Β. Αλεξάκης: Νιώθω υποχρεωμένος να είμαι αισιόδοξος από αγάπη στην Ελλάδα

Ο θάνατος του εκδότη του, η Ελλάδα της κρίσης και η μνήμη που λιγοστεύει είναι τα θέματα του Βασίλη Αλεξάκη σε μια τρυφερή αφήγηση για έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Β. Αλεξάκης: Νιώθω υποχρεωμένος να είμαι αισιόδοξος από αγάπη στην Ελλάδα

Κρατώντας την παράδοση, ο Βασίλης Αλεξάκης μας κάλεσε για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «Το κλαρινέτο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Στο θρυλικό του υπόγειο, γύρω από το τραπέζι του πινγκ πονγκ, με θέα τον ωραίο του κήπο, μας μίλησε για την Ελλάδα, το νέο του μυθιστόρημα, την παρέα του με άστεγους και το κέντρο εγκεφάλου που επισκέφθηκε για να δώσει απαντήσεις σε όσα ξεχνά.

«Οι έξυπνοι άνθρωποι γράφουν δοκίμια», είπε. «Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα ευφυής για να γράψεις ένα μυθιστόρημα. Χρειάζεται αθωότητα, να πιστεύεις στην ιστορία σου, να είσαι λίγο παιδί επειδή κάνεις ένα παραμύθι».

Β. Αλεξάκης: Νιώθω υποχρεωμένος να είμαι αισιόδοξος από αγάπη στην Ελλάδα

Σε μια ατμόσφαιρα γιορτινή, ζωγράφισε στο βιβλίο του καθενός από εμάς ένα σχέδιο, μια βάρκα, μια θάλασσα, ένα πουλί που πετά. Εξηγώντας μας το θέμα του νέου του βιβλίου είπε ότι «το μυθιστόρημα χρειάζεται δύο θέματα, όπως το πλέξιμο που γίνεται με δύο βελόνες». Το ένα θέμα του βιβλίου είναι ο θάνατος του εκδότη του και το άλλο, το ελληνικό δράμα. Για να γράψει το βιβλίο ο Βασίλης Αλεξάκης πήγε σε συσσίτια, πούλησε τη Σχεδία και κάλεσε τους άστεγους σπίτι του, σαν σε γιορτή. «Δεν το λέω για να με επαινέσετε. Με βοηθάει να έχω στο μυαλό μου πραγματικούς ανθρώπους».

Το μυθιστόρημα μπορεί να είναι θέμα φαντασίας για τον Βασίλη Αλεξάκη, αυτό όμως δεν του επιτρέπει να κάνει λάθη. Χαμογελαστός και έχοντας αφήσει πίσω του το πρόβλημα της υγείας που τον ταλαιπώρησε πολύ, άρχισε σχεδόν ντροπαλά να μας μιλά. «Ο τρόπος μου να μιλάω είναι να γράφω», είπε, «αλλά μπορώ να σας πω την υπόθεση του βιβλίου. Το θέμα του είναι ο θάνατος του επί 40 χρόνια εκδότη μου στη Γαλλία Ζαν-Μαρκ Ρομπέρτς. Έπαθε καρκίνο πριν από πέντε χρόνια. Ετσι, περιγράφω την πορεία προς το τέλος του ελπίζοντας πως δεν θα υπάρξει, και ταυτόχρονα ο αφηγητής μου, σαν και μένα, επιστρέφει κάθε λίγο στην Ελλάδα και παρατηρεί την κατάρρευση της χώρας. Δηλαδή, αφήνει τον έναν καρκίνο εκεί και βρίσκει τον άλλον εδώ...».

O Βασίλης Αλεξάκης και ο Τίτος Πατρίκιος στην παρουσιάση του Κλαρινέτου
O Βασίλης Αλεξάκης και ο Τίτος Πατρίκιος στην παρουσιάση του Κλαρινέτου

Ο Βασίλης Αλεξάκης ξεκίνησε για πρώτη φορά να γράφει μυθιστόρημα πρώτα στα ελληνικά και στη συνέχεια στα γαλλικά. Έχοντας ζήσει όλη σχεδόν τη ζωή του ανάμεσα σε δυο γλώσσες και σε δυο κουλτούρες, με τη σκιά του πύργου του Άιφελ να καθρεφτίζεται μέσα στη φαντασία του στα νερά της Τήνου, ο Βασίλης Αλεξάκης συνδέει αυτές τις δυο «πατρίδες» του πιστεύοντας ότι όσο και αν νόμιζε ότι γνώριζε την Ελλάδα, όταν έκανε τα μπάνια του στην Τήνο, η πραγματικότητα της κρίσης τον προσγείωσε απότομα. Η εικόνα της μυθικής χώρα που είχε στο μυαλό του από το 1969, που ζει στο Παρίσι υποχώρησε μέσα του και μια άλλη πήρε τη θέση της. Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι και αυτός ένας μετανάστης. Και το πως να μιλά για τη χώρα του του το έδειξε με τον πιο φωτεινό τρόπο η Λιλή Αλιβιζάτου, μια γυναίκα που γνώρισε και είναι 105 ετών, αδερφή του Γιώργου Θεοτοκά, η οποία του είπε “Αφού θα μιλήσετε για τον τόπο μας, κάντε το με γλυκύτητα, με κατανόηση, μη μας ταπεινώσετε”.

Β. Αλεξάκης: Νιώθω υποχρεωμένος να είμαι αισιόδοξος από αγάπη στην Ελλάδα - εικόνα 3

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου γυρίζεις, παρά φεύγεις», πιστεύει ο Βασίλης Αλεξάκης. «Από αγάπη για την Ελλάδα, συνεχίζει νιώθω υποχρεωμένος να είμαι αισιόδοξος. Ασφαλώς, ζούμε πολύ δύσκολα χρόνια, βλέπω την κατάθλιψη των φίλων, είναι στιγμές που νομίζεις ότι έχουμε χάσει τον ελληνικό ήλιο».

Τον τίτλο του το μυθιστόρημα τον πήρε από μια περιπέτεια του συγγραφέα με τη μνήμη του. «Μια μέρα συνειδητοποίησα στο σπίτι μου, στο Παρίσι, ότι έχω ξεχάσει τη λέξη κλαρινέτο στα ελληνικά. Με έπιασε πανικός. Βγαίνω στους δρόμους και βλέπω τον πύργο του Αϊφελ σαν ένα τεράστιο κλαρινέτο, αλλά δεν ξέρω το όνομα. Τελικά πήγα στον εκδότη μου, του περιέγραψα το όργανο και μου έγραψε τη λέξη “κλαρινέτο” λέγοντας: “Αυτός είναι ωραίος τίτλος”.

Β. Αλεξάκης: Νιώθω υποχρεωμένος να είμαι αισιόδοξος από αγάπη στην Ελλάδα - εικόνα 4

Έτσι ξεκίνησε και μια επόμενη έρευνά μου, σχετικά με την μνήμη. Επισκέφθηκα το κέντρο εγκεφάλου στο Παρίσι και άρχισα να ερευνώ αν κανείς μπορεί να ξεχάσει τη μορφή του. Έτσι έμαθα για τον περίφημο φίλιο του μπάνιου. Είναι ο εαυτός που αντικρίζουμε στον καθρέφτη, και κάποιοι νομίζουν ότι είναι ένας άλλος. «Οι αντιδράσεις», εξηγεί ο Βασίλης Αλεξάκης «είναι να εκνευριστεί, αυτός που βλέπει το είδωλο, συχνότερα όμως πιάνει φιλίες μαζί του. Καταλήγει να είναι ο τελευταίος φίλος που του έχει απομείνει. Έχω κι εγώ την εντύπωση πως γράφοντας βιβλία είμαι ένα είδος φίλου του μπάνιου. Που δεν απουσιάζει ποτέ».

Τα ταξίδια πιστεύει ο Βασίλης Αλεξάκης ενισχύουν την ελληνική ταυτότητα.

«Δεν προδίδουμε την Ελλάδα ταξιδεύοντας, αλλά αρνούμενοι το γεγονός ότι περνάει ο χρόνος, ότι έχουμε διανύσει χιλιάδες χρόνια από την αρχαιότητα, ότι πρέπει να τελειώνουμε με ορισμένα πράγματα, όπως με τα θέματα της Εκκλησίας, και άλλα που τα εκμεταλλεύεται και η Άκρα Δεξιά... Υπάρχει ένα είδος νοσταλγίας που δίνει την εντύπωση ότι το μέλλον είναι πίσω μας. Οι παραδόσεις όμως χρειάζονται και αμφισβήτηση. Πρέπει να δεχτούμε ότι είμαστε σε μια πορεία, αλλιώς προδίδουμε το μέλλον μας».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΘΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΙΒΩΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ 27 Νοε 2020 | 19:43

Τατόι: Ανοίγουν για πρώτη φορά κιβώτια, κοντέινερ και βαλίτσες της Φρειδερίκης [Εικόνες]

Οι βαλίτσες της Φρειδερίκης παρέμεναν εξαφανισμένες σε ντουλάπες και ερμάρια στο βασιλικό κτήμα στο Τατόι.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:47

Νέα διάσταση στον σάλο με τη Γαλάνη και το συσσίτιο των απόρων: Τι λέει τώρα ο άνθρωπος που την κατήγγειλε

Η νέα ανάρτηση Πολυχρονόπουλου για τη Γαλάνη και την καταγγελία ότι επιχείρησε να σταματήσει σισσύτιο απόρων. Να σταματήσει η ανθρωποφαγία.

«ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ AWAY» 26 Νοε 2020 | 15:45

Ξεσπάθωσε ξανά ο Μπαμπινιώτης: "Click away" θέλατε; Καλά να πάθετε…

Mε χιούμορ μέσα από νέα ανάρτησή του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να μας επαναφέρει στα... ελληνικά

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 10:12

Μαρία Μοσχολιού: "Εφυγε" η επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:36

Απίστευτο: Κλοπή σημειωματαρίων του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ δηλώθηκε 20 χρόνια αργότερα - Τι συνέβη

Ένα από τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που εκλάπησαν περιέχει το διάσημο σκίτσο του Tree of Life που εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών.

ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 15 Νοε 2020 | 13:50

Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας - Απεικονίζει τον θεό Ερμή

Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε πως το εύρημα απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.

ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 15 Νοε 2020 | 12:16

Βικτόρια Χίσλοπ: Προσκεκλημένη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Συζητώντας με…" και προσκεκλημένη τη Βικτόρια Χίσλοπ.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 12 Νοε 2020 | 14:59

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης

Πέθανε ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης. Νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ύστερα από ατύχημα που είχε με το μηχανάκι του.

ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΕΡΡΕΑΝ ΕΠΙ ΩΡΑ ΜΕ ΟΡΜΗ 11 Νοε 2020 | 19:38

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος στα Μάλια - Εικόνες θλίψης

Ο τεράστιος όγκος βροχής που έπεσε προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στο ανάκτορο του αρχαιολογικού χώρου στα Μάλια της Κρήτης.