Βωβός κινηματογράφος και επιστημονική φαντασία στο Ίδρυμα Κακογιάννη

Οκτώ βωβές ταινίες επιστημονικής φαντασίας μεταφέρουν την ιδέα περί φανταστικού

bwbos-kinimatografos-kai-epistimoniki-fantasia-sto-idruma-kakogianni
SHARE THIS
0
SHARES

Οκτώ βωβές ταινίες επιστημονικής φαντασίας μεταφέρουν την ιδέα περί φανταστικού των αρχών του 20ου αιώνα, στο Ίδρυμα Κακογιάννη, από 24/6 έως 1/7, με ελεύθερη είσοδο.

Προβάλλονται ,όπως πάντα, με συνοδεία ζωντανής μουσικής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου, που διοργανώνεται για όγδοη χρονιά, πιστό στην παράδοση που άνοιξε ο ίδιος ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο οποίος είχε επιμεληθεί τα δύο πρώτα Φεστιβάλ.

 

Φέτος, η θεματική του έχει να κάνει με την «Φανταστική ιδέα του μέλλοντος» κι όπως σχολιάζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Silent Film Festival Αλέξανδος Μούζας, «η επιστημονική φαντασία, προσφιλές λογοτεχνικό είδος διαχρονικά, παίρνει σάρκα και οστά με την έλευση του κινηματογράφου. Από τις χιουμοριστικές μικρού μήκους ταινίες του Μελιές, μέχρι τα υψηλού επιπέδου επιτεύγματα του Φριτς Λάγκ, η επιστημονική φαντασία ωθεί την κινηματογραφική τέχνη και τεχνολογία στα όριά της.

 

Τα ειδικά εφέ, το μοντάζ, η διπλοτυπία, το stop motion, κλπ, είναι τα πρώτα εργαλεία με τα οποία καταφέρνει ο σκηνοθέτης να δώσει στον θεατή, εικόνα του μέλλοντός του μέσα από φανταστικούς τόπους, εξωγήινα ταξίδια, φανταστικές μηχανές, ταξίδια στον χρόνο, ρομπότ και τέρατ. Χρειάστηκαν αρκετές δεκαετίες να εδραιωθεί η επιστημονική φαντασία σαν σοβαρό κινηματογραφικό είδος και να προσεγγίσει το μεγάλο κοινό».

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook