Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν

Από το επιβλητικό Πάνθεον της Ρώμης μέχρι το εστιατόριο Los Manantiales στο Μεξικό, ο κριτικός αρχιτεκτονικής Ρόουαν Μουρ προτείνει δέκα καλύτερα κτίρια του κόσμου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν

Όταν ακούμε τη λέξη τσιμέντο, αγνοούμε πολλές φορές ότι η χρήση του έχει υπάρξει και υποδειγματική. Με αυτά τα κτίρια ίσως αλλάξετε γνώμη.

Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν

Πάνθεον, Ρώμη

Το Πάνθεον διέθετε τον μεγαλύτερο θόλο σε όλη την Αρχαιότητα (43,3 μέτρα διαμέτρου στο εσωτερικό του), ο οποίος και παραμένει έως σήμερα ο μεγαλύτερος από béton non-armé. Έπειτα από σχεδόν δύο χιλιετίες, η αξιοσημείωτη αυτή κατασκευή δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι κατάρρευσης, παρά τις αρκετές αφαιρέσεις τμημάτων της διακόσμησής του, καθώς και τις επαναλαμβανόμενες τελετουργικές κινήσεις. Η ιδιοφυής στιγμή στην κατασκευή είναι αυτή κατά την οποία σε πλήρη αρμονία συνυπάρχουν οι κίονες κορινθιακού ρυθμού και τα μάρμαρα με τον κυκλικό τσιμεντένιο θόλο.

Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν - εικόνα 2

Unité d'Habitation του Le Corbusier στη Μασσαλία.

Ο Λε Κορμπιζιέ σε συνεργασία με τον Ναντίρ Αφόνσο φτιάχνουν τα συγκροτήματα κατοικιών στη Νότια Μασσαλία, τα οποία βασίζονται στην ιδέα της Unité d'Habitation, εισάγοντας τη νεωτερική αυτή αρχή του σχεδιασμού ως βάση για πολλά συγκροτήματα κατοικιών. Η διασημότερη από αυτές βρίσκεται στη Μασσαλία. Το πρώτο και πιο διάσημο από αυτά τα κτίρια είναι επίσης γνωστό ως Cité Radieuse και χτίστηκε μεταξύ 1947 και 1952. Είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα του Le Corbusier και άσκησε τεράστια επιρροή στο σχεδιασμό και την υλοποίηση κατοικιών. Συχνά αναφέρεται ως η αρχική έμπνευση του αρχιτεκτονικού κινήματος Brutalist.

Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν - εικόνα 3

Το εστιατόριο Los Manantiales, στην Πόλη του Μεξικού.

Πολλοί αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί έχουν αξιοποιήσει τη δυνατότητα του οπλισμένου σκυροδέματος για την παραγωγή δομών με προφανή ελαφρότητα. Αρκετοί έχουν χρησιμοποιήσει τόξα και καμάρες καθιστώντας τη δομή ακόμα πιο ελαφριά. Ο Félix Candela ήταν ένας από τους πρώτους που εφάρμοσαν αυτές τις ιδέες. Τα αποτελέσματα αντι-βαρύτητας του εστιατορίου Λος Manantiales είναι ιδιαιτέρως μαγευτικά..

Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν - εικόνα 4

Τράπεζα του Λονδίνου και της Νότιας Αμερικής, στο Μπουένος Άιρες

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας-Αργεντινής Clorindo Testa έφτιαξε το εξωτερικό μέρος του κτιρίου με τη δομή ενός δεινόσαυρου. Είναι ένα διάτρητο στην ουσία καβούκι που φιλτράρει το φως του ήλιου στο εσωτερικό και δημιουργεί διαφάνεια. Απροσδόκητα, για τον επισκέπτη έχει μερικά από τα χαρακτηριστικά της ιαπωνικής αισθητικής, τα οποία δημιουργούν μεγάλους επιπλέον χώρους στο εσωτερικό του κτιρίου.

Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν - εικόνα 5

Η εκκλησία του Saint-Jean-de-Montmartre, στο Παρίσι

Μια ελαφρώς αδέξια προσπάθεια για την υλοποίηση των αρχών της γοτθικής αρχιτεκτονικής με τη χρήση οπλισμένου σκυροδέρματος, αλλά την ίδια στιγμή πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές κτίσμα. Η εκκλησία ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της. Ενσωματώθηκαν τα γοτθικά στοιχεία της ελαφρότητας στην κατασκευή χωρίς οξυκόρυφα τόξα και καμάρες. Ο Auguste Perret θα το κάνει αργότερα στη Notre Dame du Raincy, αλλά η εκκλησία Saint-Jean-de-Montmartre κρατά τα σκήπτρα της πρωτοπορίας.

Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν - εικόνα 6

SESC Πομπηία, Σάο Πάολο, Βραζιλία.

Την ονόμασαν ακρόπολη της ελευθερίας. Το 1982 αυτό το τοπόσημο της Βραζιλίας, ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα, σε ένα παλιό εργοστάσιο, με τους τρείς πύργους να δεσπόζουν, δημιούργησε μια νέα συνθήκη χρήσης του χώρου. Πισίνες, κλειστά γήπεδα ποδοσφαίρου αποδυτήρια, συνδέονται με γέφυρες και μετατρέπουν τη συνήθως βαρετή όψη των εγκαταστάσεων σε αστικό θέατρο. Το έργο του Bardi με τα ιδιαίτερα εντυπωσιακά ανοίγματα στα παράθυρα που μοιάζουν με σπήλαια είναι καταπληκτικό.

Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν - εικόνα 7

Εθνικό Περίπτερο της Πορτογαλίας EXPO 98 στη Λισαβώνα

Ο Álvaro Siza είναι ένα από τους πιο αθόρυβους σύγχρονους αρχιτέκτονες καταφέρνει να πάρει ένα φύλλο από σκυρόδερμα και να του δώσει μια σχεδόν εξωπραγματική μορφή ελαφρότητας, δημιουργώντας μια γέφυρα ανάμεσα σε δυο ορθογώνια μπλοκ. Έργο με ιδιαίτερη μηχανική κατασκευής, μοναδικό όταν το βλέπεις.

Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν - εικόνα 8

Η βιβλιοθήκη της τεχνικής σχολής Eberswalde, στη Γερμανία.

Έργο των Herzog και de Meuron, το 1999. Οι αρχιτέκτονες τύπωσαν επάνω στο τσιμέντο ένα σύνολο εκλεκτών εικόνων του καλλιτέχνη Thomas Ruff. Οι ίδιες εικόνες τυπώνονται και σε οριζόντιες λωρίδες από γυαλί, στο ίδιο επίπεδο με το σκυρόδεμα. Την ημέρα δίνει στη βιβλιοθήκη ένα απλό μακρόστενο σχήμα και μια φαινομενικά ομοιογενή επιφάνεια. Τη νύχτα, τα διαφανή μέρη ανάβουν και δημιουργείται μια αντίθετη εντύπωση από αυτή της ημέρας.

Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν - εικόνα 9

St John’s Abbey Church, Collegeville, στη Minnesota

Έργο του Marcel Breuer, του 1961, μια εκκλησία από τον απόφοιτο του Bauhaus Marcel Breuer βαθιά στις μεσοδυτικές πολιτείες που κάνει πολλούς τόνους μπετόν να μοιάζουν με μεταλλικό origami.

Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν - εικόνα 10

Η οικία Poli, στο Coliumo της Χιλής

Μπορούμε να ζητήσουμε συγνώμη από τους Tadao Ando, ​​Denys Lasdun, Robert Maillart, Oscar Niemeyer, Zaha Hadid, Rachel Whiteread, Pier Luigi Nervi, Marcel Breuer, τον Frank Lloyd Wright, και Sverre Fehn, όλους τους μάγους που με τη χρήση σκυροδέρματος αξίζουν μια θέση στο top 10. Αλλά την δέκατη θέση ο Ρόουαν Μουρ τη δίνει σε ένα απλό σπίτι σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Χιλής.

Με όλες τις δυσκολίες πρόσβασης, εκεί χτίστηκε με απόλυτη καθαρότητα μια οικία που η λιτότητά της έρχεται σε αντίθεση με την τραχύτητα της περιοχής και του τοπίου. Τα ίχνη από τα ξύλα του καλουπώματος στο τσιμέντο, δίνουν την αίσθηση μιας ασυνήθιστα υπερυψωμένης ξύλινης καλύβας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:47

Νέα διάσταση στον σάλο με τη Γαλάνη και το συσσίτιο των απόρων: Τι λέει τώρα ο άνθρωπος που την κατήγγειλε

Η νέα ανάρτηση Πολυχρονόπουλου για τη Γαλάνη και την καταγγελία ότι επιχείρησε να σταματήσει σισσύτιο απόρων. Να σταματήσει η ανθρωποφαγία.

«ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ AWAY» 26 Νοε 2020 | 15:45

Ξεσπάθωσε ξανά ο Μπαμπινιώτης: "Click away" θέλατε; Καλά να πάθετε…

Mε χιούμορ μέσα από νέα ανάρτησή του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να μας επαναφέρει στα... ελληνικά

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 10:12

Μαρία Μοσχολιού: "Εφυγε" η επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:36

Απίστευτο: Κλοπή σημειωματαρίων του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ δηλώθηκε 20 χρόνια αργότερα - Τι συνέβη

Ένα από τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που εκλάπησαν περιέχει το διάσημο σκίτσο του Tree of Life που εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών.

ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 15 Νοε 2020 | 13:50

Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας - Απεικονίζει τον θεό Ερμή

Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε πως το εύρημα απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.

ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 15 Νοε 2020 | 12:16

Βικτόρια Χίσλοπ: Προσκεκλημένη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Συζητώντας με…" και προσκεκλημένη τη Βικτόρια Χίσλοπ.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 12 Νοε 2020 | 14:59

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης

Πέθανε ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης. Νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ύστερα από ατύχημα που είχε με το μηχανάκι του.

ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΕΡΡΕΑΝ ΕΠΙ ΩΡΑ ΜΕ ΟΡΜΗ 11 Νοε 2020 | 19:38

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος στα Μάλια - Εικόνες θλίψης

Ο τεράστιος όγκος βροχής που έπεσε προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στο ανάκτορο του αρχαιολογικού χώρου στα Μάλια της Κρήτης.

ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ 5 ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ 11 Νοε 2020 | 17:30

Πέθανε ο ποιητής Δημήτρης Ελευθεράκης - Ήταν μόλις 42 ετών

Η τελευταία συλλογή του ποιητή με τίτλο "Άσπρα μήλα" θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου έτους.