Απίθανα εγκλήματα λαθρανασκαφής:Χειρουργούνται οι δύο τραυματισμένοι Κούροι

Η εγκληματική ενέργεια των λαθρανασκαφέων, ο διαμελισμός των δύο πανέμορφων Κούρων και το «πράσινο φως» για το χειρουργείο τους. Μια απίστευτη ιστορία.

apithana-egklimata-lathranaskafisxeirourgountai-oi-duo-traumatismenoi-kouroi
SHARE THIS
0
SHARES

     Η απίστευτη ιστορία μιας λαθρανασκαφής - το πως οι αρχαιοκάπηλοι ανασκάπτουν λαθραία και διαμελίζουν το «θήραμά» τους ώστε να μπορούν να το μεταφέρουν και να το πουλήσουν ακριβότερα - έρχεται στην επιφάνεια μέσα από ένα γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για μυθιστόρημα.

  Ο λόγος για δίδυμους αρχαϊκούς Κούρους οι οποίοι χρονολογούνται περί το 530 π. Χ. που έχουν τραυματιστεί βαρύτατα από λαθρανασκαφείς και χρειάζονται  επειγόντως «εγχείρηση» προκειμένου να σταθούν σε αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Κορίνθου, απ' όπου θα ατενίζουν τους επισκέπτες στις αρχές του 2016. 

. Η κατάσχεση των αγαλμάτων στα χέρια αρχαιοκαπήλων το 2010 και η υπόδειξη της θέσης εύρεσής τους στην Κλένια Κορινθίας οδήγησε στον εντοπισμό - όχι μόνο του νεκροταφείου όπου ανήκαν, αλλά και - τμημάτων των ίδιων των αγαλμάτων. Τα αγάλματα βρέθηκαν σε κομμάτια επιβεβαιώνοντας τις εγκληματικές συνήθειες των αρχαιοκαπήλων. 

 Σε φυσικό ύψος, κάτι παραπάνω από 1,80 και με μικρή διαφορά ύψους, τα δύο αγάλματα σώζονται σήμερα σε 12 συγκολλούμενα τμήματα το πρώτο (που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση διατήρησης) και σε 14 το δεύτερο.

  Προχθές, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την επούλωση των πληγτών με οριακή πλειοψηφία σε μια έντονη συζήτηση όπου εξετάστηκε η μελέτη συντήρησης και στατικής επάρκειας, όπως αναφέρει το Εθνος. Την παρουσίασαν ο Σωκράτης Κουρσούμης, η Αργυρώ Τσίγκρη και ο συντάκτης της, μηχανικός Αγγελος Παπαθανασίου. Μεγάλη συζήτηση έγινε για τις ράβδους τιτανίου, συνήθη πρακτική για την ανάταξη των αγαλμάτων. Η μελέτη πήρε «πράσινο φως» από τα μέλη του ΚΑΣ με οριακή πλειοψηφία έξι προς πέντε. Με αυτήν, τα αγάλματα δεν θα κινδυνεύσουν ακόμα και σε μεγάλο σεισμό. 

   Τα αγάλματα θα εκτεθούν στην ανατοπλική αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Κορίνθου όπως έχει διαμορφωθεί γι' αυτόν τον σκοπό σε περίοπτη θέση. Η συντήρηση και ανάταξή τους χρηματοδοτείται από κονδύλια ΕΣΠΑ, όπως και η μουσειολογική και η μουσειογραφική μελέτη που εκπονήθηκαν για την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κορίνθου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook