Booksecrets:Η ελληνική καινοτόμα εφαρμογή που «διαβάζει» τα βιβλία αλλιώς

Θα μπορούσαν άραγε όλα τα βιβλία να μεταφέρουν μαζί τους ό,τι πληροφορία θα έκανε την αναγνωσή τους απολαυστικότερη ή ακόμα και συναρπαστικότερη;

Booksecrets:Η ελληνική καινοτόμα εφαρμογή που «διαβάζει» τα βιβλία αλλιώς

Θα μπορούσε η πληροφορία γύρω από το βιβλίο στο Διαδίκτυο, όχι μόνο να μην απαιτεί από εμάς να την αναζητήσουμε, αλλά να είναι άμεσα διαθέσιμη και να έχουμε την δυνατότητα να ενημερωνόμαστε για κάθε τι νέο;

Αυτό απασχόλησε τον Νίκο Αργύρη που από το 2005 συνδιευθύνει τις εκδόσεις Ίκαρος και τον Φάνη Χαραλάμπους, συγγραφέα παιδικών βιβλίων (στην κεντρική φωτογραφία και οι δυο μαζί) και κάπως έτσι γεννήθηκε η βιβλιοφιλική εφαρμογή booksecrets, που βραβεύτηκε ως η 5η πιο καινοτόμα ιδέα μεταξύ των νέων startup στον 6ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας.

Με αφορμή τη διάκριση το TheTOC μίλησε με τον Νίκο Αργύρη των εκδόσεων Ικαρος για τη νέα ιδέα

- Τι ακριβώς είναι τα Booksecrets και σε τι αποσκοπούν;

«Η booksecrets είναι μια βραβευμένη βιβλιοφιλική εφαρμογή, που έχει ως στόχο να συνδέσει τους δημιουργούς περιεχομένου, συγγραφείς και εκδότες, με τους αναγνώστες τους, με έναν πρωτότυπο και διαδραστικό τρόπο. Ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα μέσω της εφαρμογής, να ανακαλύψει επιπλέον περιεχόμενο (ένα επιπλέον κεφάλαιο, φωτογραφίες, μια συνέντευξη, κάποιες σκέψεις του συγγραφέα) για τα αγαπημένα του βιβλία, ενώ ταυτόχρονα μπορεί περιηγούμενος στα booksecrets, να ανακαλύψει το επόμενο βιβλίο που θα τον συναρπάσει. Τα μυστικά αυτά που αναρτά κάθε συγγραφέας ή εκδότης στα βιβλία του, θα τα συνοδεύουν για πάντα και δεν χάνονται σε εφήμερες αναρτήσεις στο internet και τα κοινωνικά δίκτυα».

- Είναι, πιστεύετε, μια ελληνική προσπάθεια που μπορεί να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα;

«Σίγουρα μπορεί να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα και ο στόχος από την πρώτη στιγμή ήταν να φτιάξουμε κάτι πρωτότυπο που θα έχει απήχηση σε όλους τους αναγνώστες, και όλες τις γλώσσες του κόσμου. Η συναισθηματική σύνδεση του αναγνώστη με τα βιβλία του πιστεύουμε είναι οικουμενική. Ως Έλληνες που ζούμε στην Ελλάδα, ξεκινήσαμε από εδώ, με τους λιγοστούς πόρους και όσες επαφές έχουμε στον χώρο του βιβλίου. Είναι όμως πεποίθησή μας ότι σύντομα η booksecrets θα ξεπεράσει τα σύνορά μας».

- Είναι λίγο παράτολμο το σχέδιό σας να φέρετε κοντά στην τεχνολογία ένα παραδοσιακό βιβλιόφιλο κοινό όπως των εκδόσεων Ίκαρος;

«Η booksecrets δεν απευθύνεται μόνο στο κοινό του Ίκαρου, αλλά σε όλους τους βιβλιόφιλους και αναγνώστες, οποιουδήποτε είδους. Η πλατφόρμα μας για παράδειγμα περιέχει ήδη περιεχόμενο για βιβλία επιστημονικά, μαγειρικής, παιδικά, επιστημονικής φαντασίας και άλλα. Σκοπός της booksecrets είναι να παρέχει στοχευμένη ενημέρωση σύμφωνα με τις προτιμήσεις του αναγνώστη. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το internet και εφαρμογές στα κινητά τους τηλέφωνα για να ενημερωθούν και να πληροφορηθούν, είτε για ειδήσεις, είτε για κριτικές νέων βιβλίων. Πιστεύουμε πως η booksecrets θα γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια κάθε αναγνώστη».

- Τι είναι αυτό που σας προβλημάτισε και τι σας λείπει για να τελειοποιήσετε την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας;

«Το μεγάλο βήμα για εμάς ήταν να πάμε από την ιδέα στην υλοποίηση και είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε πλέον να πούμε ότι το καταφέραμε. Η εφαρμογή μας είναι διαθέσιμη στο κοινό εδώ και 3 μήνες περίπου και έχουμε περισσότερους από 2000 χρήστες και 30 συγγραφείς εγγεγραμμένους. Πλέον συνομιλούμε με τις εκδοτικές επιχειρήσεις για την προοπτική συνεργασία τους μαζί μας, και προχωράμε δυναμικά. Η διάκριση με το Ε’ βραβείο στον 6ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας επιβεβαιώνει το όραμά μας και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε».

- Τι λένε τα στατιστικά στοιχεία για τη σχέση του νεανικού ελληνικού κοινού με το βιβλίο; (Σ' αυτό το σημείο θα ήθελα, αν μπορούσατε, να δίνατε κάποια νούμερα) Είναι απογοητευτικά; Α ναι, αυτός πιστεύετε είναι ένας τρόπος να γίνει πιο στενή;

«Η αναγνωσιμότητα στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλή, σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Η τελευταία έρευνα αναγνωστικής συμπεριφοράς δυστυχώς είναι αρκετά ξεπερασμένη μιας και πραγματοποιήθηκε το 2010 από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Μόλις το 7% των νέων 15-34 ετών δήλωνε ότι διαβάζει 10 βιβλία και πάνω μέσα στο χρόνο. Ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την αναγνωσιμότητα, είναι η εκπαίδευση και η καλλιέργεια αγάπης για το βιβλίο από νεαρή ηλικία. Δυστυχώς, το εκπαιδευτικό μας σύστημα αυτή τη στιγμή μάλλον αποθαρρύνει το δέσιμο του μαθητή ή φοιτητή με το βιβλίο και την ανάγνωση, επιβραβεύοντας την παπαγαλία και την αποστήθιση κειμένων. Είναι ταυτόχρονα γεγονός όμως, ότι οι συστηματικοί αναγνώστες έχουν καλή σχέση με τους υπολογιστές, το internet και τις νέες τεχνολογίες, και κάπου εκεί ερχόμαστε κι εμείς, να παρέχουμε ένα καινοτόμο εργαλείο και να βοηθήσουμε στο να βάλουμε το βιβλίο στην καθημερινότητά μας».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2022 | 10:25

Εικόνα άλλης εποχής: Ο Αλέκος Φασιανός με τον Γιάννη Τσαρούχη στο Παρίσι των '80s - Σπάνιο κλικ

Ο Αλέκος Φασιανός και ο Γιάννης Τσαρούχης στο Παρίσι τη δεκαετία του '80. Οι δυο μεγάλοι ζωγράφοι είχαν πρωτοσυναντηθεί στην πόλη του φωτός την δεκαετία του '60 και εκεί ξεκίνησε η μεγάλη τους φιλία.

ΗΜΕΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ 17 Ιαν 2022 | 19:53

Αλέκος Φασιανός: "Ο Αλέκος δεν είναι ύλη, είναι πνεύμα - Hθελε πάντα να δίνει τη χαρά", λέει η σύζυγός του

Η Μαρίζα Φασιανού μίλησε για τον άνθρωπο Φασιανό που "αγαπούσε τη ζωή, τον άνθρωπο και το χιούμορ".

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 17 Ιαν 2022 | 19:17

Κώστας Γαβράς: Το συγκινητικό αντίο στον Αλέκο Φασιανό - "Θα ξαναϊδωθούμε σύντομα"

Ο Κώστας Γαβράς απέτισε φόρο τιμής στον φίλο του Αλέκο Φασιανό, με τον οποίο του άρεσε να τρώει αχινούς σε μια παρθένα παραλία της Ελλάδας.

ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΩΜΙΚΟΣ 17 Ιαν 2022 | 09:32

Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι υγεία - Γεννήθηκε σαν σήμερα

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών, το 2012, σε ένα ασθενοφόρο στον δρόμο για το Σισμανόγλειο, μετά από έντονη καρδιακή ενόχληση.

17 Ιαν 2022 | 09:30

Το νέο ντοκιμαντέρ του οίκου Dior που διαφημίζει τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο

Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ The Greek Bar Jacket με τα παρασκήνια από τη δημιουργία της συλλογής Dior Cruise 2022 που παρουσιάστηκε στην Αθήνα, μιλά για την εμπειρία της.

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:35

Αλέκος Φασιανός (1935-2022): Η πορεία του σπουδαίου ζωγράφου που έκανε την καθημερινότητα τέχνη [εικόνες]

Θλίψη για την απώλεια του Αλέκου Φασιανού, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 87 ΕΤΩΝ 16 Ιαν 2022 | 21:12

Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός - Ο εμβληματικός ζωγράφος που σφράγισε μια εποχή [εικόνες - βίντεο]

Ο Αλέκος Φασιανός άφησε την τελευταία του πνοή σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά.

ΚΑΛΤ ΤΑΙΝΙΑ 14 Ιαν 2022 | 19:52

Πέθανε ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Ζακ Μπενέξ - Ο δημιουργός της "Μπέτυ Μπλου"

Ο σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Παρίσι την Πέμπτη, μετά από μακρά ασθένεια.

ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 13 Ιαν 2022 | 16:51

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών η θρυλική τραγουδίστρια των Ronettes, Ρόνι Σπέκτορ

Η Ρόνι Σπέκτορ έγινε γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του '60

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ 13 Ιαν 2022 | 14:12

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας σκηνοθετεί για το θέατρο μαζί με τον Δαδακαρίδη - Τι ετοιμάζουν με τον Γιάννη Μπέζο

Ο Γιάννης Μπέζος και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης πρωταγωνιστούν στις "Αινιγματικές Παραλλαγές". Ο Σωτήρης Τσαφούλιας συναντάει σκηνοθετικά τον Δαδακαρίδη.

ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 2018 13 Ιαν 2022 | 11:05

O Tζίμης Πανούσης μέσα από τα λόγια και τις κορυφαίες ατάκες του - "Εφυγε" σαν σήμερα πριν από 4 χρόνια

Ποιος ήταν ο Τζίμης Πανούσης πίσω από το καυστικό, προκλητικό, αντισυστημικό του προφίλ.

ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ '92 12 Ιαν 2022 | 23:06

Τζένη Καρέζη: Γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 90 χρόνια - Το βίντεο της Finos Film

Η Τζένη Καρέζη υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥΣ 12 Ιαν 2022 | 11:13

Ηχηρή παρέμβαση των Times υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα: Γιατί άλλαξαν στάση μετά από 50 χρόνια

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτων του Παρθενώνα στην Ελλάδα παίρνουν οι Times του Λονδίνου στο κύριο άρθρο τους.