Βαρώτσος: Ακατανόητη η στάση της υπουργού - ΥΠΠΟ: Διαψεύδουμε

Τι ισχυρίζεται ο Κώστας Βαρώτσος και το υπουργείο σχετικά με την υπόθεση γύρω από τον εμβληματικό "Δρομέα".

barwtsos-akatanoiti-i-stasi-tis-upourgou---uppo-diapseudoume
|
SHARE THIS
0
SHARES

Μετά το σάλο που έχει προκληθεί γύρω από τον «Δρομέα» του Κώστα Βαρώτσου, ένα από τα εμβληματικότερα μνημεία της σύγχρονης ελληνικής γλυπτικής που εδώ και 25 χρόνια βρίσκεται επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας και την αναφορά από την μεριά του καλλιτέχνη ότι υπήρξε πρόταση της υπουργού Πολιτισμού για μεταφορά του γλυπτού από την Αθήνα στα Σκόπια και την ανταλλαγή του με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων - πρόταση που διαψεύδει από τη μεριά της η κ. Μυρσίνη Ζορμπά - το TheTOC επικοινώνησε και με τις δυο πλευρές ζητώντας τους να διασαφηνίσουν τις θέσεις τους.

Επιμένοντας στις αιτιάσεις του, ο Κώστας Βαρώτσος χαρακτηρίζει τη στάση της υπουργού «ακατανόητη» και περιγράφει στο TheTOC ολόκληρο το χρονικό της συνάντησής του με την Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία, όπως υποστηρίζει, έγινε «αποκλειστικά και μόνο για να θέσει υπ' όψιν μου την πρότασή της αυτή». Σύμφωνα με τον Κώστα Βαρώτσο, «όλο αυτό ξεκίνησε από μια ιδέα σουρεαλιστική της υπουργού την οποία εν συνεχεία αναίρεσε διαψεύδοντας εμένα». Και συμπληρώνει: «΄Ολη την ημέρα σήμερα, από τις 6 το πρωί που χτυπούν τα τηλέφωνα έχω ένα μειδίαμα. Σκέφτομαι πόσες φορές το έχω περάσει να έρχομαι αντιμέτωπος με παράλογες καταστάσεις της εξουσίας. Και να σας πω κάτι ακόμα; Σε όλη μου τη ζωή, από μικρός, δεν μπόρεσα ποτέ να πω ψέμα. Γιατί θα... με έπιαναν».

Το TheTOC επικοινώνησε και με το υπουργείο Πολιτισμού για να καταγράψει και την δική του εκδοχή του περιστατικού. Το υπουργείο Πολιτισμού παραπέμπει στη δήλωση της Μυρσίνης Ζορμπά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η οποία, όπως αναφέρει, καλύπτει πλήρως την πλευρά αυτή.

«Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του Δρομέα, είναι κάτι χωρίς βάση. 'Αλλωστε το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η κ. Ζορμπά. 

Προς επίρρωσιν της θέσης αυτής, κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού ανέφεραν στο  ΤΟC ότι αρμόδιος φορέας για οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να είναι το υπουργείο Πολιτισμού αλλά ο δήμος της Αθήνας στον οποίο και το άγαλμα ανήκει. 

Αναλυτικά όσα υποστήριξε ο κ. Βαρώτσος στο TOC 

«Όλα ξεκίνησαν όταν δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από το γραφείο της κυρίας Ζορμπά ότι η υπουργός θέλει να με συναντήσει για να συζητήσουμε», λέει στο TheTOC ο Κώστας Βαρώτσος. «Αποκλειστικό θέμα της συζήτησής μας ήταν αυτό. Η υπουργός μάλιστα μου είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα το είχε συζητήσει και με άλλους, πλην, όμως, δεν ήθελε να μου πει με ποιούς» αναφέρει. 

Ο ίδιος «κρατάει», όπως λέει απ' όλη την ιστορία τρεις φάσεις: «Το παράλογο της πρότασης της υπουργού, το παράλογο της αναίρεσής της και την αγάπη του κόσμου και των δημοσιογράφων στο έργο μου». ΄Οπως εξηγεί επίσης ο ίδιος, την άδεια για τη μεταφορά του πρέπει να τη δώσει πρώτα ο ίδιος και στη συνέχεια ο δήμος Αθηναίων.

Πως διέρρευσε  το γεγονός; «Το είπα σε κάποιους φίλους μου κι έτσι κυκλοφόρησε η είδηση», μας λέει ο Κώστρας Βαρώτσος. «Κι όταν, στη συνέχεια, ρωτήθηκα από δημοσιογράφους δεν θέλησα να πω περισσότερα διότι ήταν ιδιωτική συνάντηση. Απλά δεν γινόταν να μην επιβεβαιώσω την πρόταση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού 

Για το θέμα η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του Δρομέα, είναι κάτι χωρίς βάση. 'Αλλωστε το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι. Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν».

 

 

Φωτο: INTIMEnews

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook