Booksecrets:Η ελληνική καινοτόμα εφαρμογή που «διαβάζει» τα βιβλία αλλιώς

Θα μπορούσαν άραγε όλα τα βιβλία να μεταφέρουν μαζί τους ό,τι πληροφορία θα έκανε την αναγνωσή τους απολαυστικότερη ή ακόμα και συναρπαστικότερη;

Booksecrets:Η ελληνική καινοτόμα εφαρμογή που «διαβάζει» τα βιβλία αλλιώς

Θα μπορούσε η πληροφορία γύρω από το βιβλίο στο Διαδίκτυο, όχι μόνο να μην απαιτεί από εμάς να την αναζητήσουμε, αλλά να είναι άμεσα διαθέσιμη και να έχουμε την δυνατότητα να ενημερωνόμαστε για κάθε τι νέο;

Αυτό απασχόλησε τον Νίκο Αργύρη που από το 2005 συνδιευθύνει τις εκδόσεις Ίκαρος και τον Φάνη Χαραλάμπους, συγγραφέα παιδικών βιβλίων (στην κεντρική φωτογραφία και οι δυο μαζί) και κάπως έτσι γεννήθηκε η βιβλιοφιλική εφαρμογή booksecrets, που βραβεύτηκε ως η 5η πιο καινοτόμα ιδέα μεταξύ των νέων startup στον 6ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας.

Με αφορμή τη διάκριση το TheTOC μίλησε με τον Νίκο Αργύρη των εκδόσεων Ικαρος για τη νέα ιδέα

- Τι ακριβώς είναι τα Booksecrets και σε τι αποσκοπούν;

«Η booksecrets είναι μια βραβευμένη βιβλιοφιλική εφαρμογή, που έχει ως στόχο να συνδέσει τους δημιουργούς περιεχομένου, συγγραφείς και εκδότες, με τους αναγνώστες τους, με έναν πρωτότυπο και διαδραστικό τρόπο. Ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα μέσω της εφαρμογής, να ανακαλύψει επιπλέον περιεχόμενο (ένα επιπλέον κεφάλαιο, φωτογραφίες, μια συνέντευξη, κάποιες σκέψεις του συγγραφέα) για τα αγαπημένα του βιβλία, ενώ ταυτόχρονα μπορεί περιηγούμενος στα booksecrets, να ανακαλύψει το επόμενο βιβλίο που θα τον συναρπάσει. Τα μυστικά αυτά που αναρτά κάθε συγγραφέας ή εκδότης στα βιβλία του, θα τα συνοδεύουν για πάντα και δεν χάνονται σε εφήμερες αναρτήσεις στο internet και τα κοινωνικά δίκτυα».

- Είναι, πιστεύετε, μια ελληνική προσπάθεια που μπορεί να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα;

«Σίγουρα μπορεί να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα και ο στόχος από την πρώτη στιγμή ήταν να φτιάξουμε κάτι πρωτότυπο που θα έχει απήχηση σε όλους τους αναγνώστες, και όλες τις γλώσσες του κόσμου. Η συναισθηματική σύνδεση του αναγνώστη με τα βιβλία του πιστεύουμε είναι οικουμενική. Ως Έλληνες που ζούμε στην Ελλάδα, ξεκινήσαμε από εδώ, με τους λιγοστούς πόρους και όσες επαφές έχουμε στον χώρο του βιβλίου. Είναι όμως πεποίθησή μας ότι σύντομα η booksecrets θα ξεπεράσει τα σύνορά μας».

- Είναι λίγο παράτολμο το σχέδιό σας να φέρετε κοντά στην τεχνολογία ένα παραδοσιακό βιβλιόφιλο κοινό όπως των εκδόσεων Ίκαρος;

«Η booksecrets δεν απευθύνεται μόνο στο κοινό του Ίκαρου, αλλά σε όλους τους βιβλιόφιλους και αναγνώστες, οποιουδήποτε είδους. Η πλατφόρμα μας για παράδειγμα περιέχει ήδη περιεχόμενο για βιβλία επιστημονικά, μαγειρικής, παιδικά, επιστημονικής φαντασίας και άλλα. Σκοπός της booksecrets είναι να παρέχει στοχευμένη ενημέρωση σύμφωνα με τις προτιμήσεις του αναγνώστη. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το internet και εφαρμογές στα κινητά τους τηλέφωνα για να ενημερωθούν και να πληροφορηθούν, είτε για ειδήσεις, είτε για κριτικές νέων βιβλίων. Πιστεύουμε πως η booksecrets θα γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια κάθε αναγνώστη».

- Τι είναι αυτό που σας προβλημάτισε και τι σας λείπει για να τελειοποιήσετε την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας;

«Το μεγάλο βήμα για εμάς ήταν να πάμε από την ιδέα στην υλοποίηση και είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε πλέον να πούμε ότι το καταφέραμε. Η εφαρμογή μας είναι διαθέσιμη στο κοινό εδώ και 3 μήνες περίπου και έχουμε περισσότερους από 2000 χρήστες και 30 συγγραφείς εγγεγραμμένους. Πλέον συνομιλούμε με τις εκδοτικές επιχειρήσεις για την προοπτική συνεργασία τους μαζί μας, και προχωράμε δυναμικά. Η διάκριση με το Ε’ βραβείο στον 6ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας επιβεβαιώνει το όραμά μας και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε».

- Τι λένε τα στατιστικά στοιχεία για τη σχέση του νεανικού ελληνικού κοινού με το βιβλίο; (Σ' αυτό το σημείο θα ήθελα, αν μπορούσατε, να δίνατε κάποια νούμερα) Είναι απογοητευτικά; Α ναι, αυτός πιστεύετε είναι ένας τρόπος να γίνει πιο στενή;

«Η αναγνωσιμότητα στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλή, σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Η τελευταία έρευνα αναγνωστικής συμπεριφοράς δυστυχώς είναι αρκετά ξεπερασμένη μιας και πραγματοποιήθηκε το 2010 από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Μόλις το 7% των νέων 15-34 ετών δήλωνε ότι διαβάζει 10 βιβλία και πάνω μέσα στο χρόνο. Ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την αναγνωσιμότητα, είναι η εκπαίδευση και η καλλιέργεια αγάπης για το βιβλίο από νεαρή ηλικία. Δυστυχώς, το εκπαιδευτικό μας σύστημα αυτή τη στιγμή μάλλον αποθαρρύνει το δέσιμο του μαθητή ή φοιτητή με το βιβλίο και την ανάγνωση, επιβραβεύοντας την παπαγαλία και την αποστήθιση κειμένων. Είναι ταυτόχρονα γεγονός όμως, ότι οι συστηματικοί αναγνώστες έχουν καλή σχέση με τους υπολογιστές, το internet και τις νέες τεχνολογίες, και κάπου εκεί ερχόμαστε κι εμείς, να παρέχουμε ένα καινοτόμο εργαλείο και να βοηθήσουμε στο να βάλουμε το βιβλίο στην καθημερινότητά μας».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ 06 Μαρ 2021 | 11:39

Viral το βίντεο του Δημήτρη Μυράτ: "Παραιτήθηκα από το Εθνικό Θέατρο όταν βγήκα ραντεβού με μαθήτρια μου"

"Παραιτήθηκα από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου για να μη δώσω την εντύπωση ότι εκμεταλλεύομαι τη θέση μου ως καθηγητής και έχω σχέση με μαθήτριες", είχε δηλώσει ο Δημήτρης Μυράτ.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗΣ 06 Μαρ 2021 | 11:24

Τζορτζ Κλούνεϊ: Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα

Τα Μάρμαρα ανήκουν στην Ελλάδα και πρέπει να γυρίσουν εκεί, υπογραμμίζει ο διεθνούς εμβέλειας χολιγουντιανός σταρ.

ΣΤΑ 61 ΤΟΥ 05 Μαρ 2021 | 21:45

Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός χορευτής Πατρίκ Ντιπόν

Εφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 5 Μαρτίου, σε ηλικία 61 ετών, ο Πατρίκ Ντιπόν μετά από "αιφνίδια ασθένεια"

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 04 Μαρ 2021 | 17:44

Τατόι: Πράσινο φως στη μελέτη της εμβληματικής αποκατάστασης του θερινού ανακτόρου - Θα γίνει μουσείο [Εικόνες]

Πράσινο φως από το ΚΣΝΜ στην οριστική μελέτη αποκατάστασης του Ανακτόρου στο τ. βασιλικό κτήμα Τατοϊου

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ 04 Μαρ 2021 | 14:12

Πήρε εκπομπή στην ΕΡΤ η δημοσιογράφος Ρέα Βιτάλη- Εξαλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, τι έγραψε η Αυγή

Η γνωστή δημοσιογράφος θα κάνει μια σειρά 12 εκπομπών στην ΕΡΤ με τίτλο Κεραία

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 73 ΕΤΩΝ 02 Μαρ 2021 | 20:33

Θλίψη στην Τζαμάικα: Πέθανε το ιδρυτικό μέλος των Wailers και θρύλος της ρέγκε, Μπάνι Γουέιλερ

Ο Μπάνι Γουέιλερ μαζί με τον Μπομπ Μάρλεϊ και τον Πίτερ Τος, οι τρεις φίλοι από μια φτωχογειτονιά της Τζαμάικα,ανέδειξαν τη μουσική ρέγκε σε παγκόσμιο φαινόμενο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ 02 Μαρ 2021 | 12:24

Εθνικό Θέατρο για παραίτηση Λιβαθινού: Δεν κατέστη εφικτό να θεραπευθεί η δυσαρμονία

Το Εθνικό Θέατρο εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την παραίτηση του Στάθη Λιβαθινού από τη Δραματική Σχολή του.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ 02 Μαρ 2021 | 10:42

Παραιτήθηκε ο Λιβαθινός από το Εθνικό Θέατρο μετά τις καταγγελίες- "Συγνώμη αν πλήγωσα κάποιον ή κάποια"

Την παραίτησή του από το Εθνικό Θέατρο υπέβαλε ο Στάθης Λιβαθινός, μετά τις καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά και ομοφοβικά σχόλια

02 Μαρ 2021 | 09:26

Εθνικό Θέατρο: Παραιτείται σήμερα ο Στάθης Λιβαθινός - Οι καταγγελίες των σπουδαστών

"Σήμερα θα αποχαιρετήσω τα παιδιά" δηλώνει ο Στάθης Λιβαθινός - Τι είπε για τις εις βάρος του καταγγελίες.

ΠΑΡΕΠΕΜΨΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 01 Μαρ 2021 | 16:53

Διάψευση Λιβαθινού: "Δεν έχω παραιτηθεί από τη σχολή Εθνικού Θεάτρου"

Ο κύριος Λιβαθινός, παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσαν προ ημερών ο σύλλογος καθηγητών

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ 1887 01 Μαρ 2021 | 13:42

Σε δημοπρασία αυτός ο πίνακας του Βαν Γκογκ - Τον έχουν δει ελάχιστοι - Μπορεί να πωληθεί έως 8 εκατ. ευρώ

Ένας πίνακας του 1887 του Βίνσεντ βαν Γκογκ που φέρει τον τίτλο Σκηνή δρόμου στη Μονμάρτη, μπορεί να πωληθεί για 5 με 8 εκατομμύρια ευρώ από τον Sotheby's.

ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΟΞΟΣΤΟΙΧΙΑ 28 Φεβ 2021 | 20:03

Μυτιλήνη: Σοβαρά προβλήματα στατικότατος στο Ρωμαϊκό υδραγωγείο στη Μόρια - Κίνδυνος κατάρρευσης

Ζήτημα στατικότατος του μνημείου έφερε στο φως η πρόσφατη κακοκαιρία "Μήδεια".

ΣΤΗΝ ΕΠΑΥΛΗ ΤΣΙΒΙΤΑ ΤΖΟΥΛΙΑΝΑ 27 Φεβ 2021 | 18:14

Συγκλονιστική ανακάλυψη στην αρχαία Πομπηία: Στο φως άθικτο ρωμαϊκό άρμα [εικόνες]

Το τετράτροχο άρμα, το οποίο ήταν κατασκευασμένο από ορείχαλκο και κασσίτερο, βρέθηκε κοντά στους στάβλους μιας αρχαίας έπαυλης στην αρχαία Πομπηία.