Από τη Ζ. Μορώ στον Φασιανό τα καλοκαίρια της Υδρας είναι...γαλλικά

Ο Α. Βερούκας μας μιλά για τον μεγάλο έρωτα των Γάλλων με την Υδρα. Μένει ζωντανός μέσα από 3 σπουδαίες εκθέσεις που κληροδοτεί το Ελληνογαλλικό φεστιβάλ στο νησί.

Από τη Ζ. Μορώ στον Φασιανό τα καλοκαίρια της Υδρας είναι...γαλλικά

Εχουν περάσει σχεδόν έξι δεκαετίες από τότε που η Ζαν Μορώ έζησε στη Λαγουδέρα ένα σύντομο αλλά φλογερό έρωτα με τον ζεν πρεμιέ της εποχής, σπουδαστή τότε της Σχολής Εμποροπλοιάρχων της Ύδρας Θοδωρή Ρουμπάνη, μετά το τέλος των γυρισμάτων του «Ναύτη του Γιβραλτάρ» με σκηνοθέτη τον Τόνι Ρίτσαρντσον. ΄Εχουν περάσει περισσότερο από 20 χρόνια από τότε που η Μελίνα Μερκούρη κι ο Ζυλ Ντασέν έφερναν στην Υδρα τον Ζακ Λαγκ ζώντας με έντονο ελληνικό χρώμα τα πανηγύρια των Γιορτών της Μεσογείου.

Από τη Ζ. Μορώ στον Φασιανό τα καλοκαίρια της Υδρας είναι...γαλλικά
Από τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Φασιανός στη Γαλλία»

Κι όμως. Η σχέση της Γαλλίας με την Υδρα παραμένει «ουσιαστική και ... πυρηνική», όπως λέει στο TheTOC ο σημαντικός Ελληνας καλλιτέχνης - που μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Παρισιού, Αθήνας και 'Υδρας - Αλέξης Βερούκας, εμπνευστής του Ελληνογαλλικού Φεστιβάλ το οποίο μπορεί να ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες στο νησί του Σαρωνικού, «κληροδοτεί», όμως, στην Υδρα τρεις σπουδαίες εκθέσεις που συνεχίζονται αυτό το καλοκαίρι.

Από τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Φασιανός στη Γαλλία»
Από τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Φασιανός στη Γαλλία»

Ολα ξεκίνησαν όταν ο δήμαρχος Υδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, ζήτησε από τον Αλέξη Βερούκα να διοργανώσει και φέτος ένα Φεστιβάλ ως συνέχεια του Ελληνοϊταλικού Φεστιβάλ που ενορχήστρωσε με επτυχία πέρσι - αυτή τη φορά «φέρνοντας» τη Γαλλία στην Υδρα. Το εγχείρημα ήταν απαιτητικό αλλά με σημαντικό ... βοήθημα τη το «νήμα» που ενώνει τους δυο τόπους: «δεν είναι τυχαίο ότι επτά στους δέκα ξένους επισκέπτες της Υδρας είναι Γάλλοι, είτε που έρχονται περιστασιακά ως τουρίστες, είτε που έχουν μόνιμη κατοικία εδώ», μας λέει ο Αλέξης Βερούκας.

Ο Αλέκος Φασιανός υπογράφει έργα του στα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Φασιανός στη Γαλλία»
Ο Αλέκος Φασιανός υπογράφει έργα του στα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Φασιανός στη Γαλλία»

Κάπως έτσι ξεκίνησε, λοιπόν, το Ελληνογαλλικό Φεστιβάλ, μια συλλογική προσπάθεια που βρήκε συνεργάτες την ΚΕΔΥ (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Υδρας), το ΙΑΜΥ (Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Υδρας), την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Υδρας, την Κινηματογραφική Λέσχη Υδρας και το υπέροχο Σινέ Γαρδένια (που σε πείσμα των καιρών διασώζεται και λειτουργεί ακόμα), τα εστιατόρια Sunset και Ωραία Υδρα και το υπαίθριο θεατράκι Μίλτος Σαχτούρης - όπου έγινε ένα αφιέρωμα στη γαλλική ποίηση.σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη. «΄Ολοι συμμετείχαν. Από τα ταξί μέχρι όσους νοικιάζουν καταλύματα στο νησί», λέει ο Αλέξης Βερούκας για το Φεστιβάλ στις «επεκτάσεις» του οποίου πραγματοποιήθηκε έκθεση της γαλλίδας ζωγράφου Olga Karadimos στη Δημοτική Αίθουσα Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη σε επιμέλεια Δημήτρη Αλέξανδρου Φατούρου, ένα αφιέρωμα στον Γάλλο συμβολιστή ποιητή Ζαν Μορεάς - μια ιδέα της Αδελφόητας των Υδραίων Αθηναίων και του Γιάννη Σαχίνη - στο κτήριο Τομπάζη, ρεσιτάλ πιάνου και κλασσικού φλάουτου και πολλές ακόμα εκδηλώσεις.

Ο Αλέξης Βερούκας στα εγκαίνια της έκθεσης «Το μεγάλο τράκο» του Ντιντιέ Πακινιόν
Ο Αλέξης Βερούκας στα εγκαίνια της έκθεσης «Το μεγάλο τράκο» του Ντιντιέ Πακινιόν

Και είναι τρεις μεγάλες και ιδιαίτερα σημαντικές εκθέσεις που «κληροδοτεί» αυτό το καλοκαίρι το Ελληνογαλλικό φεστιβάλ στην Υδρα. «Και οι τρεις αυτές εκθέσεις που είχα στο μυαλό μου από καιρό "κουμπώνουν" τέλεια σ' αυτό που θα λέγαμε "Ελληνογαλλική Φιλία"», μας λέει ο Αλέξης Βερούκας. Και μας τις περιγράφει:

Ο διεθνούς φήμης σχεδιαστής Kenzo στα εγκαίνια της έκθεσης έρων του Ντιντιέ Πακινιόν στην Υδρα
Ο διεθνούς φήμης σχεδιαστής Kenzo στα εγκαίνια της έκθεσης έρων του Ντιντιέ Πακινιόν στην Υδρα

Ντιντιέ Πακινιόν: «Το μεγάλο τράκο»

«Η έκθεση του Ντιντιέ Πακινιόν που στηρίζει τη δουλειά του σε διάφορα μικρά περίεργα νέα τα οποία αλιεύει στις εφημερίδες, φιλοξενείται σ' έναν πάρα πολύ ωραίο χώρο. Στα παλιά μαγερεία της Σχολής Εμποροπολοιάρχων στην Υδρα - Ακαδημία Ναυτικού - που είχαν μείνει για χρόνια σε αχρηστία. Την ανακαίνισή τους την ενεργοποίησε ο τωρινός Διοικτής της Σχολής. Η έκθεση του Πακινιόν με τον χιουμοριστικό τίτλο "Το μεγάλο τράκο" (όλες οι ανοησίες που μπορεί να κάνει κανείς από υπερβολές και παρόμοιες καταστάσεις - τα παράξενα ου κόσμου) συμπεριλαμβάνει τα πρωτότυπα σχέδια που εικονογράφησαν το ομώνυμο βιβλίο του. Θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Αυγούστου».

Ο γάλλος σκιτσογράφος Jul αφήνει το αποτύπωμά του στην έκθεση σκίτσων του στην Υδρα
Ο γάλλος σκιτσογράφος Jul αφήνει το αποτύπωμά του στην έκθεση σκίτσων του στην Υδρα

Jul: Ο «γάλλος Αρκάς» στο Ιστορικό Μουσείο Αρχείο Υδρας

«Στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Υδρας παρουσιάζεται και η δουλειά του σκιτσογράφου του Charlie Hebdo, Jul, με τον ωραίο τίτλο "Πενήντα Αποχρώσεις των Ελλήνων", ο οποίος τα τελευταία χρόνια κάνει και τα σενάρια του αγαπημένου ήρωα Λούκι Λουκ. Ο Jul έχει κάνει δυο φορές εξώφυλλα με την Ελλάδα με τη Μέρκελ και τον Τσίπρα σχολιάζοντας την ελληνική κρίση στο Charlie Hebd. Ο ίδιος συνόδευσε το ζεύγος Μακρόν στο επίσημο ταξίδι τους στην Κίνα καθ' ότι καθηγητής Σινολογίας στη Σορβόννη. Στην Υδρα ήρθε πρώτη φορά μωρό στο καρότσι με τους γονείς του που φιλοξενούνταν σ' ένα ελληνικό ζευγάρι φίλων τους στην περιοχή Καμίνι του νησιού. Από τότε και για 40 χρόνια ακριβώς δεν έλειψε κανένα καλοκαίρι από την Υδρα και τώρα φέρνει τα δικά του παιδιά με τη γυναίκα του στο ίδιο σπίτι στο Βλυχό. Είναι λάτρης της Υδρας και της Ελλάδας, ενώ με τα σκίτσα του κάνει ελληνική εξωτερική πολιτική. Η εκθεση θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 31 Αυγούστου».

Από τα εγκαίνια της έκθεσης του γάλλου σκιτσογράφου Jul στην Υδρα
Από τα εγκαίνια της έκθεσης του γάλλου σκιτσογράφου Jul στην Υδρα

«Ο Φασιανός στη Γαλλία. 50 χρόνια δημιουργίας στο Παρίσι»

«Η έκθεση σε επιμέλεια της κόρης του Βικτώριας Φασιανού "κλείνει" πέντε δεκαετίες του Φασιανού στη Γαλλία με μια κάπως πιο συστηματική προσέγγιση και ταξινόμηση του υλικού που έχει στην κατοχή του ο Αλέκος όπου τώρα ξεκινά η αρχειοθέτησή του από την κόρη του, Βικτώρια. Κάπως έτσι έγινε το "πορτρέτο" του Αλέκου συμπεριλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, δέκα ... σούπερ έργα του - δεν έχουμε και τόσο μεγάλη αίθουσα για να φιλοξενήσουμε περισσότερα στο ΙΑΜΥ - συν το αρχειακό υλικό. Την έκθεση πλαιαιώνει ένα πολύ ωραίο ντοκιμαντέρ της γαλλικής τηλεόρασης του 1979 όπου μιλά ο Αλέκος και ζωγραφίζει στο ατελιέ του στο Παρίσι. Θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Οκτωβρίου».

Από τα εγκαίνια της έκθεσης του γάλλου σκιτσογράφου Jul στην Υδρα
Από τα εγκαίνια της έκθεσης του γάλλου σκιτσογράφου Jul στην Υδρα

«Εχουν γίνει πολλές εκθέσεις στην Υδρα - του Φασιανού, για παράδειγμα, έχουν γίνει άλλες δυο - Αλλά νομίζω αυτή η συγκυρία να γίνονται κι οι τρεις μαζί Ύδρα είναι ιδανική. Μαζί με τις πρωτοβουλίες του ΔΕΣΤΕ του Δάκη Ιωάννου και του Δημήτρη Αντωνίτση νομίζω ότι αποτελούν μια πολύ καλή στιγμή για το νησί», καταλήγει ο Αλέξης Βερούκας.

Ο Αλέκος Φασιανός περιηγείται στην έκθεση έργων του γάλλου σκιτσογράφου Jul στην Υδρα
Ο Αλέκος Φασιανός περιηγείται στην έκθεση έργων του γάλλου σκιτσογράφου Jul στην Υδρα

Κεντρική φωτο: iamy.gr

Εσωτερικές φωτο: George Skordaras

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 15 Νοε 2020 | 13:50

Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας - Απεικονίζει τον θεό Ερμή

Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε πως το εύρημα απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.

ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 15 Νοε 2020 | 12:16

Βικτόρια Χίσλοπ: Προσκεκλημένη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Συζητώντας με…" και προσκεκλημένη τη Βικτόρια Χίσλοπ.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 12 Νοε 2020 | 14:59

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης

Πέθανε ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης. Νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ύστερα από ατύχημα που είχε με το μηχανάκι του.

ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΕΡΡΕΑΝ ΕΠΙ ΩΡΑ ΜΕ ΟΡΜΗ 11 Νοε 2020 | 19:38

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος στα Μάλια - Εικόνες θλίψης

Ο τεράστιος όγκος βροχής που έπεσε προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στο ανάκτορο του αρχαιολογικού χώρου στα Μάλια της Κρήτης.

ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ 5 ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ 11 Νοε 2020 | 17:30

Πέθανε ο ποιητής Δημήτρης Ελευθεράκης - Ήταν μόλις 42 ετών

Η τελευταία συλλογή του ποιητή με τίτλο "Άσπρα μήλα" θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου έτους.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 81 ΕΤΩΝ 11 Νοε 2020 | 15:48

Πέθανε ο ο αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ισραέλ Χόροβιτς

Φυσιογνωμία του "off Broadway", ο Χόροβιτς πέθανε από καρκίνο στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

ΤΟΥ 1687 11 Νοε 2020 | 09:23

Απίστευτη ανακάλυψη: Ντέτεκτιβ βιβλίων εντόπισαν εκατοντάδες αντίτυπα του επαναστατικού "Principia" του Νεύτωνα

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση των Principia του Νεύτωνα, το 1687, στο οποίο εισήγαγε τους νόμους της κίνησης και την έννοια της καθολικής βαρύτητας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 10 Νοε 2020 | 19:25

Πένθος στον καλλιτεχνικό κόσμο: Πέθανε ο ηθοποιός Χρήστος Ζορμπάς

Έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια ο ηθοποιός Χρήστος Ζορμπάς

ΤΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ «ΑΝΤΙΟ» 10 Νοε 2020 | 18:22