Follow us

Αυτός είναι ο «Γρύπας Πολεμιστής» της Πύλου στον τάφο των 3.500 χρόνων

Την μορφή του «πρίγκηπα της Πύλου» ο τάφος του οποίου είχε ανακαλυφθεί ασύλητος το καλοκαίρι του 2015 κατάφεραν να ανασυστήσουν οι αρχαιολόγοι

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αυτός είναι ο «Γρύπας Πολεμιστής» της Πύλου στον τάφο των 3.500 χρόνων

Την μορφή του «πρίγκηπα της Πύλου» του επονομαζόμενου « Γρύπα Πολεμιστή» τον τάφο του οποίου είχαν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι το καλοκαίρι του 2015 κοντά στο μυκηναϊκό ανάκτορα του Νέστορος στην Πύλο «έφτιαξε» το Πανεπιστήμιο του Ουιτγουότερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Αυτός είναι ο «Γρύπας Πολεμιστής» της Πύλου στον τάφο των 3.500 χρόνων

Το πρόσωπο του Γρύπα Πολεμιστή παρουσιάστηκε την Πέμπτη στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα κατά τη διάλεξη των καθηγητών Δρ Σάρι Ρ. Στόκερ και Τζακ Λ. Ντέιβις του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι που έκαναν και την μεγάλη ανακάλυψη του τάφου που έχει «ηλικία» 3500 χρόνων.

Αυτός είναι ο «Γρύπας Πολεμιστής» της Πύλου στον τάφο των 3.500 χρόνων - εικόνα 2

Ο «Γρύπας Πολεμιστής», ο πρίγκιπας της Πύλου, ήταν ένας όμορφος άντρας, περίπου 30-35 ετών, κοντά 1,70 στο ύψος, εύρωστος. Η αιτία θανάτου του, αν και δεν έχει επακριβώς προσδιοριστεί, πιστεύεται ότι δεν επήλθε σε μάχη αλλά προκλήθηκε από φυσικά αίτια καθώς η ιατροδικαστής ανθρωπολόγος δεν βρήκε ίχνη από τραύμα.

Με βάση το σύνολο των χτενών που βρέθηκαν στον τάφο του, μπορούμε, επίσης, να υποθέσουμε ότι είχε μακριά μαλλιά. Hταν, επίσης, πλούσιος καθώς βρέθηκε χρυσός και χαλκός στον τάφο και όχι αντικείμενα αγγειοπλαστικής. Αν και το στέρνο του είχε συντριβεί από βαριά αντικείμενα, το Πανεπιστήμιο του Ουιτγουότερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ μπόρεσε να προχωρήσει στην ανασύστασή του ώστε να παρουσιαστεί χθες στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα κατά τη διάλεξη των καθηγητών Δρ Σάρι Ρ. Στόκερ και Τζακ Λ. Ντέιβις του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι που πέρυσι το καλοκαίρι ανακάλυψαν τον 3500 ετών τάφο του κοντά στο μυκηναϊκό ανάκτορα του Νέστορος στην Πύλο.

Ο πυρετός

«Hταν αρχές του φθινοπώρου στα μέσα του 15ου αιώνα π.Χ. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε μια πιο ωραία μέρα γι’ αυτούς που ζούσαν πλούσια εκείνη την εποχή. Ο ωραίος Γρύπας Πολεμιστής είχε αρρωστήσει και μετά από αρκετές ημέρες πυρετού, άφησε την τελευταία του πνοή. Μια ειδική ομάδα εργατών έσκαψε τον τάφο του κάτω από το παλάτι κοντά στον Θόλο.

Ο τόπος ταφής έγινε αντικείμενο αμφισβήτησης καθώς δεν ήταν σίγουρο αν έπρεπε να ταφεί δίπλα στους μεγάλους αφέντες της Πύλου. Στη σύντομη ζωή του ο Γρύπας Πολεμιστής είχε συνεισφέρει πολύ στην πρόοδο της Πύλου. Στην πάροδο ενός αιώνα, οι βασιλείς της Πύλου είχαν στην επιρροή τους όλη τη Μεσσηνία.

Είχε παντρευτεί την κόρη ενός τοπικού άρχοντα και είχε αποδείξει την αξία του στη μάχη ενώ είχε αποκτήσει αρκετό πλούτο. Του άρεσαν η αρχιτεκτονική, η ζωγραφική, η ένδυση, τα κοσμήματα, όλα όσα θα έβρισκε κανείς στην Κνωσσό τότε, και άξιζε μια μεγαλοπρεπή ταφή. Αυτή είχε και σαν αποτέλεσμα την κατάθεση εκατοντάδων αγαθών», περιέγραψε παραστατικά ο καθηγητής Ντέιβις την ταφή του πολεμιστή.

Τέσσερα χρυσά δαχτυλίδια «μιλούν» πλέον, σύμφωνα με τις μελέτες των αρχαιολόγων, για τον Γρύπα Πολεμιστή αποκαλύπτοντας νέα δεδομένα για την κοινωνία που έζησε. Εξ ου και η ονομασία του σε «Αρχοντα των δαχτυλιδιών». Oλα τα δαχτυλίδια κατασκευάστηκαν από πολλαπλές στρώσεις χρυσού δεμένα μεταξύ τους από έναν πυρήνα διαφορετικού υλικού. Το πρώτο δαχτυλίδι αναπαριστά έναν ταύρο. Οι σφραγίδες είναι συνδεδεμένες με κομμάτια χρυσού, ορατά κάτω από το μικροσκόπιο και μέσω ανάλυσης ακτίνων XRF.

Το δεύτερο δαχτυλίδι αναπαριστά μια καθιστή θεά την οποία προσεγγίζει μια γυναίκα που κρατάει μια προσφορά. Η θεά είναι στον θρόνο της και κρατάει στο αριστερό της χέρι ένα αντικείμενο που μοιάζει με δίσκο, μάλλον ένα γεύμα.

Αναπαράσταση
Ο θρόνος της είναι ψηλός με ένα πουλί του οποίου τα φτερά και η ουρά είναι ιδιαίτερα τονισμένα. Τα πόδια της, το αριστερό μπροστά από το δεξί, ξεκουράζονται σε ένα σκαμνί. Η προσκυνήτρια προσεγγίζει από τα δεξιά κρατώντας πιθανόν το κέρατο ενός ταύρου και έχει δύο δαχτυλίδια στο άνω της χέρι.

Το τρίτο δαχτυλίδι έχει την αναπαράσταση ακόμη μίας γυναικείας φιγούρας, μάλλον θεάς, με δύο πουλιά σχηματικά δοσμένα.

Το στέρνο της γυναίκας αναπαρίσταται κατά τρία τέταρτα. Το δεξί χέρι είναι προφίλ, ενώ το αριστερό είναι τεντωμένο, σε σημείο που να μπορεί να πιάσει τα κέρατα.

Τα κεφάλια των γυναικών είναι απλά δοσμένα με κυματισμούς από πίσω τους.

Η γυναικεία φιγούρα-θεά μοιάζει απόγονος των βραχωδών κορυφών που στέκονται τα πουλιά, όπως υποδηλώνει η στάση των ποδιών τους, ενώ και τα δύο έχουν ασυνήθιστα μεγάλες ουρές με τα φτερά ψηλά και κλειστά πίσω τους.

Το τέταρτο δαχτυλίδι δείχνει δύο γυναικείες φιγούρες με μια θαλάσσια τρίαινα. Ο βωμός είναι τοποθετημένος στη στεριά που χωρίζει δυο γυναίκες από τα δεξιά από άλλες τρεις από τα αριστερά.

Και οι πέντε στέκονται ανάμεσα στην ξηρά και τη θάλασσα σε μια υποκείμενη στροφή διακοσμημένη με μικρούς κύκλους οριζόντια ώστε να αναπαριστούν μια παραλία με άμμο.

Στην άκρη αναπαρίστανται παράκτιοι βράχοι ενώ η θάλασσα έχει δικτυωτό μοτίβο. Ολοι οι σχεδιασμοί φέρνουν στον νου έναν θαλάσσιο οικισμό σε νησί αν κι ένα δέντρο φαίνεται να ξεπροβάλλει από τον βωμό. Και οι πέντε γυναίκες κοιτούν τον βωμό και το δέντρο.

Οι τρεις γυναίκες φορούν φουλάρια γύρω από τον λαιμό τους και διπλές ζώνες γύρω από τη μέση τους. Η κεντρική φιγούρα έχει τα χέρια στους γοφούς και τα στήθη προτεταμένα. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου της είναι επίσης αδιευκρίνιστα όπως και των υπόλοιπων τεσσάρων γυναικών. Και οι τρεις γυναίκες έχουν μακριές κορδέλες ως το έδαφος.

Χωρίς να ξέρουμε αν είναι γιρλάντες ή κάτι άλλο, μπορούμε να πούμε ότι η ίδια αναπαράσταση έχει εντοπιστεί και αλλού αλλά ποτέ με τόση λεπτομέρεια, κατά τους αρχαιολόγους. Οι δύο γυναίκες στα δεξιά φορούν ψηλά καπέλα. Η μπάντα του δακτυλίου είναι μια επίπεδη λωρίδα δεμένη σε κάθε πλευρά με πολύ μικρούς τριγωνισμούς από χρυσό απηχώντας τον ναυτικό κόμπο.

Εκτιμάται ότι οι τρεις γυναίκες στα αριστερά χορεύουν σε κύκλο ενώ ο όλος σχεδιασμός τους παραπέμπει στον ωκεανό. Και οι πέντε γυναίκες σε αυτό το δαχτυλίδι είναι γνωστές στη μυκηναϊκή τέχνη αν και δεν έχουν ξαναβρεθεί σε μία, μοναδική σύνθεση. Οι τρεις γυναίκες στα αριστερά μοιάζουν με την Αγία Τριάδα. Αν η μεγάλη φιγούρα είναι μια θεά, τότε αυτή περιστοιχίζεται από προσκυνήτριες στο τελετουργικό τους.

Το τελευταίο δαχτυλίδι, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χρυσό δαχτυλίδι στον κόσμο του Αιγαίου, έχει ομοιότητες με άλλα δύο μεγάλα δαχτυλίδια, το δαχτυλίδι του Νέστορος και το δαχτυλίδι του Μίνωα.

Συμβολισμοί
Η ταφή του Γρύπα Πολεμιστή υπολογίζεται ότι έγινε στο πρώτο τέταρτο του 15ου αιώνα π.Χ. Η σημασία των τεσσάρων δαχτυλιδιών προσδιορίζεται στις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ αντικειμένων και αναπαραστάσεων και πως αυτές φανερώνουν ότι οι κάτοικοι της Πύλου είχαν ήδη από την Εποχή του Χαλκού προσδώσει συμβολικά νοήματα στα δαχτυλίδια καθώς και ότι η εικονογραφία τους ως αυτοαναφορική απεικόνιζε τα διάφορα πιστεύω.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι διάφορα αντικείμενα στον τάφο του Γρύπα Πολεμιστή επιλέχτηκαν ώστε να αλληλεπιδρούν με την εικονογραφία των δαχτυλιδιών. «Πιστεύομε ότι η μελέτη των ευρημάτων θα μας οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων στοιχείων για την κοινωνία που ο Γρύπας Πολεμιστής έζησε και πέθανε», τόνισαν οι καθηγητές Στόκερ και Ντέιβις, βασίζοντας τη σκέψη τους στη δομική λογική στην ταφική διευθέτηση των αγαθών ως απάντηση στα προϊστορικά συστήματα πεποιθήσεων.

Διαβάστε ακόμη

Ασύλητος τάφος πολεμιστή Μυκηναϊκής περιόδου ήρθε στο φως στην Πύλο

Νέες συγκλονιστικές φωτογραφίες από τον τάφο της Πύλου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Σε αυτά τα καφενεία του Παγκρατίου αράζει τώρα η πόλη

Παλιά και νέα σημεία αστικών μαζώξεων και νόστιμων εδεσμάτων σε μία από τις πιο δημοφιλείς γειτονιές της πρωτεύουσας.

ΝΕΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 22 Αυγ 2025 | 23:22

Θρίλερ στην Κένυα: Νέες εκταφές πτωμάτων που λιμοκτόνησαν ή στραγγαλίστηκαν από αίρεση - Ανασύρθηκαν ακόμη 9 νεκροί

Οι τελευταίες ανακαλύψεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους φόβους που εξέφρασε η κυβέρνηση νωρίτερα φέτος ότι η αίρεση ενδέχεται να εξακολουθεί να είναι ενεργή.

WEDGE HOUSE 11 Αυγ 2025 | 10:00

Η Πύλος έχει το δικό της ιδιαίτερο και design σπίτι

Το έργο, που ολοκληρώθηκε από το καταξιωμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project, ξεχωρίζει για την τολμηρή γεωμετρία και τη δυναμική σχέση του με το περιβάλλον.

ΣΑΝΤΡΑ ΒΟΥΤΣΑ 23 Ιουν 2025 | 09:53

Κώστας Βουτσάς: Αγνωστος τοποθέτησε φωτογραφία στον τάφο του - Η οργισμένη ανάρτηση της κόρης του

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από όταν έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος Έλληνας ηθοποιός Κώστας Βουτσάς.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 31 Μαϊ 2025 | 10:04

Η κωμόπολη που υπόσχεται ήρεμο καλοκαιρινό τριήμερο, μόλις 3,5 ώρες από την Αθήνα

Μία όμορφη πόλη που ενδείκνυται για ήρεμες καλοκαιρινές διακοπές, καθώς εκτός από τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα διαθέτει και υπέροχες παραλίες

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 27 Μαϊ 2025 | 20:19

Καλαμάτα: Σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - Το επίκεντρο βρίσκεται κοντά στην Πύλο

Το επίκεντρο εντοπίστηκε 10 χιλιόμετρα, ανατολικά, νοτιοανατολικά της Πύλου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 23 Μαϊ 2025 | 12:10

Ναυάγιο της Πύλου: Κακουργηματική δίωξη σε 17 λιμενικούς

17 αξιωματικοί του Λιμενικού, ανάμεσά τους και ο πρώην αρχηγός του Σώματος, Γιώργος Αλεξανδράκης, αντιμετωπίζουν βαριές κακουργηματικές κατηγορίες.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 29 Μαρ 2025 | 12:28

Βεργίνα: Εντυπωσιακές εικόνες της τοιχογραφίας με το κυνήγι στον Τάφο του Φιλίππου Β - Αριστούργημα της κλασικής αρχαιότητας

Η πρώτη ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη του σημαντικότερου και μεγαλύτερων διαστάσεων ζωγραφικού έργου του κλασικού κόσμου

22 Μαρ 2025 | 18:13

Τέμπη - Πύλος: Οικογένειες θυμάτων ένωσαν τις φωνές τους - Συλλαλητήριο και συναυλία στο Σύνταγμα

Με αφορμή τη διεθνή ημέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό.

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ 19 Φεβ 2025 | 23:11

Σπουδαία ανακάλυψη στην Αίγυπτο: Στο φως ο πρώτος τάφος φαραώ μετά από 100 χρόνια

Ανακαλύφθηκε ο τάφος του φαραώ Τούθμωσι Β' - Ο τελευταίος των φαραώ της 18ης Δυναστείας που δεν είχε βρεθεί μέχρι τώρα και ο πρώτος που ανακαλύφθηκε, μετά από εκείνον του Τουταγχαμών, το 1922

ΔΗΛΩΣΗ 04 Φεβ 2025 | 22:51

Ναυάγιο στην Πύλο: Νέα επίθεση ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση - "Άλλο ένα ράπισμα στην πολυτραυματισμένη αξιοπιστία της"

"Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη προσδιορίζει σαφείς ενδείξεις για οκτώ ανώτερους Αξιωματικούς του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τους οποίους κρίνει "ελεγκτέους" για θανατηφόρα έκθεση" αναφέρει ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Μιχαηλίδης

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 27 Ιαν 2026 | 15:12

Η "Αλεξάνδρεια" του Φωκά Ευαγγελινού και τον Μάρτιο στο Θέατρο Παλλάς

Η μαγεία της "Αλεξάνδρειας" συνεχίζεται για λίγες ακόμα παραστάσεις

ΜΙΑ ΓΝΗΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ 27 Ιαν 2026 | 15:03

H "Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα" του Χάρη Ρώμα στο θέατρο Coronet

Mία κωμωδία παρεξηγήσεων που λειτουργεί ως ένας καθρέφτης της σημερινής κοινωνίας, που μέσα από το χιούμορ φωτίζει την ανάγκη του κάθε ανθρώπου να νιώσει σημαντικός

ΣΑΡΩΝΕΙ ΣΕ ΘΕΑΣΕΙΣ 27 Ιαν 2026 | 13:37

"Η μεγάλη χίμαιρα": Τι θα δούμε στο φινάλε της σειράς - Πότε θα προβληθεί το τελευταίο επεισόδιο

Συνεχίζει να σπάει κάθε ρεκόρ η μεγαλύτερη τηλεοπτική παραγωγή, που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, "Η μεγάλη χίμαιρα". Με περισσότερες από 3.100.000 θεάσεις.

27 Ιαν 2026 | 13:34

Η παράσταση "Αναζητώντας την Ελένη" επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Με στοιχεία θεάτρου-ντοκιμαντέρ και γραμμένο σε θεσσαλική ντοπιολαλιά, το έργο φωτίζει τον τόπο και την εποχή του και τα ανεπούλωτα τραύματα του πολέμου όχι μόνο στο πεδίο των μαχών.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΒΑΛΖΕΡ 27 Ιαν 2026 | 13:23

"Οι σχολικές εκθέσεις του Φριτς Κόχερ ή πώς γεννιέται ένας πειθαρχημένος άνθρωπος"

"Οι εκθέσεις του Φριτς Κόχερ" αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ρόμπερτ Βάλζερ. Το έργο διασκευάζεται και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 27 Ιαν 2026 | 13:12

"That’s Amore": Μια μουσική γιορτή για τον έρωτα στο Θέατρο Παλλάς

Ζήστε μαζί με τους The Italian Tenors το απόλυτο μουσικό ταξίδι στον έρωτα. That’s Amore.

27 Ιαν 2026 | 11:11

Παράταση παραστάσεων για την "Αλεξάνδρεια" του Φωκά Ευαγγελινού στο Θέατρο Παλλάς

Περισσότεροι από 60.000 θεατές έχουν ήδη ζήσει εως τώρα τη μαγεία της "Αλεξάνδρειας", επιβεβαιώνοντας την ξεχωριστή της θέση ανάμεσα στις σημαντικότερες παραγωγές της σεζόν.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 26 Ιαν 2026 | 16:16

Ο Ευτύχης Βαρδουλάκης "έξαλλος" με τον Καποδίστρια του Σμαραγδή: Επίπεδο σχολικής παράστασης και διαστρέβλωση γεγονότων

Το μόνο σχόλιο για την ταινία του Σμαραγδή θα έπρεπε να είναι το χάχανο...γράφει ο γνωστός πολιτικός αναλυτής

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ 26 Ιαν 2026 | 15:28

Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο ζωγράφος και γλύπτης, Νικόλαος Ζήβας

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Δημοτικό Κοιμητήριο Χαλανδρίου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 24 Ιαν 2026 | 06:12
9 ΜΑΡΤΙΟΥ 24 Ιαν 2026 | 06:00

Αντώνης Καλογιάννης: "Η φωνή της ψυχής μας" - Μια μουσική βραδιά μνήμης και αγάπης στο Θέατρο Παλλάς

Ο Αντώνης Καλογιάννης υπήρξε ερμηνευτής ουσίας – μια φωνή που έδωσε πνοή σε μεγάλες ιδέες, σε στίχους ποιητικούς και σε μουσικές που σφράγισαν εποχές.

ΤΟΝ ΜΑΙΟ 23 Ιαν 2026 | 17:14

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος σε μία ξεχωριστή σύμπραξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Θα ερμηνεύσουν τραγούδια μεγάλων συνθετών και δημιουργών της νέας γενιάς

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 22 Ιαν 2026 | 17:13

Όσκαρ 2026: Ρεκόρ για τους "Αμαρτωλούς" με 16 υποψηφιότητες - Στην κούρσα και η "Βουγονία" του Λάνθιμου με 4

Και φέτος, ο Γιώργος Λάνθιμος βρίσκεται στην κούρσα διεκδίκησης των Όσκαρ με την ταινία του "Βουγονία"

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 22 Ιαν 2026 | 15:38

Μάριο Μπανούσι: Το παιδί - θαύμα του ελληνικού θεάτρου πήρε τον Αργυρό Λέοντα στην Μπιενάλε θεάτρου Βενετίας

Με τον Αργυρό Λέοντα τιμάται ο 27χρονος σκηνοθέτης Μάριο Μπανούσι που χαιρετίζεται διεθνώς ως ένα παιδί θαύμα του ελληνικού θέατρου.

22 Ιαν 2026 | 11:20

"Το Μεγάλο μας Τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκουκαι και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια στο "ΘΕΑΤΡΟΝ" του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

21 Ιαν 2026 | 17:34

Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2026: Ένας ζωντανός θεσμός πολιτισμού, παράδοσης και σύγχρονης δημιουργίας

Μελέτης Ηλίας, Ελένη Φουρέιρα, Μαρίνα Σάττι, STAVENTO, Κατερίνα Λιόλιου, Πάνος Βλάχος, Sidarta και Mente Fuente, Ειρήνη Παπαδοπούλου δίνουν τον φετινό παλμό

ΑΠΟ ΤΙΣ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 21 Ιαν 2026 | 15:29

''Astoria'': Νέα μεγάλη παραγωγή τον Μάρτιο στο θέατρο Παλλάς

Μια μουσική παράσταση που φωτίζει με αλήθεια και συγκίνηση τις ζωές, τα όνειρα και τις αντιφάσεις της ελληνικής μεταναστευτικής κοινότητας που προσπαθεί να ριζώσει σε έναν ξένο τόπο.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2026 20 Ιαν 2026 | 15:02

"Ελπίδα και Αγάπη": Μουσικό γκαλά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο κορυφαίος μαέστρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Teatro Massimo του Παλέρμο, Alvise Casellati, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώνει τις δυνάμεις του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

30/1 20 Ιαν 2026 | 13:44

Φωνές – 4 Αιώνες: Ένα μουσικό ταξίδι τεσσάρων αιώνων στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Ένα ταξίδι μέσα από τέσσερις αιώνες μουσικής έκφρασης, από τον 17ο έως τον 20ο αιώνα, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

ΘΕΑΤΡΟ ΙΛΙΣΙΑ-ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ 20 Ιαν 2026 | 13:30

Πρεμιέρα για την "Πιο υπέροχη χειρότερη του κόσμου" της Φωτεινής Αθερίδου

Μια καταιγίδα σκέψεων, λέξεων, νεύρων και γέλιου. Μια ιστορία που δεν ζητά άδεια, δεν φιλτράρει τίποτα και δεν υπόσχεται ότι όλα θα πάνε καλά.

ΑΠΟ 20/2 20 Ιαν 2026 | 13:25

Τα "Μπουζούκια στην Πίστα" επιστρέφουν στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Η παράσταση που αρέσει. Πειράζει; Ε όχι, δεν πειράζει!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 20 Ιαν 2026 | 13:24

"Σεσουάρ για Δολοφόνους": Επιστρέφει η μακροβιότερη παράσταση στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου

Πρεμιέρα για την αγαπημένη διαδραστική και απολαυστική κωμωδία, που απευθύνεται σε όσους λατρεύουν το χιούμορ, το μυστήριο και θέλουν να παίρνουν… την κατάσταση στα χέρια τους!

ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ 20 Ιαν 2026 | 13:18

Το Τρίτο Στεφάνι μεταφέρεται σε νέα στέγη λόγω μεγάλης προσέλευσης

Το εμβληματικό έργο του Κώστα Ταχτσή, σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού και διασκευή Στρατή Πασχάλη, παρουσιάζεται σε μια σύγχρονη και τολμηρή πρόταση.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 20 Ιαν 2026 | 09:39

Ακρόαση για το διάσημο μιούζικαλ "CABARET"

Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Φεβρουαρίου.

17Η ΧΡΟΝΙΑ 20 Ιαν 2026 | 09:25

"Σεσουάρ για δολοφόνους:" Η μακροβιότερη παράσταση στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου επιστρέφει

Το "Σεσουάρ για δολοφόνους", η πανέξυπνη κωμωδία των Μπρους Τζόρνταν & Μέριλιν Έιμπραμς, συνεχίζεται για 17η χρονιά στην Ελλάδα!

