
Πόλεμος των αρχαιολόγων με τη Λυδία Κονιόρδου - οι οποίοι, ως γνωστόν, ζήτησαν την αποπομπή της (παίρνοντας μέρος στα παχνίδια εξουσίας του υπουργείου Πολιτισμού εν όψει ανασχηματισμού όπως αναφέρεται), αλλά και ... μεταξύ τους. Τρεις από τις πέντε παρατάξεις που συμμετέχουν στο ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων αντιτίθενται στην ανακήρυξη της υπουργού Πολιτισμού ως Persona non grata με αιχμή του δόρατος την αντικατάσταση των μελών του ΔΣ του Τ.Α.Π.Α. (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων κι Απαλλοτριώσεων).
Η ανακοίνωση του ΣΕΑ περιέχει «ατυχείς και ανισοβαρείς» εκφράσεις αναφέρει μια εξ αυτών, η Συνεργασία Αρχαιολόγων, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρουν ότι το μόνο που πέτυχε ο Σύλλογος μ' αυτή την ανακοίνωση ήταν «να εμπλακεί στην πολιτική σκηνή και μάλιστα στην κεντρική- μια θέση που δεν του πρέπει και δεν του αξίζει».
Η ανακοίνωση της Συνεργασίας Αρχαιολόγων, μιας από τις 3 παρατάξεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που διαφώνησαν στην ανακήρυξη της Λυδίας Κονιόρδου ως Persona non grata
«Ναι, αποτύχαμε!!!
Μέσα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσουμε τις πλειοψηφούσες παρατάξεις ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων οφείλει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να υπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους υφίσταται, δηλαδή να εκπροσωπεί τα μέλη του και να παρεμβαίνει στις περιπτώσεις εκείνες που κρίνει ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι για τις αρχαιότητες και για την επάρκεια στα μέσα προστασίας τους.
Αυτήν την αταλάντευτη στάση τηρούσαν πάντα οι αρχαιολόγοι της αρχαιότερης Υπηρεσίας του ελληνικού κράτους και εμείς, οι υπηρεσιακοί και επιστημονικοί διάδοχοί τους, θα συνεχίσουμε να τιμούμε.
Από τις 8 Αυγούστου, όταν ανακοινώθηκε η αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. του Τ.Α.Π.Α έως το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου η Συνεργασία Αρχαιολόγων προέβαλε με σθένος την άποψη ότι η κίνηση της Υπουργού, ακόμα και αν ήταν απαξιωτική και αδικαιολόγητη, συνέχεια της πάγιας πρακτικής ο εκάστοτε Υπουργός να αντικαθιστά κατά το δοκούν μέλη ή το σύνολο του Δ.Σ. του Τ.Α.Π.Α.,δεν ήταν δυνατόν να ανάγεται στο σοβαρότερο θέμα του ΥΠ.ΠΟ.Α. Διότι την ίδια ώρα που όλο το Δ.Σ.παρασύρθηκε να αναλίσκεται σε διατυπώσεις, έζεαν τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου και της Υπηρεσίας. Ακόμα και σήμερα, αρχές Σεπτεμβρίου, δεν έχουν εξομαλυνθεί ή επιλυθεί προβλήματα, όπως η έκδοση των Π.Υ.Σ., η ένταξη έργων στο Ε.Σ.Π.Α., η πορεία θεσμοθέτησης και εφαρμογής του νέου οργανογράμματος, για το οποίο δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, η λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων και τόσα άλλα.
Εμείς δεν σταθήκαμε στα πρόσωπα, δεν δεχτήκαμε να αξιολογήσουμε το έργο ή την απουσία του από το απερχόμενο Δ.Σ. και την Πρόεδρό του, δεν εκφέραμε άποψη για την επιλογή των νέων συμβούλων. Όλοι κρίνονται από τις πράξεις τους για την παρουσίαση έργου πραγματικού και όχι υποσχόμενου.
Εμείς, η Συνεργασία Αρχαιολόγων, υποστηρίξαμε ότι η επιλογή της Υπουργού θα έπρεπε να αποτελέσει την αφορμή, προκειμένου να παρουσιαστούν τα σοβαρότατα προβλήματα που ταλανίζουν το Τ.Α.Π.Α. και έχουν αντίκτυπο στην Υπηρεσία, καθώς και η ανάγκη θέσπισης συγκεκριμένων και αντικειμενικών κριτηρίων για τον διορισμό του Δ.Σ. του Τ.Α.Π.Α. , ώστε επιτέλους να γίνει ένα βήμα πέρα από τη συνήθη πρακτική. Κρίναμε ότι η επιστημονική και διοικητικήμας άποψη δεν πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία συμπολιτευόμενων ή αντιπολιτευόμενων φωνών. Και όμως, το Δελτίο Τύπου του Σ.Ε.Α., το οποίο περιέχει ατυχείς και ανισοβαρείς εκφράσεις και εκδόθηκε με τις ψήφους της Ε.Α.Κ. και της Ε.Σ.Δ.Α., το μόνο που πέτυχε ήταν αυτό ακριβώς, να εμπλακεί ο Σ.Ε.Α. στην πολιτική σκηνή και μάλιστα στην κεντρική- μια θέση που δεν του πρέπει και δεν του αξίζει.
Εμείς, στη Συνεργασία Αρχαιολόγων, δεν δίνουμε προτεραιότητα στα πρό σωπα αλλά στις διαδικασίες και τους θεσμούς. Ελπίζουμε κάποια στιγμή όλο το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α να ενστερνιστεί αυτή τη βασική αρχή, ώστε να υπηρετείται καλύτερα το επιστημονικό και συνδικαλιστικό έργο του Συλλόγου».
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr