Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης

Τις αποδείξεις ότι βρήκε το θρόνο του Αγαμέμνονα παρουσίασε ο Χ. Μαγγίδης σήμερα στην ΕΣΗΕΑ.«Ποιος φοβάται να συνεχιστεί η ανασκαφή;» λέει για τον πόλεμο που δέχτηκε

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης

Πεπεισμένος ότι το 80 κιλών θραύσμα που βρήκε το 2014 στις Μυκήνες ανήκει στο «θρόνο του Αγαμέμνονα» είναι ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Dickinson College, Χριστοφίλης Μαγγίδης παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η θέση του αυτή από την Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία και τον Γενικό Γραμματέα της, Βασίλειο Πετράκο. «Θα δικαιωθώ και δεν πρόκειται να καμφθώ από τον εκφοβισμό των θεσμών», είπε στο TheTOC. «Ευτυχώς ζω στο εξωτερικό...»

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης

Το πολύ ρηχό βύθισμα του θραύσματος προς την πλάτη, η μικρή κλίση του βυθίσματος που βαθαίνει ελαφρώς προς την πλάτη (όπως ακριβώς και ο θρόνος της Κνωσσού), το σχήμα του περιχειλώματος (πανομοιότυπο μ' αυτό της Κνωσσού) και τα ίχνη πρόσφυσης του ερεισίνωτου (πλάτης) συνηγορούν ακράδαντα σύμφωνα με τον καθηγητή Χριστοφίλη Μαγγίδη ότι το μεγάλο θραύσμα που βρέθηκε το 2014 στην Κάτω Πόλη των Μυκηνών είναι «ο θρόνος του Αγαμέμνονα», όπως υποστηρίχθηκε σε σημερινή συνέντεξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ. Σύμφωνα με συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ο κ. Μαγγίδης ανέτρεψε το επιχείρημα ότι το θραύσμα μπορεί να ανήκε σε βωμό «διότι δεν υπάρχουν ίχνη καύσης», καθώς επίσης και το ότι μπορεί να ανήκει σε τράπεζα προσφορών «διότι σ' αυτή την περίπτωση δεν θα είχε βύθισμα προς τα πίσω».

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης - εικόνα 2

Οι ανακοινώσεις του καθηγητή έρχονται να αντικρούσουν την άποψη της επιτροπής Πετράκου και της Ελληνκής Αρχαιολογικής Εταιρείας που γνωμάτευσε ότι ο λίθος που φέρεται να ανήκει στο θρόνο του Αγαμέμνονα είναι ... τμήμα οικιακού ή βιοτεχνικού σκεύους, λεκάνης.

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης - εικόνα 3

«΄Ολα τα παραπάνω στοιχεία συνιστούν ασφαλή διαγνωστικά χαρακτηριστικά καθίσματος και συνδυαστικά συνηγορούν πως πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μεγάλο λίθινο θρόνο απορρίπτοντας κατηγοτηματικά την εκδοχή «λεκάνης» όπως εσφαλμένα και πρόχειρα ερμηνεύτηκε από την επιτροπή Πετράκου», λέει ο κ. Μαγγίδης. Ο ίδιος καταγγέλει τις «παράτυπες, αυθάίρετες κι αντιδεοντολογικές ενέργειες του κ. Πετράκου που είχαν ως στόχο να χειραγωγήσουν την επιστημονική δημοσίευση πριν καν αποφανθώ για το εύρημα εγώ ο ίδιος...», λέει.

«Η επιστημονική αξία του ευρήματος (ο μοναδικός έως τώρα ανακαλυφθείς θρόνος μυκηναϊκού ανακτόρου στην ηπειρωτική Ελλάδα) και η σημειολογική του βαρύτητα ως συμβόλου συνδεδεμένου με τον μύθο και την αρχαία λογοτεχνική παράδοση (ο «θρόνος του Αγαμέμνονα», του τελευταίου μυθικού βασιλέα των Μυκηνών) είναι προφανώς μεγάλη. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά ευρήματα της μυκηναϊκής εποχής», συμπληρώνει.

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης - εικόνα 4

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μαγγίδης, ο θρόνος του ανακτόρου των Μυκηνών κατακρημνίσθηκε στον Χάβο (μαζί με μικρό τμήμα της κεντρικής κυκλικής εστίας και της μίας, της νοτιοανατολικής, εκ των τεσσάρων λίθινων βάσεων κιόνων που την περιέβαλαν), όταν κατέρρευσε το νοτιοανατολικό τμήμα του δαπέδου του μεγάρου, θεμελιωμένου επί τεχνητού ανδήρου σε προεξοχή του οχυρωματικού κυκλώπειου τείχους, εξ αιτίας του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τις Μυκήνες στα τέλη του 13ου αιώνα, περί το 1200 πΧ.

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης - εικόνα 5

Το τμήμα του λίθινου θρόνου εντοπίσθηκε (out of context) στην κοίτη του ρέματος του Χάβου περί τα 80 μέτρα νοτίως του μυχού της ακροπόλεως των Μυκηνών που βρίσκεται κάτω ακριβώς από το μυκηναϊκό ανάκτορο. Το σημείο ανεύρεσης του σε συνδυασμό με ποικίλα, αλληλένδετα τεκμήρια (που συμπεριλαμβάνουν τη μορφή του, τις μεγάλες διαστάσεις του, τις αναλογίες του, τεχνικά στοιχεία και το υλικό κατασκευής του) συνηγορούν πως πρόκειται πιθανότατα για τον θρόνο (to-no στην Γραμμική Β) της τελευταίας φάσης του μυκηναϊκού ανακτόρου των Μυκηνών. Πράγματι, στην ίδια περιοχή που ανακαλύφθηκε το λίθινο θραύσμα του θρόνου το 2014, δηλ. μέσα στην κοίτη του Χάβου και ακριβώς κάτω από το ανάκτορο, είχε εντοπισθεί και περισυλλεγεί η απωλεσθείσα λίθινη βάση κίονα του μεγάρου στα πλαίσια των εργασιών στερέωσης και αναστύλωσης του ανακτόρου το 1950-1955 από τον τότε γ.γ. της Αρχαιολογικής Εταιρείας Α. Ορλάνδο.

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης - εικόνα 6

Τρία ακόμη τμήματα που ανευρέθησαν σε διάφορα σημεία των Μυκηνών ίσως αποτελούσαν τμήμα της διακόσμησης της βάσης του θρόνου Πρόκειται για δύο συνανήκοντα και συνενούμενα τμήματα δόμου από πρασινωπό σερπεντίνη με ημιτελή ανάγλυφη διακόσμηση τρέχουσας σπείρας, όπως είπε ο κ. Μαγγίδης.

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης - εικόνα 7

Η χρήση ντόπιου πετρώματος για τον θρόνο δημιουργεί σημειολογικούς συνειρμούς και συμβολισμούς αυτοχθονίας και αρχαιότητας, καθώς ο ογκώδης λίθινος θρόνος θα έδινε την εντύπωση της φυσικής προέκτασης του βράχου των Μυκηνών μέσα στην αίθουσα του ανακτόρου.

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης - εικόνα 8

Ο καθηγητής δέχτηκε ερώτηση για τη σύνδεση του ευρήματος με ένα μυθικό πρόσωπο όπως ο Αγαμέμνονας. «Ο τόπος συνδέεται με το μύθο», απάντησε. «Πως ο Εβανς και μεγάλοι αρχαιολόγοι μίλησαν για ανάκτορο του Νέστορα, ή για παλάτι του Μίνωα; - επίσης μυθικά πρόσωπα. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του θρόνου του Αγαμέμνονα». Σύμφωνα με τον κ. Μαγγίδη, ο θρόνος αναγάγεται χρονολογικά στην τελευταία φάση των Μυκηναϊκών χρόνων. Εκεί θα καθόταν ο τελευταίος βασιλιάς των Μυκηνών», είπε.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο ίδος βρίσκεται από το 1993 στο χώρο κι ανασκάπτει τις Μυκήνες από το 2001. Μέσω του ίδιου, η ανασκαφή έχει ενισχυθεί με χορηγίες ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αναφερόμενος στην απόρριψη της πλευαράς Πετράκου είπε: «Αυτό που με ενόχλησε τρομερά ήταν ο τρόπος που έγινε» τόνισε. Έκανε λόγο για «προσπάθεια θεσμικού φορέα να παρέμβει, να αλλοιώσει και να εκφοβίσει τον επιστήμονα πριν μιλήσει», χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή «αντιδεοντολογική».

