Follow us

«Κολύμπα ή Αλλιώς Βυθίσου» και Πόκεμον στις αίθουσες

Θερινή περίοδος στα καλύτερά της με ταινίες για όλα τα γούστα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Κολύμπα ή Αλλιώς Βυθίσου» και Πόκεμον στις αίθουσες

Παρά την κόπωση που δείχνει το κοινό κι ενώ διανύουμε εκλογική και εξεταστική περίοδο, οι εταιρίες διανομής συνεχίζουν να μας βομβαρδίζουν με νέες ταινίες, ακόμη επτά κι αυτή την εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπερηρωικό «X-Men: Ο Μαύρος Φοίνικας» πήγε σχεδόν άπατο, ειδικά σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, καθώς σε 142 αίθουσες έκοψε μόλις 20.000 εισιτήρια το πρώτο τριήμερο, ενώ αναλόγως πήγε και το «Γκοτζίλα» την προηγούμενη εβδομάδα. Από τις νέες αφίξεις ξεχωρίζει η γαλλική κωμωδία «Κολύμπα ή Αλλιώς Βυθίσου», μία παραλλαγή του «Άνδρες Έτοιμοι για Όλα», ενώ μάλλον θα φύγουν ανικανοποίητοι όσοι προτιμήσουν το «Νουρέγιεφ: Το Λευκό Κοράκι» ή τη συνέχεια των γνωστών ταινιών «Οι Άνδρες με τα Μαύρα». Επίσης, προβάλλεται και η επανέκδοση της κλασικής ταινίας του Μπίλι Γουάιλντερ «Μάρτυρας Κατηγορίας», ένα πραγματικό αριστούργημα, με Τσαρλς Λότον, Μάρλεν Ντίντριχ και Τάιρον Πάουερ.

«Κολύμπα ή Αλλιώς Βυθίσου»

(«Le Grand Bain») Κωμωδία, γαλλικής παραγωγής του 2018, σε σκηνοθεσία Ζιλ Λελούς, με τους Γκιγιόμ Κανέ, Ματιέ Αμαλρίκ, Ζαν-Χιου Ανγκλάντ, Φιλίπ Κατρίν, Μπενουά Πελβούρντ, Βιρζινί Εφιρά, Μαρίνα Φόις κα.

Γαλλική παραλλαγή της πετυχημένης κωμωδίας «Άνδρες Έτοιμοι για Όλα», που θα χαρίσει κι αυτή με τη σειρά της πολλά γέλια, αλλά και αρκετές σκέψεις για τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, ένα φιλμ που υποστηρίζεται επαρκώς από την παρουσία μίας πρώτης σειράς πρωταγωνιστών του γαλλικού σινεμά.

Στη βρετανική ταινία, μια παρέα άνεργων ανδρών παίρνει την τολμηρή απόφαση να κάνει ένα στριπτίζ σόου για να ξεφύγει από το οικονομικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει, ενώ στο γαλλικό φιλμ μια ετερόκλητη παρέα ανδρών θέλει να ξεφύγει από τα ψυχολογικά, οικογενειακά, αλλά και οικονομικά προβλήματα μέσα από τη συμμετοχή της σε μια ερασιτεχνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης..

Μπορεί η ταινία του Λελούς (καμία σχέση με τον διάσημο σκηνοθέτη Κλοντ Λελούς) να μην είναι κάτι το ιδιαίτερα ξεχωριστό, αλλά επιτέλους είναι μία ευχάριστη, αισιόδοξη - ίσως περισσότερο απ' όσο πρέπει - αυθεντική κωμωδία, με τις απαραίτητες μικρές δραματικές στιγμές της, που έρχονται και μετατρέπουν τα χάχανα σε ένα λυτρωτικό χαμόγελο. Παράλληλα, η ταινία αποφεύγει τον διδακτισμό ή τους εύκολους μελοδραματισμούς, ενώ τις περισσότερες φορές προχωρά ως το μεδούλι της ψυχοσύνθεσης των ηρώων. Μιας παρέας που τα μέλη της, ξεχωριστά, βιώνουν την κατάθλιψη, την ερωτική απόρριψη, την οικονομική χρεωκοπία, τα οικογενειακά προβλήματα, την κρίση της μέσης ηλικίας, την επαγγελματική αποτυχία, αλλά και με τη νεαρά προπονήτριά τους να έχει πρόβλημα αλκοολισμού, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και τη σκληρότητα του περίγυρου, την κοινωνική αποξένωση, τη λοιδορία γιατί ασχολούνται με ένα κοριτσίστικο άθλημα.

Η ταινία, διαθέτει και πολύ αστείες ατάκες (πατέρας σε γιο: «Τι κάνεις;». Απάντηση: «Σε μισώ») και γκαγκς (ένας ευτραφής της ομάδας ξεκινά τις προπονήσεις με σωσίβιο!) και την τραβηχτική ροή που πρέπει να έχει μια κωμωδία. Εκεί που χάνει είναι όταν μπαίνει στην επεξήγηση των προσωπικών ιστοριών του κάθε ήρωα, καθώς πολλές φορές γίνεται σαν ένα ξεχωριστό σκετσάκι, που δεν ενσωματώνεται αρμονικά με τον κορμό της ιστορίας.

Σίγουρα μια ταινία που βρίσκεται μέσα στο κλίμα του γαλλικού σινεμά, αποφεύγει τους βερμπαλισμούς, δεν θέλει να σώσει τον κόσμο, αλλά να ξεθάψει τις μικρές όμορφες στιγμές της ζωής, που μπορεί να μαλακώσουν και να γλυκάνουν τη σκληρή πραγματικότητα.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ.. Μία παρέα σαραντάρηδων και πενηντάρηδων ανδρών, όλοι στο χείλος μίας ηλικιακής κρίσης αποφασίζουν να ιδρύσουν την πρώτη ανδρική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης στην δημόσια πισίνα της περιοχής τους. Αψηφούν την ειρωνεία και τον εξευτελισμό που τους υποβάλλουν οι γύρω τους και προπονούνται από μία ξεπεσμένη πρωταθλήτρια που προσπαθεί και η ίδια να ξεπεράσει τα προσωπικά της προβλήματα. Όλοι μαζί ξεκινούν μια απίθανη περιπέτεια που στην διαδρομή της ανακαλύπτουν λίγη αυτοεκτίμηση, και πολλά για τους εαυτούς και για τους άλλους.

«Νουρέγιεφ: Το Λευκό Κοράκι»

(«The White Crow») Δραματική βιογραφική ταινία, βρετανικής (γαλλικής και σερβικής) παραγωγής του 2019, σε σκηνοθεσία Ρέιφ Φάινς, με τους Όλεγκ Ιβένκο, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Τσουλπάν Κχαμάτοβα, Ρέιφ Φάινς κα.

Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ (1938-1993) είναι για πολλούς ο σημαντικότερος χορευτής του 20ου αιώνα, ακόμη και από τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. Και οι δύο θρυλικοί χορευτές - ο Μπαρίσνικοφ ακόμη χορεύει - έχουν κοινό την αυτομόλησή τους στη Δύση από την τότε Σοβιετική Ένωση. Ο Μπαρίσνικοφ έπαιξε ο ίδιος σε μια ταινία, περιορισμένου ενδιαφέροντος, με θέμα τη διαφυγή ενός χορευτή στη Δύση («Λευκές Νύχτες»), ενώ εδώ στην ταινία του διάσημου ηθοποιού Ρέιφ Φάινς, ένας άλλος χορευτής, ο Ουκρανός Όλεγκ Ιβένκο, υποδύεται την ιστορία που έχει ως βάση την αυτομόληση του Νουρέγιεφ. Να μην ξεχνάμε βεβαίως ότι ο κλασικός χορός είναι από τις τέχνες που μένει μακριά από την πολιτική. Γιατί όλος αυτός ο πρόλογος; Μα γιατί δύο ιερά τέρατα του κλασικού χορού τελικά εμπλέκονται παραδόξως σε ταινίες που μιλούν για πολιτική. Κυρίως όμως γιατί τελικά οι λάτρεις του κλασικού χορού - άρα και του Νουρέγιεφ - θα μείνουν με την όρεξη, ενώ και οι φίλοι ενός δραματικού πολιτικού θρίλερ θα μείνουν ανικανοποίητοι σε μεγάλο βαθμό, καθώς η ταινία ξαναζωντανεύει με καθυστέρηση ετών και κάπως μπαγιάτικα το σινεμά του ψυχροπολεμικού κλίματος, ενός είδους που παρά τις όποιες αντιρρήσεις, έχει δώσει ορισμένες αρκετά πετυχημένες ταινίες. Επίσης, δεν διαθέτει ούτε τον απαιτούμενο ρυθμό και χάνει κατά πολύ στα αλλεπάλληλα φλας μπακ (παιδική ηλικία, τα πρώτα του χρόνια στο μπαλέτο και στα χρόνια που διαφεύγει στο Παρίσι).

Πάντως, η τρίτη ταινία του Φάινς («Κοριολάνος», «Αόρατη Γυναίκα»), που βασίζεται στη νουβέλα της Τζούλι Καβάνο «Ρούντολφ Νουρέγιεφ: Η Ζωή», μπορεί είναι μια φροντισμένη και πλούσια παραγωγή, με προσεγμένα κοστούμια και σκηνικά, μένει, όμως, μακριά από τη μοναδική χορευτική ιδιοφυία του Νουρέγιεφ (όσοι τον έχουν δει ζωντανά μπορούν εύκολα να καταλάβουν), αλλά και την πολύκροτη προσωπική ζωή του, που εν τέλει του κόστισε και τον πρόωρο χαμό του.

Ο Φάινς, που κρατά για τον εαυτό του τον ρόλο του δασκάλου και μέντορα του Νουρέγιεφ στο Λένινγκραντ, Αλεξάντρ Πούσκιν (καμία σχέση με τον φημισμένο Ρώσο συγγραφέα) μάλλον αφήνει ακάλυπτο τον νεαρό ταλαντούχο χορευτή Ιβένκο.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ.. Ο Ρώσος χορευτής Ρούντολφ Νουρέγιεφ, κατά την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου κατέφυγε στη Γαλλία και εξέπληξε όλο τον κόσμο με το ταλέντο του. Με τη μοναδική του παρουσία, ο Νουρέγιεφ έλαμψε ως το πιο διάσημο αστέρι του μπαλέτου, ένας αδάμαστος και όμορφος χορευτής που ένιωσε περιορισμένος από τη ζωή της δεκαετίας του 1950 στο Λένινγκραντ και άνοιξε τα φτερά του για τη Δύση. Το φλερτάρισμά του με δυτικούς καλλιτέχνες και ιδέες τον οδήγησε σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι κυνηγητού με την KGB.

«Οι Άνδρες με τα Μαύρα: Παγκόσμια Απειλή»

(«Men in Black: International») Περιπέτεια φαντασίας, αμερικάνικης παραγωγής του 2019, σε σκηνοθεσία Φ. Γκάρι Γκρέι, με τους Κρις Χέμσγουορθ, Τέσα Τόμσον, Λίαμ Νίσον, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Ρέιφ Σπαλ κα.

Η γνωστή και τεράστια εμπορική επιτυχία «Οι Άνδρες με τα Μαύρα», που ξεκίνησε τη διαδρομή της το 1997, με πρωταγωνιστικό δίδυμο τους Γουίλ Σμιθ και Τόμι Λι Τζόουνς, επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη, έχοντας αυτή τη φορά για πρωταγωνιστικό ζευγάρι τον Κρις Χέμσγουορθ, αλλά και τη νεαρή ηθοποιό, Τέσα Τόμσον, στην εποχή της πολιτικής ορθότητας έναντι των γυναικών στο Χόλυγουντ.

Μαζί, επιστρέφουν και ο χαβαλές, η φασαρία, τα σπέσιαλ εφέ, οι σκοτωμοί με τα εξωγήινα τερατάκια, οι αστείες στιγμές μεταξύ των δύο αταίριαστων χαρακτήρων και όλες τις δοκιμασμένες συνταγές του είδους, χωρίς, ωστόσο, να προσθέτει κάτι το άξιο λόγου στο στόρι, που συνεχώς φθίνει από την αρχική ταινία. Έτσι, το μόνο που μένει ως ανανέωση της ιστορίας είναι η μετατροπή του «Άνδρες με τα Μαύρα» σε «Ανδρόγυνο με τα Μαύρα», αλλά μάλλον αυτό δεν αρκεί για να τραβήξει το πλατύ κοινό, τουλάχιστον με τη δυναμική της πρώτης ταινίας ή άντε και της δεύτερης.

Όσον αφορά τις ερμηνείες του Χέμσγουορθ και της Τόμσον, απομακρύνονται ακόμη περισσότερο από το πνεύμα της αρχικής ταινίας, χάνουν το βλοσυρό ύφος τους και την αποτελεσματικότητά τους, ενώ δεν μεταδίδουν και την αίσθηση στο θεατή ότι διασκεδάζουν με τη συμμετοχή τους σε μία ταινία, βασισμένη σε ένα κόμικς.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ.. Οι Άνδρες με τα Μαύρα έχουν εξαπλώσει τη δράση τους στον πλανήτη, το ίδιο όμως έχουν κάνει και τα εξωγήινα αποβράσματα. Για να μας προστατεύσουν, ο παρασημοφορημένος Πράκτορας «H» και η αποφασισμένη νεοσύλλεκτη «M» ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα απρόσμενο δίδυμο που μπορεί και να τα καταφέρει. Καθώς έρχονται αντιμέτωποι με μία νέα παγκόσμια απειλή που μπορεί να πάρει τη μορφή του οποιουδήποτε, ακόμα και ενός Άνδρα με τα Μαύρα, πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την οργάνωση και τον ίδιο τον κόσμο.

«Booksmart»

(«Booksmart») Κωμωδία, αμερικάνικης παραγωγής του 2019, σε σκηνοθεσία Ολίβια Γουάιλντ, με τις Κάιτλιν Ντέβερ, Μπίνι Φελντστάιν, Τζέσικα Γουίλιαμς, Λίζα Κούντροου, Νταϊάνα Σίλβερ, Τζέισον Σούντε κα.

Κωμωδία ενηλικίωσης, που θέλει να ξεφύγει από το τετριμμένο πλαίσιο των αμερικανικών ταινιών του είδους, με τις δύο πρωταγωνίστριες να θέλουν να σπάσουν τη συμβατική τους συμπεριφορά, να ξεφύγουν έστω και την ύστατη στιγμή από την προσήλωσή τους στα διαβάσματα για το πανεπιστήμιο και να κάνουν ότι ήταν απαγορευμένο σε μία βραδιά. Εν ολίγοις υποκύπτουν στο γνωστό μότο «τα καλά κορίτσια πάνε στον παράδεισο, αλλά τα κακά παντού..»

Και όλα αυτά θα ήταν καλοδεχούμενα, αν τελικά δεν είχαμε να κάνουμε με μια ταινία που ξεπέφτει σε μεγάλο βαθμό στην αμερικανιά, με τα γνωστά κλισέ της δυνατότητας που έχουν τα «καλά» κορίτσια να μετατρέπονται και σε «κακά», την εύκολη γελοιοποίηση των «σπασίκλων» και την ανάδειξη της διαφορετικότητας ως κάτι ξεχωριστό. Συνταγές, που έχουν δοκιμαστεί και ξαναδοκιμαστεί, απευθύνονται στο εφηβικό και νεανικό κοινό της Αμερικής, αλλά μέχρις εκεί. Και αν υποθέτει κάποιος ότι τουλάχιστον θα γελάσει με αυτή την ταινία, της γνωστής ηθοποιού Ολίβια Γουάιλντ, γελιέται, αφού τα χείλη των θεατών θα κάνουν οποιοδήποτε μορφασμό, αλλά δεν θα σκάσουν ένα γελάκι.

Το μόνο θετικό - αν και αυτό ίσως να μην το εκτιμήσουν οι θιασώτες του είδους - ότι οι δύο πρωταγωνίστριες δεν είναι καλλονές ή έστω χαριτωμένες, αλλά ανήκουν στον μέσο όρο των κοριτσόπουλων της Αμερικής.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ.. Κολλητές και αριστούχες φοιτήτριες, οι Έϊμι και Μόλι, πίστευαν ότι έχοντας τη μύτη τους χωμένη μονίμως στα βιβλία θα υπερτερούσαν των έξαλλων συμφοιτητών τους. Την παραμονή της αποφοίτησής τους, η πραγματικότητα τους χτυπάει την πόρτα καθώς συνειδητοποιούν ότι έχουν χάσει πολλά όσο ήταν βουτηγμένες στα βιβλία τους. Αποφασισμένες να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο, προσπαθούν να χωρέσουν τέσσερα χρόνια διασκέδασης σε ένα μόνο βράδυ χαοτικής περιπέτειας που κανένα βιβλίο δεν θα μπορούσε να τις προετοιμάσει γι' αυτό.

«Κορίτσια Κάποιας Ηλικίας»

(«Poms») Κωμωδία, αμερικάνικης παραγωγής του 2018, σε σκηνοθεσία Ζάρα Χέις, με τις Νταϊάν Κίτον, Τζάκι Γουίβερ, Παμ Γκρίερ, Ρέα Πέρλμαν, Φίλις Σόμερβιλ, Σίλια Γουέστον κα.

Ο τίτλος της αδιάφορης τούτης κωμωδίας θα μπορούσε να είναι «Γιαγιάδες Έτοιμες για Όλα», καθώς μια σειρά από ηλικιωμένες κυρίες του αμερικάνικου σινεμά (Ντάιαν Κίτον, Παμ Γκρίερ, Ρέα Πέλμαν κλπ - μόνο η Γκόλντι Χόουν λείπει) βρίσκονται σε έναν πολυτελή οίκο ευγηρίας και θέλουν να κάνουν το τέλος τους θεαματικό, δημιουργώντας μια ομάδα μαζορετών. Σε αντίθεση με το «Booksmart» βγαίνει κάποιο γέλιο και αυτό από τις ερμηνείες των καταξιωμένων ηθοποιών, αλλά και κάποιες χιουμοριστικές στιγμές, που μοιάζουν με κωμική συνταγογράφηση και που έχουμε δει πολλές φορές σε αμερικάνικες ταινίες, αλλά πάντα τα καταφέρνουν. Αστεία, όπως για το χαμένο ερωτισμό της τρίτης ηλικίας, το γυναικείο σώμα, τους άκαρδους άντρες, την επαφή με τη νεότητα και ούτω καθεξής, παρελαύνουν με ρυθμό, ενώ δεν λείπουν και οι συγκινητικές στιγμές, που είναι, ωστόσο, παραπάνω από αναμενόμενες και ίσως ξεπερασμένες.

Έτσι, λοιπόν οι γιαγιάδες μπορεί να έχουν τη θέληση για ένα θεαματικό φινάλε στη ζωή τους, αλλά σίγουρα δεν θα το λέγαμε αυτό και για τις σημαντικές πρωταγωνίστριες του φιλμ, που ίσως να έχουν και άλλες ευκαιρίες για ένα καλύτερο φινάλε στην καριέρα τους. Άλλωστε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ.. Σε μια κοινότητα συνταξιούχων, δύο τολμηρές γυναίκες αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια ομάδα μαζορετών, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ποτέ πολύ αργά για καινούργιες αρχές!

«Πόκεμον Ντετέκτιβ Πίκατσου»

(«Pokemon Detective Pikachu») Περιπέτεια φαντασίας και μυστηρίου, αμερικάνικης παραγωγής του 2018, σε σκηνοθεσία Ρομπ Λέτερμαν, με τους Ράιαν Ρέινολντς, Τζάστις Σμιθ, Κάθριν Νιούτον, Μπιλ Νάι, Σούκι Γουοτερχάουζ, Ομάρ Τσαπάρο, Κρις Γκιρ, Ρίτα Όρα, Κεν Γουατάναμπι κα.

Τα Πόκεμον και ο Πίκατσου επιστρέφουν σε ταινία ζωντανής δράσης, αφού συνδυάζονται ηθοποιοί με καρτούν σε μια ιστορία μυστηρίου, κάνοντας το αποτέλεσμα ακόμη χειρότερο σε σύγκριση με τα φιλμ κινουμένων σχεδίων που απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά. Ένα άψυχο κατασκεύασμα που στοχεύει μονάχα στις εισπράξεις ενός κοινού που θα ακολουθεί τα Πόκεμον ακόμη και στην κόλαση. Αν τα συγκρίνεις μάλιστα με τα χαριτωμένα και ανατρεπτικά «Γκρέμλινς» των Ντάντε στη σκηνοθεσία και Σπίλμπεργκ στην παραγωγή, τότε συνειδητοποιείς πόσα βήματα έχει κάνει πίσω ο αμερικάνικος ψυχαγωγικός κινηματογράφος, αλλά και πόσο ταλέντο ή έμπνευση έχει σπαταληθεί προς χάριν των χολιγουντιανών μηχανών που απλώς κόβουν δολάρια.

Οι ηθοποιοί μπορεί να πρόσθεσαν κάποια χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αλλά σίγουρα - τουλάχιστον οι γνωστοί - δεν θα συμπεριλάβουν την ταινία στο βιογραφικό τους. Μάλιστα, για τον, κάποτε πολλά υποσχόμενο, Κεν Γουατάναμπι εύκολα θα πίστευες ότι θα παίξει και σε ροζ βιντεοταινία του Αμερικάνου Όμηρου Ευστρατιάδη.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ.. O έμπειρος ντετέκτιβ Χάρι Γκούντμαν εξαφανίζεται μυστηριωδώς, ωθώντας έτσι τον 21χρονο γιο του Τιμ να ανακαλύψει τι συνέβη. Στην έρευνα τον βοηθά ο πρώην συνεργάτης του Χάρι, ο Ντετέκτιβ Πίκατσου: ένας ξεκαρδιστικός, αξιαγάπητος σούπερ μπελάς που μπορεί να μπερδέψει ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό. Συνειδητοποιώντας ότι έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους, καθώς ο Τιμ είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να μιλάει με τον Πίκατσου ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια συναρπαστική περιπέτεια για να ξεδιαλύνουν το μυστήριο...

«Το Άλογο που Είμαι»

Ντοκιμαντέρ, ελληνικής παραγωγής του 2019, σε σκηνοθεσία Μένιου Καραγιάννη.

Το νέο ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη διερευνά τη σχέση μας με το άφατο, το άλογο, το εκτός λογικής κομμάτι του εαυτού μας, που πάει ταμάμ με την εποχή μας. Στην ταινία εμφανίζονται διαφορετικές προσωπικότητες, που με τον τρόπο τους εκφράζουν κάτι που υπερβαίνει το άμεσα κατανοητό από τη λογική και τη σκέψη. Μοιράζονται τις εμπειρίες τους, εκμυστηρεύονται τον πόνο τους και αμφισβητούν τα δεδομένα, φωτίζοντας έτσι έναν κρυμμένο πυρήνα, αυτόν που κατά βάθος μας ενώνει. Στην ταινία συμμετέχει ο διδάκτωρ ψυχοπαθολογίας Φώτης Καγγελάρης, καθώς και η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί το Σάββατο και Κυριακή 6 και 7 Απριλίου στις 16.00 στο Δαναό 2.

«Μάρτυρας Κατηγορίας»

(«Witness for the Prosecution») Δικαστικό δράμα μυστηρίου, αμερικάνικης παραγωγής του 1957, σε σκηνοθεσία Μπίλι Γουάιλντερ, με τους Τσαρλς Λότον, Τάιρον Πάουερ, Μαρλέν Ντίτριχ, Έλσα Λάντσεστερ κα.

Επανέκδοση ενός από τα καλύτερα δικαστικά δράματα, που συνδυάζει υπέροχα το μυστήριο με το ψυχολογικό θρίλερ, βασισμένου στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Αγκάθα Κρίστι, που γύρισε ο τεράστιος Μπίλι Γουάιλντερ. Μια ταινία που πρέπει να δείτε, εκτός από την υπέροχη ιστορία της και την κλασική και πραγματικά αξεπέραστη σκηνοθεσία του Γουάλιντερ και για τους αθάνατους πρωταγωνιστές της, με πρώτο και καλύτερο τον ασύγκριτο - ειδικά εδώ - Τσαρλς Λότον, στο ρόλο του βετεράνου μεγαλοδικηγόρου, που είναι έτοιμος να αποσυρθεί από τη δράση, λόγω των προβλημάτων υγείας που του έχουν προξενήσει οι αγαπημένες του καταχρήσεις, του τσιγάρου, του ποτού και του καλού φαγητού. Δίπλα του η ντίβα, ο ορισμός της μοιραίας γυναίκας, Μάρλεν Ντίντριχ, ο έξοχος και αινιγματικός Τάιρον Πάουερ, αλλά και η εκπληκτική καρατερίστα Έλσα Λάντσεστερ, στο ρόλο της αυστηρής νοσοκόμας, η οποία επιβλέπει τον δικηγόρο, που αν δεν υπήρχε ο Λότον σίγουρα θα έκλεβε την παράσταση.

Ο Μπίλι Γουάιλντερ («Η Λεωφόρος της Δύσης», «Γκαρσονιέρα», «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό» κα) καταφέρνει να πάρει ένα έργο της Αγκάθα Κρίστι, πραγματικά από τα καλύτερα, και να το μετατρέψει σε ψυχολογικό θρίλερ, καταφέρνοντας κάτι μοναδικά ξεχωριστό: Να αφήσει σε δεύτερη μοίρα το ερώτημα «ποιος έχει κάνει το έγκλημα;» και να επικεντρωθεί στους χαρακτήρες, στον ψυχισμό, των ηρώων του, αν και το τέλος είναι ιδιαιτέρως ευφάνταστο σε σχέση με τα συνήθη της Βρετανίδας συγγραφέως. Ο τρόπος που ο Γουάιλντερ έχει χτίσει τους χαρακτήρες, τα χιουμοριστικά διαλείμματα του διδύμου Λότον-Λάντσεστερ, τα καυστικά σχόλια για το ανήμπορο δικαστικό σύστημα να αποδώσει δικαιοσύνη, αλλά και η αφηγηματική του επιδεξιότητα, τον καθιστούν έναν από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του Χόλυγουντ της Χρυσής Εποχής, προξενώντας ταυτόχρονα θλίψη για το σημερινό επίπεδο του αμερικάνικου σινεμά. Μια ταινία που δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ.. Μια πλούσια κι εκκεντρική γυναίκα, βρίσκεται δολοφονημένη κι όλα τα στοιχεία οδηγούν στον προστατευόμενο της, Λέοναρντ Βόουλ. Μόνη μάρτυρας για την υπεράσπισή του είναι η αινιγματική σύζυγός του. Ο έμπειρος δικηγόρος που αναλαμβάνει την υπεράσπιση του ωστόσο, δεν είναι τόσο σίγουρος για την απλότητα της υπόθεσης.

πηγή: ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Horror, arthouse δράματα και must επανεκδόσεις στις νέες ταινίας της εβδομάδας

Δείτε τις ταινίες που παίζουν τα σινεμά τις επόμενες μέρες.

08 Σεπ 2025 | 13:23

Αντιγόνη Τσιούλη: Η Ελληνίδα πρίμα μπαλαρίνα που λάμπει στην Εθνική Όπερα του Καΐρου

Η πορεία της είναι γεμάτη επιμονή, πάθος και αγάπη για τον χορό.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 08 Σεπ 2025 | 12:51

O Μάριος Φραγκούλης τραγουδά Θεοδωράκη στο Ηρώδειο

Ο Μάριος Φραγκούλης τιμά τα 100 Χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

ΑΠΟ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 08 Σεπ 2025 | 12:02

ΕΡΡΙΚΟΣ Ε': Το άγνωστο έργο του Σαίξπηρ ανεβαίνει στην ελληνική σκηνή μετά από 85 χρόνια

Η μόνη προηγούμενη φορά που ο Ερρίκος Ε’ ανέβηκε στην ελληνική σκηνή ήταν από το Εθνικό Θέατρο, τον Μάρτιο του 1940, μερικές εβδομάδες πριν τη ναζιστική εισβολή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Σεπ 2025 | 14:07

Φεστιβάλ Βενετίας: 22 λεπτά το χειροκρότημα που έγραψε ιστορία - Ολοι οι αριθμοί πίσω από τη λάμψη

Ένα δεκαήμερο γεμάτο λάμψη και συγκινήσεις για σινεφίλ έφτασε στο τέλος του. Το 82ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ολοκληρώθηκε το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου.

"ΕΦΥΓΕ" ΣΤΑ 54 07 Σεπ 2025 | 11:16

Πίτερ Σέλερς: Ο θρυλικός κωμικός, οι δαίμονες, το ποτό, τα ναρκωτικά και ο ανεκπλήρωτος έρωτας με τη Σοφία Λόρεν

Υπήρξε ίσως ο κορυφαίος κωμικός όλων των εποχών, αν και όταν έπαιξε δράμα, άφησε άφωνους κριτική και κοινό -Δέσμιος της μητέρας του - Από βρέφος στη σκηνή.

ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ 06 Σεπ 2025 | 23:03

Φεστιβάλ Βενετίας: Στον Τζιμ Τζάρμους ο Χρυσός Λέοντας για την ταινία "Father Mother Sister Brother"

Η δραματική κομεντί του ανεξάρτητου Αμερικανού σκηνοθέτη "Πατέρας Μητέρα Αδελφή Αδελφός" εξερευνά τις οικογενειακές σχέσεις σε τρία κεφάλαια, μεταξύ Νιου Τζέρσι, Δουβλίνου και Παρισιού

06 Σεπ 2025 | 19:21

"A Visit To Grandpa's": O Άντονι Χόπκινς πρωταγωνιστής σε ταινία-φόρο τιμής στις ουαλικές ρίζες του

Ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Άντονι Χόπκινς πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στην ταινία "A Visit To Grandpa’s", βασισμένη στη συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης του διάσημου Ουαλού συγγραφέα Ντίλαν Τόμας.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 05 Σεπ 2025 | 13:05

"Ορέστεια" του Αισχύλου: Προσθήκη νέας παράστασης στο Θέατρο Πέτρας μετά το sold out

Αυλαία σε μια θριαμβευτική πορεία, μια τελετουργική αποχαιρετιστήρια πράξη και ένα παγκόσμιο μήνυμα για τη βία, τη δικαιοσύνη και την ανθρώπινη μοίρα.

ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ 05 Σεπ 2025 | 12:06

"Θάλασσες μάς χώρισαν": Πρώτη ανάγνωση σεναρίου για τη νέα δραματική σειρά της ΕΡΤ - Μοναδικό καστ

Το ταξίδι ξεκινά: μια δυνατή ιστορία για την απώλεια, τον ξεριζωμό και την αστείρευτη δύναμη του ανθρώπου να συνεχίζει, ακόμα και μέσα από τις πιο σκοτεινές θάλασσες.

05 Σεπ 2025 | 11:46

ΠΝΟΗ: Ο Μιχάλης Δέλτα εμπνέεται από το πρωτοποριακό έργο του Takis

Η παράσταση "Πνοή" εντάσσεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης Takis 1∞ που διοργανώνει το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στα δυο μουσεία του, στην Αθήνα και στην Άνδρο, έως τις 2 Νοεμβρίου.

ΑΠΟ 16/10 05 Σεπ 2025 | 11:30

"Merde": Μια μουσική κωμωδία για τα "κακώς κείμενα" του ελληνικού θεάτρου

Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για το θέατρο, αλλά φοβόσασταν να ρωτήσετε, από 16 Οκτώβρη, στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, που φέτος γιορτάζει τα 130 χρόνια λειτουργίας του.

ΜΑΓΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ 05 Σεπ 2025 | 10:50

Ο Μίλτος Πασχαλίδης γιόρτασε "30 χρόνια τραγούδια" στο κατάμεστο Ηρώδειο [εικόνες]

Χιλιάδες κόσμου υποκλίθηκαν στον Μίλτο Πασχαλίδη, ο οποίος έδωσε μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, το βράδυ της Πέμπτης, για τα 30 χρόνια καριέρας του.

"ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ" 05 Σεπ 2025 | 07:20

Σείστηκε το Καλλιμάρμαρο στη συναυλία για τον Στέλιο Καζαντζίδη - Πλήθος καλλιτεχνών, συγκίνηση και αγαπημένα τραγούδια

Το παρών στη μεγαλειώδη συναυλία για τον σπουδαίο ερμηνευτή Στέλιο Καζαντζίδη έδωσαν 30.000 θεατές, ενώ συμμετείχε πλήθος αγαπημένων καλλιτεχνών.

04 Σεπ 2025 | 12:06

Τι θα δούμε 7 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο: Από "Ρωμαίο και Ιουλιέτα" μέχρι "Κάρμεν" και "Λίμνη των Κύκνων"

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα-σταθμούς διαφορετικών εποχών και ρευμάτων με αφετηρία τον ρομαντισμό, την χρυσή εποχή του Ρώσικου μπαλέτου και το νεοκλασικό στυλ.

ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 04 Σεπ 2025 | 11:39
ΣΠΑΡΤΑΡΙΣΤΗ ΚΩΜΩΔΙΑ 04 Σεπ 2025 | 09:58

"Πρόσεχε ποιον σκοτώνεις": Το νέο έργο των Ρέππα-Παπαθανασίου στο Θέατρο Πειραιώς 131

Μία σπιρτόζικη ιστορία φόνων, γεμάτη από ίντριγκες, ανατροπές και το κομψό χιούμορ που ταιριάζει στο αστικό κλίμα της δεκαετίας του 1950.

ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΡΑ 04 Σεπ 2025 | 08:16

Τέλος του Παιχνιδιού: Ο Μάκης Παπαδημητρίου ανεβάζει το έργο του Μπέκετ με τον Χρυσοστόμου στο Θέατρο Ιλίσια

Ο Μάκης Παπαδημητρίου συναντά επί σκηνής τον Γιώργο Χρυσοστόμου, οκτώ χρόνια μετά την προηγούμενη εκρηκτική τους συνύπαρξη στη σκηνή.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ 03 Σεπ 2025 | 10:44

Ο Τομ Χόλαντ αποθεώνει τον Κρίστοφερ Νόλαν: "Η Οδύσσεια έχει το καλύτερο σενάριο που διάβασα ποτέ"

Ο Χόλαντ ο οποίος υποδύεται τον Τηλέμαχο, στην επική μεταφορά του ομηρικού έπους σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε το σενάριο ως "το καλύτερο που έχω διαβάσει ποτέ".

02 Σεπ 2025 | 22:02

Κωνσταντίνα: Επιστρέφει για ανεπανάληπτες μουσικές βραδιές στο Κολωνάκι

Η Κωνσταντίνα με την πολυετή της διαδρομή και τη ζεστασιά της φωνής της παρασύρει σε μια μουσική βιωματική εμπειρία γεμάτη συναίσθημα.

ΣΤΑ 73 ΤΟΥ 02 Σεπ 2025 | 17:58

Πέθανε ο Γκράχαμ Γκρίν: Ο πρώτος ηθοποιός που μίλησε ινδιάνικα στο σινεμά, στην ταινία "Χορεύοντας με τους λύκους"

"Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε τον ειρηνικό θάνατο του βραβευμένου, θρυλικού Καναδού ηθοποιού Γκράχαμ Γκριν", ανέφερε ο Τζέρι Τζόρνταν σε δήλωσή του στο CBC News

ΕΩΣ ΤΙΣ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 02 Σεπ 2025 | 15:28

Η Χίος ζει φέτος στον παλμό του 4ου The Chios Festival

Ξεκίνησε το 4ο Φεστιβάλ Χίου- Τα δρώμενα και οι καλεσμένοι

ΑΠΟ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 02 Σεπ 2025 | 08:00

Πέντε δυνατές πρεμιέρες στην ΕΡΤ1 που θα καθηλώσουν

Γέλιο, συγκίνηση, μυστήριο, δράση και ανθρώπινες ιστορίες γεμάτες συναίσθημα επιφυλάσσουν οι σειρές μυθοπλασίας που κάνουν πρεμιέρα σε λίγες ημέρες στην ΕΡΤ1.

"ΕΦΥΓΕ" ΤΟ 2021 02 Σεπ 2025 | 07:48

Οικουμενικός και αθάνατος: Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε, αλλά συνεχίζει να μας καθοδηγεί. Ένας οικουμενικός Έλληνας που έγραψε με νότες την ψυχή ενός έθνους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 01 Σεπ 2025 | 08:37

Αιχμηρή ανάρτηση της Μάρως Βαμβουνάκη για τον Λάνθιμο: Μήπως ο κόσμος χειροκροτούσε ενθουσιασμένος επειδή τέλειωσε η ταινία;

Με μία αιχμηρή ανάρτηση, σχολίασε η συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη, τη μεγάλη επιτυχία που είχε η πρεμιέρα της νέας ταινίας του Γιώργου Λάθνιμου "Bugonia" στο Φεστιβάλ Βενετίας.

ΑΠΟΘΕΩΣΗ 31 Αυγ 2025 | 12:53

Φεστιβάλ Βενετίας: Ντελίριο ενθουσιασμού για τον "Frankestein" του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο - 13 λεπτά χειροκροτούσαν όρθιοι οι θεατές

Οι πρωταγωνιστές του Frankestein Όσκαρ Άιζακ και Τζέικομπ Ελόρντι δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, καθώς το κοινό συνέχιζε να χειροκροτεί

ΜΗΝ ΤΗ ΧΑΣΕΤΕ 29 Αυγ 2025 | 12:58

"Οι Όρνιθες" με Χρυσοστόμου και Παπασπηλιόπουλο ανοίγουν για τελευταία φορά τα φτερά τους

Με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και τον Γιώργο Χρυσοστόμου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, οι Όρνιθες ολοκληρώνουν το μαγικό τους πέταγμα, σε επιλεγμένα θέατρα της Αττικής.

EMBASSY THEATER 29 Αυγ 2025 | 12:55

Πρώτες εικόνες από την "Κόμισσα της Φάμπρικας" σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή - Με εξαιρετικό καστ

Η Κόμισσα της Φάμπρικας θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Οκτωβρίου στο Embassy theater.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΒΛΑΧΟ 29 Αυγ 2025 | 12:43

"ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ - Πόσο Δύσκολο να Είσαι Άντρας": Οι 5 τελευταίοι σταθμοί της περιοδείας

Η παράσταση "Δον Ζουάν – Πόσο Δύσκολο να Είσαι Άντρας", σε σκηνοθεσία της Λητώς Τριανταφυλλίδου, με τον Πάνο Βλάχο στον ομώνυμο ρόλο, ολοκληρώνει την καλοκαιρινή της περιοδεία, με 5 τελευταίους σταθμούς.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 29 Αυγ 2025 | 12:40

Δ. Αθηναίων: Δωρεάν κινηματογραφικές προβολές για ένα μήνα στα σχολικά προαύλια - Οι ταινίες

Από την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου ξεκινούν και πάλι οι δωρεάν προβολές παιδικών ταινιών στα προαύλια των σχολείων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 29 Αυγ 2025 | 12:14

"Η μεγάλη χίμαιρα": Στον "αέρα" το πρώτο teaser της πολυαναμενόμενης σειράς της ΕΡΤ

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση, που θεωρείται σταθμός στη νεοελληνική λογοτεχνία, μεταφέρεται για πρώτη φορά στην οθόνη μέσα από μια σειρά έξι επεισοδίων

ΔΕΙΤΕ ΤΟ 29 Αυγ 2025 | 09:59

Bugonia: Κυκλοφόρησε το επίσημο τρέιλερ της νέας ταινίας του Λάνθιμου με την Εμμα Στόουν

Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου "Bugonia" έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

82Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ. 29 Αυγ 2025 | 09:55

Πρεμιέρα για το "Bugonia": Αποθεώθηκαν Γιώργος Λάνθιμος και Εμμα Στόουν στη Βενετία - Τους χειροκροτούσαν όρθιοι επί 6 λεπτά

Με αφορμή και την παγκόσμια πρεμιέρα του "Bugonia" δια χειρός Γιώργου Λάνθιμου την Πέμπτη, δόθηκε στη δημοσιότητα και το επίσημο τρέιλερ του πολυαναμενόμενου φιλμ.

5-7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 29 Αυγ 2025 | 09:00

LAComics Festival: Για 7η χρονιά στη Λάρισα το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ κόμικ [εικόνες]

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ της Θεσσαλίας για τα comics και τη street art επιστρέφει από τις 5 έως και τις 7 Σεπτεμβρίου 2025 στον Μύλο του Παππά στη Λάρισα. Με ελεύθερη είσοδο.

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ 28 Αυγ 2025 | 19:15

Με παλαιστινιακή σημαία στο πέτο ο Γιώργος Λάνθιμος στο Φεστιβάλ της Βενετίας [εικόνες - βίντεο]

Οι συνεργάτες και φίλοι, Λάνθιμος και Στόουν, φωτογραφήθηκαν από τους δημοσιογράφους, με τον Έλληνα σκηνοθέτη να έχει στο πέτο του την παλαιστινιακή σημαία καθ' όλη την διάρκεια

ΑΠΟ 5 ΕΩΣ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 28 Αυγ 2025 | 10:45

Το 53ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως: 210 εκδοτικοί οίκοι και πάνω από 200 εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο

Στις 5 Σεπτεμβρίου, η μεγαλύτερη γιορτή του Βιβλίου "ανοίγει τις πύλες της" στο Πεδίον του Άρεως για να υποδεχτεί τους φίλους του βιβλίου και να προσελκύσει νέους αναγνώστες.

ΣΑΤΙΡΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ 28 Αυγ 2025 | 10:40

Η Καρυάτιδα: Το καυστικό έργο του Γιώργου Καπουτζίδη μετακομίζει σε νέα στέγη από τον Οκτώβριο

Μια ανατρεπτική κωμωδία, αφιερωμένη στη μεγαλειώδη και ιστορική ικανότητα του πολύπαθου αυτού τόπου, να μπλέκει μόνιμα σε κωμικοτραγικές περιπέτειες.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 28 Αυγ 2025 | 09:35

Η Ηλέκτρα του Τάρλοου ολοκληρώνει το ταξίδι της στην Αττική - Οι τελευταίοι σταθμοί

Μετά τον θρίαμβο της Επιδαύρου, τις διθυραμβικές κριτικές και τις sold out παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, η Ηλέκτρα ολοκληρώνει το ταξίδι της σε επιλεγμένα φεστιβάλ της Αττικής.

27 Αυγ 2025 | 12:33

Εξώφυλλο σε αμερικανικό περιοδικό το "Οσα Παίρνει ο Άνεμος" - Ενα 4σέλιδο αφιέρωμα στην ελληνική παράσταση

Η μεγάλη επιτυχία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, που επιστρέφει από 29 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου και μόνο για μια εβδομάδα παραστάσεων.

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ 27 Αυγ 2025 | 10:38

Θερινό σινεμά τον Σεπτέμβριο στην αυλή του Επί Κολωνώ - 6 ταινίες με ελεύθερη είσοδο

Μετά την εξαιρετικά θερμή ανταπόκριση του κοινού στις προβολές του Ιουλίου, το Επί Κολωνώ ανακοινώνει νέες προβολές σημαντικών και βραβευμένων ταινιών και για τον Σεπτέμβρη!

ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ 27 Αυγ 2025 | 09:09

Κωνσταντίνου για την "οικία Κοκοβίκου" που γίνεται χώρος πολιτισμού: Αισθάνομαι ευγνώμων, είναι μεγάλη τιμή

Η "οικία Κοκοβίκου" στην Πλάκα, γνωστή στο ευρύ κοινό από την ταινία "Η γυνή να φοβήται τον άνδρα", θα μετατραπεί σε χώρος πολιτισμού όπου θα προβάλλονται παλιές ταινίες του ελληνικού κιν/φου

26 Αυγ 2025 | 15:11

Τα Μπαλέτα Béjart της Λωζάνης τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού - Μια μοναδική παράσταση για τα παιδιά της Ένωσης "Μαζί για το Παιδί"

ΜΗΝ ΤΗ ΧΑΣΕΤΕ! 26 Αυγ 2025 | 13:02

"Ο θάνατος του εμποράκου" με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη: Οι 3 τελευταίοι σταθμοί της περιοδείας

Μετά τη θριαμβευτική καλοκαιρινή περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα, η επιτυχημένη παράσταση με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ολοκληρώνει το ταξίδι της.

ΣΤΟ ΠΛΥΦΑ 26 Αυγ 2025 | 11:29

Η Βάνα Πεφάνη σκηνοθετεί το "Μένγκελε" του Θανάση Τριαρίδη στην Αθήνα και τη Ζυρίχη

Από τις 13 Οκτωβρίου και μόνο για έξι παραστάσεις (13, 14, 15, 20, 21, 22/10), το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ζήσει αυτή τη μοναδική εμπειρία στο ΠΛΥΦΑ.

17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 26 Αυγ 2025 | 10:31

"Ορέστεια" του Αισχύλου: Η εμβληματική παράσταση ρίχνει αυλαία στο Θέατρο Πέτρας

Η αυλαία στη θριαμβευτική της πορεία, ως τελετουργική αποχαιρετιστήρια πράξη και παγκόσμιο μήνυμα για τη βία, τη δικαιοσύνη, την ανθρώπινη μοίρα, θα πέσει στο Θέατρο Πέτρας.

26 Αυγ 2025 | 10:26

"Sisyphus - flesh and earth": Ο Donald Kitt σκηνοθετεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο "Sisyphus – flesh and earth" είναι μια εικαστική παράσταση με στοιχεία σωματικού και τελετουργικού θεάτρου, βασισμένη στον διαχρονικό μύθο.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2025 25 Αυγ 2025 | 14:50

Η Ελένη Παλυβού-Μπούση παρουσιάζει το νέο της βιβλίο με τίτλο "Τολμηρές Ανθεκτικές Γυναίκες"

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για την υποστήριξη του Hippocratic Cancer Research Foundation for Northwestern Hospital, ενισχύοντας την έρευνα και την αντιμετώπιση του καρκίνου.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ 25 Αυγ 2025 | 12:30

Η θρυλική "οικία Κοκοβίκου" μεταμορφώνεται και γίνεται χώρος προβολής ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου [εικόνες]

Το κτήριο, συνολικής επιφανείας 266 τ.μ., είναι τριώροφο με ξύλινο συνεχές χαγιάτι, σε όλες τις στάθμες, ανταποκρινόμενο στα πρότυπα της πρώιμης οθωνικής περιόδου.

ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΧΡΟΝΙΑ 25 Αυγ 2025 | 12:10

The Chios Festival: Η Χίος μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό θέατρο πολιτισμού, ιστορίας και σύγχρονης δημιουργίας.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, από σήμερα Δευτέρα 25 Αυγούστου η Χίος μετατρέπεται σε ένα ανοικτό θέατρο πολιτισμού, ιστορίας και σύγχρονης δημιουργίας. Ο λόγος για το The Chios Festival.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 25 Αυγ 2025 | 11:16

"Οιδίποδας" του Χουβαρδά: Προστίθεται εκτάκτως νέα τελευταία παράσταση στον Λυκαβηττό

Με όλες τις παραστάσεις στην Αθήνα να έχουν γίνει ήδη sold out, η πρωτοφανής ανταπόκριση του κοινού για τον Οιδίποδα του Γιάννη Χουβαρδά, οδηγεί τους διοργανωτές στην προσθήκη μιας νέας και τελευταίας παράστασης.

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 25 Αυγ 2025 | 10:46

K.BHTA: Ο ποιητής της ηλεκτρονικής μουσικής έρχεται στην Τεχνόπολη

Ο Κ.Βήτα επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα, ποίηση και ηλεκτρονικά τοπία.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 25 Αυγ 2025 | 08:40

Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου στο Εθνικό με τρεις σπουδαίες παραγωγές

Τρεις κυπριακές παραγωγές, που γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία κατά την παρουσίασή τους στην Κύπρο το 2024, θα φιλοξενηθούν στις σκηνές του Κτηρίου Τσίλλερ.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟΝ "ΔΙΑΔΟΧΟ" 22 Αυγ 2025 | 23:07

Τζέιμς Μποντ: Ποιος ανερχόμενος Βρετανός ηθοποιός έκανε δοκιμαστικό για τον ρόλο του θρυλικού "007"

O Ρόουζ-Μαρς, ο οποίος έχει συμμετάσχει στις ταινίες "Krays: Code of Silence" και "Wolves of War", φέρεται να πέρασε από οντισιόν για τον ρόλο, με μια πηγή κοντά στην παραγωγή να ισχυρίζεται ότι ο ηθοποιός διάβασε ατάκες που είπε ο Πιρς Μπρόσναν

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 21 Αυγ 2025 | 19:57

Η Γλυκερία αποσύρει τη συμμετοχή της στο Sani Festival λόγω "απειλής επεισοδίων" από φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές

Η εμφάνιση της Γλυκερίας στο Sani Festival της Χαλκιδικής δεν θα πραγματοποιηθεί

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ 20 Αυγ 2025 | 11:57

Νάξος: Απομακρύνεται το συρματόπλεγμα από την Πορτάρα - Ο Δήμος κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα

Το συρματόπλεγμα τοποθετήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Απόλλωνα μετά από περιστατικό με τουρίστα που σήκωσε ένα μάρμαρο.

ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟ 19 Αυγ 2025 | 12:43

Η Φαραντούρη αφιέρωσε τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη στη Μενδώνη και έγινε χαμός στα social media

Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση της Μαρίας Φαραντούρη να αφιερώσει το τραγούδι "Της Αγάπης Αίματα" του Μίκη Θεοδωράκη, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΣΤΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ» 18 Αυγ 2025 | 15:43

Τάκης Βαμβακίδης: Στο νοσοκομείο ο ηθοποιός με οξεία πνευμονική εμβολή

Στο πλευρό του βρίσκονται στενοί συγγενείς και φίλοι που περιμένουν να τον δουν να παίρνει εξιτήριο.

16 Αυγ 2025 | 15:45

ΥΠΠΟ για τη φωτιά στη Χίο: Μικρής έκτασης φθορές στο βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (12/08) στη Βόρεια Χίο, στην περιοχή της Ποταμιάς εξαπλώθηκε με ταχύτητα

ΒΑΘΙΑ ΘΛΙΨΗ 16 Αυγ 2025 | 12:13

Σοφία Σεϊρλή: Το τελευταίο αντίο από συγγενείς και φίλους στην ηθοποιό στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας

Σήμερα συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο "αντίο" στην ηθοποιό καθώς συγκεντρώθηκαν στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας για να αποχαιρετήσουν τη Σοφία Σεϊρλή

16 Αυγ 2025 | 09:23

Αύγουστος στην Αθήνα: Υπαίθριες προβολές κάτω από τα αστέρια και περιοδικές εκθέσεις σε μουσεία

Oι υπαίθριες προβολές που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα ή οι επισκέψεις σε μουσεία της πόλης με αφορμή εκθέσεις και δράσεις που υλοποιούνται μέσα στον Αύγουστο.

ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ 15 Αυγ 2025 | 10:02

Αύγουστος στην Αθήνα: Προτάσεις για υπαίθριες προβολές κάτω από τα αστέρια και περιοδικές εκθέσεις σε μουσεία της πόλης

Υπαίθριες προβολές που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα ή επισκέψεις σε μουσεία της πόλης με αφορμή εκθέσεις και δράσεις που υλοποιούνται μέσα στον Αύγουστο.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Αυγ 2025 | 19:52

Μάνος Κατράκης: Το αφιέρωμα της Finos Film για τα γενέθλια του αείμνηστου ηθοποιού - Ενας από τους μεγάλους

Στον επίσημο λογαριασμό της η Finos Film στο Instagram δημοσίευσε ένα βίντεο με αποσπάσματα από εμβληματικές κινηματογραφικές του εμφανίσεις

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ 12 Αυγ 2025 | 20:22

Το Ντουμπρόβνικ η πιο ασφαλής πόλη της Ευρώπης - Τα 10 μέρη με τη χαμηλότερη εγκληματικότητα

To ταξιδιωτικό πρακτορείο Riviera Travel δημοσίευσε τη λίστα με τα 10 μέρη με τη χαμηλότερη εγκληματικότητα.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ 11 Αυγ 2025 | 12:30

Επίδαυρος: 15.000 θεατές αποθέωσαν την Ανδρομάχη της Μαρίας Πρωτόπαππα - Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας

Το κοινό αγκάλιασε την παράσταση, η οποία, με τον συγκερασμό των δύο φύλων κάνει τα ζητήματα που θίγονται πανανθρώπινα, και αποτελεί ένα δριμύ "κατηγορώ" στον ανήθικο πόλεμο και την ανάλγητη και βρώμικη πολιτική.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 11 Αυγ 2025 | 12:00

10ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων 2025: "Πέντε Χιλιετίες Ελληνικού Ηχου"

Με είσοδο ελεύθερη, το Φεστιβάλ διατηρεί ακέραιο τον κοινωνικό και παιδαγωγικό του χαρακτήρα, καλλιεργώντας σχέσεις ουσίας ανάμεσα στους καλλιτέχνες, την τοπική κοινωνία και το διεθνές κοινό.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 11 Αυγ 2025 | 12:00

50 χρόνια Θεσσαλικό Θέατρο με Σαίξπηρ και μία μεγάλη περιοδεία - Οι ημερομηνίες και όλοι οι σταθμoί

Ένας θίασος περιπλανώμενων θεατρίνων ζωντανεύει επί σκηνής τη ρομαντική κωμωδία του William Shakespeare, σε μια παράσταση που ισορροπεί ανάμεσα στο θέατρο και την κοινωνική πραγματικότητα.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 11 Αυγ 2025 | 10:56

Σοφία Σεϊρλή: Η τελευταία τηλεοπτική εμφάνιση τον Ιούνιο – Συγκινεί η συγγραφέας Έρση Σεϊρλή για τον θάνατο της ξαδέλφης της

Μεγάλη θλίψη σκόρπισε ο θάνατος της σπουδαίας ηθοποιού, Σοφίας Σεϊρλή που πνίγηκε την Κυριακή στους Φούρνους Ικαρίας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 11 Αυγ 2025 | 08:48

Σοφία Σεϊρλή: Το τελευταίο τηλεφώνημα που είχε με συνάδελφό της - "Και σου είπα μην πάτε στο Καμάρι..."

Το τελευταίο τηλεφώνημα της Σοφίας Σεϊρλή με τη συνάδελφό της Κατερίνα Μαραγκού.

11 Αυγ 2025 | 06:50

Σοφία Σεϊρλή: Ποια ήταν η σπουδαία ηθοποιός και σεναριογράφος που πνίγηκε στους Φούρνους Ικαρίας [βίντεο]

Η ηθοποιός έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε από ισχυρά ρεύματα, προσπαθώντας να κολυμπήσει από την παραλία Καμάρι προς το νησάκι του Αγίου Μηνά στους Φούρνους Ικαρίας.

10 Αυγ 2025 | 09:45

Γκράφιτι στο Παρίσι αφιερωμένο στη θρυλική τραγουδίστρια και χορεύτρια της τζαζ Ζοζεφίν Μπέικερ

Γκράφιτι που απεικονίζει τη Γαλλο-Αμερικανίδα τραγουδίστρια και χορεύτρια της εποχής της τζαζ και ακτιβίστριας για τα πολιτικά δικαιώματα, ατενίζει το Παρίσι, την πόλη που θεωρούσε σπίτι της.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΚΗΝΕΣ 09 Αυγ 2025 | 12:13

Έπεσε η τελευταία κλακέτα για την "Οδύσσεια" του Κρίστοφερ Νόλαν

Την είδηση έκανε γνωστή η καλλιτεχνική διευθύντρια του φιλμ Σαμάνθα Ένγκλεντερ

ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 09 Αυγ 2025 | 09:22

Μια μαγική βραδιά υπό το φως της Αυγουστιάτικης πανσελήνου: Ιστορίες λάμψης και μυστηρίου

Ποιες ιστορίες λάμψης και μυστηρίου συνδέουν τον χρυσό και το κεχριμπάρι με την προϊστορική Ελλάδα; - Οι φάσεις της σελήνης στη ζωή των νεολιθικών κοινωνιών