Διαβάστε τις μελέτες του Ισαάκ Νεύτωνα στα αρχαία Ελληνικά

Από την αγάπη που είχε ο πολυτάλαντος επιστήμονας Ισαάκ Νεύτων για τις αρχαίες γλώσσες, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα αρχαία ελληνικά- Δείτε το σημειωματάριο του στα αρχαία ελληνικά

SHARE THIS
0
SHARES

Ο Ισαάκ Νεύτων, ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες ο οποίος είχε ένα πολυδιάστατο ταλέντο, είχε μεγάλο ενδιαφέρον και για τις γλώσσες, είτε ήταν ενεργές είτε ήταν «νεκρές». Ανάμεσα στις γλώσσες που μιλούσε και έγραφε ο γνωστός επιστήμονας ήταν και τα αρχαία ελληνικά.

Αυτό προκύπτει από το σημειωματάριο που διατηρούσε ο Νεύτων όταν ήταν φοιτητής στο Trinity College από το 1661 μέχρι και το 1665, στο οποίο έχει γράψει πολλά από τα φιλοσοφικά του θεωρήματα στα Ελληνικά και με βυζαντινό τρόπο μάλιστα. Στο σημειωματάριο υπάρχουν αρκετές σημειώσεις από τις μελέτες του αλλά και από την έρευνα του στα Μαθηματικά, την Φυσική αλλά και τα μεταφυσικά. Ωστόσο το ημερολόγιο του Νεύτωνα θεωρήθηκε ακατάλληλο για εκτύπωση από τους εκτελεστές του και δόθηκε στην βιβλιοθήκη του Πέμπτου Κόμη του Πόρτσμουθ το 1872.

Στο σημειωματάριο που διατηρούσε ο Νεύτων όταν ήταν φοιτητής έχει γράψει πολλές από τις μελέτες του στα Ελληνικά και με βυζαντινό τρόπο μάλιστα

Το σημειωματάριο περιέχει πολλές κενές σελίδες και έχει χρησιμοποιηθεί από τον Νεύτωνα και από τις δύο άκρες. Η ψηφιακή βιβλιοθήκη του Cambridge παρουσιάζει το σημειωματάριο σε μια λογική σειρά ανάγνωσης και δείχνει το εξώφυλλο και τις πρώτες 30 σελίδες, ενώ στη συνέχεια «γυρίζει» το σημειωματάριο ανάποδα και παρουσιάζει το εξώφυλλο και τις σελίδες που ακολουθούν.

Η πλήρης μεταγραφή είναι διαθέσιμη για τις σελίδες 88R-135R, ένα διάσημο τμήμα του σημειωματάριου του Νεύτωνα στο οποίο ο γνωστός επιστήμονας διατυπώνει ορισμένα φιλοσοφικά ερωτήματα.

Το σημειωματάριο βρίσκεται στη Συλλογή του Πόρτσμουθ, ενώ οι εικόνες ανήκουν στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. 

Διαβάστε όλα τα χειρόγραφα εδώ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook