Αρχαιοφύλακες: Τα Σαββατοκύριακα δεν εργαζόμαστε γιατί δεν αμειβόμαστε

Το θεωρείτε δίκαιο και τίμιο να εργαζόμαστε χωρίς να αμειβόμαστε αναρωτιούνται οι αρχαιοφύλακες και μιλούν για στοχοποίηση εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αρχαιοφύλακες: Τα Σαββατοκύριακα δεν εργαζόμαστε γιατί δεν αμειβόμαστε

Τελικά ας μας απαντήσουν η πολιτική ηγεσία, οι δήμαρχοι, οι τοπικές κοινωνίες:Τι ακριβώς ζητούν από τους Αρχαιοφύλακες; Να εργάζονται πέραν του ωραρίου εργασίας τους χωρίς να αμείβονται; Και αυτό το θεωρούν δίκαιο και τίμιο;

Με μια επιστολή σε έντονο ύφος, το συνδικαλιστικό όργανο του Συλλόγου Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων διαμαρτύρεται για κατηγορίες και στοχοποίηση των εργαζομένων που δεν δέχτηκαν να εργαστούν δωρεάν, όπως αναφέρουν.

Αφορμή για την επιστολή τους αυτή είναι η ανακοίνωση του υπουργείου για «ακατανόητη» στάση των αρχαιοφυλάκων να μεταφέρουν την προγραμματισμένη Συμφωνική Συναυλίας Πνευστών, ελληνοαυστριακής συνεργασίας, στην πλατεία της πόλης της Μεσσήνης αντί στο θέατρο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης όπως είχε προγραμματιστεί για το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιουλίου 2018 λόγω των αντιδράσεών τους στο χρονίζον θέμα της υπερωριακής αμοιβής τους.

«Ενημερωθήκαμε για το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού, σχετικά με την απόφαση για την επίλυση του προβλήματος της αμοιβής των εργαζομένων για τις εκτός ωραρίου υπερωρίες, για εκδηλώσεις σε Μουσεία & Αρχ/κους Χώρους. Ιδιαιτέρως γίνεται αναφορά για την μεταφορά της εκδήλωσης εκτός του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης. Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε συμφωνηθεί με τον Δήμο και την Εφορία να πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο ερήμην των εργαζομένων, θεωρώντας δεδομένο ότι μπορούν οι εργαζόμενοι να εργάζονται χωρίς να αμείβονται»«, απαντούν οι αρχαιοφύλακες. Κι καταλήγουν: «Καλούμε όλους τους Αρχαιοφύλακες καθώς και όλους του εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων να μην συμμετέχουν σε εκδηλώσεις κατά τα Σαββατοκύριακα, επειδή αυτές είναι χωρίς αμοιβή».

Η επιστολή των αρχαιοφυλάκων

Προς ενημέρωση του κοινού, των διοργανωτών, των δημοτών και παντός άλλου, αναφέρουμε ότι ήταν γνωστό εδώ και μήνες προς όλους, με συνεχή υπομνήματα προς την Ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και όλες τις αρμόδιες δ/νσεις, με Δελτία Τύπου προς ενημέρωση όλων, με αναφορές των εργαζομένων προς την Εφορία τους, ότι δεν επιθυμούν να εργάζονται δωρεάν σε εκδηλώσεις εκτός ωραρίου τους. Άρα λοιπόν το γνώριζαν όλοι!

Αντί λοιπόν να καταγγέλλεται η Ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για την ακατανόητη καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης, ( η οποία για να ισχύει έπρεπε να έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και το γνωρίζουν αυτό), αντί να καταγγέλλεται η Εφορία που δεν ενημέρωσε έγκαιρα την Δημοτική Αρχή και αντί η Δημοτική Αρχή να κατηγορεί τους ανωτέρω, στοχοποιεί τους εργαζόμενους Αρχαιοφύλακες με αναληθείς αναφορές.

Αλήθεια, αν οποιοσδήποτε φορέας ή πολίτης έχει πρόβλημα με κάποια απόφαση του Δήμου, στοχοποιεί τους υπαλλήλους και όχι αυτούς που πήραν την απόφαση;

Επίσης δεν κατανοούμε το Δελτίο Τύπου του Υπ.Πο.Α., το οποίο συντασσόμενο σε πλήρη ευθεία με τον Δήμο Μεσσήνης, στοχοποιεί και αυτό τους εργαζόμενους αρχαιοφύλακες του συγκεκριμένου χώρου, αντί να τους ευχαριστήσει και να τους επαινέσει για την μέχρι τώρα δωρεάν προσφορά του στις εκδηλώσεις. Δηλαδή το Υπουργείο κατηγορεί τους υπαλλήλους του, γιατί δεν εργάσθηκαν δωρεάν!!! Η στοχοποίηση αυτή των εργαζομένων, απ’όπου και αν προέρχεται είναι ακατανόητη, προκλητική και ανέντιμη.

Εμείς βέβαια <<κατανοούμε>> χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε, ότι ο λόγος για την Δημοτική Αρχή είναι οι επερχόμενες Δημοτικές εκλογές. Αλλά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το Υπουργείο Πολιτισμού και ιδιαίτερα την Έφορο κα Μηλίτση, η οποία λίγο πολύ είπε σε συνέντευξη της (αν είναι αληθές), ότι συνδιοργανώνει εκδηλώσεις με τον Δήμο για να μην πληρώνονται τέλη χρήσης του Αρχαιολογικού Χώρου Μεσσήνης στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αλήθεια, η κα Μηλίτση είναι υπάλληλος του Δήμου ή του Υπ.Πολιτισμού;

Τελικά ας μας απαντήσουν: Η Πολιτική Ηγεσία, οι Δήμαρχοι, οι τοπικές κοινωνίες τι ακριβώς ζητούν από τους Αρχαιοφύλακες;

Να εργάζονται πέραν του ωραρίου εργασίας τους χωρίς να αμείβονται; Και αυτό το θεωρούν δίκαιο και τίμιο;

Επί της ουσίας της απόφασης: α) Σίγουρα δεν υπάρχει αναδρομικότητα όπως αναφέρει το Υπ.Πο.Α. στο Δ.Τ. και εμείς έγκαιρα είχαμε ενημερώσει.

β) Γνωρίζει το Υπ.Πο.Α. όπως και εμείς ότι τα Σαββατοκύριακα δεν προβλέπεται αμοιβή για την εκτός ωραρίου εργασία.

Αναμένουμε την δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ (πόσες ημέρες ακόμα), για να έχουμε πλήρη και σαφή ενημέρωση και θα επανέλθουμε.

Καλούμε όλους τους Αρχαιοφύλακες καθώς και όλους του εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων να μην συμμετέχουν σε εκδηλώσεις κατά τα Σαββατοκύριακα, επειδή αυτές είναι χωρίς αμοιβή.

Τέλος η ΠΕΥΦΑ, θα προστατεύσει όλους τους Αρχαιοφύλακες που συμμετείχαν στηρίζοντας την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ιδιαιτέρως για το θέμα αυτό, από <<πιέσεις, εκβιασμούς & εκφοβισμούς κλπ>> , όπως η ίδια γνωρίζει και οφείλει να κάνει.

ΦΩΤΟ: Eurokinissi


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 23 Οκτ 2020 | 10:44

Βικτόρια Χίσλοπ: Μετά το "Νησί" έρχεται στην ΕΡΤ - Ετοιμάζει σειρά 12 αυτοτελών επεισοδίων

Τη συνεργασία της με την πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα, Βικτόρια Χίσλοπ, ανακοίνωσε η ΕΡΤ.

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΗΘΗΚΑΝ 22 Οκτ 2020 | 20:00

Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς Αιγίου [Εικόνες]

Ένα πλήθος ταφικών κτερισμάτων και σκευής τάφων υψηλής ποιότητας, αποκαλύφθηκε στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς,

22 Οκτ 2020 | 15:58

Ο "Ελληνικός Κόσμος" επαναλειτουργεί από τις 30 Οκτωβρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" υποδέχεται ξανά το κοινό από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2020 | 12:58

Ξάνθη: 95 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η γενέτειρά του τιμά τη μνήμη του

Με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, πλήθος εκδηλώσεων

«ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΧΑΜΗΛΟΤΟΝΗ ΒΡΑΔΙΑ» 21 Οκτ 2020 | 19:58

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": "Το θέατρο είναι ο τόπος της συγκινησιακής αμεσότητας"

"Δύναμη και έμπνευση, ώστε να συντηρήσουν το θαύμα" ευχήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου "Μελίνα Μερκούρη".

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ 21 Οκτ 2020 | 12:20

"Ας κρατήσουν οι χοροί"- Με Σαββόπουλο το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση- Η ηχογράφηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο [βίντεο]

Το βίντεο παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας, μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ REX- ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 20 Οκτ 2020 | 22:45

Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": Φετινή νικήτρια η Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 20 Οκτ 2020 | 14:10

Πέθανε ο Jose Padilla - Ο "νονός" της Chill out μουσικής

Ο Jose Padilla θεωρούνταν ο "νονός" της Chill Out μουσικής.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 09:52

Με λέμφωμα διαγνώστηκε ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες- Το μήνυμα του "Μπιγκ Λεμπόφσκι"

Ο 70χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λέμφωμα.

19 Οκτ 2020 | 14:27

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά για... τη Μελίνα στο ERTFLIX

Η Μελίνα Μερκούρη μιλάει για γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ 18 Οκτ 2020 | 20:56

Μελίνα Μερκούρη: Την τελευταία Ελληνίδα "θεά" τιμά η Αυστρία- Μεγάλη εκδήλωση αύριο στη Βιέννη

Την αυριανή εκδήλωση στο Μέγαρο της Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, θα παρουσιάσει η Αραμπέλα Φενίβες, με την μονωδό και υψίφωνο Ελπινίκη Ζερβού να ερμηνεύει τραγούδια της Μελίνας.

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑΣ ΣΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ 16 Οκτ 2020 | 23:35

Art Evolution: Το νέο στέκι της Πάτρας

Παραστατικές τέχνες, εικαστικές τέχνες, ευεξία, σεμινάρια στο Art Evolution, στο κέντρο της Πάτρας

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 16 Οκτ 2020 | 22:04

Πέθανε στα 55 του ο εικαστικός Δημήτρης Ταντανόζης

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ταντανόζης