H UNESCO συμπεριέλαβε την Τετάρτη 10/12 το κόσαρι, ένα ευρέως διαδεδομένο πιάτο της αιγυπτιακής κουζίνας, στη λίστα με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε προς ικανοποίηση εκατομμυρίων Αιγυπτίων που αγαπούν ιδιαίτερα αυτό το παραδοσιακό φαγητό.
Χαμηλού κόστους και χορταστικό, καθώς φτιάχνεται με ρύζι, φακές, μακαρόνια, ρεβίθια, κρεμμύδια και πικάντικη σάλτσα, το κόσαρι πωλείται σε κάθε γωνιά της χώρας, ακόμη και από πλανόδιους.
"Μεγαλώσαμε τρώγοντας κόσαρι μέσα από πλαστικές σακούλες", δήλωσε με νοσταλγία στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ένας πελάτης εστιατορίου στο κέντρο του Καΐρου, ο Εμάντ Γιασίν.
Η συνταγή του διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αποτελεί όμως αναπόσπαστο κομμάτι της αιγυπτιακής κουζίνας από τον 19ο αιώνα. Παρότι θεωρείται κάτι σαν "εθνικό πιάτο" της Αιγύπτου, πιστεύεται ότι το έφεραν στη χώρα Βρετανοί από την Ινδία.
Μια ταξιδιωτική εμπειρία στην Αίγυπτο δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη "εάν δεν έχετε δοκιμάσει κόσαρι τουλάχιστον μία φορά", λέει η Λάιλα Χασαμπάλα, συνιδρύτρια του πρακτορείου γαστρονομικού τουρισμού Bellies στο Κάιρο.
"Εξαιρετική επιλογή" χαρακτήρισε την απόφαση της UNESCO η Ιρίνα, μια τουρίστρια από την Ισπανία, η οποία συμπλήρωσε πως το κόσαρι είναι μια "πανδαισία γεύσεων".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
