Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν

Από το επιβλητικό Πάνθεον της Ρώμης μέχρι το εστιατόριο Los Manantiales στο Μεξικό, ο κριτικός αρχιτεκτονικής Ρόουαν Μουρ προτείνει δέκα καλύτερα κτίρια του κόσμου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν

Όταν ακούμε τη λέξη τσιμέντο, αγνοούμε πολλές φορές ότι η χρήση του έχει υπάρξει και υποδειγματική. Με αυτά τα κτίρια ίσως αλλάξετε γνώμη.

Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν

Πάνθεον, Ρώμη

Το Πάνθεον διέθετε τον μεγαλύτερο θόλο σε όλη την Αρχαιότητα (43,3 μέτρα διαμέτρου στο εσωτερικό του), ο οποίος και παραμένει έως σήμερα ο μεγαλύτερος από béton non-armé. Έπειτα από σχεδόν δύο χιλιετίες, η αξιοσημείωτη αυτή κατασκευή δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι κατάρρευσης, παρά τις αρκετές αφαιρέσεις τμημάτων της διακόσμησής του, καθώς και τις επαναλαμβανόμενες τελετουργικές κινήσεις. Η ιδιοφυής στιγμή στην κατασκευή είναι αυτή κατά την οποία σε πλήρη αρμονία συνυπάρχουν οι κίονες κορινθιακού ρυθμού και τα μάρμαρα με τον κυκλικό τσιμεντένιο θόλο.

Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν - εικόνα 2

Unité d'Habitation του Le Corbusier στη Μασσαλία.

Ο Λε Κορμπιζιέ σε συνεργασία με τον Ναντίρ Αφόνσο φτιάχνουν τα συγκροτήματα κατοικιών στη Νότια Μασσαλία, τα οποία βασίζονται στην ιδέα της Unité d'Habitation, εισάγοντας τη νεωτερική αυτή αρχή του σχεδιασμού ως βάση για πολλά συγκροτήματα κατοικιών. Η διασημότερη από αυτές βρίσκεται στη Μασσαλία. Το πρώτο και πιο διάσημο από αυτά τα κτίρια είναι επίσης γνωστό ως Cité Radieuse και χτίστηκε μεταξύ 1947 και 1952. Είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα του Le Corbusier και άσκησε τεράστια επιρροή στο σχεδιασμό και την υλοποίηση κατοικιών. Συχνά αναφέρεται ως η αρχική έμπνευση του αρχιτεκτονικού κινήματος Brutalist.

Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν - εικόνα 3

Το εστιατόριο Los Manantiales, στην Πόλη του Μεξικού.

Πολλοί αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί έχουν αξιοποιήσει τη δυνατότητα του οπλισμένου σκυροδέματος για την παραγωγή δομών με προφανή ελαφρότητα. Αρκετοί έχουν χρησιμοποιήσει τόξα και καμάρες καθιστώντας τη δομή ακόμα πιο ελαφριά. Ο Félix Candela ήταν ένας από τους πρώτους που εφάρμοσαν αυτές τις ιδέες. Τα αποτελέσματα αντι-βαρύτητας του εστιατορίου Λος Manantiales είναι ιδιαιτέρως μαγευτικά..

Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν - εικόνα 4

Τράπεζα του Λονδίνου και της Νότιας Αμερικής, στο Μπουένος Άιρες

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας-Αργεντινής Clorindo Testa έφτιαξε το εξωτερικό μέρος του κτιρίου με τη δομή ενός δεινόσαυρου. Είναι ένα διάτρητο στην ουσία καβούκι που φιλτράρει το φως του ήλιου στο εσωτερικό και δημιουργεί διαφάνεια. Απροσδόκητα, για τον επισκέπτη έχει μερικά από τα χαρακτηριστικά της ιαπωνικής αισθητικής, τα οποία δημιουργούν μεγάλους επιπλέον χώρους στο εσωτερικό του κτιρίου.

Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν - εικόνα 5

Η εκκλησία του Saint-Jean-de-Montmartre, στο Παρίσι

Μια ελαφρώς αδέξια προσπάθεια για την υλοποίηση των αρχών της γοτθικής αρχιτεκτονικής με τη χρήση οπλισμένου σκυροδέρματος, αλλά την ίδια στιγμή πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές κτίσμα. Η εκκλησία ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της. Ενσωματώθηκαν τα γοτθικά στοιχεία της ελαφρότητας στην κατασκευή χωρίς οξυκόρυφα τόξα και καμάρες. Ο Auguste Perret θα το κάνει αργότερα στη Notre Dame du Raincy, αλλά η εκκλησία Saint-Jean-de-Montmartre κρατά τα σκήπτρα της πρωτοπορίας.

Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν - εικόνα 6

SESC Πομπηία, Σάο Πάολο, Βραζιλία.

Την ονόμασαν ακρόπολη της ελευθερίας. Το 1982 αυτό το τοπόσημο της Βραζιλίας, ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα, σε ένα παλιό εργοστάσιο, με τους τρείς πύργους να δεσπόζουν, δημιούργησε μια νέα συνθήκη χρήσης του χώρου. Πισίνες, κλειστά γήπεδα ποδοσφαίρου αποδυτήρια, συνδέονται με γέφυρες και μετατρέπουν τη συνήθως βαρετή όψη των εγκαταστάσεων σε αστικό θέατρο. Το έργο του Bardi με τα ιδιαίτερα εντυπωσιακά ανοίγματα στα παράθυρα που μοιάζουν με σπήλαια είναι καταπληκτικό.

Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν - εικόνα 7

Εθνικό Περίπτερο της Πορτογαλίας EXPO 98 στη Λισαβώνα

Ο Álvaro Siza είναι ένα από τους πιο αθόρυβους σύγχρονους αρχιτέκτονες καταφέρνει να πάρει ένα φύλλο από σκυρόδερμα και να του δώσει μια σχεδόν εξωπραγματική μορφή ελαφρότητας, δημιουργώντας μια γέφυρα ανάμεσα σε δυο ορθογώνια μπλοκ. Έργο με ιδιαίτερη μηχανική κατασκευής, μοναδικό όταν το βλέπεις.

Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν - εικόνα 8

Η βιβλιοθήκη της τεχνικής σχολής Eberswalde, στη Γερμανία.

Έργο των Herzog και de Meuron, το 1999. Οι αρχιτέκτονες τύπωσαν επάνω στο τσιμέντο ένα σύνολο εκλεκτών εικόνων του καλλιτέχνη Thomas Ruff. Οι ίδιες εικόνες τυπώνονται και σε οριζόντιες λωρίδες από γυαλί, στο ίδιο επίπεδο με το σκυρόδεμα. Την ημέρα δίνει στη βιβλιοθήκη ένα απλό μακρόστενο σχήμα και μια φαινομενικά ομοιογενή επιφάνεια. Τη νύχτα, τα διαφανή μέρη ανάβουν και δημιουργείται μια αντίθετη εντύπωση από αυτή της ημέρας.

Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν - εικόνα 9

St John’s Abbey Church, Collegeville, στη Minnesota

Έργο του Marcel Breuer, του 1961, μια εκκλησία από τον απόφοιτο του Bauhaus Marcel Breuer βαθιά στις μεσοδυτικές πολιτείες που κάνει πολλούς τόνους μπετόν να μοιάζουν με μεταλλικό origami.

Αριστουργήματα από τσιμέντο; Και όμως υπάρχουν - εικόνα 10

Η οικία Poli, στο Coliumo της Χιλής

Μπορούμε να ζητήσουμε συγνώμη από τους Tadao Ando, ​​Denys Lasdun, Robert Maillart, Oscar Niemeyer, Zaha Hadid, Rachel Whiteread, Pier Luigi Nervi, Marcel Breuer, τον Frank Lloyd Wright, και Sverre Fehn, όλους τους μάγους που με τη χρήση σκυροδέρματος αξίζουν μια θέση στο top 10. Αλλά την δέκατη θέση ο Ρόουαν Μουρ τη δίνει σε ένα απλό σπίτι σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Χιλής.

Με όλες τις δυσκολίες πρόσβασης, εκεί χτίστηκε με απόλυτη καθαρότητα μια οικία που η λιτότητά της έρχεται σε αντίθεση με την τραχύτητα της περιοχής και του τοπίου. Τα ίχνη από τα ξύλα του καλουπώματος στο τσιμέντο, δίνουν την αίσθηση μιας ασυνήθιστα υπερυψωμένης ξύλινης καλύβας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:18

"Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα": Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Τέχνης

Έμπνευση για το έργο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας, η νουβέλα "Μίχαελ Κόλχαας" του Χάινριχ Φον Κλάιστ, η οποία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία ενός εμπόρου αλόγων, που έζησε στη Σαξονία τον 16ο αιώνα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:59

"H Βίλα (Ο δρόμος που δεν πήραν)" στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού

Τρεις γυναίκες που τις λένε "Αλεχάνδρα" συναντιούνται σε ένα δωμάτιο, επιφορτισμένες με το καθήκον να αποφασίσουν το μέλλον της Βίλας Γκριμάλντι, ενός υπαρκτού χώρου βασανιστηρίων και δολοφονιών της Χιλής κατά την δικτατορία του Πινοσέτ.

ΑΠΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:54

"Μαθήματα κωμωδίας": Η νέα παράσταση του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς - Με εξαιρετικό καστ

Τα "Μαθήματα κωμωδίας" είναι το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη που παρουσιάζεται σε δική του σκηνοθεσία, στο θέατρο Μικρό Παλλάς από την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:21

"Χριστουγεννιάτικοι Μπελάδες" στο Θέατρο Πρόβα - Μία διαδραστική παράσταση για τα παιδιά

Το έργο έχει ανέβει με τη διαδραστική μέθοδο και στηρίζεται στη συμμετοχή των μικρών θεατών που από τη θέση τους βοηθούν ενεργά στην εξέλιξή της παράστασης.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:15

Το παραμύθι επιστρέφει: Τα "Χριστούγεννα του Σκρουτζ" στον Πολυχώρο Πολιτισμού IDEAL

Οι μικροί μας φίλοι θα ταξιδέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από τις περιπέτειες των αγαπημένων θρυλικών ηρώων του Ντίκενς, του Άντερσεν και των Γκρίμ.

6-28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:08

"Κι όμΩς κινείται": Οχτώ τελευταίες παραστάσεις για την παράσταση "9.25", στο Θέατρο Ροές

Η παράσταση "9.25" από την ομάδα χορού και ακροβασίας "Κι όμΩς κινείται" επιστρέφει την περίοδο των γιορτών στο θέατρο Ροές και μόνο για 8 τελευταίες παραστάσεις

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 02 Δεκ 2021 | 08:59

Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στα σινεμά: Νοσταλγία, παραμύθι και το σύμπαν του Γουές Άντερσον

Μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα υπόσχονται στους σινεφίλ οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα απόψε.

ΑΠΟ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 01 Δεκ 2021 | 12:14

"Πολύ Mακριά", της Caryl Churchill στο Θέατρο 104 - Ενα επίκαιρο έργο για τη βία

Το "Πολύ Mακριά" είναι μια κραυγή αγωνίας για την αυξανόμενη -και συχνά αποδεκτή- βία και απανθρωπιά σε έναν κόσμο που μοιάζει όλο και περισσότερο διχασμένος.

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» 01 Δεκ 2021 | 08:31

Χριστούγεννα στο "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" με παραστάσεις για όλη την οικογένεια στον Φάρο - Σε ένα ονειρικό τοπίο [πρόγραμμα]

Οι "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ζωντανεύουν στον Φάρο μέσα σε ένα φωτεινό, ονειρικό τοπίο.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Νοε 2021 | 13:20

Εκθεση φωτογραφίας στο Ναύπλιο: "Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών" [εικόνες]

Την ξενάγηση έκανε η φωτογράφος, ενώ παρευρέθηκαν Εύζωνες με καταγωγή από την περιοχή που μετέφεραν τις εμπειρίες τους από την θητεία τους στην Προεδρική Φρουρά.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 29 Νοε 2021 | 12:37

3η Διεθνής Συνάντηση Fest of Fests - Webinar για το μέλλον των Φεστιβάλ του Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων σημαντικών οπτικοακουστικών φεστιβάλ, εκπαιδευτικών φορέων, θεσμών και οργανισμών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 28 Νοε 2021 | 21:13

Eπιστρέφει στην Ελλάδα θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία

Δρομολογείται η επιστροφή στην Ελλάδα και στο Μουσείο Ακρόπολης θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία, με τη διαδικασία του μακροχρόνιου δανεισμού

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 27 Νοε 2021 | 14:18

Κένι Λόουτς: "Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα"

Ο Κεν Λόουτς, ένας από τους διασημότερους Βρετανούς σκηνοθέτες, τάχθηκε ξανά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα