίκαιρο «Πως προωθείται η Τέχνη στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία», το TheTOC συμμετέχει στο πρόγραμμα των talks της Arth Athina δίνοντας βήμα σε εκπροσώπους κορυφαίων πολιτιστικών οργανισμών της χώρας να καταθέσουν τις απόψεις τους καλύπτοντας γεωγραφικά το τρίγωνο Αθήνα – Πειραιάς – Θεσσαλονίκη αλλά και διαφορετικούς τομείς πολιτιστικής έκφρασης όπως τα εικαστικά, το θέατρο κι η μουσική.

To talk powered by TheTOC.gr διοργανώνεται την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 (ώρα 19.30) στους χώρους του Ωδείου Αθηνών ως εναρκτήριο του προγράμματος των συζητήσεων της φουάρ με τη συμμετοχή των (αλφαβητικά):

-Νίκου Διαμαντή, Καλλιτεχνικού Διευθυντή Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, σκηνοθέτη

-Αννας Καφέτση, Διευθύντριας του Annex M- Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

-Φίλιππου Τσαλαχούρη, Υποδιευθυντή του Ωδείου Αθηνών, συνθέτη

-Συραγώς Τσιάρα, Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης και Biennale Θεσσαλονίκης

Οι παραπάνω καταθέτουν τις απόψεις τους για τον τρόπο, την αναγκαιότητα, το σκοπό και την αποτελεσματικότητα της προώθησης της Τέχνης στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια – τα χρόνια της κρίσης - καθώς επίσης και το προσωπικό τους όραμα μέσα από τους φορείς που εκπροσωπούν κι εργάζονται. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Την εκδήλωση θα ανοίξει με χαιρετισμό της η Πρόεδρος του TheTOC, Ελλη Στάη

Συντονίζει η δημοσιογράφος του TheTOC, Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες:

ΝΙΚΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Τελείωσε το σχολείο στον Πειραιά. Σπούδασε στην Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και ίδρυσε το θέατρο Σημείο (1985). Έχει σκηνοθετήσει Στρίντμπεργκ, Μπέκετ, Πίντερ, Κέιν, Χάινερ Μίλερ, Ντιράς, Κλοντέλ, αρχαίο δράμα, νεοέλληνες συγγραφείς κλπ, ενώ έχει διδάξει σκηνοθεσία και υποκριτική σε ελληνικά πανεπιστήμια και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Από το Μάρτιο του 2015 βρίσκεται στο τιμόνι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

ΑΝΝΑ ΚΑΦΕΤΣΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αισθητική και την Ιστορία της Τέχνης στη Σορβόννη. Εργάστηκε ως επιμελήτρια στην Εθνική Πινακοθήκη και δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αλλά και στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Είναι ιδρυτική διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης επικεφαλής του οποίου χρημάτισε επί 14 χρόνια. Οι εκθέσεις που έχει επιμεληθεί έχουν κάνει τομή στα εικαστικά πράγματα της χώρας. Στο συγγραφικό της έργο ασχολείται με την ιστορία της τέχνης. Από τον Ιούνιο του 2016 ανέλαβε επικεφαλής των εικαστικών προγραμμάτων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης γεννήθηκε στην κεντρική Αφρική το 1969. Σπούδασε φλάουτο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο με υποτροφία Καλομοίρη. Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κ.α. συνθέτοντας μουσική για έργα Ελλήνων και ξένων θεατρικών συγγραφέων. Δίδαξε στο Εθνικό Ωδείο και στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Διδάσκει στο Ωδείο Kodaly από το 1992 κι από το 2004 στο Ωδείο Αθηνών. Το 2008 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

ΣΥΡΑΓΩ ΤΣΙΑΡΑ

Η Συραγώ Τσιάρα γεννήθηκε στη Λάρισα το 1968. Είναι διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Εχει αναπτύξει επιμελητική δράση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ανέλαβε την επιμέλεια του ελληνικού περιπτέρου στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας. Από το 2007 είναι διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Διευθύντρια της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Ωράριο Λειτουργίας της Art Athina

Τετάρτη 20 Ιουνίου 14:00 - 21:00 (είσοδος με πρόσκληση)

Πέμπτη 21 Ιουνίου 12:00 - 21:00

Παρασκευή 22 Ιουνίου 12:00 - 21:00

Σάββατο 23 Ιουνίου 12:00 - 21:00

Κυριακή 24 Ιουνίου 12:00 - 21:00

Είσοδος

Κανονικό εισιτήριο: 8 ευρώ

Μειωμένο εισιτήριο (άνεργοι, φοιτητές, άνω των 65 ετών, άτομα με ειδικές ανάγκες): 5 ευρώ

Ομαδικό (15 άτομα και άνω): 5 ευρώ

Δωρεάν: Παιδιά κάτω των 12 ετών, φοιτητές Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Μέλη Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης και Μέλη Εικαστικού Επιμελητηρίου,.

http://www. art-athina. gr

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 07 Αυγ 2020 | 10:44

Αποκάλυψη: Μετά από 50 χρόνια ο Πολ Μακάρτνεϊ αποκαλύπτει γιατί μήνυσε τους Beatles

Μίλησε σχετικά με τη διαβόητη διάλυση των Beatles το 1970 και την μυστηριώδη μήνυση που είχε καταθέσει.

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ 05 Αυγ 2020 | 12:34

"Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή" - Μοναδική ματιά στον σπουδαίο πολιτισμό

150 αντικείμενα συγκεντρώνονται για πρώτη φορά και αποκαλύπτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2020 04 Αυγ 2020 | 20:18

Επίδαυρος: Οι "Όρνιθες" πετούν στο Αρχαίο Θέατρο το τριήμερο 7-8-9 Αυγούστου

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 04 Αυγ 2020 | 12:23

Επαναπατρίστηκε κλεμμένη εικόνα από την Ήπειρο, έργο του 19ου αιώνα

Η εικόνα είχε κλαπεί τον Σεπτέμβριο 2005 μαζί με άλλες έντεκα εικόνες.

ΣΕ ΝΕΟ ΧΩΡΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 03 Αυγ 2020 | 19:00

Εκθαμβωτικά τα βασιλικά αυτοκίνητα στο Τατόι: Η συντήρηση, αποκατάσταση και μεταμόρφωσή τους [Εικόνες-Βίντεο]

Εντυπωσιάζουν τα αυτοκίνητα της τέως Βασιλικής οικογένειας με ηλικία από 55 έως 82 έτη

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ 03 Αυγ 2020 | 08:25

Motorway 65: Η ελληνική ταινία που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών

Η ταινία της Εύης Καλογηροπούλου στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 2020

02 Αυγ 2020 | 20:29

Μάγεψε στη συναυλία στους Φιλίππους ο Σταύρος Ξαρχάκος - Τηρήθηκαν τα μέτρα από τους 1.000 θεατές [εικόνες,βίντεο]

Όλοι οι θεατές φορούσαν μάσκα, ενώ τηρήθηκαν και οι αποστάσεις των δύο μέτρων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02 Αυγ 2020 | 11:57

"Στο Φως του Φεγγαριού": Αρβανιτάκη, Πασπαλά, Δάρρα τραγουδούν για την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Μια μαγική βραδιά, κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο, θα χαρίσουν σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την χώρα η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Φωτεινή Δάρρα και η Έλλη Πασπαλά - Όλο το πρόγραμμα

ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 01 Αυγ 2020 | 20:46

Με την όπερα "Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα" επανέρχεται η Καμεράτα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα ιταλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Αυγούστου.

ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 01 Αυγ 2020 | 16:58

Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας: Συναυλίες δημοφιλών καλλιτεχνών και θεατρικές παραστάσεις - Όλο το πρόγραμμα

Αύριο Κυριακή 2 Αυγούστου το ενδιαφέρον στρέφεται στο έργο "Ριχάρδος Β’ - Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 01 Αυγ 2020 | 13:05

Επίδαυρος: Όλο το ελληνικό θέατρο χειροκρότησε την Βίκυ Σταυροπούλου στην "Λυσιστράτη" [εικόνες]

Στην παράσταση, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλου, συμμετέχουν πρωταγωνιστές του θεάτρου όπως η Βίκυ Βολιώτη, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Νίκος Ψαρράς κ.α.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 76 ΕΤΩΝ 31 Ιουλ 2020 | 20:13

Άλαν Πάρκερ: Πέθανε ο σκηνοθέτης της ταινίας - σταθμός "Το εξπρές του Μεσονυχτίου" [Βίντεο]

Ο σκηνοθέτης, Άλαν Πάρκερ έβαλε την υπογραφή του σε ταινίες που έμειναν στην ιστορία της μεγάλης οθόνης

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 31 Ιουλ 2020 | 13:32

Βικτόρια Χίσλοπ: Πολλά χρόνια νιώθω Ελληνίδα, τώρα είμαι και επίσημα

"Όταν έρχομαι στην Ελλάδα, νιώθω ότι φτάνω στο χωριό μου. Έτσι νιώθει η ψυχή μου", ειπε η Βικτόρια Χίσλοπ.