«Επιμένω! Βρήκα τον θρόνο του Αγαμέμνονα»

«Στοχεύουν στην ηθική του απαξίωση και επιστημονική του αποδόμηση», λένε κύκλοι του κ. Μαγγίδη για όσους τον αμφισβήτησαν σχετικά με τη σημασία του ευρήματός του.

«Επιμένω! Βρήκα τον θρόνο του Αγαμέμνονα»

Πολύ ενοχλημένος από τον «απαξιωτικό» τρόπο με τον οποίο αναφέρεται στον ίδιο και στη δουλειά του η προϊσταμένη της Εφορεία Αργολίδας, κ. Άλκηστη Παπαδημητρίου, είναι ο καθηγητής της Αρχαιολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Ντίκινσον και πρόεδρος του Μυκηναϊκού Ιδρύματος κ. Χριστοφίλης Μαγγίδης, ο άνθρωπος που, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, ανακάλυψε ένα τμήμα του βασιλικού θρόνου που βρέθηκε κοντά στην Ακρόπολη των Μυκηνών, τον Ιούνιο του 2014.

Σύμφωνα με κύκλους του καθηγητή, ο κ. Μαγγίδης θεωρεί προσβλητικές τις αναφορές της κας Άλκηστης Παπαδημητρίου και απαράδεκτα τα ειρωνικά σχόλια κύκλων του Υπουργείου Πολιτισμού, που ουσιαστικά, όπως αναφέρουν, αποσκοπούν στην υποβάθμιση μιας σπουδαίας αρχαιολογικής ανακάλυψης και πλήττουν την Ελλάδα και την πολιτιστική της κληρονομιά.

Αυτό που περισσότερο έχει ενοχλήσει τον κ. Μαγγίδη είναι το γεγονός ότι η κ. Παπαδημητρίου τον «κατηγορεί» για διαρροή προς τον Τύπο, κάτι το οποίο, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι κύκλοι, ούτε έχει συμβεί, ούτε προκύπτει από πουθενά – αν και από την ίδια την άδεια της ανασκαφής προκύπτει ότι ο αρχαιολόγος μπορεί να προχωρήσει σε ανακοινώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης αφού προηγουμένως έχει προηγηθεί γραπτή ενημέρωση, με σύντομο εποπτικό υλικό, προς την ΕΦΑ Αργολίδας και τη ΓΔΑΠΚ του ΥΠΟΠΑΙΘ.

Όσον αφορά στην «αμφισβήτηση» του ευρήματος, οι ίδιοι κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι όλες οι αρχαιολογικές ενδείξεις, στοιχεία και συγκριτικά παράλληλα έχουν μελετηθεί επί έναν χρόνο από ομάδα επιστημόνων - συνεπώς δεν πρόκειται για «ισχυρισμούς» ούτε η μελέτη είναι προκαταρκτική. Η πλήρης επιστημονική δημοσίευση, λένε, θα περιέχει όλα τα πειστήρια, αλλά δεν μπορεί να εκδοθεί πριν από την παρουσίαση του ευρήματος από τον ΓΓ της Αρχαιολογικής Εταιρείας, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της Εταιρείας.

Για λόγους επιστημονικής δεοντολογίας, σύμφωνα πάντα με πηγές προσκείμενες στον καθηγητή, ο κ. Μαγγίδης δε προτίθεται να κάνει καμία δήλωση, καθώς, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο μελέτης, έχει ήδη δρομολογηθεί η επιστημονική δημοσίευση του ευρήματος και διότι η πρώτη, επίσημη ανακοίνωση του ευρήματος θα γίνει από τον Γενικό Γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας τον Μάιο του 2016.

Η επίσημη αναφορά για το εύρημα κοινοποιήθηκε στις 27.7.2015 σε πέντε διαφορετικές υπηρεσίες (δηλ. στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, τις κεντρικές υπηρεσίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Πολιτισμού, και τον Υπουργό Πολιτισμού).

Ειδικά για την κ. Παπαδημητρίου, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι μολονότι δημόσια υπάλληλος, έκανε κατάχρηση του θεσμικού της ρόλου με υποτιμητικούς υπαινιγμούς κι αβάσιμες κατηγορίες εις βάρος του, καθώς στοχεύουν όχι στην θετική ή αρνητική αποτίμηση του ευρήματός του, αλλά στην ηθική του απαξίωση και επιστημονική του αποδόμηση.

Ο κ. Μαγγίδης, ως πανεπιστημιακός καθηγητής αρχαιολογίας στο εξωτερικό που έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες νέους επιστήμονες, και ως αρχαιολόγος με μακρά ανασκαφική πείρα 30 ετών, δεκάδες δημοσιεύσεων και διεθνών διαλέξεων, σειρά τιμητικών διακρίσεων και χορηγιών, θεωρεί πως η επιστημονική του επάρκεια, ο επαγγελματισμός του και το ήθος του έχουν ήδη κριθεί από συναδέλφους επιστήμονες μεγάλου κύρους, πείρας και αρμοδιοτήτων.

Επιπλέον, λένε οι ίδιοι κύκλοι, δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτε, αφού ούτως ή άλλως, έχει προγραμματισθεί ήδη από τον Αύγουστο του 2015 να δοθεί επιστημονική διάλεξη, να γίνει δημόσια ανακοίνωση, και να κατατεθεί η επιστημονική δημοσίευση του ευρήματός μου, μετά την καθιερωμένη ετήσια παρουσίαση των ανασκαφών της Εταιρείας από τον Γενικό Γραμματέα. Γι’ αυτό, εξάλλου, αναφέρουν, δεν έχει δώσει ποτέ και καμία συνέντευξη για το εύρημά του έως τώρα, ούτε καν μετά τη δημοσιοποίησή του από τρίτους, ούτε το αναφέρει πουθενά στην ιστοσελίδα του, στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου μου ή οπουδήποτε αλλού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μαγγίδης, προκειμένου να αποκρούσει αυτήν την αντιεπαγγελματική, αντισυναδελφική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά που, όπως αναφέρουν πάντα οι ίδιοι κύκλοι, κινείται στα όρια της συκοφαντικής δυσφήμισης, απαίτησε από την κ. Παπαδημητρίου εγγράφως να ανακαλέσει άμεσα τις συκοφαντικές εις βάρος του δηλώσεις της και να απέχει στο μέλλον από παρόμοιες προσβλητικές και απαξιωτικές προς το πρόσωπό του δηλώσεις, επιφυλασσόμενος να κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες προς υπεράσπιση παντός νομίμου δικαιώματός του.

Όσον αφορά στον τίτλο «Θρόνος του Αγαμέμνονα» (δεδομένου του ότι δεν πρόκειται για ιστορικό αλλά για μυθολογικό πρόσωπο), οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για συνήθη πρακτική.

Γι’ αυτό άλλωστε δεχόμαστε την αναφορά σε «Μάσκα του Αγαμέμνονα», καταλήγουν, υποστηρίζοντας ότι κάθε απόπειρα μείωσης της αξίας του ευρήματος είναι εκ του πονηρού.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ SOCIAL MEDIA 15 Οκτ 2021 | 16:31

Η γλύπτρια του αγάλματος της Κάλλας απαντάει στην κριτική: "Τίποτα από τα σχόλια δεν με αγγίζει"

Η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη μίλησε στην Καθημερινή και απάντησε στην κριτική για το άγαλμα της Κάλλας

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ 15 Οκτ 2021 | 14:14

"Για γυναίκα καλή είναι" με την Ηρα Κατσούδα - Το stand up comedy που δεν πρέπει να χάσετε

To "Για Γυναίκα, καλή είναι", η δεύτερη σόλο παράσταση της Ήρας Κατσούδα επιστρέφει!

ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 10:57

Η Google αποκατέστησε ψηφιακά πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που καταστράφηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αποκατέστησαν με τεχνητή νοημοσύνη πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που είχε καταστρέψει η φωτιά κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

ΑΠΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 13:24

"Παλέρμο": Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία στο Θέατρο Δρόμος

"ΠΑΛΕΡΜΟ": Ποιος Σκότωσε τον Αντρέα Τερζίδη; Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία της Παναγιώτας Αβραμοπούλου, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου, στο Θέατρο Δρόμος.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:49

Το "The Tank Theatre" της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Στο Θέατρο Ροές

Το νεοϋρκέζικο "The Tanκ", ένα από τα επιδραστικότερα off-off θέατρα του Μανχάταν, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει το έργο "When we went electronic".

ΑΠΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:13

"Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό", σε σκηνοθεσία Kώστα Γάκη στο Θέατρο Αλφα

Ένα έργο - φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορονοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

"ΕΦΥΓΕ" ΧΘΕΣ 13 Οκτ 2021 | 18:40

Πέθανε η ηθοποιός Δήμητρα Αγγελοπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Η ηθοποιός, Δήμητρα Αγγελοπούλου έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΙΝ 13 Οκτ 2021 | 13:26

"Ηλεκτρόνια": 47 ανθρώπινα διηγήματα της Αριστέας Σερεμέτη - Συναισθήματα, στιγμές και εσωτερικές εικόνες

Το βιβλίο "Ηλεκτρόνια" της Αριστέας Σερεμέτη από τις εκδόσεις Λόγου Χάριν είναι μία συλλογή μικροδιηγημάτων με ανθρώπινες ιστορίες.

ΑΠΟ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 13:19

"Πάρτυ Γενεθλίων" του Χάρολντ Πίντερ, με εξαιρετικό καστ στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το αριστούργημα του Χάρολντ Πίντερ, Πάρτυ Γενεθλίων, έρχεται στην Αίθουσα Θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 13:14

Cyprien Katsaris: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον μεγάλο πιανίστα που θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου επιστρέφει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με ένα μοναδικό πρόγραμμα για τους λάτρεις του πιάνου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 13 Οκτ 2021 | 10:11

Εθνική Λυρική Σκηνή: Εκπαιδευτικά προγράμματα και κοινωνικές δράσεις για τη σεζόν 2021-2022

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ επιστρέφουν και παρουσιάζουν για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2021/22 ένα ανανεωμένο και εμπλουτισμένο πρόγραμμα δράσεων.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ 13 Οκτ 2021 | 07:19

Το Θέατρο Τέχνης επιστρέφει δυναμικά με ένα σπουδαίο ρεπερτόριο - Ολες οι παραστάσεις της σεζόν 2021-2022

Δείτε αναλυτικά όλες τις παραστάσεις που θα φιλοξενήσει το Θέατρο Τέχνης την καλλιτεχνική περίοδο 2021 - 2022.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ 12 Οκτ 2021 | 15:02

Πρέβεζα: Ρωμαϊκή κεφαλή από πεντελικό μάρμαρο, με περίτεχνη κόμμωση, ανασύρθηκε από τη θάλασσα

Κεφαλή ρωμαϊκής περιόδου ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.