Διάλογοι και ιστορίες θάρρους από τρεις νέους ανθρώπους

Το έναυσμα για τους χθεσινούς «Διαλόγους» έδωσαν ερωτήματα σχετικά με το πως γεννιούνται τα στερεότυπα και ποιος ορίζει τι είναι «διαφορετικό».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Διάλογοι και ιστορίες θάρρους από τρεις νέους ανθρώπους

Την Τετάρτη, 21 Μαρτίου, 2018, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) διοργάνωσε την 5η εκδήλωση της μηνιαίας σειράς ΔΙΑΛΟΓΟΙ, με θέμα τα «Στερεότυπα». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Προβών Ορχήστρας στο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το έναυσμα για τους χθεσινούς «Διαλόγους» έδωσαν ερωτήματα σχετικά με το πως γεννιούνται τα στερεότυπα και ποιος ορίζει τι είναι «διαφορετικό», τι κάνει τον πρόσφυγα, «ξένο» και πως μπορεί το φύλο ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός να ορίσει τα κοινωνικά δικαιώματα, ποιος και με ποιο τρόπο μπορεί να παρέμβει στην Τέχνη, λογοκρίνοντας την και γιατί μία μορφή αναπηρίας μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμένη προσβασιμότητα και κατ’ επέκταση σε αποκλεισμό.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Μόνο με συνεχή διάλογο, που θα βασίζεται στον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, είτε αντιμετωπίζοντας αντίξοες συνθήκες, είτε απλά παρακολουθώντας τις εξελίξεις γύρω μας, αλλιώς είναι θέμα χρόνου μέχρι η τεχνητή νοημοσύνη να μας καταπιεί όλους ανεξαιρέτως. Μόνο με τοv διάλογο θα μπορέσουμε σαν ανθρώπινο είδος να εξελίξουμε την συναισθηματική μας νοημοσύνη (EQ), βασικό ανθρώπινο προτέρημα. Και ο μονόλογος ακόμη, παρόλο το έμφυτο στερεότυπο να μην θεωρείται και ό,τι προτιμότερο, καμιά φορά είναι ένας απλός διάλογος με τον εαυτό μας, απαραίτητος και αυτός για να γίνουμε καλύτεροι στο διάλογο με τους συνανθρώπους μας…».

Τρεις νέοι γενναίοι άνθρωποι

Διάλογοι και ιστορίες θάρρους από τρεις νέους ανθρώπους

Η Nujeen Mustafa, η νεαρή πρόσφυγας που διέσχισε τον μακρύ δρόμο από τη Συρία σε αναπηρικό αμαξίδιο και έγινε σύμβολο δύναμης και ελπίδας φτάνοντας στις ακτές της

Διάλογοι και ιστορίες θάρρους από τρεις νέους ανθρώπους - εικόνα 2

Λέσβου, μίλησε για το πως βίωσε και βιώνει αυτό το μακρύ και δύσκολο «ταξίδι» ως νεαρή κοπέλα, πρόσφυγας, άτομο με αναπηρία. «O «φιλοξενούμενος» είναι μέρος της διαδικασίας αποδοχής ή μη αποδοχής. Πιστεύω ότι είναι λογικό οι άνθρωποι να φοβούνται το άγνωστο, το ανεξερεύνητο, κάτι για το οποίο δεν έχουν ιδέα […]. Ο φόβος, η απόρριψη, ο δισταγμός απέναντι στον «άλλον» είναι κάτι που περίμενα», δήλωσε η Nujeen και συνέχισε λέγοντας πως «προσωπικά, απολαμβάνω τα στερεότυπα και τις ταμπέλες που μου αποδίδουν, διότι μετά απολαμβάνω να βλέπω τις αντιδράσεις τους όταν τα καταρρίπτω».

Διάλογοι και ιστορίες θάρρους από τρεις νέους ανθρώπους - εικόνα 3

Στην παραγωγή στερεοτυπικών εικόνων και τις διακρίσεις που επιφέρουν, οδηγώντας σε αποκλεισμό και απομόνωση, αναφέρθηκε και η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, αντλώντας από τη δική της εμπειρία και δράση ως πρόεδρος της Ελληνικής Σχολής Σκύλων-Οδηγών Τυφλών «Λάρα» και ψυχολόγος στο

Διάλογοι και ιστορίες θάρρους από τρεις νέους ανθρώπους - εικόνα 4

Γ.Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία». Όπως είπε η ίδια κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, «ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα είναι η αποδοχή πρώτα του εαυτού μας […]. Οι στερεοτυπικές ιδέες και σκέψεις, βολεύουν τον κοινό νου αφού του προκαλούν με ευκολία πολύ «όμορφα» συναισθήματα, κλείνοντάς τον στο καβούκι του και παρεμποδίζοντας την εξέλιξή του ώστε να δει την πραγματικότητα όπως είναι και να αποδεχτεί τον άλλον έτσι όπως είναι».

Διάλογοι και ιστορίες θάρρους από τρεις νέους ανθρώπους - εικόνα 5

O Κωνσταντίνος Ρήγος, Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μίλησε για τα στερεότυπα στην Τέχνη, τους κανόνες στην έκφραση και τον περιορισμό της καλλιτεχνικής ελευθερίας μέσα από την κριτική που αγγίζει τη λογοκρισία, καθώς και για τα όρια που θέτει στερεοτυπικά η κοινωνία μεταξύ «ποιοτικής» και «εμπορικής» Τέχνης. Αναφερόμενος στο στερεότυπο του φύλου μέσα στην τέχνη, ο Κ. Ρήγος ανέφερε πως «η τέχνη καταργεί όλα τα στερεότυπα […]. Όλα τα χρόνια που χορογραφούσα και χορογραφώ δεν έχω σκεφτεί ποτέ ότι φορέας μίας κίνησης είναι ένας άντρας ή μία γυναίκα. Πάντα φορέας της κίνησης θα είναι η ίδια η κίνηση».

Διάλογοι και ιστορίες θάρρους από τρεις νέους ανθρώπους - εικόνα 6

Οι στερεοτυπικές αντιλήψεις που αναπτύσσονται γύρω από τις έμφυλες ταυτότητες και τον σεξουαλικό προσανατολισμό στην οικογένεια, στην εργασία και στην κοινωνία αποτέλεσαν επίσης θέμα συζήτησης. Το Jason-ΑντιγόνηDane, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα και ζωικά δικαιώματα, που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη με στόχο τη νομική αναγνώριση και καταχώρησή του ως non binary άτομο, μίλησε για τη σημασία της επιλογής του ουδέτερου άρθρου σε μια κοινωνία που γνωρίζει και αναγνωρίζει το θηλυκό και το αρσενικό. Δίνοντας τη δική του απάντηση στα ερωτήματα που θέτει η κοινωνία, το Jason-Αντιγόνη Dane μίλησε για το «φύλο» και «τη σεξουαλικότητα» που όπως είπε «είναι φάσματα, στην πραγματικότητα, είναι επιτελέσεις», προσθέτοντας πως «η έμφυλη διάκριση ειδικά είναι αυτό που [οι άλλοι] μας διακρίνουν πριν καν γεννηθούμε. Η πρώτη ερώτηση είναι: είναι αγόρι ή κορίτσι; […]. Και θα έχουμε διαφορετικές προσδοκίες και στερεότυπα απ’ τα δύο θεωρούμενα αυτά φύλα».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 23 Ιουν 2020 | 17:55

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: "Ευχαριστώ" με μπόνους 6,9 εκατ. ευρώ σε 4.600 γιατρούς και νοσηλευτές

Αφορά τους εργαζομένους των 40 νοσοκομείων αναφοράς για τον κορονοϊό σε όλη την χώρα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. 17 Ιουν 2020 | 12:22

Έλλη Ανδριοπούλου: Ποια είναι η νέα Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Με πολυετή εμπειρία σε ηγετικές θέσεις στον τραπεζικό τομέα, σε εταιρία συμβούλων στρατηγικής και στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ 12 Ιουλ 2020 | 11:38

Έφυγε από τη ζωή ο φιλέλληνας Maurice Born που έκανε τις αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις της Σπιναλόγκας

"Δεν λημοσμονούμε την βιβλική μορφή του, στο ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου : "Απόκοπος ή Σπιναλόγκα"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 10 Ιουλ 2020 | 20:00

Το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς που αντιστέκεται στην κρίση

Τα βιβλιοπωλεία Ατραπός κρατούν συντροφιά στους αναγνώστες, όπως ακριβώς έκαναν και την περίοδο της καραντίνας

ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 09 Ιουλ 2020 | 18:38

Όλα τα μέτρα για το Φεστιβάλ Επιδαύρου - Μάσκες, κλειστά κυλικεία και 45% πληρότητα [Βίντεο]

Το Φεστιβάλ ανακοίνωσε σήμερα τα ειδικά μέτρα που θα τηρήσει για κοινό, καλλιτέχνες και εργαζόμενους, με φόντο την πανδημία.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. 09 Ιουλ 2020 | 16:07

Το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο με "Πέρσες" και "Λυσιστράτη"

Και φέτος, πιστό στο ετήσιο ραντεβο με το κοινό, τo Eθνικό Θέατρο δίνει το παρών στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ 09 Ιουλ 2020 | 09:43

Πέντε νέες ταινίες και κλασικές επανεκδόσεις αυτή την εβδομάδα

Προβάλλονται σε επανέκδοση και νέες ψηφιακές κόπιες, η αριστουργηματική "Δίκη" του Όρσον Γουέλς, "Η Νύχτα του Κυνηγού" του Τσαρλς Λότον.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ 09 Ιουλ 2020 | 09:05

Αλλάζει η Πειραϊκή - Προστασία και ανάδειξη του Θεμιστόκλειου Τείχους [εικόνες]

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι επιεικώς απαράδεκτη.

ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 08 Ιουλ 2020 | 19:31

NYT για Αγία Σοφία: Φόβος για τα μοναδικά ψηφιδωτά - Τι επισημαίνουν ιστορικοί και συντηρητές

Εάν το μουσείο γίνει τζαμί, τα μωσαϊκά θα πρέπει να καλυφθούν κατά τη διάρκεια μουσουλμανικών προσευχών.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 06 Ιουλ 2020 | 19:36

Πέθανε η αρχαιολόγος της Αμφίπολης, Πέπη Λαζαρίδου

Τα τελευταία χρόνια της υπηρεσιακής της καριέρας μοιράστηκε την αγάπη της για τη γη της Μακεδονίας με τη δουλειά της στην Εφορεία της Ακρόπολης.

06 Ιουλ 2020 | 15:51

Μαθήματα ζωής από τον ανεπανάληπτο Eνιο Μορικόνε

Ο διασημότερος maestro του κινηματογράφου απεβίωσε στα 91 του χρόνια.

ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 06 Ιουλ 2020 | 14:49

"Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος": Τέσσερις φίλοι ξέθαψαν το νεκροταφείο που γυρίστηκε η εμβληματική σκηνή [Βίντεο]

Σε μία απομακρυσμένη ισπανική πλαγιά ,κοντά στην πόλη του Μπούργκος της Ισπανίας, γνωστή ως Sad Hill.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ 06 Ιουλ 2020 | 13:13

Κηδεία Αφροδίτης Γρηγοριάδου: Συντετριμμένη η κόρη της Κοραλία Καράντη μαζί με τον γιο της Εδουάρδο Καλημέρη

Ο 24χρονος γιος της ηθοποιού με τον Τζώνυ Καλημέρη στάθηκε στο πλευρό της μητέρας του.