Τόνισε ότι ο επιστήμονας κρίνεται σε βάθος χρόνου από την επιστημονική κοινότητα και όχι από κάποια επιτροπή, αρχαιολογική εταιρεία ή υπουργείο. Σημείωσε ότι σέβεται την Αρχαιολογική Εταιρεία, αλλά αυτό το διαχωρίζει από εκείνους που τη διοικούν.

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης - εικόνα 9

Ο ίδιος σημείωσε:«Η εχθρική στάση του κ. Πετράκου απέναντί μου, δηλ. ακόμα και στον επί δεκαπενταετία υπεύθυνο ανασκαφών και αποκλειστικό χορηγό των ερευνών του δικού του θεσμικού φορέα, της Αρχαιολογικής Εταιρείας, στις Μυκήνες (Κάτω Πόλη) και τον Γλα προξενεί έκπληξη, όμως ήδη υπάρχει προηγούμενο. Πράγματι, ο ίδιος ο κ. Πετράκος είχε διακόψει στο παρελθόν (2011) ξαφνικά και αδικαιολόγητα την αδειοδοτημένη και χρηματοδοτημένη αρχαιολογική μας έρευνα υπό την αιγίδα της Εταιρείας στη μυκηναϊκή ακρόπολη του Γλα και είχε εμποδίσει αυθαίρετα και αντιδεοντολογικά τη δημοσίευση των επιστημονικών μας πορισμάτων».

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης - εικόνα 10

Πρόσθεσε ότι κατέθεσε αίτηση για άδεια ανασκαφής στον Χάβο, σημειώνοντας ότι εκτιμά πώς θα μπορούσαν να βρεθούν και άλλα θραύσματα του θρόνου, αλλά τόνισε ότι δεν έχει λάβει απάντηση από την Αρχαιολογική Εταιρεία και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί η αίτησή του. Οπως ανέφερε θα καταθέσει εκ νέου αίτηση για ανασκαφική έρευνα τον Νοέμβριο. Η γεωφυσική έρευνα που εκτελούσε έχει ολοκληρωθεί. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχει άδεια μόνο για αρχιτεκτονική έρευνα. «Αν πάω τώρα εκεί θα με ... συλλάβουν», είπε μεταξύ σοβαρού κι αστείου. «Ποιος φοβάται να συνεχιστεί η ανασκαφή;», συμπλήρωσε. «Εγώ, πάντως, όχι».

Αναλυτικές ανακοινώσεις, όπως είπε, θα δημοσιευθούν μέσω άρθρου εντός του 2017 σε εννιά μήνες αφ' ότου θα κατατεθεί.

Βρήκα το θρόνου του Αγαμέμνονα,θα δικαιωθώ λέει ο καθηγητής Χρ.Μαγγίδης - εικόνα 11

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:18

"Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα": Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Τέχνης

Έμπνευση για το έργο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας, η νουβέλα "Μίχαελ Κόλχαας" του Χάινριχ Φον Κλάιστ, η οποία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία ενός εμπόρου αλόγων, που έζησε στη Σαξονία τον 16ο αιώνα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:59

"H Βίλα (Ο δρόμος που δεν πήραν)" στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού

Τρεις γυναίκες που τις λένε "Αλεχάνδρα" συναντιούνται σε ένα δωμάτιο, επιφορτισμένες με το καθήκον να αποφασίσουν το μέλλον της Βίλας Γκριμάλντι, ενός υπαρκτού χώρου βασανιστηρίων και δολοφονιών της Χιλής κατά την δικτατορία του Πινοσέτ.

ΑΠΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:54

"Μαθήματα κωμωδίας": Η νέα παράσταση του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς - Με εξαιρετικό καστ

Τα "Μαθήματα κωμωδίας" είναι το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη που παρουσιάζεται σε δική του σκηνοθεσία, στο θέατρο Μικρό Παλλάς από την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:21

"Χριστουγεννιάτικοι Μπελάδες" στο Θέατρο Πρόβα - Μία διαδραστική παράσταση για τα παιδιά

Το έργο έχει ανέβει με τη διαδραστική μέθοδο και στηρίζεται στη συμμετοχή των μικρών θεατών που από τη θέση τους βοηθούν ενεργά στην εξέλιξή της παράστασης.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:15

Το παραμύθι επιστρέφει: Τα "Χριστούγεννα του Σκρουτζ" στον Πολυχώρο Πολιτισμού IDEAL

Οι μικροί μας φίλοι θα ταξιδέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από τις περιπέτειες των αγαπημένων θρυλικών ηρώων του Ντίκενς, του Άντερσεν και των Γκρίμ.

6-28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:08

"Κι όμΩς κινείται": Οχτώ τελευταίες παραστάσεις για την παράσταση "9.25", στο Θέατρο Ροές

Η παράσταση "9.25" από την ομάδα χορού και ακροβασίας "Κι όμΩς κινείται" επιστρέφει την περίοδο των γιορτών στο θέατρο Ροές και μόνο για 8 τελευταίες παραστάσεις

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 02 Δεκ 2021 | 08:59

Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στα σινεμά: Νοσταλγία, παραμύθι και το σύμπαν του Γουές Άντερσον

Μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα υπόσχονται στους σινεφίλ οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα απόψε.

ΑΠΟ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 01 Δεκ 2021 | 12:14

"Πολύ Mακριά", της Caryl Churchill στο Θέατρο 104 - Ενα επίκαιρο έργο για τη βία

Το "Πολύ Mακριά" είναι μια κραυγή αγωνίας για την αυξανόμενη -και συχνά αποδεκτή- βία και απανθρωπιά σε έναν κόσμο που μοιάζει όλο και περισσότερο διχασμένος.

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» 01 Δεκ 2021 | 08:31

Χριστούγεννα στο "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" με παραστάσεις για όλη την οικογένεια στον Φάρο - Σε ένα ονειρικό τοπίο [πρόγραμμα]

Οι "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ζωντανεύουν στον Φάρο μέσα σε ένα φωτεινό, ονειρικό τοπίο.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Νοε 2021 | 13:20

Εκθεση φωτογραφίας στο Ναύπλιο: "Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών" [εικόνες]

Την ξενάγηση έκανε η φωτογράφος, ενώ παρευρέθηκαν Εύζωνες με καταγωγή από την περιοχή που μετέφεραν τις εμπειρίες τους από την θητεία τους στην Προεδρική Φρουρά.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 29 Νοε 2021 | 12:37

3η Διεθνής Συνάντηση Fest of Fests - Webinar για το μέλλον των Φεστιβάλ του Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων σημαντικών οπτικοακουστικών φεστιβάλ, εκπαιδευτικών φορέων, θεσμών και οργανισμών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 28 Νοε 2021 | 21:13

Eπιστρέφει στην Ελλάδα θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία

Δρομολογείται η επιστροφή στην Ελλάδα και στο Μουσείο Ακρόπολης θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία, με τη διαδικασία του μακροχρόνιου δανεισμού

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 27 Νοε 2021 | 14:18

Κένι Λόουτς: "Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα"

Ο Κεν Λόουτς, ένας από τους διασημότερους Βρετανούς σκηνοθέτες, τάχθηκε ξανά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα