Δ. Παντερμαλής: Χρειάζεται διαρκώς συνεχής πίεση για τα Γλυπτά

Με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργία του μουσείου ανοίγει η υπόγεια ανακαφή, μια περιοδική έκθεση των μαρμαροτεχνιτών της Ακρόπολης και η Βιβλιοθήκη Γ. Δεσπίνη.

d-pantermalis-xreiazetai-diarkws-sunexis-piesi-gia-ta-glupta
SHARE THIS
0
SHARES

Τα γενέθλια των δέκα ετών του θα γιορτάσει το Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο υπό την καθοδήγηση του Δ. Παντερμαλή και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον γιορτάζει και την επισκεψιμότητά του που έχει φτάσει το 1.800.000 επισκέπτες τον χρόνο και τα 14.500.000 επισκέπτες Έλληνες και ξένους μέχρι σήμερα. 

Έτσι με ένα πρόγραμμα εορταστικών δράσεων το μουσείο ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους νέους του επισκέπτες στο χώρο της υπόγειας ανασκαφής στο -1 όροφο του μουσείου , όπου σε 4.000 τ.μ. οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν σε ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές μέσα στην αρχαία πόλη και θα αντιλαμβάνονται τη λειτουργία της καθημερινής ζωής. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το μουσείο συνδέει το κάλλος των ευρημάτων και των εκθεμάτων με τη λειτουργία και την καθημερινότητα της πόλης σε περασμένους αιώνες. 1.200-1.300 κινητά εκθέματα θα υπάρχουν στον ανοιχτό χώρο της ανασκαφής. Αυτό είναι κάτι που όλοι προσδοκούν ότι θα ξαναφέρει τους επισκέπτες για άλλη μια φορά στο μουσείο προκειμένου να γνωρίσουν αυτή την καινούργια πλευρά του. Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του το μουσείο έχει δεχθεί πολυάριθμες διακρίσεις και η φετινή είναι η συμπερίληψη του μουσείου Ακρόπολης στα πέντε σημαντικότερα μουσεία του κόσμου από το ICOM. 

έκθεση Σμίλη και Μνήμη
έκθεση Σμίλη και Μνήμη

Αφιερωμένες στον Χαράλαμπο Μπούρα, είναι η έκθεση στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του μουσείου υπό τον τίτλο «Σμίλη και Μνήμη» που παρουσιάζει όπως και το μουσείο, με ποικίλους τρόπους τη στενή σχέση μεταξύ των περίφημων γλυπτών που εκθέτει και ων αρχιτεκτονικών μνημείων από τα οποία προέρχονται. Η σπουδαία φωτογραφική έκθεση που φιλοξενείται στο μουσείο στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, αφορά το έργο των μαρμαροτεχνιτών της ακρόπολης που έστησαν η Επιτροπή και η Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης. Επίσης στις 18 Ιουνίου αρχίζει να λειτουργεί η βιβλιοθήκη του νεοκλασικού κτιρίου που βρίσκεται στον περίβολο του μουσείου στη γωνία Μητσαίων και Γκάλι και περιέχει τη βιβλιοθήκη του αρχαιολόγου Γιώργου Δεσπίνη, ενός από τους κορυφαίους ερευνητές διεθνώς στην μελέτη της αρχαιοελληνικής γλυπτικής και αρχιτεκτονικής.

έκθεση Σμίλη και Μνήμη
έκθεση Σμίλη και Μνήμη

Όπως δήλωσε ο κ. Παντερμαλής, το μουσείο εξακολουθεί να εργάζεται για την ανάδειξη του Πρώτου Παρθενώνα θα συνεχίσουν και με το δεύτερο ναό που ήταν κατά κάποιο τρόπο πρόδρομος του Ερεχθείου. Κατά τον κύριο Παντερμαλή «είναι πολύ σημαντικό να φανεί στο ευρύ διεθνές κοινό, πως το μουσείο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή, την αρχαϊκή πολυχρωμία. Το Μουσείο έχει ως κεντρικό άξονα τα γλυπτά του Παρθενώνα για τα οποία αναδεικνύει με κάθε τρόπο την σπουδαιότητα της επανένωσής τους. 

«Είναι άλλο πράγμα να λες η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα γενικά και άλλο πράγμα να εξηγείς ότι εάν το σύμπλεγμα του Κέκροπα και της κόρης του αποκτήσει και το σώμα του φιδιού που βρίσκεται στο βρετανικό μουσείο τότε ο μύθος γίνεται αμέσως αντιληπτός. Το κλειδί με το οποίο διαβάζονται αυτές οι δυο μορφές είναι ακριβώς το τεράστιο φίδι που δε σημαίνει απολύτως τίποτα στην προθήκη του βρετανικού μουσείου, ενώ εδώ θα άνοιγε το θέμα της ερμηνείας του σπουδαίου αυτού συμπλέγματος από το δυτικό αέτωμα» είπε ο πρόεδρος του Μουσείου, ο οποίος επισήμανε ότι στην περιοχή της δυτικής ζωφόρου κατασκευάστηκε μια ειδική γέφυρα για μια πολύ κοντινή θέαση ενός τμήματος της ζωφόρου όπου κανείς μπορεί να δει τις σπουδαίες τεχνικές λεπτομέρειες. Είναι μια πράξη που βοηθά τον επισκέπτη να κατανοήσει τη σπουδαιότητα των εκθεμάτων αλλά και την εποχή στην οποία αυτά δημιουργήθηκαν, μια εποχή που δε μπορούμε να αποκαλέσουμε απλώς Χρυσού αιώνα, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ήταν μια εποχή που εξέφραζε την ανησυχία και τις αναζητήσεις, τις συγκρούσεις και τα έργα μιας  πολύ παραγωγικής και δραστήριας κοινωνίας. Στα δέκα χρόνια το μουσείο οργάνωσε πολυάριθμές δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις οι οποίες όπως δείχνουν οι αριθμοί ενδιέφεραν και εξακολουθούν να προκαλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. 

Ο Κ. Παντερμαλής μιλώντας για το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι χρειάζεται συνεχής και διαρκής πίεση. «Ίσως μια στιγμή που δεν το περιμένουμε, να φτάσουμε κάπου σε σχέση με αυτό το θέμα», είπε, ενώ επισήμανε τη σπουδαιότητα της επικοινωνιακής πρακτικής αυτής της πίεσης σε μια εποχή που τα μουσεία γίνονται πιο ανοιχτά και δημοκρατικά, τα πολιτιστικά αγαθά διακινούνται πιο άνετα και τα ευρωπαϊκά κράτη δίνουν πίσω πολιτιστικούς θησαυρούς για να ολοκληρωθούν κάποιοι άλλοι που βρίσκονται στις χώρες προέλευσης. 

Εργαστήριο συντήρησης
Εργαστήριο συντήρησης

Το πρόγραμμα των δράσεων του μουσείου που θα κορυφωθούν την ημέρα της επετείου των δέκα χρόνων λειτουργίας του περιλαμβάνει αναλυτικά:

Περιοδική έκθεση «ΣΜΙΛΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης»
11.06.2019 – 31.10.2019

Το Μουσείο Ακρόπολης με το νέο του ξεκίνημα πριν από 10 χρόνια παρουσίασε με ποικίλους τρόπους τη στενή σχέση μεταξύ των περίφημων γλυπτών που εκθέτει και των αρχιτεκτονικών μνημείων από τα οποία προέρχονται. Για αυτό με πολλή χαρά ανέλαβε να εκθέσει στους χώρους του με νέο ύφος τη σπουδαία φωτογραφική έκθεση για το έργο των μαρμαροτεχνιτών της Ακρόπολης που έστησαν η Επιτροπή και η Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων στο ισόγειο του Μουσείου με ελεύθερη είσοδογια τους επισκέπτες.

Διάλεξη «Τα αληθινά χρώματα των γλυπτών του Παρθενώνα: 
αποδείξεις από ίχνη αυθεντικής πολυχρωμίας και η ερμηνεία τους»
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, 7 μ.μ.

Το Μουσείο Ακρόπολης θα φιλοξενήσει τον Ιταλό καθηγητή GiovanniVerriσε μια διάλεξη για την πολυχρωμία των γλυπτών του Παρθενώνα που αποτελεί αντικείμενο έντονης ακαδημαϊκής έρευνας και ο δημόσιος διάλογος πάνω στο θέμα αυτό συνεχίζεται εδώ και δύο αιώνες μέχρι σήμερα. Ο καθηγητήςGiovanniVerriείναι απόφοιτος διδακτορικών σπουδών στην επιστήμη της Φυσικής στο ΠανεπιστήμιοFerraraτης Ιταλίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Συντήρηση Τοιχογραφιών στο CourtauldInstituteofArtτου Λονδίνου, όπου διδάσκει μέχρι σήμερα. Κατά την διάρκεια της επιστημονικής σταδιοδρομίας του έχει αναπτύξει επιστημονικές τεχνικές για την ανάλυση του χρώματος, ειδικά σε ελληνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο στο ισόγειο του Μουσείου με ελεύθερη είσοδογια τους επισκέπτες.

Υπόγεια ανασκαφή
Υπόγεια ανασκαφή

Συναυλία Σταύρος Ξαρχάκος - Ορχηστρικά 

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, 9 μ.μ.

Οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στον προαύλιο χώρο μια μοναδική ορχηστρική συναυλία υπό τη διεύθυνση του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου με οκταμελή ορχήστρα από διακεκριμένους Έλληνες σολίστ. Θα ακουστούν γνωστά μουσικά έργα του ιδίου, καθώς και των Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκου Βαμβακάρη και Μάνου Χατζηδάκη. Την συγκεκριμένη βραδιά το Μουσείο θα λειτουργήσει με εκτεταμένο ωράριο από τις 8 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο τις συγκεκριμένες ώρες.

Εορτασμός 10 χρόνων Μουσείου Ακρόπολης

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, ημέρα των γενεθλίων του Μουσείου, η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους της μόνιμης συλλογής θα είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 8 π.μ. τις 8 μ.μ

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Από την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019η ανασκαφή θα είναι επισκέψιμη για το κοινό με το εισιτήριο γενικής εισόδου. Πρόκειται για ανεσκαμμένη έκταση 4.000 τ.μ. με σπίτια, εργαστήρια, λουτρά και δρόμους μιας αρχαίας αθηναϊκής γειτονιάς με διάρκεια ζωής από τα κλασσικά έως τα βυζαντινά χρόνια, σε επάλληλες φάσεις. Το εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό παλίμψηστο σύντομα θα εμπλουτιστεί με έκθεση των πιο αντιπροσωπευτικών κινητών ευρημάτων της ανασκαφής. Αρχιτεκτονικά ερείπια οργανώνονται σ’ ένα μοναδικό εκθεσιακό σύνολο που ρίχνει φως στην καθημερινότητα μιας αρχαίας γειτονιάς κάτω από την Ακρόπολη. Την συγκεκριμένη μέρα οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα είναι ανοιχτοί από τις 8 π.μ. έως τις 10μ.μ.

 

Φωτο: ΥΠΠΟΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook