Βικτώρια και Άλμπερτ: αυτό είναι το μουσείο της χρονιάς

Το μουσείο της χρονιάς έχει ιστορία 164 χρόνων και κάνει τις πιο ανατρεπτικές εκθέσεις, επιμένει στην παράδοση και σχεδιάζει αδιάκοπα το μέλλον

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βικτώρια και Άλμπερτ: αυτό είναι το μουσείο της χρονιάς

Αν πιστεύετε ότι ένα μουσείο 164 ετών μπορεί να παλιώσει, το Victoria & Albert, το μεγαλύτερο μουσείο διακοσμητικής τέχνης του κόσμου, μας αποδεικνύει το αντίθετο.

Βικτώρια και Άλμπερτ: αυτό είναι το μουσείο της χρονιάς

Με 3.9 εκατομμύρια φυσικούς επισκέπτες, 14,5 εκατομμύρια διαδικτυακούς επισκέπτες και 90.000 μέλη του μουσείου, τον μεγαλύτερο αριθμό στην πολύχρονη ιστορία του, φέτος τιμήθηκε ως μουσείο της χρονιάς 2016, κερδίζοντας το μεγαλύτερο βραβείο τεχνών στη Μεγάλη Βρετανία.

Βικτώρια και Άλμπερτ: αυτό είναι το μουσείο της χρονιάς - εικόνα 2

Η κριτική επιτροπή στο σκεπτικό της, μιλά για την αξέχαστη εμπειρία που προσφέρει το μουσείο στον επισκέπτη, για την εξαιρετική φαντασία και τα σημαντικά του κατορθώματα κατά τη διάρκεια μόλις των τελευταίων 12 μηνών. Και φυσικά εγκωμιάστηκε από όλους η αναδρομική έκθεση Savage Beauty, αφιερωμένη στον Alexander McQueen, που συγκέντρωσε περισσότερους από 493.043 επισκέπτες από 87 χώρες και έγινε η μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα έκθεση του μουσείου και η παράδοση στο κοινό των ανακαινισμένων πλέον μόνιμων εκθέσεων του αφιερωμένες στις ευρωπαϊκές τέχνες από το 1600 – 1815.

Βικτώρια και Άλμπερτ: αυτό είναι το μουσείο της χρονιάς - εικόνα 3

Βικτώρια και Άλμπερτ: αυτό είναι το μουσείο της χρονιάς - εικόνα 4

Εν τω μεταξύ, η αφιερωμένη στον David Bowie έκθεση του 2013, προσέλκυσε 311.000 επισκέπτες και συνέχισε με μεγάλη επιτυχία την παγκόσμια περιοδεία της το περασμένο έτος, στο Παρίσι, τη Μελβούρνη και το Γκρόνινγκεν. Ανοίγει στην Μπολόνια αυτό το μήνα και το Τόκιο το επόμενο έτος. Το μουσείο κερδίζει 100.000 λίρες, το μεγαλύτερο χρηματικό βραβείο για μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Βικτώρια και Άλμπερτ: αυτό είναι το μουσείο της χρονιάς - εικόνα 5

Βικτώρια και Άλμπερτ: αυτό είναι το μουσείο της χρονιάς - εικόνα 6

Δικαίως το V&A είναι ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου. Πριν ακόμα κερδίσει το βραβείο έχει κερδίσει την αγάπη του κοινού. Το μουσείο που πήρε το όνομά του από τη βασίλισσα Βικτώρια και τον πρίγκιπα Αλβέρτο, ιδρύθηκε το 1852 και διαθέτει μια πλούσια συλλογή 4,5 εκατομμυρίων αντικειμένων. Τα εκθέματα ποικίλουν από την κεραμική τέχνη και την γλυπτική μέχρι τα πορτρέτα από μινιατούρες και τη φωτογραφία.

Savage Beauty
Savage Beauty

Savage Beauty
Savage Beauty

«Στο V & A είμαστε τυχεροί καθώς διαθέτουμε μια εξαιρετικά μεγάλη συλλογή διαφόρων αντικειμένων από τα οποία να μπορεί να αναπτύξουμε εκθέσεις, ωστόσο ένα ποσοστό των εκθεμάτων προέρχεται από άλλα μουσεία και με αυτό τον τρόπο επωφελούμαστε για να χτίσουμε γέφυρες και σχέσεις μαζί τους» λέει η υπεύθυνη περιοδικών εκθέσεων του μουσείου, Rosie Wanek.

David Bowie στο Victoria and Albert Museum
David Bowie στο Victoria and Albert Museum

David Bowie στο Victoria and Albert Museum
David Bowie στο Victoria and Albert Museum

Το μεγάλο κατόρθωμα του μουσείου είναι ότι καταφέρνει και συνδυάζει αρμονικά «καινούργια και παλιά πράγματα». Δίπλα στις βικτωριανές εικόνες υπάρχουν οι εικόνες του σύγχρονου design, στον κήπο του υπήρχε μια εφήμερη κατασκευή, ένα γεφυράκι της Ζάχα Χαντίντ, στις αίθουσες, υπάρχει το πανκ και η ροκ, τα υφάσματα από την Ινδία, οι κορσέδες και τα εσώρουχα και η πρώτη φωτογράφος της Μεγάλης Βρετανίας.

H γέφυρα της Ζάχα Χαντίντ
H γέφυρα της Ζάχα Χαντίντ

Undressed, έκθεση για τα εσώρουχα
Undressed, έκθεση για τα εσώρουχα

Κάθε καινούργια έκθεση στο V&A είναι γεγονός. Το μουσείο φροντίζει να δημιουργεί πάντα ένα ισορροπημένο πρόγραμμα που να προσφέρει σε όλους όσους ενδιαφέρονται και για το παρελθόν ενώ, σταθερά, παραμένει στο επίκεντρο της συζήτησης η θέση της τέχνης και του design στο παρόν με την παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία να συμπορεύονται σε μεγάλη αρμονία.

Βικτώρια και Άλμπερτ: αυτό είναι το μουσείο της χρονιάς - εικόνα 13

Βικτώρια και Άλμπερτ: αυτό είναι το μουσείο της χρονιάς - εικόνα 14

«Εργαζόμαστε σκληρά», λέει η Rosie Wanek, «για να δημιουργήσουμε ένα συνεχώς νέο πρόγραμμα ή εκδηλώσεις και εκθέσεις που ελπίζουμε ότι θα δημιουργήσουν το στοιχείο της έκπληξης και θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Δε μπορεί να σταθούμε απλώς σε αυτά που διαθέτουμε. Το κοινό αγαπά το νέο και πάντα προσπαθούμε να του το προσφέρουμε».

Βικτώρια και Άλμπερτ: αυτό είναι το μουσείο της χρονιάς - εικόνα 15

Βικτώρια και Άλμπερτ: αυτό είναι το μουσείο της χρονιάς - εικόνα 16

Το 60% περίπου της χρηματοδότησης του μουσείου προέρχεται από κρατικούς πόρους με τη μορφή επιχορήγησης ενώ τα υπόλοιπα είναι χρήματα που προέρχονται από χορηγίες. Με το κτίριο στο South Kensington να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία του μουσείου και να αποτελεί αληθινή πρόκληση για τους επιμελητές που προσπαθούν να διατηρήσουν την ακεραιότητά του σε κάθε έκθεση, οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για το νέο κτίριο του V&A που θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2017.

Βικτώρια και Άλμπερτ: αυτό είναι το μουσείο της χρονιάς - εικόνα 17

«Έχουμε πολύ λίγο αποθηκευτικό χώρο και η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη, οι πόρτες έχουν μικρά ανοίγματα και δύσκολα μπορούμε να τοποθετήσουμε μέσα στο μουσείο μεγάλα έργα. Αλλά αυτές οι προκλήσεις έχουν δοκιμάσει την ευφυΐα μας και προσθέτουν το στοιχείο του συναρπαστικού στη δουλειά μας» λέει η Rosie Wanek. «Ευτυχώς χτίζουμε ένα νέο εκθεσιακό χώρο που θα ανοίξει στις αρχές του 2017. Αυτό μας δίνει έναν λαμπρό νέο χώρο για να παρουσιάσουμε εκθέσεις αλλά θα μας επιστρέψει να παρουσιάσουμε τους χώρους στο τωρινό μας κτίριο έτσι ώστε ο κόσμος να δει την ομορφιά της αυθεντικής αρχιτεκτονικής του, χωρίς τις σημερινές παρεμβάσεις που έχουν γίνει προκειμένου οι χώροι να είναι εκθεσιακοί».

Βικτώρια και Άλμπερτ: αυτό είναι το μουσείο της χρονιάς - εικόνα 18

Βικτώρια και Άλμπερτ: αυτό είναι το μουσείο της χρονιάς - εικόνα 19

Βικτώρια και Άλμπερτ: αυτό είναι το μουσείο της χρονιάς - εικόνα 20

Βικτώρια και Άλμπερτ: αυτό είναι το μουσείο της χρονιάς - εικόνα 21

Το V & A καλύπτει 12,5 στρέμματα και έχει 145 αίθουσες. Η συλλογή του καλύπτει 5.000 χρόνια τέχνης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από τους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Έργα κεραμικής, γυαλιού, υφάσματα, κοστούμια, ασημένια, σιδηροκατασκευές, κοσμήματα, έπιπλα, μεσαιωνικά αντικείμενα, γλυπτά, χαρακτικά και χαρακτική, σχέδια και φωτογραφίες αποτελούν από τις μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες συλλογές στον κόσμο. Το μουσείο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο της μετα-κλασικής γλυπτικής, με τα περισσότερα έργα της ιταλικής Αναγέννησης που υπάρχουν εκτός Ιταλίας. Οι συλλογές έργων και αντικειμένων της Ανατολικής Ασίας είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Συνολικά, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

Βικτώρια και Άλμπερτ: αυτό είναι το μουσείο της χρονιάς - εικόνα 22

Βικτώρια και Άλμπερτ: αυτό είναι το μουσείο της χρονιάς - εικόνα 23

Σήμερα με το FuturePlan, έχουν ανακαινίσει τις περισσότερες αίθουσες ενώ οι τολμηρές νέες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις τους στοχεύουν να ικανοποιήσουν και να εμπνεύσουν τους επισκέπτες, να συνεχίσουν την παράδοση του μουσείου και να αναδεικνύουν συνεχώς νέα ταλέντα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

23 Οκτ 2020 | 13:29

Marina Abramović: "Δεν μπορούμε να δούμε την πανδημία ως μια απελπιστική κατάσταση, πρέπει να διατηρήσουμε το χιούμορ μας"

Η καλλιτέχνης - ίσως στο πιο future forward έργο της - πουλάει μια εκδοχή επαυξημένης πραγματικότητας του εαυτού της.

Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 23 Οκτ 2020 | 10:44

Βικτόρια Χίσλοπ: Μετά το "Νησί" έρχεται στην ΕΡΤ - Ετοιμάζει σειρά 12 αυτοτελών επεισοδίων

Τη συνεργασία της με την πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα, Βικτόρια Χίσλοπ, ανακοίνωσε η ΕΡΤ.

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΗΘΗΚΑΝ 22 Οκτ 2020 | 20:00

Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς Αιγίου [Εικόνες]

Ένα πλήθος ταφικών κτερισμάτων και σκευής τάφων υψηλής ποιότητας, αποκαλύφθηκε στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς,

22 Οκτ 2020 | 15:58

Ο "Ελληνικός Κόσμος" επαναλειτουργεί από τις 30 Οκτωβρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" υποδέχεται ξανά το κοινό από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2020 | 12:58

Ξάνθη: 95 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η γενέτειρά του τιμά τη μνήμη του

Με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, πλήθος εκδηλώσεων

«ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΧΑΜΗΛΟΤΟΝΗ ΒΡΑΔΙΑ» 21 Οκτ 2020 | 19:58

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": "Το θέατρο είναι ο τόπος της συγκινησιακής αμεσότητας"

"Δύναμη και έμπνευση, ώστε να συντηρήσουν το θαύμα" ευχήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου "Μελίνα Μερκούρη".

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ 21 Οκτ 2020 | 12:20

"Ας κρατήσουν οι χοροί"- Με Σαββόπουλο το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση- Η ηχογράφηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο [βίντεο]

Το βίντεο παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας, μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ REX- ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 20 Οκτ 2020 | 22:45

Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": Φετινή νικήτρια η Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 20 Οκτ 2020 | 14:10

Πέθανε ο Jose Padilla - Ο "νονός" της Chill out μουσικής

Ο Jose Padilla θεωρούνταν ο "νονός" της Chill Out μουσικής.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 09:52

Με λέμφωμα διαγνώστηκε ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες- Το μήνυμα του "Μπιγκ Λεμπόφσκι"

Ο 70χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λέμφωμα.

19 Οκτ 2020 | 14:27

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά για... τη Μελίνα στο ERTFLIX

Η Μελίνα Μερκούρη μιλάει για γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ 18 Οκτ 2020 | 20:56

Μελίνα Μερκούρη: Την τελευταία Ελληνίδα "θεά" τιμά η Αυστρία- Μεγάλη εκδήλωση αύριο στη Βιέννη

Την αυριανή εκδήλωση στο Μέγαρο της Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, θα παρουσιάσει η Αραμπέλα Φενίβες, με την μονωδό και υψίφωνο Ελπινίκη Ζερβού να ερμηνεύει τραγούδια της Μελίνας.

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑΣ ΣΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ 16 Οκτ 2020 | 23:35

Art Evolution: Το νέο στέκι της Πάτρας

Παραστατικές τέχνες, εικαστικές τέχνες, ευεξία, σεμινάρια στο Art Evolution, στο κέντρο της Πάτρας