Αρχαιοφύλακες: «Μας ρίχνουν λάσπη.Φυσικά κι ελέγχονται οι αμοιβές μας»

Υπήρχε σχέδιο πίσω από τη λάσπη που ρίχνει η απελθούσα πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, Α. Λούβη, λένε οι αρχαιοφύλακες. Ηθελε την ...ιδιωτικοποίηση του ΤΑΠ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αρχαιοφύλακες: «Μας ρίχνουν λάσπη.Φυσικά κι ελέγχονται οι αμοιβές μας»

Νεα επιστολή στέλνουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα μέλη της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φύλαξης Αρχαιοτήτων με αφορμή τις κατάγγελίες της απελθούσας προέδρου του Ταμέιου Αρχαιολογικών Πόρων Ασπασίας Λούβη (μεταξύ άλλων) ότι οι αρχαιοφύλακες εισπράτουν από το ΤΑΠ - κι όχι από το υπουργείο Πολιτισμού - τις υπερωρίες τους, με αποτέλεσμα οι δαπάνες αυτές να γίνονται ουσιαστικά χωρίς έλεγχο.

Οι αρχαιοφύλακες μιλούν για «ανακρίβειες και συκοφαντίες», παραθέτουν τις διαδικασίες ελέγχου των δεδουλευμένων τους και δηλώνουν: «Έχουμε την εντύπωση όμως, ότι στο δημόσιο δεν υπάρχει παρόμοια λεπτομερής διαδικασία καταβολής και ελέγχου οποιονδήποτε παρόμοιων αμοιβών». Και αναρωτιούνται: «Αν επί 2,5 χρόνια η απελθούσα πρόεδρος του ΤΑΠΑ, είχε ενδείξεις ή αποδείξεις για όλα αυτά που εκ των υστέρων επικαλείται και υπονοεί , όφειλε και έπρεπε ήδη να είχε ζητήσει την συνδρομή αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων».

Γιατί δεν το έκανε; Τα μέλη της ΠΕΥΦΑ πιστεύουν ότι «είμασταν εμπόδιο στα σχέδια της ιδιωτικοποίησης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων». Και καταλήγουν: «Έπρεπε να πληγεί η ΠΕΥΦΑ με κάθε τρόπο, να φύγει η καταβολή των εξαιρέσιμων από το ΤΑΠΑ, ώστε να μην έχουμε έννομο συμφέρον ούτε συνδικαλιστικό “άλλοθι”, για να αποτρέψουμε αυτά τα σχέδια».

Η επιστολή των αρχαιοφυλάκων

«Στα πλαίσια της ενημέρωσης που υποσχεθήκαμε σχετικά με τα καταγγελλόμενα, τα υπονοούμενα κα τις ανακρίβειες καθώς και τις συκοφαντίες της κας Λούβη, θα θέλαμε να απαντήσουμε για το θέμα του ελέγχου των συγκεκριμένων αμοιβών. Η κα Λούβη ισχυρίζεται πως δεν ελέγχονται. Άλλα αποδεικνύουν όμως τα γεγονότα.

Όσον αφορά στον κεντρικό έλεγχο, κάθε χρόνο μέχρι πέρυσι, εκδιδόταν ΚΥΑ η οποία ελεγχόταν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ( τρόικα) και υπέγραφαν οι υπουργοί Πολιτισμού και Οικονομικών.

Πέρυσι, άλλαξε ο νόμος και την εγκριτική αυτή πλέον την υπογράφει ο εκάστοτε υπουργός πολιτισμού δηλαδή για πέρυσι ο κος Μπαλτάς.

Η διαδικασία καταβολής ελέγχου των ανωτέρω αμοιβών, έχει 7(επτά) στάδια ελέγχου. Ξεκινάει από τον αρμόδιο αρχιφύλακα του Αρχαιολογικού Χώρου και μουσείου και καταλήγει στον/στην επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου. Λεπτομέρειες για το σύστημα ελέγχου, καθώς και αποδείξεις μπορούμε να δώσουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο. Αυτά θα κατατεθούν άλλωστε και στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Έχουμε την εντύπωση όμως, ότι στο δημόσιο δεν υπάρχει παρόμοια λεπτομερής διαδικασία καταβολής και ελέγχου οποιονδήποτε παρόμοιων αμοιβών.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι δικαίωμα ελέγχου επί των αναφερόμενων ημερών εργασίας μας, έχει όλη η διοικητική ιεραρχία, και πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Παράλληλα ενημερώνουμε ότι επειδή εκδίδεται μηνιαία υπηρεσία (δεν είμαστε υπάλληλοι γραφείου) , κανένας δεν μπορεί να απουσιάζει από την θέση φύλαξης, που η υπηρεσία τον έχει ορίσει.

Αν επί 2,5 χρόνια η απελθούσα πρόεδρος του ΤΑΠΑ, είχε ενδείξεις ή αποδείξεις για όλα αυτά που εκ των υστέρων επικαλείται και υπονοεί , όφειλε και έπρεπε ήδη να είχε ζητήσει την συνδρομή αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων. Όμως δεν το έκανε, αλλά προτίμησε τον δρόμο της συκοφαντίας και της λάσπης και εμείς γνωρίζουμε το γιατί. Ήμασταν το εμπόδιο στα σχέδια της ιδιωτικοποίησης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Έπρεπε να πληγεί η ΠΕΥΦΑ με κάθε τρόπο, να φύγει η καταβολή των εξαιρέσιμων από το ΤΑΠΑ, ώστε να μην έχουμε έννομο συμφέρον ούτε συνδικαλιστικό “άλλοθι”, για να αποτρέψουμε αυτά τα σχέδια.

Γνωρίζει η κ. Λούβη, ότι είτε από το ΤΑΠΑ πληρωνόμαστε είτε από το ΥΠΠΟ η διαδικασία ελέγχου παραμένει η ίδια. Αλλάζει μόνο ο χρόνος καταβολής αυτών των αμοιβών και βέβαια η αλλαγή του φορέα που θα επέφερε μεγάλες καθυστερήσεις για την πληρωμή μας και διεκδικήσεις μέσω δικαστηρίων των δεδουλευμένων μας.

Όμως, θα κληθεί να απαντήσει δημόσια και τι άλλο προέβλεπε αυτός ο οργανισμός και σκόπιμα δεν έχει αναφερθεί καθόλου.

Αναρωτιόμαστε όμως ποιος είναι όμηρος συμφερόντων; Η υπουργός πολιτισμού που επέλεξε την συγκεκριμένη στιγμή της μεγάλης έντασης να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι ή αυτοί που επιθυμούν την ιδιωτικοποίηση του ΤΑΠΑ προς όφελός τους; Και επειδή συχνά αναφέρεται η “δέσμευση” της υπουργού απέναντι στους αρχαιοφύλακες σας ενημερώνουμε, έχουν “δεσμευτεί” και οι αρχαιοφύλακες απέναντι στην υπουργό.

Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον το μπαράζ δημοσιευμάτων και την άκριτη υιοθέτηση των ισχυρισμών και συκοφαντιών της από μερίδα του τύπου, προτού να ακουστεί και η δική μας απάντηση. Επίσης, την επιχειρούμενη απαξίωση ενός συνδικαλιστικού οργάνου (ΠΕΥΦΑ), αλλά κυρίως την συκοφάντηση των μελών του.

Αυτά προς το παρόν, ελπίζοντας ότι αυτοί που μας εγκαλούσαν πως σωπαίνουμε και αναδημοσίευαν τις συνεντεύξεις της κας Λούβη, θα δημοσιεύσουν και τις δικές μας απαντήσεις για την αποκατάσταση της αλήθειας. Αλλιώς, προβαίνουν σε επιλογή ειδήσεων και απόκρυψη των «ενοχλητικών», κάτι που σίγουρα δεν εμπίπτει στους κανόνες της ελευθεροτυπίας».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 87 ΕΤΩΝ 22 Ιαν 2021 | 20:04

Πέθανε η ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Η Τιτίκα Σαριγκούλη, αγαπημένη ηθοποιός και συγγραφέας, έφυγε από τη ζωή ενώ η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα

ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 22 Ιαν 2021 | 12:55

Στο φως ο ταφικός τύμβος Μεσιάς στη χώρα της αρχαίας Ευρωπού

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς είχε διαπιστώσει πολλαπλές αρχαιοκαπηλικές απόπειρες σε διάφορα σημεία του τύμβου.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 79 ΕΤΩΝ 22 Ιαν 2021 | 07:19

Πέθανε η ηθοποιός Ναταλί Ντελόν, η μοναδική σύζυγος του Αλέν Ντελόν

Η Γαλλίδα ηθοποιός Ναταλί Ντελόν, η οποία έπαιξε στην ταινία "Ο Σαμουράι" του Ζαν-Πιερ Μελβίλ με τον τότε σύζυγό της Αλέν Ντελόν, πέθανε χθες στο Παρίσι σε ηλικία 79 ετών.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΡΑΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ 21 Ιαν 2021 | 16:08

Εντυπωσιάζουν τα σπουδαία ευρήματα από τις ανασκαφές στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο [Εικόνες]

Υστεροαρχαϊκός ναός εντοπίστηκε σε κεντρικό σημείο του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος

21 Ιαν 2021 | 14:11

Ορκωμοσία Joe Biden: Οι φωτογραφίες

Ο Joe Biden είναι και επίσημα πια ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 20 Ιαν 2021 | 18:40

Νέα εποχή για το Τατόι: Moυσείο, ξενοδοχεία πολυτελείας και ειδικές διαδρομές - Η μελέτη βιωσιμότητας [Εικόνες]

Παρουσιάστηκε η Μελέτη Βιωσιμότητας του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

ΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΕ ΚΑΙ Η ΙΝΤΕΡΠΟΛ 20 Ιαν 2021 | 09:17

Επαναπατρισμός δύο πολύτιμων κλεμμένων εικόνων του 18ου αιώνα - Φυλάσσονται στην ελληνική πρεσβεία του Λιβάνου

Δύο δεσποτικές εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Οδηγήτριας που είχαν κλαπεί από την Καρδίτσα παραδόθηκαν στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό.

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 19 Ιαν 2021 | 22:24

Ηλίας Μαρινάκης: Το τελευταίο αντίο στον μπασίστα των Πελόμα Μποκιού - Αποτεφρώθηκε στη Ριτσώνα [εικόνες-βίντεο]

Ο Ηλίας Μαρινάκης είναι το τρίτο μέλος του συγκροτήματος που "έφυγε" από ανάμεσά μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ 19 Ιαν 2021 | 19:04

Έρχεται το φθινόπωρο ο νέος Αστερίξ: Παγκόσμια κυκλοφορία στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου 5 εκατ. αντίτυπα

Το νέο κόμικ θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου πέντε εκατομμύρια αντίτυπα

"Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ", ΤΟ ΝΕΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤOΥ ΜEGA 19 Ιαν 2021 | 16:31

Δυναμικό comeback της Άντζελας Γκερέκου στην υποκριτική και την τηλεόραση - Μαζί της και η Λυδία Κονιόρδου

Η μεγάλη επιστροφή στα τηλεοπτικά πλατό μετά από πολλά χρόνια για την Άντζελα Γκερέκου

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ 19 Ιαν 2021 | 16:24

Πέθανε η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου έδινε μάχη με τον καρκίνο.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ 18 Ιαν 2021 | 21:13

Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Πόπη Κόντου

Πέθανε στην ηλικία των 94 η ηθοποιός Πόπη Κόντου

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 18 Ιαν 2021 | 16:14

Μία ανυπότακτη ιστορία στα χρόνια της πανδημίας

Η Μαρία Αποστόλου κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο και γράφει για την ανυπότακτη ιστορία. Πως η ποίηση δίνει μία άλλη εικόνα της εποχής της πανδημίας.