Διακόσια χρόνια μετά τον Ορκο των Φιλικών

Οι εκδηλώσεις στην Οδησσό για τα 200 χρόνια από τη Φιλική Εταιρεία από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στο πλαίσιο της εκστρατείας ανασυγκρότησής του.

diakosia-xronia-meta-ton-orko-twn-filikwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Είναι ένα κτίριο επί της παρόδου Κράσνι στο νούμερο 18 στην πόλη της Οδησσού. Εκεί συνεδρίαζαν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας, εκεί βρισκόταν το σπίτι του Ελληνα επιχειρηματία και εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Γρ. Μαρασλή (1831- 1907), δημάρχου της πόλης της Οδησσού για δεκαέξι χρόνια, από το 1878 ως το 1895. Το σημείο που είχαν βρει το πρώτο τους καταφύγιο οι Φιλικοί της Οδησσού, η ιστορική κατοικία του Γρηγορίου Ιωάννου Μαρασλή, όπου στεγάζεται μέρος του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας και βρίσκεται σήμερα στην πλατεία που ονομάζεται πλατεία Ελλήνων ήταν ο άξονας αναφοράς των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.

«Η πόλη της Οδησσού είναι συνδεδεμένη με την Ελλάδα και την Ελληνική ιστορία. Η βραδιά αυτή, όπως και η αυριανή, είναι αφιερωμένες στον αγώνα της Ελλάδας για ελευθερία».

Οδός Ελλήνων Οδησσός
Οδός Ελλήνων Οδησσός

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο μιας ανασυγκρότησης

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Οδησσού Ερλ Χόμπαρτ στην κατάμεστη αίθουσα της Οπερας της Οδησσού, οι εκδηλώσεις για να τιμηθεί η επέτειος δεν θα μπορούσαν παρά να γίνουν στον τόπο που γεννήθηκε η Φιλική Εταιρία. Ο λόγος για εορτασμούς οι οποίοι διοργανώθηκαν από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και το παράρτημά του στην Οδησσό στο πλαίσιο της ανασυγκρότησής του δεδομένου του ότι αντιμετώπισε πολλά οικονομικά και άλλα προβλήματα.

Από τα κορυφαία γεγονότα που συνόδευσαν την επέτειο ήταν το ότι η Φιλαρμονική Ορχήστρα της πόλης, υποστηρίζοντας τους εορτασμούς και τιμώντας την ιδέα της ελληνικής ανεξαρτησίας, αφιέρωσε τις παραστάσεις στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, ερμηνεύοντας μεταξύ άλλων έργα του Νίκου Σκαλκώτα και του Μίκη Θεοδωράκη: «Η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στις ψυχές μας», ήταν η κατακλείδα της ομιλίας του Ερλ Χόμπαρτ.

Ουκρανοί μαθητές απαγγέλλουν και τραγουδούν στην ελληνική γλώσσα
Ουκρανοί μαθητές απαγγέλλουν και τραγουδούν στην ελληνική γλώσσα

Και έκθεση χαρακτικών με τίτλο «Iliadyssey»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού διοργανώθηκε και η έκθεση χαρακτικών με τίτλο «Iliadyssey» από την συλλογή του Χρήστου Γιαννάκου, εμπνευσμένη από τα ομηρικά έπη, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. «Η τέχνη πάντα να μας ενώνει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο κόσμος μας», ευχήθηκε ο συλλέκτης Χρήστος Γιαννάκος ευχαριστώντας το Ιδρυμα διότι στηρίζει και προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό.

Στην οδό Μαρασλή στην Οδησσό

Οδός Μαρασλή δεν υπάρχει μόνο στην Αθήνα. Στην οδό Μαρασλή στο κέντρο της Οδησσού, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΙΠ, Παναγιώτης Μακρής και Νίκος Κούκης και αξιωματούχοι της πόλης κατέθεσαν στεφάνους στο μνημείο του Γρηγορίου Μαρασλή. Από τις παρουσίες που ξεχώρισαν ήταν εκείνη των μαθητών από το 94ο εξατάξιο σχολείο της Οδησσού, που κατέθεσαν λουλούδια προς τιμή του Έλληνα δημάρχου της πόλης.

Εθνικό και Ακαδημαικό Θέατρο Οπερας και Μπαλέτου Οδησσού
Εθνικό και Ακαδημαικό Θέατρο Οπερας και Μπαλέτου Οδησσού

«Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα»

Στο Εθνικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Οπερας και Μπαλέτου Οδησσού, οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παράσταση «Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα» από το Χοροθέατρο Ροές, όπου παρουσιάστηκε η διαδρομή της ελληνικής ιστορίας σε δραματοποιημένα αποσπάσματα των Απολλώνιου του Ρόδιου, Κωνσταντίνου Καβάφη, Βίλχεμ Κιούχελμπεκερ, Στρατηγού Μακρυγιάννη, Αλεξάνδρου Πούσκιν, Διονυσίου Σολωμού κ.ά.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του δημάρχου της πόλης που προέβαλλε θέση και το ρόλο των Ελλήνων της Οδησσού στην ιστορική διαδρομή της πόλης λέγοντας τα εξής: «Μπροστά στους Ιταλούς, Ρώσους, Εβραίους, πρώτοι είναι οι Ελληνες. Στην ιστορία πάντα ήμασταν δίπλα. Ο δρόμος της ζωής μας ήταν παράλληλος. Βλέπετε και σήμερα πως γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Φιλικής Εταιρείας μαζί με τα 220 χρόνια της πόλης μας. Οι Ελληνες δεν συμμετείχαν μόνο στην ανάπτυξη της Οδησσού, αλλά και στην ίδια την ίδρυσή της. Για έναν Οδεσσίτη, η δραστηριότητα των Ελλήνων είναι ένα παράδειγμα».


 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook