Αρ.Μπαλτάς: Στο υπ.Πολιτισμού άρχισα να καταλαβαίνω τι θα πει ρουσφέτι

Είπε πολλά «θα το φτιάξουμε» και κανένα «έγινε». Μάθαμε, ωστόσο, ότι το Μέγαρο περνάει στο δημόσιο και ...κάτι που ξέραμε: «Δεν υπάρχουν λεφτά!»

Αρ.Μπαλτάς: Στο υπ.Πολιτισμού άρχισα να καταλαβαίνω τι θα πει ρουσφέτι

Πως είναι αλήθεια ένας υπουργός στο γραφείο του; «Πνιγμένος στα χαρτιά που πρέπει να υπογράψει...», διαβεβαίωσε σήμερα νωρίς το μεσημέρι στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου τους δημοσιογράφους ο υπουργός Πολιτισμού κι Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, στην πρώτη του συνάντηση μαζί τους.

Το είπε για καλό; Μάλλον όχι. Αν, όπως συνέχισε να λέει, ένας υπουργός πρέπει να εγκρίνει τη μετακίνηση ενός αρχαιολόγου από τη Νεμέα στην Πύλο, (έτσι υπαγορεύουν οι απαρχαιωμένοι θεσμοί) τότε ... πως να ασχοληθεί απερίσπαστος με τα μείζονα; – που, φευ, τελειωμό δεν έχουν. «Ανακάλυψα τι θα πει ρουσφέτι...», είπε χαρακτηριστικά.

Τι ακούσαμε σήμερα το μεσημέρι από τον υπουργό;

Πολλά «το βάζουμε μπροστά», «θα το φτιάξουμε», «είναι στις προτεραιότητές μας».... Από τα λίγα που ακούστηκαν πιο συγκεκριμένα ήταν ότι το Μέγαρο Μουσικής με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει – απ' ότι δείχνουν τα πράγματα – δεν θα κλείσει, καθ' ότι θα μεταβιβαστεί στο δημόσιο.

«Ολόκληρη η ιδιοκτησία του Μεγάρου θα περάσει στο δημόσιο, ενώ οι υπάλληλοί του θα γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι και θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο», είπε ο κ Μπαλτάς αναφέροντας ότι τα χρέη του Μεγάρου μαζί με τους φόρους ανέρχονται στα 400 εκ. ευρώ.

Ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε επίσης πως οι προτεραιότητές του είναι πρώτον η ορθή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ και η εκκίνηση του καινούργιου και δεύτερον το τι θα γίνει με όλους τους εποπτευόμενους φορείς.

«Οπωσδήποτε Θα μπει μαχαίρι...», προειδοποίησε. Οπως είπε, το πολύπαθο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα ανοίξει – απαισιόδοξα μιλώντας – σε 2 με 3 μήνες, θα επιστρέψει ο ειδικός φόρος στο σινεμά, και θα πρέπει να υλοποιηθεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους μέχρι το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η βούλησή του να υπάρχουν ανεξάρτητες επιτροπές κοινής αποδοχής που να επιλέγουν ανθρώπους σε θέσεις – κλειδιά «ώστε να αποφύγουμε το αναχρονιστικό, ο υπουργός διορίζει κι αποφασίζει ποιος είναι ο σωστός θεατράνθρωπος και ζωγράφος. Είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά...», είπε αφήνοντας εμμέσως αιχμή στον προκάτοχό του, Νίκο Ξυδάκη, και τις αλλαγές προσώπων σε φορείς του υπουργείου.

Στην ερώτηση του TheTOC για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού σε Μνημεία και Αρχαιολογικούς Χώρους απάντησε: «Είμαστε σε συνεννοήσεις να γίνουν προσλήψεις».

«Λεφτά για να κάνουμε πολιτική δεν υπάρχουν...», ωστόσο, φρόντισε να ξεκαθαρίσει – πιστοποιώντας κάτι που όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε.

Τα βασικά σημεία των όσων είπε ο Αριστείδης Μπαλτάς

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ: Εσπα και Εποπτευόμενοι φορείς

«Δυο άμεσα προβλήματα: Πρώτον, η ορθή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ και εκκίνηση καινούργιου και δεύτερον τι θα γίνει με όλους τους εποπτευόμενους φορείς. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο ποιους θα κλείσουμε. Συνειδητοποίησα κι από το υπουργείο Παιδείας ότι υπάρχουν κάποιοι φορείς ακατανόητοι. Να δούμε τι μπορεί να κλείσει, να συγχωνευθεί, να εκλογικευθεί. Οπωσδήποτε «θα μπει μαχαίρι»... Ο χρονικός ορίζοντας γι' αυτά είναι πιο στενός από 4 μήνες. Αν αυτά τα ολοκληρώσουμε στοιχειωδώς ικανοποιητικά και εγκαίρως ανοίγει δυνατότητα να σκεφτούμε στρατηγικά».

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Περνά στο Δημόσιο

«Είμαστε σε σύντονες συζητήσεις με η διοίκηση του Μεγάρου ώστε στον επόμενο μήνα ή δίμηνο το αργότερο να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία μεταβίβασης του Μεγάρου στο δημόσιο. Είναι μια διαδικασία όπου ολόκληρη η περιουσία του Μεγάρου έρχεται στη διαδικασία του υπουργείου. Θα διαφωνούσα κάθετα και οριζόντια στο να κλείσει το Μέγαρο. Οι υπάλληλοί του θα γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι και θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο».

ΕΜΣΤ: Απαισιόδοξα μιλώντας ανοίγει σε 2- 3 μήνες!

«Απαισιόδοξα μιλώντας θέλει 2 – 3 μήνες να ανοίξει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ενα από τα τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι ότι πρέπει να προσληφθούν άνθρωποι για να το λειτουργήσουν. Ο λόγος για περίπου 15 άτομα – ίσως κι από αποσπάσεις. Να δούμε πως θα επιταχυνθεί η διαδικασία. Είμαστε σε συνεννόηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το θέμα. Μετά μπαίνει το καλλιτεχνικό θέμα. Αν όλα πάνε καλά η χορηγία από το ΄Ιδρυμα Νιάρχος δεν θα χαθεί. Ναί, συμφωνώ αδικήθηκε η προηγούμενη διεθύντρια κυρία Καφέτση καθέτως και οριζοντίως».

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ: Θα γίνουν διεθνείς διαγωνισμοί για προσλήψεις ώστε να μη διορίζει ο κάθε υπουργός τους άξιους κατά βούληση (αιχμή κατά Ξυδάκη)

«΄Εχω αρχίσει να καταλαβαίνω ότι σε πολλούς φορείς που εποπτέουμε και αφορούν μορφές σύγχρονου πολιτισμού, υπάρχουν αναχρονιστικοί οργανισμοί. Ερώτημα που προκύπτει: ποια είναι τα όρια του καλλιτεχνικού διευθυντή, του διοικητικού συμβουλίου, πως αίρονται εντάσεις κ.τ.λ. Μια λύση που αίρει το πρόβλημα είναι να γίνει μια σημαντική προκήρυξη. Να δούμε σε ποιους φορείς και με ποιους όρους μπορούμε να κάνουμε διαγωνισμούς ώστε να φύγουμε από το "υπουργός διατάζει κι αποφασίζει ποιός είναι ο καλός άνθρωπος του θεάτρου", είπε αφήνοντας αιχμές κατά του προκατόχου του, Ν. Ξυδάκη που άλλαξε πρόσωπα σε κεντρικές θέσεις οργανισμών. Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά την επιλογή προσώπων θα πρέπει να την κάνει, «μια ανεξάρτητη επιτροπή κοινής αποδοχής που να επιλέγει ώστε να αποφύγουμε το αναχρονιστικό μοτίβο ότι ο υπουργός διορίζει κι αποφασίζει ποιος είναι ο σωστός θεατράνθρωπος και ζωγράφος. Είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά...»

Στην ερώτηση που δέχτηκε αν γίνει διαγωνισμός την άνοιξη που ολοκλκηρώνεται η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή και του κ. Λιβαθινού που αντικατέστησε τον κ. Χατζάκη: «Ελπίζουμε να προλάβουμε...»

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επιστρέψει ο ειδικός φόρος

«Είναι σε επίπεδο απόφασης και συζήτησης: θα υπάρχει σαφής πρόβλεψη στον προϋπολογισμό ώστε να επιστρέψει ο ειδικός φόρος επί των εισιτηρίων στο κινηματογράφο και να γίνει μόνιμα και όχι ad hoc. Κι όσοι για το 1,5% από τα ακαθάριστα έσοδα από τα κανάλια, γίνονται συναντήσεις με τους νομικούς της ΕΣΠΕΚ – υπάρχει μια δέσμευση του ΥΠΠΟ να επιβάλλει στα κανάλια το 1,5% στην παλιά του μορφή: 0,75% έσοδα, 0,75% διαφήμιση».

ΤΑΠ: Προσπάθειες να στελεχωθεί

«Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων είναι τραγικά υποστελεχωμένο. Θα πρέπει να γίνει σύγχρονος οργανισμός άξιος του ρόλου του. Γίνονται συνεννοήσεις με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το πως θα στελεχωθεί. Είναι σχεδόν έτοιμο να παρουσιαστεί το οργανόγραμμα του ΤΑΠ που είναι αντιμέτωπο με ένα συνοθύλευμα προβλημάτων».

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: Πρέπει να υλοποιηθεί

«΄Ενα θέμα είναι πως ολοκληρώνεται αυτό το ζήτημα πριν αρχίσει η τουριστική περίοδος».

ΕΡΩΤΗΣΗ του TheTOC για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού σε Μνημεία και Αρχαιολογικούς Χώρους: «Είμαστε σε συνεννοήσεις να γίνουν προσλήψεις»

«Υπάρχουν κενά στους αρχαιοφύλακες και σε προσωπικό. Δυστυχώς δεν εξαρτάται από εμάς. Είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ώστε αυτό να "ξεκολλήσει". Δώσαμε το έγγραφο, το έκαναν ευχαρίστως δεκτό και προχωρούν....»

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου: Υπό εξέταση η ένταξή του στο Ιδρυμα Πολιτισμού

Η ένταξη του ΕΚΕΒΙ στο ΄Ιδρυμα Πολιτισμού είναι υπό εξέταση όπως είναι όλο το Ιδρυμα Πολιτισμού. Πρέπει να πάρει τη σειρά του εκκινώντας από το αν είναι σωστά εκεί το ΕΚΕΒΙ».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ 1Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 27 Οκτ 2021 | 07:35

Αrt Athina Virtual - Art Athina Pop Up: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει

Διπλή επιστροφή κάνει η Art Athina, καθώς θα είναι παρούσα, όπως και πέρυσι, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Αrt Athina Virtual.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 5ΟΥ Π.Χ. 26 Οκτ 2021 | 12:40

Αρχαίο ναυάγιο στα Κύθηρα: Εντυπωσιακές εικόνες από τα αρχαιολογικά ευρήματα

Το ναυάγιο χρονολογείται περίπου στα τέλη του 5ου μ.Χ. μέχρι τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. και φαίνεται ότι κατέληξε στο βυθό με την καρίνα του.

ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΚΑΣΤ 25 Οκτ 2021 | 11:13

"Expendables 4": Αέρας Χόλιγουντ στη Θεσσαλονίκη - Υποδέχεται Σταλόνε, Στέιθαμ, Γκαρσία και Μέγκαν Φοξ [εικόνες -βίντεο]

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έναρξη των γυρισμάτων των "Expendables 4".

ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΕΝΕΣΙ ΟΥΙΛΙΑΜΣ 24 Οκτ 2021 | 21:44

Εθνικό Θέατρο: Ο Αποστόλης Τότσικας είναι ο Στάνλεϊ στο "Λεωφορείον ο πόθος"

Το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα, Τενεσί Ουίλιαμς, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο.

"ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ TECHNICOLOR" 24 Οκτ 2021 | 18:15
ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 24 Οκτ 2021 | 16:15

Χώρος Πολιτισμού το αρχοντικό των Τζαβελαίων στο Σούλι - Φιλοξενεί ιστορικά κειμήλια

Στον περίβολο του διώροφου πέτρινου αρχοντικού, που δεσπόζει στους πρόποδες της κορυφής Βούτση, έχουν στηθεί οι προτομές του Λάμπρου και της Μόσχως Τζαβέλα.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ "ΠΑΝΟΥΚΛΑ" 23 Οκτ 2021 | 16:30

Η σκηνοθέτης Σοφία Καραγιάννη στο TheTOC: Ο ιός της ανθρώπινης βλακείας και της λήθης μας χτύπησε πριν τον κορονοϊό

Η Σοφία Καραγιάννη φέτος σκηνοθετεί την παράσταση "Πανούκλα", βασισμένη στο ομώνυμο αφήγημα του Καμύ. - Πώς είναι να ασχολείται με ένα τέτοιο έργο εν μέσω πανδημίας;

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΚΗΔΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 18:39

Πέθανε ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης.

ΣΤΙΣ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2021 | 06:59

Ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας Mario Botta στην Αθήνα - Στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins στο ΕΜΣΤ

Ο διεθνούς φήμης βραβευμένος Ελβετός αρχιτέκτονας Mario Botta θα επισκεφθεί την Αθήνα την Κυριακή 24 Οκτωβρίου για να ξεναγηθεί στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 21 Οκτ 2021 | 08:15

Τι θα δούμε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα: Ενας αγνώριστος Τζόνι Ντεπ, σικελική νοσταλγία και Γκαγκάριν

Εννέα ταινίες κάνουν πρεμιέρα απόψε και ενώ συνεχίζουν να τραβούν κόσμο η τελευταία περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ και τα δυο επικά μπλογκμπάστερ της προηγούμενης εβδομάδας.

ΑΠΟ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 20 Οκτ 2021 | 13:21

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα", έρχεται στο Θέατρο Αλφα - Ληναίος-Φωτίου

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα" του Λουίτζι Πιραντέλλο, βασισμένο στη μετάφραση του Λ. Μυριβήλη, από το Νοέμβριο, στη σκηνή του θεάτρου Άλφα.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΕΥΑ 19 Οκτ 2021 | 13:18

Ο Δημήτρης Καταλειφός στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου με το "Τέλος του παιχνιδιού"

Το Σύγχρονο Θέατρο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό, με την παράσταση "Τέλος του Παιχνιδιού" του Σάμουελ Μπέκετ.

ΑΠΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 13:14

"Μακμπέθ" στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν

Ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου ο Μακμπέθ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.