Black Keys: Οι συμμαθητές που δεν έκαναν παρέα

«Νομίζω ότι η σχέση μας μπορεί να περιγραφεί σαν τη σχέση της Πάτι και της Σέλμα Μπουβιέ από τους The Simpsons...» Black Keys, 30 Μαΐου, στο Rockwave Festival.

black-keys-oi-summathites-pou-den-ekanan-parea
|
SHARE THIS
0
SHARES

Hello, We are The Black Keys from Akron Ohio! 

Η μπάντα -των δύο μόλις μουσικών- δημιουργήθηκε το 2001 στο Άκρον του Οχάιο, από τους συμμαθητές, Νταν Άουερμπακ (κιθάρα, φωνή) και Πάτρικ Κάρνι (τύμπανα).

«Δεν θέλαμε να γίνουμε ροκ σταρ. Ό, τι συμβαίνει, δεν έχει τόση σημασία...»

Οι Black Keys κάνουν την παρθενική εμφάνιση τους στην Αθήνα, 30 Μαΐου, στο Rockwave Festival.

Φθάνουν μία ημέρα πριν από τη συναυλία, στις 29 Μαΐου και -σύμφωνα με τους διοργανωτές- δεν έχουν προβάλει καμία απαίτηση (...)

Για ποιό λόγο τα «αγόρια», για τα οποία το περιοδικό Forbes είχε γράψει ότι είναι οι αγαπημένοι της αμερικανικής μεσαίας τάξης, θεωρούνται «φαινόμενο»; 

 

Κόντρα ρόλοι

Ο Πάτρικ και ο Νταν ήταν συμμαθητές, αλλά δεν έκαναν παρέα.

Ο Νταν ήταν αρχηγός στην ομάδα ποδοσφαίρου του σχολείου, ο Πάτρικ είχε σχεδόν αντικοινωνική συμπεριφορά. 

Συναντήθηκαν πρώτη φορά το 1996 και έφτιαξαν τη μπάντα το 2001. Ο πρώιμος ήχος της είχε πάρα πολλές αναφορές στα blues, στα οποία είχε αδυναμία ο Νταν, αλλά και από τον Indie rock που προτιμούσε ο Πάτρικ.

Στη ζωή τουλάχιστον, ήταν / είναι «κόντρα - ρόλοι»: Ο Πάτρικ ενθουσιώδης, ομιλητικός, «ανοιχτός», ο Νταν κλειστός, σχεδόν τραχύς.

Μαζί όμως, είναι οι Black Keys, από τα μεγαλύτερα, γκρουπ αυτή τη στιγμή στον πλανήτη -και δεν είναι τα Γκράμι και τα πλατινένια άλμπουμ, αλλά η «επίγευση» της μουσικής τους και η ματιά τους για τη ζωή. 

 

Όταν μετά το El Camino, που τους έφερε αντιμέτωπους με μια πρωτοφανή διεθνή επιτυχία, ρωτήθηκαν τί από όσα ανακάλυψαν τα χρόνια αυτά, τους εξέπληξε, είπαν «Οι προσδοκίες μας ήταν μηδενικές. Καταγόμαστε από το Άκρον του Οχάιο, όπου δεν είναι συνηθισμένο οι άνθρωποι να πετυχαίνουν σε κάτι -τουλάχιστον δεν είναι κάτι που συμβαίνει πιο συχνά από μια φορά κάθε είκοσι χρόνια....

Στα μέρη μας, αν είσαι τυχερός, βρίσκεις δουλειά στα Starbucks...»

Μάς αρέσει να γράφουμε μουσική κι αν μπορούμε να βγάλουμε και λίγα λεφτά, είναι Ok... Έτσι ξεκινήσαμε...» 

 

... Σαν παντρεμένο ζευγάρι

Πώς περιγράφουν τη σχέση τους μετά από 15 χρόνια; Όπως είπε ο Πάτρικ: «Νομίζω ότι η σχέση μας μπορεί να περιγραφεί σαν τη σχέση της Πάτι και της Σέλμα Μπουβιέ από τους The Simpsons...»

 

«Είμαστε περισσότερες ώρες μαζί από ότι είμαστε με τις οικογένειες μας, αγαπάμε και φροντίζουμε ο ένας τον άλλον, αλλά δεν είμαστε και γαϊδούρια να είμαστε ο ένας στα πόδια του άλλου συνέχεια... Γι αυτό αντέχουμε». 

Το αγαπημένο βιβλίο του Πάτρικ είναι «Η Φωλιά του Κούκου» και αγαπημένη του ταινία είναι το «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει: 3» -τουλάχιστον σύμφωνα με τον Νταν. Η λίστα των ερωτήσεων είναι μεγάλη. Είναι σχεδόν τρομακτικό πόσες λεπτομέρειες γνωρίζει ο ένας για τον άλλον... 

The Big Come Up στο γκαράζ

Κατά τα λοιπά, ο πρώτος δίσκος τους, το The Big Come Up κυκλοφόρησε το 2002 και είχε ηχογραφηθεί στο γκαράζ του Πάτρικ. Έτυχε θερμής υποδοχής από τους κριτικούς και ο ήχος του χαρακτηρίστηκε από έντονες επιρροές από σόουλ, ίντι ροκ και μπλουζ.

Ο δίσκος θεωρήθηκε ξεχωριστός γιατί απέφυγε βιρτουόζικα κλισέ και μονοτονία.

Μιλώντας για την πρώτη δουλειά, ο Νταν είχε πει πως σκοπός τους ήταν να φτιάξουν κάτι που πάνω από όλα θα τους άρεσε ο ήχος και το στυλ και μετά η μουσική αυτή καθαυτή.

 

Τα επόμενα άλμπουμ Thickfreaknes (2003), The Moan (2004) και Rubber Factory (2004) συνέχισαν σε αυτό το ύφος -σκληρό μπλουζ ροκ, που ηχογραφούσαν εκτός στούντιο, σε φυσικούς χώρους, όπως ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο.

Η επιλογή ήταν συνειδητή. Προτιμούσαν τον διαστρεβλωμένο αλλά και ωμό ήχο που προσφέρουν τέτοιοι χώροι.

 

Μετά από δύο χρόνια, κυκλοφορούν το επόμενο άλμπουμ τους το Magic Potion (2006). Συνεχίζουν να ηχογραφούν στο υπόγειο του Κάρνι, γιατί όπως εξηγούν«Μας αρέσει ο ήχος των περίεργων δωματίων. Έχει τσιμεντένιους τοίχους και πατώματα... Πολλοί νέοι δίσκοι δεν έχουν καμία προσωπικότητα στον ήχο πια. Ήθελα να ακούγεται σαν μια μπάντα στο υπόγειο ενός σπιτιού στις μεσοδυτικές πολιτείες». 

Το Attack & Release (2008) είναι το πρώτο άλμπουμ για το οποίο προσλαμβάνουν παραγωγό και το ηχογραφούν σε επαγγελματικό στούντιο. Κάποιοι εκλαμβάνουν την μετάβαση και τον νέο ήχο θετικά, με το Strange Times να τυγχάνει ιδιαίτερα θετικής υποδοχής, ενώ άλλοι τον βρήκαν βαρετό. Σημείωσε πάραυτα εμπορική επιτυχία, κάνοντας ντεμπούτο στο Billboard 200 στην θέση 14.

 

Όταν ο Νταν αντιπαθούσε τη γυναίκα του Πάτρικ

Το επόμενο άλμπουμ, που βγήκε μέσα σε μιά περίοδο τριβών για το συγκρότημα που είχαν διαλυθεί και για λίγο, ήταν μια προσπάθεια πειραματισμού με νέους ήχους. Η υποδοχή των κριτικών ήταν παραπάνω από θετική. Παρότι το συγκρότημα θα διακόψει για λίγο την κοινή πορεία, με τον Νταν να βγάζει δική του δουλειά, τα ξαναβρήκαν πριν το τέλος του 2009.

Ο λόγος που είχαν διακόψει ήταν το πρόβλημα επικοινωνίας, με τον Νταν να εξηγεί ότι αντιπαθούσε τη Γκρόλμους -τη γυναίκα του Πάτρικ- και ότι δεν ήθελε να έχει οποιαδήποτε επαφή με «αυτήν»...

Δεν θέλαμε να γίνουμε ροκ σταρ

«Δεν θέλαμε να γίνουμε ροκ σταρ. Ό, τι συμβαίνει, δεν έχει τόση σημασία. Θα ήθελα να μην χρεοκοπήσω, να μη με χτυπήσει κάποια ανίατη ασθένεια, αλλά εκτός από αυτό, είμαι απλά χαρούμενος ξέροντας ότι μπορώ να συνεχίσω...» λέει ο Νταν. 

 

Πώς πάμε TerraVibe

Για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων προς και από τον χώρο του TerraVibe την πρώτη ημέρα του Rockwave Festival στις 30 Μαΐου, θα υπάρχουν συνεχείς μετακινήσεις με λεωφορεία από το ΚΤΕΛ Αττικής και το Apollon Association.

ΚΤΕΛ Ν.Αττικής

Σημείο & Ώρες Αναχωρήσεων: Πεδίον του Άρεως (πλησίον ηλ. σταθμού Βικτώρια) από τις 16:00 και μετά
Σηµείο & Ώρες Επιστροφής: Στο χώρο στάθµευσης έξω από το Τerravibe, µετά το τέλος των εκδηλώσεων
Τιμή εισιτηρίου: 4 Ευρώ (µονή διαδροµή) & 6 Ευρώ (µε επιστροφή)
Προπώληση: Ticket House
Τηλέφωνα κρατήσεων: 210 880 8117 – 210 823 0007
Ώρες επικοινωνίας: 09:00 – 21:00

Apollon Association

Σημείο & Ώρες Αναχωρήσεων: Σταθμός Λαρίσης (έξω από τη στάση του ΜΕΤΡΟ) σε ώρες που θα ανακοινωθούν σύντομα
Σηµείο & Ώρες Επιστροφής: Στο χώρο στάθµευσης έξω από το Τerravibe, µετά το τέλος των εκδηλώσεων
Τιμή εισιτηρίου: 5 Ευρώ (µονή διαδροµή) & 8 Ευρώ (µε επιστροφή)
Προπώληση: Ticket House
Τηλέφωνα κρατήσεων: 6932516300, 6932516301, 6984181844, 6936632811

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook