Από το Βιετνάμ ως τον ISIS: H Tate τιμά τον βετεράνο φωτορεπόρτερ Μακάλιν

Διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής του. Δεν έχει σταματήσει να διακινδυνεύει για να καταγράφει με το φακό του εθνικές και διεθνείς κρίσεις. Η Tate Britain τον τιμά.

apo-to-bietnam-ws-ton-isis-h-tate-tima-ton-beterano-fwtoreporter-makalin
SHARE THIS
0
SHARES

   Το Ηνωμένο Βασίλειο -μαζί και ο δημοσιογραφικός κόσμος, παγκοσμίως, και οι ανήσυχοι αναγνώστες- γιορτάζει έναν από τους πιο σπουδαίους φωτορεπόρτερ του, τον Ντον Μακάλιν (Don McCullin), με αναδρομική έκθεση στην Tate Britain. Περισσότερες από 250 φωτογραφίες του εκτίθενται εκεί έως τις 6 Μαΐου.

      Ο Μακάλιν γεννήθηκε το 1935 και άρχισε να καταγράφει με τον φακό του τη ζωή της τοπικής κοινότητας στο Φίνσμπερι Παρκ. Η χαμηλών εισοδημάτων περιοχή του βόρειου Λονδίνου ήταν το σχολείο του και, όταν πούλησε στην εφημερίδα The Obserever φωτογραφία της διαβόητης συμμορίας The Gunvors, ξεκίνησε η καριέρα του ως φωτορεπόρτερ.

      Σε διάστημα έξι δεκαετιών, ο Μακάλιν διακινδύνευσε - ως οφείλει να κάνει κάθε φωτορεπόρτερ που σέβεται την αποστολή του - για να καταγράψει εθνικές και διεθνείς κρίσεις. Η κάλυψη εκ μέρους του τού Πολέμου του Βιετνάμ και της Σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία κέρδισε μεγάλη αναγνώριση. Εξακολουθεί να δραστηριοποιείται και, σχετικά προσφάτως, ταξίδεψε με το BBC στη Συρία όπου και κατέγραψε την καταστροφή της Παλμύρας από το ISIS.

      Στην αναδρομική έκθεση, με τίτλο «Don McCullin», η Tate δίνει ένα πανόραμα της δουλειάς του θρυλικού φωτογράφου. Η έκθεση εστιάζει και στην πιο γνωστή δραστηριότητά του, αυτήν του φωτορεπόρτερ, αλλά και στα λιγότερο γνωστά πάθη του (φωτογραφία τοπίου, νεκρές φύσεις, πορτρέτα). Ο ίδιος ο Ντον Μακάλιν συμμετείχε ενεργά στην έκθεση, τυπώνοντας κάθε μία φωτογραφία στον δικό του σκοτεινό θάλαμο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Φωτο: EPA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook