Αρχαιοφύλακες: Τα Σαββατοκύριακα δεν εργαζόμαστε γιατί δεν αμειβόμαστε

Το θεωρείτε δίκαιο και τίμιο να εργαζόμαστε χωρίς να αμειβόμαστε αναρωτιούνται οι αρχαιοφύλακες και μιλούν για στοχοποίηση εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αρχαιοφύλακες: Τα Σαββατοκύριακα δεν εργαζόμαστε γιατί δεν αμειβόμαστε

Τελικά ας μας απαντήσουν η πολιτική ηγεσία, οι δήμαρχοι, οι τοπικές κοινωνίες:Τι ακριβώς ζητούν από τους Αρχαιοφύλακες; Να εργάζονται πέραν του ωραρίου εργασίας τους χωρίς να αμείβονται; Και αυτό το θεωρούν δίκαιο και τίμιο;

Με μια επιστολή σε έντονο ύφος, το συνδικαλιστικό όργανο του Συλλόγου Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων διαμαρτύρεται για κατηγορίες και στοχοποίηση των εργαζομένων που δεν δέχτηκαν να εργαστούν δωρεάν, όπως αναφέρουν.

Αφορμή για την επιστολή τους αυτή είναι η ανακοίνωση του υπουργείου για «ακατανόητη» στάση των αρχαιοφυλάκων να μεταφέρουν την προγραμματισμένη Συμφωνική Συναυλίας Πνευστών, ελληνοαυστριακής συνεργασίας, στην πλατεία της πόλης της Μεσσήνης αντί στο θέατρο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης όπως είχε προγραμματιστεί για το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιουλίου 2018 λόγω των αντιδράσεών τους στο χρονίζον θέμα της υπερωριακής αμοιβής τους.

«Ενημερωθήκαμε για το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού, σχετικά με την απόφαση για την επίλυση του προβλήματος της αμοιβής των εργαζομένων για τις εκτός ωραρίου υπερωρίες, για εκδηλώσεις σε Μουσεία & Αρχ/κους Χώρους. Ιδιαιτέρως γίνεται αναφορά για την μεταφορά της εκδήλωσης εκτός του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης. Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε συμφωνηθεί με τον Δήμο και την Εφορία να πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο ερήμην των εργαζομένων, θεωρώντας δεδομένο ότι μπορούν οι εργαζόμενοι να εργάζονται χωρίς να αμείβονται»«, απαντούν οι αρχαιοφύλακες. Κι καταλήγουν: «Καλούμε όλους τους Αρχαιοφύλακες καθώς και όλους του εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων να μην συμμετέχουν σε εκδηλώσεις κατά τα Σαββατοκύριακα, επειδή αυτές είναι χωρίς αμοιβή».

Η επιστολή των αρχαιοφυλάκων

Προς ενημέρωση του κοινού, των διοργανωτών, των δημοτών και παντός άλλου, αναφέρουμε ότι ήταν γνωστό εδώ και μήνες προς όλους, με συνεχή υπομνήματα προς την Ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και όλες τις αρμόδιες δ/νσεις, με Δελτία Τύπου προς ενημέρωση όλων, με αναφορές των εργαζομένων προς την Εφορία τους, ότι δεν επιθυμούν να εργάζονται δωρεάν σε εκδηλώσεις εκτός ωραρίου τους. Άρα λοιπόν το γνώριζαν όλοι!

Αντί λοιπόν να καταγγέλλεται η Ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για την ακατανόητη καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης, ( η οποία για να ισχύει έπρεπε να έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και το γνωρίζουν αυτό), αντί να καταγγέλλεται η Εφορία που δεν ενημέρωσε έγκαιρα την Δημοτική Αρχή και αντί η Δημοτική Αρχή να κατηγορεί τους ανωτέρω, στοχοποιεί τους εργαζόμενους Αρχαιοφύλακες με αναληθείς αναφορές.

Αλήθεια, αν οποιοσδήποτε φορέας ή πολίτης έχει πρόβλημα με κάποια απόφαση του Δήμου, στοχοποιεί τους υπαλλήλους και όχι αυτούς που πήραν την απόφαση;

Επίσης δεν κατανοούμε το Δελτίο Τύπου του Υπ.Πο.Α., το οποίο συντασσόμενο σε πλήρη ευθεία με τον Δήμο Μεσσήνης, στοχοποιεί και αυτό τους εργαζόμενους αρχαιοφύλακες του συγκεκριμένου χώρου, αντί να τους ευχαριστήσει και να τους επαινέσει για την μέχρι τώρα δωρεάν προσφορά του στις εκδηλώσεις. Δηλαδή το Υπουργείο κατηγορεί τους υπαλλήλους του, γιατί δεν εργάσθηκαν δωρεάν!!! Η στοχοποίηση αυτή των εργαζομένων, απ’όπου και αν προέρχεται είναι ακατανόητη, προκλητική και ανέντιμη.

Εμείς βέβαια <<κατανοούμε>> χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε, ότι ο λόγος για την Δημοτική Αρχή είναι οι επερχόμενες Δημοτικές εκλογές. Αλλά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το Υπουργείο Πολιτισμού και ιδιαίτερα την Έφορο κα Μηλίτση, η οποία λίγο πολύ είπε σε συνέντευξη της (αν είναι αληθές), ότι συνδιοργανώνει εκδηλώσεις με τον Δήμο για να μην πληρώνονται τέλη χρήσης του Αρχαιολογικού Χώρου Μεσσήνης στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αλήθεια, η κα Μηλίτση είναι υπάλληλος του Δήμου ή του Υπ.Πολιτισμού;

Τελικά ας μας απαντήσουν: Η Πολιτική Ηγεσία, οι Δήμαρχοι, οι τοπικές κοινωνίες τι ακριβώς ζητούν από τους Αρχαιοφύλακες;

Να εργάζονται πέραν του ωραρίου εργασίας τους χωρίς να αμείβονται; Και αυτό το θεωρούν δίκαιο και τίμιο;

Επί της ουσίας της απόφασης: α) Σίγουρα δεν υπάρχει αναδρομικότητα όπως αναφέρει το Υπ.Πο.Α. στο Δ.Τ. και εμείς έγκαιρα είχαμε ενημερώσει.

β) Γνωρίζει το Υπ.Πο.Α. όπως και εμείς ότι τα Σαββατοκύριακα δεν προβλέπεται αμοιβή για την εκτός ωραρίου εργασία.

Αναμένουμε την δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ (πόσες ημέρες ακόμα), για να έχουμε πλήρη και σαφή ενημέρωση και θα επανέλθουμε.

Καλούμε όλους τους Αρχαιοφύλακες καθώς και όλους του εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων να μην συμμετέχουν σε εκδηλώσεις κατά τα Σαββατοκύριακα, επειδή αυτές είναι χωρίς αμοιβή.

Τέλος η ΠΕΥΦΑ, θα προστατεύσει όλους τους Αρχαιοφύλακες που συμμετείχαν στηρίζοντας την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ιδιαιτέρως για το θέμα αυτό, από <<πιέσεις, εκβιασμούς & εκφοβισμούς κλπ>> , όπως η ίδια γνωρίζει και οφείλει να κάνει.

ΦΩΤΟ: Eurokinissi


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΕΝΕΣΙ ΟΥΙΛΙΑΜΣ 24 Οκτ 2021 | 21:44

Εθνικό Θέατρο: Ο Αποστόλης Τότσικας είναι ο Στάνλεϊ στο "Λεωφορείον ο πόθος"

Το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα, Τενεσί Ουίλιαμς, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο.

"ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ TECHNICOLOR" 24 Οκτ 2021 | 18:15
ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 24 Οκτ 2021 | 16:15

Χώρος Πολιτισμού το αρχοντικό των Τζαβελαίων στο Σούλι - Φιλοξενεί ιστορικά κειμήλια

Στον περίβολο του διώροφου πέτρινου αρχοντικού, που δεσπόζει στους πρόποδες της κορυφής Βούτση, έχουν στηθεί οι προτομές του Λάμπρου και της Μόσχως Τζαβέλα.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ "ΠΑΝΟΥΚΛΑ" 23 Οκτ 2021 | 16:30

Η σκηνοθέτης Σοφία Καραγιάννη στο TheTOC: Ο ιός της ανθρώπινης βλακείας και της λήθης μας χτύπησε πριν τον κορονοϊό

Η Σοφία Καραγιάννη φέτος σκηνοθετεί την παράσταση "Πανούκλα", βασισμένη στο ομώνυμο αφήγημα του Καμύ. - Πώς είναι να ασχολείται με ένα τέτοιο έργο εν μέσω πανδημίας;

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΚΗΔΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 18:39

Πέθανε ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης.

ΣΤΙΣ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2021 | 06:59

Ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας Mario Botta στην Αθήνα - Στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins στο ΕΜΣΤ

Ο διεθνούς φήμης βραβευμένος Ελβετός αρχιτέκτονας Mario Botta θα επισκεφθεί την Αθήνα την Κυριακή 24 Οκτωβρίου για να ξεναγηθεί στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 21 Οκτ 2021 | 08:15

Τι θα δούμε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα: Ενας αγνώριστος Τζόνι Ντεπ, σικελική νοσταλγία και Γκαγκάριν

Εννέα ταινίες κάνουν πρεμιέρα απόψε και ενώ συνεχίζουν να τραβούν κόσμο η τελευταία περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ και τα δυο επικά μπλογκμπάστερ της προηγούμενης εβδομάδας.

ΑΠΟ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 20 Οκτ 2021 | 13:21

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα", έρχεται στο Θέατρο Αλφα - Ληναίος-Φωτίου

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα" του Λουίτζι Πιραντέλλο, βασισμένο στη μετάφραση του Λ. Μυριβήλη, από το Νοέμβριο, στη σκηνή του θεάτρου Άλφα.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΕΥΑ 19 Οκτ 2021 | 13:18

Ο Δημήτρης Καταλειφός στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου με το "Τέλος του παιχνιδιού"

Το Σύγχρονο Θέατρο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό, με την παράσταση "Τέλος του Παιχνιδιού" του Σάμουελ Μπέκετ.

ΑΠΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 13:14

"Μακμπέθ" στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν

Ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου ο Μακμπέθ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 12:29

"Football" του Θανάση Τριαρίδη στο Θέατρο Αβατον

Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους εμάς που κοιμόμασταν ενώ οι άλλοι υπέφεραν. Με την ευχή να πούμε όλην την αλήθεια στα παιδιά μας.

ΕΙΧΕ ΤΙΜΗΘΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ 17 Οκτ 2021 | 16:35

Πέθανε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης

Εφυγε από τη ζωή ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο 5ΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 15 Οκτ 2021 | 19:15

La casa de papel: Βγήκε το τρέιλερ για το πολυαναμενόμενο φινάλε - Ο Professor αντεπιτίθεται [βίντεο]

Στις 3 Δεκεμβρίου, στις οθόνες του Netflix τα νέα επεισόδια της πετυχημένης σειράς "La casa de papel".