Αποσύρεται από τη δημοπρασία του οίκου Christie's ο Αττικός αμφορέας

Λίγα 24ωρα πριν τη δημοπρασία, ο Αττικός αμφορέας δεν θα βγει στο σφυρί ως προϊόν αρχαιοκαπηλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Ελλάδα θα τον διεκδικήσει νομικά.

aposuretai-apo-ti-dimoprasia-tou-oikou-christies-o-attikos-amforeas
|
SHARE THIS
0
SHARES

Κυριολεκτικά λίγες ώρες πριν βγει στο σφυρί αποσύρεται τελικά λόγω του θορύβου που προκλήθηκε ο πανέμορφος και πολύ καλά διατηρημένος Αττικός μελανόμορφος αμφορέας (540 - 530 π. Χ.) που θα έβγαινε σε δημοπρασία από τον οίκο Christie's αύριο, Τετάρτη 6 Ιουλίου ως προϊόν αρχαιοκαπηλίας. 

Η επιτυχία έχει το όνομα ενός ανθρώπου

Η επιτυχία αυτή από ελληνικής πλευράς οφείλεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στις γνώσεις, το πείσμα και την επιμονή ενός ανθρώπου, του δρ Χρήστου Τσιρογιάννη, ερευνητή από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο οποίος ταύτισε το αντικείμενο με δύο φωτογραφίες που είχαν κατασχεθεί από τη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας το 2007 στη Φθιώτιδα. 

Αφ' ότου επετεύχθη η απόσυρση του αντικειμένου, η Ελλάδα σκοπεύει να διεκδικήσει νομικά τον αμφορέα - κάτι που μπορεί να κάνει αφ' ότου έχει αποσυρθεί το αντικείμενο. Εξ' ου και η απόσυρσή του θεωρείται ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ο ερευνητής είχε ειδοποιήσει την ελληνική Διεύθυνση Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛ.ΑΣ. Ο ίδιος ενημέρωσε, επίσης, την Interpol και το αρμόδιο τμήμα της Scotland Yard, όπως κάνει συνήθως σχετικά με αρχαιότητες που ταυτίζει από τα αρχεία ότι αποτελούν προϊόντα παράνομης διακίνησης.

Ο αμφορέας, με τον αριθμό 52 στον κατάλογο της δημοπρασίας, ταυτίστηκε από τον δρα Τσιρογιάννη «με φωτογραφίες που είχαν βρεθεί κατά τη διάρκεια έρευνας της υπηρεσίας σας σε οικία στον Καραβόμυλο Φθιώτιδος, στις 31-1-2007, οικία που ανήκει σε στενά συγγενικά πρόσωπα της Φρίντα Τσάκος» όπως ο ίδιος σημειώνει. Στη συγκεκριμένη έρευνα είχε συνδράμει ο ίδιος ως αρχαιολόγος.

Προϊόν λαθρανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΄Εθνους, ο μελανόμορφος αμφορέας κατασκευάστηκε περί το 540-530 π.Χ. από αττικό εργαστήριο, δεν γνωρίζουμε όμως πού βρέθηκε, στην Ελλάδα ή στην Ιταλία. Αυτό δεν αλλάζει τα δεδομένα, ότι υπήρξε προϊόν λαθρανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας, και πρέπει να αποσυρθεί από τη δημοπρασία.

Η μπροστινή πλευρά του αγγείου εικονίζει γενειοφόρο πολεμιστή με κοντό χιτώνα και περικνημίδες και έναν ακόλουθο να στέκεται μπροστά του, με χιτώνα, περικνημίδες, ψηλό, μυτερό καπέλο, στρογγυλή ασπίδα, φαρέτρα και τόξο στον αριστερό ώμο του και κρατά οινοχόη και φιάλη.

Στην οπίσθια όψη εικονίζεται έφιππος με κοντό χιτώνα και δόρυ στο αριστερό χέρι του. Διακοσμητικές σειρές με άνθη λωτού και μαίανδροι καθώς και διπλές σειρές ανθεμίων συμπληρώνουν τη διακόσμηση του αμφορέα. Το ύψος του είναι 35 εκατοστά. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στις 15 έως 25 χιλιάδες στερλίνες. Ως προέλευση του αγγείου αναφέρεται η αγορά τέχνης του Λος Αντζελες, πριν από το 1996 και ιδιωτική συλλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς χρονολογία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook