Δεκαπέντε τρόποι για να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα - Πάρτε ιδέες

Μουσεία και δημόσιοι χώροι, θέατρα και μουσική, βόλτες στην πόλη και τα πάρκα - Ζήσε μοναδικά και αξέχαστα τα φετινά Χριστούγεννα.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δεκαπέντε τρόποι για να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα - Πάρτε ιδέες

Τις φετινές γιορτές σάς προτείνουμε να κάνετε μια βόλτα στον κόσμο των εικαστικών μέσα από ξεχωριστές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί, σε δημόσιους χώρους και σε εκδηλώσεις με μουσικές και χορούς στην Αθήνα.

Μη ξεχάσετε να κάνετε μια επίσκεψη στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι

Δεκαπέντε τρόποι για να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα - Πάρτε ιδέες

Τα εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, την 1η Οκτωβρίου 2019, αποτέλεσαν αναμφίβολα το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός της χρονιάς. Στο 11όροφο κτίριο κόσμημα αρχιτεκτονικής και αισθητικής στην οδό Ερατοσθένους 13 στο Παγκράτι, επιφάνειας 7.250 τ.μ., εκτίθενται έργα τέχνης μεγάλων ονομάτων της νεότερης και σύγχρονης ευρωπαϊκής τέχνης όπως των Σεζάν, Βαν Γκογκ, Γκογκέν, Μονέ, Ντεγκά, Ροντέν, Τουλούζ Λοτρέκ, Πικάσσο, Μπονάρ, Μπρακ, Λεζέ, Μπαλτύς κ.ά. καθώς και έργα διακεκριμένων εκπροσώπων της ελληνικής ζωγραφικής όπως οι Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης κ.ά. από τη θρυλική συλλογή του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή που συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους συλλέκτες του κόσμου του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή που δεν έζησαν να δουν το όνειρό τους να παίρνει σάρκα και οστά, μας άφησαν μια σπουδαία κληρονομιά, μαζί με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου, ένα έργο απαραίτητο και βαρύνουσας σημασίας στην πόλη σε μια εξαιρετικά ρευστή εποχή, ένα πολιτιστικό σημείο που θα αποτελέσει και πολυπόθητο προορισμό των Ελλήνων και των φιλότεχνων από όλο τον κόσμο.

Ο Κυριάκος Κουτσομάλλης, η Φλερέτ Καραδόντη και η Μαρία Κουτσομάλλη
Ο Κυριάκος Κουτσομάλλης, η Φλερέτ Καραδόντη και η Μαρία Κουτσομάλλη

Το πλούσιο πρόγραμμα του Μουσείου με πρωτοποριακές δράσεις, σύγχρονες μουσειακές εφαρμογές, μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με περιοδικές εκθέσεις, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενταγμένες στην εκθεσιακή πολιτική με την οποία το Ίδρυμα δραστηριοποιείται τα τελευταία 35 χρόνια, έχουν ως στόχο να συστήσουν στο κοινό ένα μουσείο ανοιχτό σε όλους που θα απευθύνεται σε κάθε ηλικία και θα επιδιώξει με το πρόγραμμά του να προσελκύσει μυημένους καθώς και να εκπαιδεύσει μια νέα γενιά φιλότεχνων φέρνοντάς τους σε επαφή με αριστουργήματα του 19ου και 20ού αιώνα.

Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή στο Μουσείο Μπενάκη

Μια έκθεση που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 20.000 επισκεπτών στην Τήνο, στο Μουσείο Μαρματοτεχνίας της Τράπεζας Πειραιώς έρχεται και στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη. Στην έκθεση παρουσιάζονται τα ευρήματα του σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα, στην Τήνο, τον οποίο ανέσκαψε ο Γεώργιος Δεσπίνης το 1979. Τόπος ταφής ενός γένους «αριστοκρατών», ο τάφος της Αγίας Θέκλας είναι ένας από τους μόλις τρεις γνωστούς θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στις Κυκλάδες. Τα πολύτιμα ευρήματά του αντικατοπτρίζουν το υψηλό πολιτισμικό επίπεδο της εποχής και αναδεικνύουν πτυχές του Μυκηναϊκού πολιτισμού, ο οποίος δικαίως μπορεί να θεωρηθεί από τους λαμπρότερους στην ιστορία της Ευρώπης.

Δεκαπέντε τρόποι για να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα - Πάρτε ιδέες - εικόνα 3

Επίσης, περιλαμβάνονται αρχαιότητες και από άλλες σημαντικές προϊστορικές θέσεις του Αιγαίου, και συγκεκριμένα από τη Νάξο, τη Δήλο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να αποκτά πληρέστερη εικόνα της φυσιογνωμίας και της σπουδαιότητας του Μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες. Την αφήγηση συνθέτουν ενότητες μέσα από τις οποίες φωτίζονται βασικοί άξονες της ζωής των ανθρώπων της εποχής, όπως ο καθημερινός βίος, η λατρεία, ο πόλεμος, τα ταφικά έθιμα. Επιλεγμένα αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, κοσμηματοποιίας, αναδεικνύουν όψεις της θαυμαστής παρακαταθήκης των Μυκηναίων, οι οποίοι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Βόλτες στους στολισμένους δρόμους της πόλης

Η φωτεινή μπάλα στη Βουκουρεστίου
Η φωτεινή μπάλα στη Βουκουρεστίου

Η Βουκουρεστίου έχει αποκτήσει μια πελώρια φωτεινή μπάλα που μπορείς να μπεις μέσα και να φωτογραφηθείς, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου μια σειρά από φωτεινά τρισδιάστατα αστέρια που σε βάζουν στο κλίμα της χαράς. Αξίζει μια βόλτα στους φωτεινούς δρόμους για να χαρείτε και να φωτογραφηθείτε σ εμια πόλη που συνήθως δε βλέπετε έτσι. Ο πεζόδρομος κάτω από την Ακρόπολη έγινε ακόμα πιο όμορφος, μπαίνοντας σε christmas mood χάρη στο Athens Digital Arts Festival με τον διαδραστικό στολισμό.

Δεκαπέντε τρόποι για να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα - Πάρτε ιδέες - εικόνα 5

H Διονυσίου Αρεοπαγίτου μεταμορφώθηκε σε έναν αστρικό διάδρομο για τις γιορτές. Στους πρόποδες της Ακρόπολης, με φωτισμένο τον Ιερό βράχο με θερμά χρώματα ο διάδρομος των αστεριών, δίνει μια ονειρική διάσταση και οδηγεί τους περιπατητές προς ένα ακόμα φωτισμένο και εμβληματικό σημείο του δρόμου, το μουσείο της Ακρόπολης.

Όπως κάθε χρόνο, στην είσοδο από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου, στήνεται ένα θεματικό πάρκο για όλη την οικογένεια: παγοδρόμιο, καρουζέλ, συγκρουόμενα, τραμπολίνο και άλλα παιχνίδια μαζί με την υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά μικροπωλητών γεμάτη βιβλία, γλυκά, ρούχα και άλλα μικροπράγματα μας περιμένουν.

Δεκαπέντε τρόποι για να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα - Πάρτε ιδέες - εικόνα 6

Δεκαπέντε τρόποι για να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα - Πάρτε ιδέες - εικόνα 7

Το άλλο ευχάριστο είναι η επαναλειτουργία της ιστορικής καντίνας Γαρδένια. «Μετά από 15 χρόνια ερήμωσης, ανοίγει ξανά το κιόσκι στο κέντρο του Πάρκου μας, η ιστορική «Γαρδένια»έγραψαν οι φίλοι του Πεδίου του Άρεως. Μία χούφτα νέων παιδιών με κέφι και μεράκι θα ετοιμάζουν για τους τακτικούς θαμώνες και τους περιπατητές του Πεδίου του Άρεως καφέδες, ροφήματα, σάντουιτς και υγιεινές σαλάτες.

Φωτεινές εγκαταστάσεις, μια μοναδική εμπειρία στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Αυτά τα Χριστούγεννα, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος γεμίζει ήχους και φως, μέσα από μία σειρά διαδραστικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο τον χώρο, δημιουργώντας ένα μαγικό χειμωνιάτικο τοπίο. Τέσσερις από αυτές εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ τρεις έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι φωτεινές διαδραστικές εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος υλοποιήθηκαν με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας (Athens Digital Arts Festival - ADAF). Περιηγηθείτε στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, περπατήστε ανάμεσα ή μέσα στις εγκαταστάσεις, αγγίξτε τις, και ζήστε ένα μοναδικό χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ φωτός.

Δεκαπέντε τρόποι για να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα - Πάρτε ιδέες - εικόνα 8

Δεκαπέντε τρόποι για να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα - Πάρτε ιδέες - εικόνα 9

Οι φωτεινές εγκαταστάσεις λειτουργούν καθημερινά μέχρι τις 07/01/19, από τις 5 το απόγευμα έως το κλείσιμο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος (Έως τις 20/12 το Πάρκο θα κλείνει στις 10 το βράδυ, Δευτέρα έως Πέμπτη και τα μεσάνυχτα, Παρασκευή έως Κυριακή. Από τις 20/12 έως τις 07/01 το Πάρκο θα κλείνει καθημερινά τα μεσάνυχτα).

Παιχνίδια στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Δεκαπέντε τρόποι για να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα - Πάρτε ιδέες - εικόνα 10

Πόσο μεγάλη σημασία έχουν τα παιχνίδια στη ζωή μας; Πόσο συνδέονται με τις αναμνήσεις μας και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας; Μια ομαδική έκθεσηστην γκαλερί Ζουμπουλάκη μας οδηγεί σε μια επιστροφή σε ένα γενέθλιο κόσμο φαντασίας, τον κόσμο των παιχνιδιών.

«Το παιχνίδι όπως και η τέχνη είναι ελευθερία, πάθος και δημιουργία. Η έκθεση είναι μια εμπειρία που προσκαλεί τον θεατή σε παιχνιδιάρικους αυθόρμητους συνειρμούς και ερμηνείες. Μέσα από την πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη σχέση τέχνης και παιχνιδιού, η έκθεση προσφέρεται συμβολικά ως δώρο αναψυχής, αφύπνισης της μνήμης, ενεργοποίησης της φαντασίας και ανακάλυψης της χαμένης μαγείας του κόσμου μας», γράφει η Νίκη Παπασπύρου.

Η χριστουγεννιάτικη αυτή ομαδική έκθεση παρουσιάζει έργα (ζωγραφικά, γλυπτά, κατασκευές, φωτογραφίες κ.ά.) διαφόρων καλλιτεχνών.

Κουβέρτα και σινεμά με θέα της Ακρόπολη

Δεκαπέντε τρόποι για να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα - Πάρτε ιδέες - εικόνα 11

Στο πεζοδρομημένο σημείο που η Ερμού συναντά την Ασωμάτων στήνεται ένας open air κινηματογράφος από τον Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας. Στο Athens Open Air Film Festival: Christmas Edition κουβερτάκια, ζεστά ροφήματα και θερμάστρες εξωτερικού χώρου γλυκαίνουν το κρύο των ημερών και η οθόνη, με φόντο την Ακρόπολη, παίζει για τρεις ημέρες αγαπημένες ταινίες των Χριστουγέννων: το παραμυθένιο σύμπαν του συγκινητικού «Χριστουγεννιάτικου Εφιάλτη» από τον Ντάνι Έλφμαν στις 27/12, ο γλυκόπικρος «Ψαλιδοχέρης» με Τζόνι Ντεπ και Γουινόνα Ράιντερ στις 28/12 καθώς και το πάντρεμα live action - animation με το «Ποιος Παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ» στις 29/12. Μην το φοβηθείς, θα είναι ωραία.

Ακατάλληλα αν δεν είσαι παιδί ή δε νοιώθεις σαν παιδί

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή γιορτάζει τα πρώτα Χριστούγεννα στο καινούργιο μουσείο με μια συναυλία με την Katerine Duska (27/12), θεατρική παράσταση (24, 27, 28-29/12 και 2, 3-4/1) και ένα Christmas camp για παιδιά (24, 27 & 31/12, 2 & 3/1). Στο Μουσείο Ακρόπολης τα παιδικά εργαστήρια, και οι μελωδίες γνωστών μιούζικαλ από το κουαρτέτο σαξοφώνων S.T.A.B. (29/12) είναι μόνο μερικά από τα highlights του εορταστικού προγράμματος.

Δεκαπέντε τρόποι για να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα - Πάρτε ιδέες - εικόνα 12

Στο Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη την τελευταία Κυριακή του χρόνου ένα μυστήριο περιμένει τη λύση του: «Πού έχει κρυφτεί, άραγε, το πνεύμα των Χριστουγέννων;». Για τη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης ζητούνται 15 παιδιά ηλικίας 5-8 ετών (29/12). Με την επίσκεψή τους στο Πλανητάριο κατά την περίοδο των γιορτών, τα παιδιά 5-9 ετών θα μπορέσουν να φτάσουν ως το Διάστημα μέσα από τις παραστάσεις: Κρούμκα: Μια χειμωνιάτικη ιστορία, Ο μυστηριώδης κύριος Τιλτ και Lucia: Το μυστικό των πεφταστεριών. Για τα πιο μεγάλα παιδιά θα υπάρχουν και οι παραστάσεις Το άστρο των Χριστουγέννων, Χριστούγεννα παρέα με τον Μάρτυ.

Η Λίμνη των Κύκνων επιστρέφει για λίγες παραστάσεις

Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε την περσινή σεζόν με δέκα sold outπαραστάσεις και μετά τις τρεις sold out παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Λίμνη των κύκνων από το Μπαλέτο της ΕΛΣ σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου επιστρέφει για έξι παραστάσεις τον Δεκέμβριο στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η Λίμνη των κύκνων του Τσαϊκόφσκι διαχρονικά συναρπάζει και συγκινεί το κοινό, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί πρόκληση στην καριέρα των χορευτών αφού οι δεξιοτεχνικές ικανότητες και ο λυρισμός που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη ερμηνεία του έργου υπερβαίνουν σχεδόν τα ανθρώπινα όρια. Παράλληλα, πρόκειται και για ένα μουσικό έργο μεγάλων ερμηνευτικών απαιτήσεων.

Δεκαπέντε τρόποι για να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα - Πάρτε ιδέες - εικόνα 13

H παραγωγή της Λίμνης των κύκνων από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αντιπαραθέτει εκτενή κομμάτια της πρωτότυπης χορογραφίας του μπαλέτου των Πετιπά / Ιβάνοφ με μια νέα χορογραφική ματιά, επιχειρώντας να θέσει ερωτήματα, αλλά και να αναζητήσει απαντήσεις για το πώς μπορούν να «ξαναδιαβαστούν» σήμερα τα μεγάλα έργα του ρεπερτορίου του κλασικού χορού. 22, 24, 26, 27, 29, 31 Δεκ 2019 Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Καρυοθραύστης στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ

Ο Καρυοθραύστης, το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο παραμύθι, δεν ήταν πάντα το μουσικό έργο για μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι που όλοι ξέρουμε. Το 1816, ο E. T. A. Χόφμαν εκδίδει ένα μυστηριώδες, συναρπαστικό αφήγημα με ήρωες παιχνίδια που ζωντανεύουν, πολεμούν και ερωτεύονται.

Δεκαπέντε τρόποι για να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα - Πάρτε ιδέες - εικόνα 14

Το αρχικό κείμενο του Καρυοθραύστη παραμένει σήμερα σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Γι' αυτό και τα φετινά Χριστούγεννα, τρεις (και ένας) παράξενοι παραμυθάδες, τρία (και ένα) πλάσματα με την περίεργη συνήθεια να γλιστρούν χορευτικά από την αφήγηση και τη μουσική, στο θέατρο και τη μυθοπλασία και να μπερδεύουν γλυκά το φανταστικό με το πραγματικό, ανέλαβαν να ζωντανέψουν την παλιά αυτή ιστορία σε μια πρωτότυπη παράσταση-αφήγηση με πολλή μουσική, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Θωμά Μοσχόπουλου.

Ο διεθνής δημιουργός, με πλούσιο διδακτικό έργο και βραβεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο του θεάτρου της χώρας, τόσο από τη θέση του σκηνοθέτη όσο και από αυτήν του συγγραφέα. Καλλιτεχνική του εστία είναι το ιστορικό πια Θέατρο Πόρτα, το οποίο και διευθύνει τα τελευταία χρόνια.

Συντελεστές: Απόδοση, Διασκευή, Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νικόλας Παπαγιάννης, Γιώργος Χρυσοστόμου Μουσικός επί σκηνής (πιάνο): Κ. Κωνσταντούρου. Έως τις 5 Ιανουαρίου.

Τα μυστικά της κρυμμένης πόλης στο Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute συνεχίζουν τον κύκλο ξεναγήσεών τους στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Με αφετηρία το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης μας προσκαλεί να κατευθυνθούμε προς το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου η ξενάγησή θα ξεκινήσει από την ανασκαμμένη αρχαία γειτονιά της Αθήνας.

Ως ένα άλλο τεράστιο έκθεμα του Μουσείου κάτω από το γυάλινο έδαφος, θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε πώς ήταν η ζωή των κατοίκων από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 12ο αι. μ.Χ.. Θα περπατήσουμε στους αρχαίους δρόμους, ανάμεσα σε σπίτια με αυλές και πηγάδια, λουτρά, εργαστήρια, αλλά και καταστήματα.

Δεκαπέντε τρόποι για να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα - Πάρτε ιδέες - εικόνα 15

Θα συνεχίσουμε τη γνωριμία μας με την καθημερινή, κοινωνική και θρησκευτική ζωή των Αθηναίων στους εσωτερικούς εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου. Θα θαυμάσουμε τις κόρες και τους κούρους και τι χρώματα είχαν, πώς οι Καρυάτιδες "ξαναγεννήθηκαν" με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τι θέμα έχει η ζωφόρος του Παρθενώνα και γιατί τον κάνει τόσο σπουδαίο.

Αφετηρία: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Τερματισμός: Μουσείο Ακρόπολης
Σημείο συνάντησης: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
στις 29/12

Μια βόλτα στα χριστουγεννιάτικα βιβλιοπωλεία

Δεκαπέντε τρόποι για να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα - Πάρτε ιδέες - εικόνα 16

Τα χριστούγεννα είναι η εποχή του χρόνου που συνοδεύεται από βιβλία, ημερολόγια και τις καλύτερες ιστορίες που έχουν γραφτεί για όλα τα γούστα. Ελληνική και ξένη λογοτεχνία, αστυνομικά, σπουδαία έργα, ποίηση, ο καθένας θα βρει αυτό που του αρέσει μέσα σε μια μεγάλη ποικιλία επιλογών για να διαβάσει ο ίδιος ή να τα προσφέρει σε αγαπημένα του πρόσωπα. Διαβάσαμε και σας προτείνουμε αυτά τα βιβλία για τα Χριστούγεννα και σίγουρα δε θα το μετανιώσετε για την αγορά σας. Δέστε τα όλα εδώ

Ο «Άμλετ» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου ανεβαίνει στο ιστορικό Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου ανεβάζει τον «Άμλετ», το εμβληματικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε μια παραγωγή της Λυκόφως, στο κλειστό εδώ και οκτώ χρόνια «Αμφι-Θέατρο» του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου.

Στον «Άμλετ» συναντά κανείς όλα τα θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Μια ιστορία εκδίκησης αποτελεί τη βάση για να αναπτυχθεί ένα πολυσύνθετο έργο, που άλλαξε την πορεία της ανθρώπινης σκέψης και επηρέασε όσο σχεδόν κανένα άλλο, ένα ευρύτατο φάσμα στοχαστών, επιστημόνων και δημιουργών από την εποχή που γράφτηκε μέχρι σήμερα. Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στο “είναι” και το “φαίνεσθαι”; Πώς εκφράζεται η λειτουργία του πένθους; Υπάρχει ταμπού στην επιθυμία; Γιατί δρω ή δεν δρω; Η τέχνη του Θεάτρου πώς αποκαλύπτει την πυρηνική μας αλήθεια; Ποιος φόβος κινεί την ύπαρξή μας;

Δεκαπέντε τρόποι για να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα - Πάρτε ιδέες - εικόνα 17

Η παράσταση ανεβαίνει στο «Αμφι-Θέατρο» οκτώ χρόνια μετά το κλείσιμό του αλλά και 28 χρόνια μετά την παράσταση του «Άμλετ» σε σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου με τους συνεργάτες της κατάφεραν να εξασφαλίσουν την επαναλειτουργία της ιστορικής σκηνής, μόνο για την παραγωγή του «Άμλετ» και μόνο για μία σεζόν, ενώ θα διατηρηθεί η φυσική φθορά του χώρου, ο οποίος παραμένει κλειστός ως σήμερα.

Στον ομώνυμο ρόλο ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

Πρωταγωνιστούν: Νίκος Ψαρράς (Κλαύδιος), Άννα Μάσχα (Γερτρούδη), Δημήτρης Παπανικολάου (Πολώνιος), Αμαλία Νίνου (Οφηλία), Μιχάλης Μιχαλακίδης (Οράτιος), Γιώργος Ζυγούρης (Λαέρτης), Γιάννης Κότσιφας(Ηθοποιός, Νεκροθάφτης), Κλέαρχος Παπαγεωργίου (Ρόζενκραντζ), Βασίλης Μπούτσικος (Γκίλντενστερν).

Έως τις 5 Ιανουαρίου

Το συγκρότημα Professor Cunningham and his Old School έρχεται στο Half Note Jazz Club

Δεκαπέντε τρόποι για να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα - Πάρτε ιδέες - εικόνα 18

Μια περιζήτητη μπάντα, σε διεθνές επίπεδο, που εξειδικεύεται σε κλασικό τζαζ ρεπερτόριο που προέρχεται από την παραδοσιακή σχολή της Νέας Ορλεάνης ή το πρώιμο σουίνγκ που παιζόταν στα κλαμπ του Χάρλεμ τη δεκαετία του ’20 και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’30. Με βάση του τη Νέα Υόρκη, το γκρουπ αυτό που έχει φτιάξει ο Αυστραλός τραγουδιστής, σαξοφωνίστας, κλαρινετίστας κ.λπ. με το σουινγκάτο και γκρούβι ρεπερτόριό του, είναι απολύτως κατάλληλο για εορταστικές περιστάσεις, όπως τώρα, την πρωτοχρονιάτικη περίοδο στο Half Note Jazz Club.

Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε, το 2012, το σχήμα Professor Cunningham and His Old School, έχει κατακτήσει τόσο το τοπικό νεοϋορκέζικο κύκλωμα της fun μουσικής όσο και ένα διεθνές φεστιβαλικό δίκυο, που περιλαμβάνει Στοκχόλμη, Κοπεγχάγη, Χαϊδελβέργη μέχρι και Μελβούρνη ενώ συχνές είναι οι εμφανίσεις του γκρουπ σε κλαμπ της Ισπανίας και της Ιταλίας – και τώρα της Ελλάδας. Με μουσικούς που παίζουν με εκπληκτική δύναμη και ενέργεια, σε μια γκάμα που πιάνει από τα παλιά μπλουζ της παραδοσιακής τζαζ και του σουίνγκ ως τα χορευτικά ρυθμ εντ μπλουζ και το σουίνγκ της δεκαετίας του ’30. Έως τις 2 Ιανουαρίου στο Half Note.

Η Ρένα Μόρφη συνεχίζει τις παραστάσεις της στο Πειραιώς 131

Η Ρένα Μόρφη παράλληλα με το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία Φαντασία του Αλέξη Καρδαρά, όπου έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Φωτεινής, συνεχίζει με επιτυχία τις παραστάσεις της στο Πειραιώς 131.
Η Ρένα Μόρφη θα τραγουδήσει τις επιτυχίες της «Όταν σου χορεύω», «Αμάντο μίο», «Θ’ ανέβω να σε βρω», θα παρουσιάσει τα τραγούδια του νέου της δίσκου που θα κυκλοφορήσει αρχές του νέου χρόνου καθώς και διασκευές κλασικών λαϊκών και latin τραγουδιών.
Μαζί της οι : Λάμπης Κουντουρόγιαννης, Σπύρος Λιγκώνης, Δημήτρης Μπαλογιάννης, Αγγελος Πολυχρόνου, Βαγγέλης Στεφανόπουλος, Carlos Menendez.

Ταινίες αν δε βγείτε από το σπίτι

Κάθε Χριστούγεννα, μη λησμονήσετε τις ταινίες που μας κρατάνε συντροφιά και βλέπουμε μόνοι ή με τους φίλους μας. Είναι οι ωραιότερες Χριστουγεννιάτικες ταινίες, ρομαντικές και για όλη την οικογένεια.

Δεκαπέντε τρόποι για να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα - Πάρτε ιδέες - εικόνα 19

Χριστούγεννα σημαίνει, μεταξύ άλλων, άραγμα στον καναπέ, μπόλικο ποπ κορν και παρακολούθηση (για 65η φορά) των καλύτερων ρομαντικών κωμωδιών για αυτή την εποχή! Αυτές είναι οι καλύτερες rom coms για να δεις ξανά φέτος την πιο όμορφη εποχή του χρόνου: Τις διαλέξαμε και είναι αυτές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΡΕΝΑ 15 Οκτ 2021 | 19:47

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Μέσα Ιανουαρίου το πρώτο δρομολόγιο του τρένου που πιάνει 160 χλμ την ώρα [Βίντεο]

Στα μέσα Ιανουαρίου το πρώτο δρομολόγιο του τρένου υψηλής ταχύτητας ETR470, που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Αθήνα με μέγιστη ταχύτητα 160 χλμ την ώρα

ΑΠΟ ΤΙΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 15 Οκτ 2021 | 19:04

Από τις 25 Οκτωβρίου ο Δακτύλιος στο Κέντρο της Αθήνας: "Ελευθέρας" για ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου και Εuro 6

Περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των αδειών που θα χορηγηθούν για κατ' εξαίρεση κίνηση εντός του Δακτυλίου - Τι αποφασίστηκε στη διυπουργική σύσκεψη

ΑΠΟ ΤΙΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 15 Οκτ 2021 | 16:05

Δακτύλιος: Οριστικό - Ελεύθερα ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά, φυσικού αερίου και Εuro 6

Πώς θα ισχύσει ο Δακτύλιος που τίθεται σε ισχύ στην Αθήνα από τις 25 Οκτωβρίου

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 00:18

Κακοκαιρία Μπάλλος: Δύσκολη νύχτα για την Αττική - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν τις επόμενες ώρες

Οι κρίσιμες νυχτερινές ώρες για την Αθήνα - Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας παραμένει η Εύβοια, η Κέρκυρα καθώς η Κεφαλονιά και η Ιθάκη

ΑΠΟ ΚΑΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ 14 Οκτ 2021 | 20:58

Meteo: Πώς η κακοκαιρία "Μπάλλος" σφυροκόπησε την Αθήνα - Συγκλονιστικό timelapse [Βίντεο]

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την κακοκαιρία "Μπάλλος" στην Αθήνα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΛΙΑΝΟ 14 Οκτ 2021 | 19:47

Κακοκαιρία Μπάλλος: Αδιανόητο - Σε 8 ώρες έπεσε ο μισός όγκος νερού που πέφτει όλο τον χρόνο στην Αθήνα

Ο Γιάννης Καλλιάνος εξηγεί γιατί η κακοκαιρία Μπάλλος είναι τόσο σφοδρή - Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έχουν καταγραφεί σε Πατήσια, Περιστέρι και Αμπελόκηπους

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ 14 Οκτ 2021 | 08:58

Μποτιλιάρισμα σε ρυθμό "Μπάλλου" στους δρόμους: Live η κίνηση στην Αττική

Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων και μποτιλιαρίσματα έφεραν τα προεόρτια ο "Μπάλλος". Live η κίνηση.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ 13 Οκτ 2021 | 15:21

Επίσημο: Επιστρέφει από 25 Οκτωβρίου ο δακτύλιος- Και δεν θα υπάρχουν πλέον εξαιρέσεις

Επιστρέφει από τις 25 Οκτωβρίου ο δακτύλιος, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή

13 Οκτ 2021 | 13:56

Δεν θα γίνει νέο συντριβάνι στην Αθήνα- Τι δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης

Λάθος ήταν η πληροφορία ότι θα κατασκευαστεί νέο συντριβάνι στην Αθήνα. Η σωστή τοποθέτηση του Κώστα Μπακογιάννη.

ΛΟΓΩ ΤΟΥ BREXIT 13 Οκτ 2021 | 11:21

Βρετανία: Απειλείται η γαλοπούλα των Χριστουγέννων λόγω μαζικής απώλειας εργατικών χεριών

Το Brexit έφερε μαζική απώλεια εργατικών χεριών στη χώρα και τώρα υπάρχει πρόβλημα με τις γαλοπούλες για τα Χριστούγεννα.

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ 13 Οκτ 2021 | 08:59

Λινού: Χρειαζόμαστε επικοινωνιολόγο υγείας για να πείσουμε τους αρνητές να εμβολιαστούν

"Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στα δεδομένα και με βάση αυτά να μιλούν οι επιστήμονες", τόνισε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΖΥΓΟ 12 Οκτ 2021 | 09:08

Σαν σήμερα: 77 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας - Έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη

Το ημερολόγιο εκείνη την ημέρα έδειχνε Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 1944 και η ώρα ήταν 09.45. Η Αθήνα είναι ελεύθερη μετά 77 έτη.

ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ 11 Οκτ 2021 | 15:27

"Έμφραγμα" στους δρόμους της Αθήνας: Δείτε live την κίνηση

Μποτιλιάρισμα και καθυστερήσεις σε κεντρικούς και περιφερειακούς δρόμους της Αθήνας. Δείτε live την κίνηση.