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΑΛΜΠΟΥΜ 19 Ιαν 2026 | 15:18

Ο μύθος του Οιδίποδα από τον Γιώργο Νταλάρα: Η ζωντανή ηχογράφηση στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

Ο Γιώργος Νταλάρας ως ερμηνευτής και Κορυφαίος του χορού ερμήνευσε τις μουσικές του Goran Bregovic σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου βασισμένα στον μύθο του Οιδίποδα.

ΝΕΑ ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 19 Ιαν 2026 | 15:05

Ένα νέο θέατρο στην πλατεία Μαβίλη

Είναι ο πρώτος θεατρικός χώρος που εγκαθίσταται στην πλατεία, φιλοδοξώντας να αποτελέσει έναν νέο πυρήνα πολιτιστικής ζωής στο κέντρο της πόλη

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ 19 Ιαν 2026 | 09:29

Μεγάλη Χίμαιρα: "Είμαι ηθοποιός, όχι πολιτικός", απαντά η Φωτεινή Πελούζο για τις ερωτικές σκηνές

Ξεπέρασαν τις 2.100.000 οι θεάσεις της κορυφαίας διεθνούς συμπαραγωγής της ΕΡΤ "Η μεγάλη χίμαιρα" στο ERTFLIX - Οι αντιδράσεις για τις ερωτικές σκηνές.

ΟΔΥΝΗ 17 Ιαν 2026 | 12:42

Συγκίνηση στην κηδεία του Γιάννη Ξυλούρη: Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο στον σπουδαίο "Ψαρογιάννη"

Η ταφή του θα γίνει στα αγαπημένα του Ανώγεια, στον τόπο που τον γέννησε και τον σφράγισε μουσικά

Η ΚΗΔΕΙΑ 17 Ιαν 2026 | 12:26

Μέλπω Ζαροκώστα: Στο Πρώτο Νεκροταφείο την Τρίτη ο τελευταίος αποχαιρετισμός - Η έκκληση της οικογένειας της

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στην ηθοποιό θα δοθεί την Τρίτη 20 Ιανουαρίου στο Πρώτο Κοιμητήριο Αθηνών

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 17 Ιαν 2026 | 10:19

Θησείο: H γοητευτική γειτονιά με τη μακρά ιστορία, τους θρύλους και τα ευτράπελα

Σε όλο το διάστημα του μεσοπολέμου, το Θησείο είναι γειτονιά πολύβουη και πολύχρωμη

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΣΙΝΕΜΑ 16 Ιαν 2026 | 20:30

Μέλπω Ζαρόκωστα: Ο γάμος στα 19 της, οι δύο σύζυγοι και οι συνεχόμενες μάχες με τον καρκίνο

Η Μέλπω Ζαρόκωστα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και βρισκόταν σε ευάλωτη κατάσταση στο Γηροκομείο Αθηνών, όπου άφησε την τελευταία της πνοή

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 16 Ιαν 2026 | 15:35

Μενδώνη για Μέλπω Ζαρόκωστα: Ερμηνεύτρια μεγάλης γκάμας, ευρύτατου διαμετρήματος και διακριτού αποτυπώματος

Η υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για τον θάνατο της Μέλπως Ζαρόκωστα

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ 16 Ιαν 2026 | 14:16

Μέλπω Ζαρόκωστα: Πέθανε η γνωστή ηθοποιός σε ηλικία 92 ετών - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Την είδηση του θανάτου της Μ. Ζαρόκωστα έκανε γνωστή η ανιψιά της ηθοποιού Νταίζη Γαλιατσάτου

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 83 ΕΤΩΝ 15 Ιαν 2026 | 15:05

Πέθανε ο Γιάννης Ξυλούρης - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο για την απώλεια του Ψαρογιάννη

Ο αδερφός του Nίκου Ξυλούρη και του Ψαραντώνη, Ψαρογιάννης δημιούργησε νέες συνθέσεις στη κρητική μουσική.- "Μοναδική η τεχνική του στο λαούτο"

"ΑΘΑΝΑΣΙΑ" 15 Ιαν 2026 | 13:40

Η Ελλη Τρίγγου γίνεται η πιο πολυσυζητημένη "Αγία"

Ένα έργο τολμηρό, προκλητικό και βαθιά ανθρώπινο που διαπραγματεύεται τα όρια μεταξύ πίστης και εξαπάτησης, αγιοσύνης και θεατρινισμού, πραγματικότητας και μύθου.

15 Ιαν 2026 | 13:12

Το άγνωστο αρχείο Μπρεστ αποκαλύπτεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Το 2026 αποτελεί ορόσημο στη ζωή της, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2026 15 Ιαν 2026 | 13:07

"Η μεγάλη χίμαιρα": Το πλοίο "Μαρίνα" βυθίζεται και η μοίρα των ηρώων αλλάζει για πάντα

Το δράμα των ηρώων που έπλασε ο Μ. Καραγάτσης βαθαίνει και μετά από ένα ναυάγιο όλα πρόκειται να αλλάξουν…

15 Ιαν 2026 | 11:25

Το φεστιβάλ σύγχρονου χορού Onassis Dance Days, 5-8 Φεβρουαρίου στη Στέγη

Τέσσερις παραστάσεις και μία βιντεοεγκατάσταση αποτελούν το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ σύγχρονου χορού της Στέγης "ODD-Onassis Dance Days", που θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις σκηνές της Στέγης.

ΤΑΙΝΙΕΣ 15 Ιαν 2026 | 09:31

Πάμε σινεμά: Ο Τιμοτέ Σαλαμέ φαβορί για Οσκαρ με το "Marty Supreme" και 5 ακόμα πρεμιέρες

Στην κορυφή του ενδιαφέροντος η δραματική κομεντί εποχής "Marty Supreme", με τον, πιο ώριμο από ποτέ, Τιμοτέ Σαλαμέ.

ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ 14 Ιαν 2026 | 12:54

Η προσβασιμότητα στο επίκεντρο της παρουσίασης του βιβλίου "Ο Φιλέλληνας Αγωνιστής"

"Ο Φιλέλληνας Αγωνιστής" μεταφέρει το μήνυμα της προσβασιμότητας, της αλληλεγγύης και της επανάστασης ως συλλογικής πράξης.

14 Ιαν 2026 | 12:33

Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί μία σπαρταριστή μαύρη κωμωδία για τον έρωτα, την προδοσία και την… κουζίνα

Η παράσταση "Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της" έρχεται να μας προκαλέσει και να μας θυμίσει ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται – ενίοτε – και ζεστό.

ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΠΥΛΟΝ 14 Ιαν 2026 | 12:17

"Η Ιστορία πάντα παραμονεύει": Νέος κύκλος παραστάσεων για τη "Χαμένη Άνοιξη" του Στρατή Τσίρκα

Το εμβληματικό τελευταίο μυθιστόρημα του Τσίρκα μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή, σε θεατρική διασκευή του Άρη Λάσκου και σκηνοθεσία του Βαλάντη Φράγκου.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΣΚΟΥ 13 Ιαν 2026 | 13:47

Ο Pan Pan γιόρτασε την διαμαντένια απονομή της "Ανισόπεδης Ντίσκο" και παρουσίασε τo νέο του άλμπουμ

Ο Pan Pan αποτελεί έναν από τους πλέον επιτυχημένους και αγαπητούς εκπρόσωπους της ηλεκτρονικής μουσικής στη χώρα μας.

ΧΟΡΟΣ 13 Ιαν 2026 | 13:02

Τhe great nothing: Το νέο έργο της Αντωνίας Οικονόμου στο Τζάμια Κρύσταλλα

Ένα σπασμένο τρίπτυχο στον χώρο και τον χρόνο -μια απαθανάτιση- όπου το ανοίκειο οικειοποιείται δίχως έκπληξη και η επιθυμία και ο τρόμος συνυπάρχουν.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 13 Ιαν 2026 | 12:58

Η Ντόρα Μπακοπούλου και η Catherine Larsen-Maguire σε σύμπραξη με την Underground Youth Orchestra

Η Underground Youth Orchestra επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026 για μια συναυλία υψηλών καλλιτεχνικών απαιτήσεων.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13 Ιαν 2026 | 12:49

Δυο μεγάλες συναυλίες με τον Μανώλη Μητσιά: Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Μανώλης Μητσιάς ευτύχησε να ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση σχεδόν 100 τραγούδια με στίχους που ο Νίκος Γκάτσος έγραψε ειδικά για τη φωνή του.

14 ΕΩΣ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2026 13 Ιαν 2026 | 11:55

Το Grease The Musical έρχεται απευθείας από το Λονδίνο στο Christmas Theater

Επιστρέφει στη θεατρική σκηνή η ιστορία για τον πρώτο έρωτα, τα εφηβικά όνειρα και τον ακαταμάχητο ήχο του rock ’n’ roll

ΕΡΤ 13 Ιαν 2026 | 11:12

Ο εγγονός του ίδιου του Καραγάτση παίζει στη "Μεγάλη Χίμαιρα" - Ποιος είναι και ποιον υποδύεται

Μέρος στη μεγάλη παραγωγή της ΕΡΤ "Μεγάλη Χίμαιρα"- που έχει ταράξει τα τηλεοπτικά νερά- παίρνει ο εγγονός του ίδιου του συγγραφέα του βιβλίου, Μ. Καραγάτση.

SOCIAL MEDIA 13 Ιαν 2026 | 08:28

Γιώργος Λάνθιμος: Οι φωτογραφίες του από τις Χρυσές Σφαίρες που δεν πέρασαν απαρατήρητες

Ο Γιώργος Λάνθιμος μοιράστηκε με τους followers του στο Instagram στιγμιότυπα από την τελετή, δίνοντας τη δική του "ματιά" στη βραδιά.

ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΟ ΕΜΣΤ 12 Ιαν 2026 | 15:41

Οι εκθέσεις που θα δούμε στο ΕΜΣΤ την ερχόμενη άνοιξη

Το ΕΜΣΤ παρουσιάζει τρεις ατομικές εκθέσεις ισάριθμών σημαντικών Ελλήνων δημιουργών που δεν είναι πια στη ζωή.

ΑΠΟ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 12 Ιαν 2026 | 15:31

"Όλα λάθος": Η ξεκαρδιστική κωμωδία κάνει πρεμιέρα στο θέατρο "Αλεξανδράκης"

Η κωμωδία των Henry Lewis, Jonathan Sayer και Henry Shields, που έχει κατακτήσει τα βραβεία και τους κριτικούς σε Ευρώπη και Αμερική, έρχεται να "σαρώσει" το κοινό της Αθήνας

12 Ιαν 2026 | 13:41

Takedown (or submissions) της Ελένης Αρβανίτη - antisocial

Εγκαίνια: Tετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2026, στις 20:30- Διάρκεια έκθεσης: 14 Ιανουαρίου - 7 Φεβρουαρίου 2026, Τετάρτη - Σάββατο 20:00 - 22:00

ΛΙΓΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 12 Ιαν 2026 | 13:07

Η πιο ανατρεπτική "Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων' επιστρέφει στο Θέατρο Ροές για 4 παραστάσεις

Το έργο αναδύθηκε σε εποχή κομβική κι έχει αφήσει έως και σήμερα το αποτύπωμά του στη συλλογική μνήμη, ως μύθος, που φέρει πολύπλευρες σημασίες.

ΑΠΟ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2026 12 Ιαν 2026 | 12:46

"Το δέντρο που ματώνει": Ενα έργο - γροθιά για την ενδοοικογενειακή βία, στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα

Μια μικρή κοινωνία που βλέπει, ακούει και γνωρίζει, αλλά σιωπά.

12 Ιαν 2026 | 12:43

"Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτόν": Το νέο έργο του Ανέστη Αζά στο Θέατρο Προσκήνιο

Πέντε ηθοποιοί προσπαθούν να καταλάβουν γιατί δυσκολεύονται τόσο πολύ τα αγόρια να βρούνε τη θέση τους σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα και προσπαθεί να απαλλαγεί από τους παραδοσιακούς κανόνες της πατριαρχίας.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 12 Ιαν 2026 | 12:43

Borodin Quartet: Το ιστορικό Κουαρτέτο επιστρέφει στο Μέγαρο

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, 20:30 - Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΠΥΛΟΝ 12 Ιαν 2026 | 12:39

O Γιώργος Παπαγεωργίου αναμετριέται με το εμβληματικό "1984" του Τζ. Οργουελ

Μέσα σ’ έναν τερατώδη κόσμο, πώς γίνεται να μην μετατραπείς σε τέρας;

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΗΘΟΠΟΙΟΣ 12 Ιαν 2026 | 11:08

Σαν σήμερα γεννιέται η Τζένη Καρέζη: Ο έρωτας και ο γάμος με τον Καζάκο και μια παρτίδα τάβλι που κράτησε 26 χρόνια

Σαν σήμερα, στις 12 Ιανουαρίου 1932, γεννήθηκε η Τζένη Καρέζη, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές που ανέδειξε ποτέ ο ελληνικός κινηματογράφος και το θέατρο.

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 12 Ιαν 2026 | 08:29

Καποδίστριας: Πόσο κόστισε και ποια είναι ως τώρα τα έσοδα της ταινίας που σαρώνει στις αίθουσες

Η κινηματογραφική παραγωγή, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Γιάννη Σμαραγδή, έχει "κόψει" 474.815 εισιτήρια από την πρεμιέρα της στις 25 Δεκεμβρίου 2025.

ΛΑΜΠΕΡΗ ΒΡΑΔΙΑ 12 Ιαν 2026 | 07:46

Χρυσές Σφαίρες: Σάρωσε το "One Battle After Another" με τον Ντι Κάπριο, καλύτερος ηθοποιός ο Τιμοτέ Σαλαμέ -Ολοι οι νικητές

Οι νικητές στις σημαντικότερες κατηγορίες στην 83η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, η οποία διεξήχθη στο Μπέβερλι Χιλς.

ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΟ ΡΟΚ 11 Ιαν 2026 | 18:40

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Μπομπ Γουέιρ, κιθαρίστας των Grateful Dead

Μπομπ Γουέιρ, ο κιθαρίστας που συνίδρυσε τους Grateful Dead, πέθανε σε ηλικία 78 ετών.

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ 11 Ιαν 2026 | 11:08

Σέλεϊ Γουίντερς: Η μεγάλη ηθοποιός, παράδειγμα ανθεκτικότητας, θάρρους και ερωτικής τόλμης

Η ακαταμάχητη ηθοποιός και πάντα ζωηρή στην προσωπική της ζωή, θα συνάψει πραγματικά αμέτρητους ερωτικούς δεσμούς

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 09 Ιαν 2026 | 15:43

Θέατρο ΦΙΛΙΠ: Mε τις επιτυχημένες παραστάσεις "Terror" και "Βότκα Μολότοφ" και το 2026

Το δικαστικό θρίλερ του Φέρντιναντ φον Σίραχ και η κωμωδία της Ελένης Ράντου συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους στο θέατρο "ΦΙΛΙΠ"

ΜΙΚΡΟΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ 09 Ιαν 2026 | 10:46

Η ιστορία που σόκαρε το πανελλήνιο αποκαλύπτεται στη σκηνή - Ο συνθέτης, το κρυφό παιδί και η θαμμένη κασέτα

Μια νεαρή γυναίκα φέρνει στον κόσμο, παράνομα το παιδί ενός μεγάλου συνθέτη, την εποχή της Χούντας... Στη σκηνή ο Νίκος Θεοδωράκης.

ΔΗΛΩΣΗ 09 Ιαν 2026 | 09:50

Μενδώνη για την απώλεια του Χρ. Πολίτη: "Ακάματος εργάτης του θεάτρου, σεμνός υπηρέτης της τέχνης

Πληροφορούμενη την απώλεια του Χρίστου Πολίτη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε δήλωση.

ΕΦΤΑΣΕ ΤΑ 75 ΚΙΛΑ 08 Ιαν 2026 | 18:06

Η "τρελή" δίαιτα του Ματ Ντέιμον για να παίξει στην "Οδύσσεια" - Έφτασε τα κιλά που είχε στο Λύκειο

Ο Κρίστοφερ Νόλαν ήθελε από τον Ματ Ντέιμον να είναι "λεπτός, αλλά δυνατός" για τον ρόλο του Οδυσσέα και ο ηθοποιός πήρε... τα μέτρα του

3200–2000 Π.Χ. 08 Ιαν 2026 | 12:38

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη Ραφήνα - Βρέθηκε ταφή σε πίθο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού [εικόνες]

Ο πίθος είχε τοποθετηθεί σε λάκκο διανοιγμένο στο αργιλόχωμα της νότιας όχθης του ρέματος.

ΕΝΑ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΜΕ ΠΟΛΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΓΕΛΙΟ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ 08 Ιαν 2026 | 12:33

Το πιο φωτεινό και συγκινητικό παραμύθι έγινε μιούζικαλ - Παρατείνονται οι παραστάσεις

Λόγω της μεγάλης ζήτησης θα δοθούν δύο ακόμα παραστάσεις τα Σάββατα 10 και 17 Ιανουαρίου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΩΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 08 Ιαν 2026 | 12:31

"Φαίδρα" του Γιάννη Ρίτσου: Μία υπαρξιακή προσέγγιση στο Θέατρο Αλκμήνη

Η Φαίδρα του Ρίτσου, προχωρά σε έναν ωμό και ειλικρινή μονόλογο απευθείας προς τον Ιππόλυτο. Δεν προσπαθεί απλώς να τον αποπλανήσει, αλλά χρησιμοποιεί τον λόγο ως μέσο κάθαρσης και αυτογνωσίας.

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΙΑΡΤ 08 Ιαν 2026 | 12:26

"THE LOOP": Μια σύγχρονη ντραμεντί για τις λούπες που μας κρατούν και εκείνες που μας απελευθερώνουν

Το νέο έργο του Μίμη Καπέρδου "The Loop" συνδυάζει χιούμορ, τρυφερότητα και σκληρές αλήθειες μέσα από τη ζωή μιας νεαρής φοιτήτριας που προσπαθεί να βρει τον εαυτό της.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 08 Ιαν 2026 | 12:22

Σαρώνει το "Cleansed": Sold out ο Ιανουάριος - Με ελάχιστες θέσεις ο Φεβρουάριος, άνοιξε η προπώληση για Μάρτιο

Η πολυσυζητημένη παράσταση "Cleansed" της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, συνεχίζει την επιτυχημένη της διαδρομή, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΣΕ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ 08 Ιαν 2026 | 12:20

​"Ήμερη – Η Ανατομία μιας Πτώσης"​ του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο θέατρο Θησείον

Η παράσταση, εμπνευσμένη από το έργο, τη ζωή και τη φιλοσοφία του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα, επιχειρεί μια σύγχρονη, εσωτερική ανάγνωση πάνω στην έννοια της πτώσης — σωματικής, ηθικής και υπαρξιακής.

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 08 Ιαν 2026 | 12:17

"Ένα κάποιο κενό" της Βαλέριας Δημητριάδου στο θέατρο Εμπορικόν

Με λιτότητα, χιούμορ και συγκίνηση, οι σκηνές του έργου ισορροπούν ανάμεσα στην καθημερινότητα και την υπαρξιακή αναζήτηση, εστιάζοντας στον σύγχρονο άνθρωπο που πασχίζει να βρει φωνή και νόημα.

ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΑΜΟΣ 07 Ιαν 2026 | 22:33

Ασύλληπτα νούμερα για την ταινία "Καποδίστριας" - Στα 5.000.000 ευρώ τα έσοδα

Ο "Καποδίστριας" σπάει τα... ταμεία και τα ρεκόρ στους ελληνικούς κινηματογράφους

ΣΑΡΩΝΕΙ 07 Ιαν 2026 | 14:18

"Η μεγάλη χίμαιρα" έσπασε το φράγμα του 1.000.000 θεάσεων στο Ertflix- Ανεβαίνει το 3ο επεισόδιο την Παρασκευή

Νέο ρεκόρ θεάσεων στο ERTFLIX σημείωσε η σπουδαία σειρά "Η μεγάλη χίμαιρα", καθώς έσπασε το φράγμα του 1.000.000 views μέσα σε μόλις μία εβδομάδα από την πρεμιέρα των πρώτων δύο επεισοδίων.

ΥΠΠΟ 07 Ιαν 2026 | 12:19

Αρχαία Τενέα: Εντοπίστηκε χώρος που συνδέεται με μυστηριακές τελετές ίασης - Εντυπωσιακά τα ευρήματα [εικόνες]

Πέριξ του Ταφικού Μνημείου ΙΙΙ αποκαλύφθηκε εκτεταμένο συγκρότημα με χρήση από τους αρχαϊκούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ 07 Ιαν 2026 | 10:56

"Σαββόπουλος Long Play": Η μεγάλη εκδήλωση του ΣΚΑΪ - Φόρος τιμής στον σπουδαίο δημιουργό [εικόνες]

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, αφιερωμένη στον Διονύση Σαββόπουλο, πραγματοποίησε ο ΣΚΑΪ στο Θέατρο Άλσος ΔΕΗ, παρουσία πλήθους κόσμου από τον καλλιτεχνικό και πνευματικό χώρο.

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 06 Ιαν 2026 | 18:23

"Σαββόπουλος long play": Απόψε το 3ο επεισόδιο - Ο Μπάλλος και το Βρώμικο Ψωμί [τρέιλερ]

Το "Σαββόπουλος Long Play", το ιδιαίτερο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό, έρχεται, απόψε, στις 23.00, στον ΣΚΑΪ, με το 3ο επεισόδιο - "Ο Μπάλλος και το Βρώμικο Ψωμί".

ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΟΥΓΓΡΙΚΟΥ ΚΙΝ/ΦΟΥ 06 Ιαν 2026 | 15:35

Πέθανε στα 70 του ο εμβληματικός Ούγγρος σκηνοθέτης Μπέλα Ταρ

"Πέθανε ο πιο ελεύθερος άνθρωπος που γνώρισα ποτέ", δηλώνει ο δήμαρχος της Βουδαπέστης Γκέργκελι Καρασόνι.

ΘΕΑΤΡΟ 104 05 Ιαν 2026 | 11:37

"Κέλλυ": Αγνή Χιώτη και Βασιλική Βλάχου ενώνουν το 2026 θεατρικά τις δυνάμεις τους

Οι πολυσχιδείς Αγνή Χιώτη και η Βασιλική Βλάχου ενώνουν το 2026 θεατρικά τις δυνάμεις

ΕΡΤ 05 Ιαν 2026 | 11:00

Η "Μεγάλη Χίμαιρα" σαρώνει - Ρεκόρ θεάσεων στο Ertflix με πάνω από 600.000 views

Η τηλεοπτική πρεμιέρα στην ΕΡΤ1, έγινε το βράδυ της Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026, στις 22:00, ενώ κάθε Κυριακή, την ίδια ώρα, θα προβάλλεται και ένα νέο επεισόδιο.

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ 70 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 04 Ιαν 2026 | 11:54
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 04 Ιαν 2026 | 08:16

Γιάννης Σμαραγδής στο TheTOC: "Ο Καποδίστριας είναι η ελεύθερη φωνή ενάντια σε όσους θέλουν την Ελλάδα προτεκτοράτο"

Σε μια χειμαρρώδη συνέντευξη στο TheTOC μιλά για τον "πόλεμο" που δέχεται και καταγγέλλει οργανωμένα κέντρα που επιδιώκουν τον "εθνομηδενισμό"

ΑΙΩΝΟΒΙΟΣ 03 Ιαν 2026 | 21:02

Ο Γιάννης Βογιατζής έκλεισε τα 100! Το βίντεο-αφιέρωμα της Finos Film με τις χρυσές εποχές του ελληνικού σινέμα

Ο Γιάννης Βογιατζής έχει συμμετάσχει σε 68 ταινίες, κυρίως κωμωδίες, κομεντί και φαρσοκωμωδίες

ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ 03 Ιαν 2026 | 16:39

Ο Σμαραγδής για την κριτική στον Καποδίστρια: "Μου κάνουν πόλεμο... Nα παραμερίσουμε την αρνητικότητά μας"

Ο Έλληνας σκηνοθέτης ανέφερε χαρακτηριστικά πως δέχεται πόλεμο και ο πόνος του γι’ αυτό ξεπερνά την πικρία που νιώθει.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ 02 Ιαν 2026 | 18:23

"Smoke on the Water": Οι ομοιότητες του διασημότερου τραγουδιού των Deep Purple με την τραγωδία στο Κραν Μοντανά

Σημειώθηκαν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων το ένα από το άλλο - Η διαφορά στο περιστατικό που περιγράφει το τραγούδι είναι πως δεν υπήρξαν θύματα