Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης

Τις αποδείξεις ότι βρήκε το θρόνο του Αγαμέμνονα παρουσίασε ο Χ. Μαγγίδης σήμερα στην ΕΣΗΕΑ.«Ποιος φοβάται να συνεχιστεί η ανασκαφή;» λέει για τον πόλεμο που δέχτηκε

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης

Πεπεισμένος ότι το 80 κιλών θραύσμα που βρήκε το 2014 στις Μυκήνες ανήκει στο «θρόνο του Αγαμέμνονα» είναι ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Dickinson College, Χριστοφίλης Μαγγίδης παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η θέση του αυτή από την Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία και τον Γενικό Γραμματέα της, Βασίλειο Πετράκο. «Θα δικαιωθώ και δεν πρόκειται να καμφθώ από τον εκφοβισμό των θεσμών», είπε στο TheTOC. «Ευτυχώς ζω στο εξωτερικό...»

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης

Το πολύ ρηχό βύθισμα του θραύσματος προς την πλάτη, η μικρή κλίση του βυθίσματος που βαθαίνει ελαφρώς προς την πλάτη (όπως ακριβώς και ο θρόνος της Κνωσσού), το σχήμα του περιχειλώματος (πανομοιότυπο μ' αυτό της Κνωσσού) και τα ίχνη πρόσφυσης του ερεισίνωτου (πλάτης) συνηγορούν ακράδαντα σύμφωνα με τον καθηγητή Χριστοφίλη Μαγγίδη ότι το μεγάλο θραύσμα που βρέθηκε το 2014 στην Κάτω Πόλη των Μυκηνών είναι «ο θρόνος του Αγαμέμνονα», όπως υποστηρίχθηκε σε σημερινή συνέντεξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ. Σύμφωνα με συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ο κ. Μαγγίδης ανέτρεψε το επιχείρημα ότι το θραύσμα μπορεί να ανήκε σε βωμό «διότι δεν υπάρχουν ίχνη καύσης», καθώς επίσης και το ότι μπορεί να ανήκει σε τράπεζα προσφορών «διότι σ' αυτή την περίπτωση δεν θα είχε βύθισμα προς τα πίσω».

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης - εικόνα 2

Οι ανακοινώσεις του καθηγητή έρχονται να αντικρούσουν την άποψη της επιτροπής Πετράκου και της Ελληνκής Αρχαιολογικής Εταιρείας που γνωμάτευσε ότι ο λίθος που φέρεται να ανήκει στο θρόνο του Αγαμέμνονα είναι ... τμήμα οικιακού ή βιοτεχνικού σκεύους, λεκάνης.

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης - εικόνα 3

«΄Ολα τα παραπάνω στοιχεία συνιστούν ασφαλή διαγνωστικά χαρακτηριστικά καθίσματος και συνδυαστικά συνηγορούν πως πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μεγάλο λίθινο θρόνο απορρίπτοντας κατηγοτηματικά την εκδοχή «λεκάνης» όπως εσφαλμένα και πρόχειρα ερμηνεύτηκε από την επιτροπή Πετράκου», λέει ο κ. Μαγγίδης. Ο ίδιος καταγγέλει τις «παράτυπες, αυθάίρετες κι αντιδεοντολογικές ενέργειες του κ. Πετράκου που είχαν ως στόχο να χειραγωγήσουν την επιστημονική δημοσίευση πριν καν αποφανθώ για το εύρημα εγώ ο ίδιος...», λέει.

«Η επιστημονική αξία του ευρήματος (ο μοναδικός έως τώρα ανακαλυφθείς θρόνος μυκηναϊκού ανακτόρου στην ηπειρωτική Ελλάδα) και η σημειολογική του βαρύτητα ως συμβόλου συνδεδεμένου με τον μύθο και την αρχαία λογοτεχνική παράδοση (ο «θρόνος του Αγαμέμνονα», του τελευταίου μυθικού βασιλέα των Μυκηνών) είναι προφανώς μεγάλη. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά ευρήματα της μυκηναϊκής εποχής», συμπληρώνει.

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης - εικόνα 4

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μαγγίδης, ο θρόνος του ανακτόρου των Μυκηνών κατακρημνίσθηκε στον Χάβο (μαζί με μικρό τμήμα της κεντρικής κυκλικής εστίας και της μίας, της νοτιοανατολικής, εκ των τεσσάρων λίθινων βάσεων κιόνων που την περιέβαλαν), όταν κατέρρευσε το νοτιοανατολικό τμήμα του δαπέδου του μεγάρου, θεμελιωμένου επί τεχνητού ανδήρου σε προεξοχή του οχυρωματικού κυκλώπειου τείχους, εξ αιτίας του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τις Μυκήνες στα τέλη του 13ου αιώνα, περί το 1200 πΧ.

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης - εικόνα 5

Το τμήμα του λίθινου θρόνου εντοπίσθηκε (out of context) στην κοίτη του ρέματος του Χάβου περί τα 80 μέτρα νοτίως του μυχού της ακροπόλεως των Μυκηνών που βρίσκεται κάτω ακριβώς από το μυκηναϊκό ανάκτορο. Το σημείο ανεύρεσης του σε συνδυασμό με ποικίλα, αλληλένδετα τεκμήρια (που συμπεριλαμβάνουν τη μορφή του, τις μεγάλες διαστάσεις του, τις αναλογίες του, τεχνικά στοιχεία και το υλικό κατασκευής του) συνηγορούν πως πρόκειται πιθανότατα για τον θρόνο (to-no στην Γραμμική Β) της τελευταίας φάσης του μυκηναϊκού ανακτόρου των Μυκηνών. Πράγματι, στην ίδια περιοχή που ανακαλύφθηκε το λίθινο θραύσμα του θρόνου το 2014, δηλ. μέσα στην κοίτη του Χάβου και ακριβώς κάτω από το ανάκτορο, είχε εντοπισθεί και περισυλλεγεί η απωλεσθείσα λίθινη βάση κίονα του μεγάρου στα πλαίσια των εργασιών στερέωσης και αναστύλωσης του ανακτόρου το 1950-1955 από τον τότε γ.γ. της Αρχαιολογικής Εταιρείας Α. Ορλάνδο.

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης - εικόνα 6

Τρία ακόμη τμήματα που ανευρέθησαν σε διάφορα σημεία των Μυκηνών ίσως αποτελούσαν τμήμα της διακόσμησης της βάσης του θρόνου Πρόκειται για δύο συνανήκοντα και συνενούμενα τμήματα δόμου από πρασινωπό σερπεντίνη με ημιτελή ανάγλυφη διακόσμηση τρέχουσας σπείρας, όπως είπε ο κ. Μαγγίδης.

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης - εικόνα 7

Η χρήση ντόπιου πετρώματος για τον θρόνο δημιουργεί σημειολογικούς συνειρμούς και συμβολισμούς αυτοχθονίας και αρχαιότητας, καθώς ο ογκώδης λίθινος θρόνος θα έδινε την εντύπωση της φυσικής προέκτασης του βράχου των Μυκηνών μέσα στην αίθουσα του ανακτόρου.

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης - εικόνα 8

Ο καθηγητής δέχτηκε ερώτηση για τη σύνδεση του ευρήματος με ένα μυθικό πρόσωπο όπως ο Αγαμέμνονας. «Ο τόπος συνδέεται με το μύθο», απάντησε. «Πως ο Εβανς και μεγάλοι αρχαιολόγοι μίλησαν για ανάκτορο του Νέστορα, ή για παλάτι του Μίνωα; - επίσης μυθικά πρόσωπα. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του θρόνου του Αγαμέμνονα». Σύμφωνα με τον κ. Μαγγίδη, ο θρόνος αναγάγεται χρονολογικά στην τελευταία φάση των Μυκηναϊκών χρόνων. Εκεί θα καθόταν ο τελευταίος βασιλιάς των Μυκηνών», είπε.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο ίδος βρίσκεται από το 1993 στο χώρο κι ανασκάπτει τις Μυκήνες από το 2001. Μέσω του ίδιου, η ανασκαφή έχει ενισχυθεί με χορηγίες ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αναφερόμενος στην απόρριψη της πλευαράς Πετράκου είπε: «Αυτό που με ενόχλησε τρομερά ήταν ο τρόπος που έγινε» τόνισε. Έκανε λόγο για «προσπάθεια θεσμικού φορέα να παρέμβει, να αλλοιώσει και να εκφοβίσει τον επιστήμονα πριν μιλήσει», χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή «αντιδεοντολογική».

Τόνισε ότι ο επιστήμονας κρίνεται σε βάθος χρόνου από την επιστημονική κοινότητα και όχι από κάποια επιτροπή, αρχαιολογική εταιρεία ή υπουργείο. Σημείωσε ότι σέβεται την Αρχαιολογική Εταιρεία, αλλά αυτό το διαχωρίζει από εκείνους που τη διοικούν.

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης - εικόνα 9

Ο ίδιος σημείωσε:«Η εχθρική στάση του κ. Πετράκου απέναντί μου, δηλ. ακόμα και στον επί δεκαπενταετία υπεύθυνο ανασκαφών και αποκλειστικό χορηγό των ερευνών του δικού του θεσμικού φορέα, της Αρχαιολογικής Εταιρείας, στις Μυκήνες (Κάτω Πόλη) και τον Γλα προξενεί έκπληξη, όμως ήδη υπάρχει προηγούμενο. Πράγματι, ο ίδιος ο κ. Πετράκος είχε διακόψει στο παρελθόν (2011) ξαφνικά και αδικαιολόγητα την αδειοδοτημένη και χρηματοδοτημένη αρχαιολογική μας έρευνα υπό την αιγίδα της Εταιρείας στη μυκηναϊκή ακρόπολη του Γλα και είχε εμποδίσει αυθαίρετα και αντιδεοντολογικά τη δημοσίευση των επιστημονικών μας πορισμάτων».

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης - εικόνα 10

Πρόσθεσε ότι κατέθεσε αίτηση για άδεια ανασκαφής στον Χάβο, σημειώνοντας ότι εκτιμά πώς θα μπορούσαν να βρεθούν και άλλα θραύσματα του θρόνου, αλλά τόνισε ότι δεν έχει λάβει απάντηση από την Αρχαιολογική Εταιρεία και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί η αίτησή του. Οπως ανέφερε θα καταθέσει εκ νέου αίτηση για ανασκαφική έρευνα τον Νοέμβριο. Η γεωφυσική έρευνα που εκτελούσε έχει ολοκληρωθεί. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχει άδεια μόνο για αρχιτεκτονική έρευνα. «Αν πάω τώρα εκεί θα με ... συλλάβουν», είπε μεταξύ σοβαρού κι αστείου. «Ποιος φοβάται να συνεχιστεί η ανασκαφή;», συμπλήρωσε. «Εγώ, πάντως, όχι».

Αναλυτικές ανακοινώσεις, όπως είπε, θα δημοσιευθούν μέσω άρθρου εντός του 2017 σε εννιά μήνες αφ' ότου θα κατατεθεί.

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης - εικόνα 11

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 15 Νοε 2020 | 13:50

Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας - Απεικονίζει τον θεό Ερμή

Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε πως το εύρημα απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.

ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 15 Νοε 2020 | 12:16

Βικτόρια Χίσλοπ: Προσκεκλημένη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Συζητώντας με…" και προσκεκλημένη τη Βικτόρια Χίσλοπ.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 12 Νοε 2020 | 14:59

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης

Πέθανε ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης. Νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ύστερα από ατύχημα που είχε με το μηχανάκι του.

ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΕΡΡΕΑΝ ΕΠΙ ΩΡΑ ΜΕ ΟΡΜΗ 11 Νοε 2020 | 19:38

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος στα Μάλια - Εικόνες θλίψης

Ο τεράστιος όγκος βροχής που έπεσε προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στο ανάκτορο του αρχαιολογικού χώρου στα Μάλια της Κρήτης.

ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ 5 ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ 11 Νοε 2020 | 17:30

Πέθανε ο ποιητής Δημήτρης Ελευθεράκης - Ήταν μόλις 42 ετών

Η τελευταία συλλογή του ποιητή με τίτλο "Άσπρα μήλα" θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου έτους.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 81 ΕΤΩΝ 11 Νοε 2020 | 15:48

Πέθανε ο ο αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ισραέλ Χόροβιτς

Φυσιογνωμία του "off Broadway", ο Χόροβιτς πέθανε από καρκίνο στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

ΤΟΥ 1687 11 Νοε 2020 | 09:23

Απίστευτη ανακάλυψη: Ντέτεκτιβ βιβλίων εντόπισαν εκατοντάδες αντίτυπα του επαναστατικού "Principia" του Νεύτωνα

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση των Principia του Νεύτωνα, το 1687, στο οποίο εισήγαγε τους νόμους της κίνησης και την έννοια της καθολικής βαρύτητας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 10 Νοε 2020 | 19:25

Πένθος στον καλλιτεχνικό κόσμο: Πέθανε ο ηθοποιός Χρήστος Ζορμπάς

Έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια ο ηθοποιός Χρήστος Ζορμπάς

ΤΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ «ΑΝΤΙΟ» 10 Νοε 2020 | 18:22
ΤΟ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΙΜΠΙΛΑΣ 10 Νοε 2020 | 15:40