Βρέθηκε στην Ισπανία: Μούμια ολόιδια με τον Βαν Γκογκ!

΄Αφωνοι οι επιστήμονες βρέθηκαν μπροστά στον «Βαν Γκογκ» - όπως απεικονίζεται στην αυτοπροσωπογραφία του. Ο λόηος για μαι μούμια που εντοπίστηκε στην Ισπανία.

brethike-stin-ispania-moumia-oloidia-me-ton-ban-gkogk
SHARE THIS
0
SHARES

   Ακόμα κι όσοι είναι εξοικειωμένοι με την επιστήμη της αρχαιολογίας έμειναν άφωνοι όταν η σκαπάνη στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Κουίντο κοντά στη Σαραγόσα Ισπανίας βρέθηκαν μπροστά σε μια μούμια άντρα που έχει τρομακτική ομοιότητα με τον Βίνσετ Βαν Γκογκ όπως αποτυπώνεται στην περίφημη αυτοπροσωπογραφία του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου του 19ου αιώνα. 

 

  Η μούμια είναι μία από τις, συνολικά 35, μούμιες (11 ενηλίκων και 24 παιδιών), που εντοπίστηκαν στη διάρκεια εργασιών συντήρησης του ναού, το 2011 στο πλαίσιο μελέτης που τώρα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Μέχρι τώρα έχουν μελετηθεί οι μούμιες δύο ενηλίκων και τριών παιδιών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μουμιοποίηση έγινε με φυσικό τρόπο, χάρη στο ξηρό έδαφος στο οποίο ενταφιάστηκαν.

Εκτιμάται πως πρόκειται για ανθρώπους που έζησαν από τα τέλη του 18ου αιώνα ώς τα μέσα του 19ου αιώνα. Από τα κομμάτια της ενδυμασίας που έχουν διασωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, προκύπτει ότι κάποιοι ήταν μοναχοί. Κατά τους προηγούμενους αιώνες εμφανίστηκαν πολλές θανατηφόρες επιδημίες στην περιοχή της Αραγονίας, στην οποία ανήκει το Κουίντο. Τον 18ο αιώνα η ευλογιά και ο κίτρινος πυρετός αφάνισαν ολόκληρα χωριά, ενώ τον 19ο αιώνα τήν περιοχή χτύπησε η χολέρα.

 

 

Για τη μούμια του «Βαν Γκογκ» από την ενδυμασία που φέρει, και έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, εικάζεται ότι ίσως ήταν μοναχός, ενώ ως ηλικία θανάτου αναφέρεται τα 40 έτη. Ποια είναι η ταυτόητά του; Τον Αύγουστο θα διεξαχθεί στη Λίμα του Περού ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο και -όπως ανέφερε η επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών στη Μαδρίτη Μερσέντες  «εκεί ελπίζουμε να μπορούμε να σας αποκαλύψουμε το όνομα του 'Βαν Γκογκ', αλλά και περισσότερα στοιχεία για τη ζωή του».

Δείγματα για ιστολογικές αναλύσεις έχουν σταλεί σε ερευνητικά κέντρα στην Ιταλία, την Νότιο Κορέα, τη Βραζιλία και τη Νεμπράσκα των ΗΠΑ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook